Sölve Olofsson

av | 23 feb, 2021 | Glimtar från socknen, Musiker

Solleröbladet fortsätter artikelserien på temat Musik. I detta nummer tar vi sparken till Rullgården i Bråmåbo och hälsar på Sölve Olofsson.
Sölve fick musiken i blodet med modersmjölken!

Morfar, farfar, far och farbror spelade dragspel. Det berättas att morfar cyklade med dragspelet på pakethålla-ren till Siljansnäs för att spela på dans. Det var alltid musik hemma i Rullgården i Bråmåbo. Men Sölve fö-redrog gitarr framför dragspel. ”Pappa köpte min första elgitarr i Falun på avbetalning för 508 kr i början av 60-talet,” minns Sölve. Med den nyinköpta elgitarren spelade Sölve sedan på många skoldan-ser i bandet The Groovers. ”Vi spelade mest instrumentalt, typ Shadows, Spotnicks och The Ventures. Sedan gick jag med i Nippe Sylwéns orgeltrio ”Lefvande Musik” och då blev det mer jazz. 1969 ringde Dagny Norman och frågade om jag ville spela med Charlie Normans kvartett. Det blev ett intensivt år med bl.a. revy på Lisebergsteatern och krogshower på Berns. Mona Thelmé och Anni-Frid Lyngstad (Frida i ABBA) sjöng.”

Sten & Stanley hörde av sig och under 5 år spelade Sölve i det populära bandet. ”Det var sommarturnéer i parkerna och vi hade också återkommande turnéer vår och höst ”Modeparaden” där man fick gå på catwalken,” skrattar Sölve. ”Det var ett kringflackande liv och jag såg inte mycket av familjen hemma i Karlskoga.” Sölve satte sig istället på skolbänken i Göteborg och utbildade sig till musiklärare.

En ledig tjänst uppstod i Borlänge och där blev Sölve kvar i 35 år på Musikskolan. Samarbetet med Nippe Sylwén tog fart igen med Meta Roos och Nippe Sylwéns Band. På 80-talet var Nippe & Co husband i det populära TV-programmet ”Café Falun”. På en fråga vem som var den trevligaste och mest positiva artisten att samarbeta med svarar Sölve Barbro Lill-Babs Svensson. När Solleröbladet frågar vem som var den värsta divan så finns det ett par stycken att välja på men dem avslöjar vi inte här.

Sölve spelade också i bandet Fresh parallellt med att han undervisade och ledde Forssaängkören till framgångar. ”Det blev 14 år med den kören och därefter 21 år med Musikskolans Ungdomskör innan jag gick i pension och flyttade tillbaka till Sollerön med familjen. Först bodde vi i vårt fritidshus, senare tog vi över Rullgården efter mamma,” säger Sölve.

Han har spelat med många dragspelskungar som t.ex. Anders Larsson och Bengan Jansson. Idag har han ett musiksamarbete med trubaduren Mats Höjer, ett visprogram. De turnerade innan pandemin slog till. När Solleröbladet frågar vilken musik Sölve gillar mest är svaret jazz. Det fina för byborna i Bråmåbo är att Sölve har gitarren med sig när det är Majsstångsresning och fest i Tröskladan.