Lite vind gör gott
Vindpengar eller som de också kallas bygdepengar är en viktig resurs för socknens utveckling. Det är inte så mycket pengar det handlar om men de är ändå strategiskt betydelsefulla. De uppmuntrar och möjliggör projekt och investeringar hos socknens alla föreningar. Ofta har föreningarna ont om ekonomiskt kapital, men mänskligt kapital eller ideella krafter finns det däremot mer av. En vindgrupp med representanter för Hembygdsföreningen och Sockenföreningen beslutar om de pengar som Sockenföreningen förvaltar.
Avtal träffades år 2008 med dåvarande Vindkompaniet om ersättning från vindkraftverken på Seliträ och Skuruberg. Numera äger och det tyska energibolaget EnBW vindsnurrorna. Under de nio åren sedan starten har det gett socknen 1 527 061 kronor. Av det har 1 295 715 kronor fördelats till 35 föreningar för 81 projekt. För 2019 fick vi 127 133 kronor.
Den största satsningen hittills är 100 000 kr till Sollerömacken. Några andra exempel är cykelväg Gesunda-Ryssa, frisbeegolfbana vid Idrottsparken, förbättring av Rävnäs badplats i Bodarna, målning av bystugorna i Gesunda och Utanmyra, förbättringar vid Ångbåtsbryggan i Bengtsarvet, restaurering av den vattendrivna trösken i Mångberg körresor till Rumänien och Tyskland och hjärtstartare i Koopen och Stoltgården. De senaste projekten är Bengtsarvets byalags förbättringar av strandstigen, Ryssa Byförenings förbättringar av gång- och cykelvägen Ryssa-Vika och reparation av dammen i Mångberg. En ambition har varit att många föreningar i hela socknen ska kunna ta del av pengarna och så har det också blivit.
Pengarna ska användas till projekt och investeringar, inte till löpande drift och underhåll. I så fall räcker de inte långt. För lokalbidrag och aktivitetsbidrag hänvisas till Mora kommuns föreningspengar.
Blåst och höga elpriser ogillar de flesta. Men ju mer det blåser och ju högre elpriser, desto mer vindpengar. De beräknas på bruttovärdet av elproduktionen från vindsnurrorna. De senaste åren har elpriserna varit låga, så våra vindpengar har nästan halverats. Toppåret 2011 fick vi 193 000 kronor, bottenåret 2018 bara 60 462 kronor.
Friska vindar är bra – men det behöver ju inte storma.
Hör gärna av er till någon i vindgruppen. Den består för närvarande av:
- Jack Gottling gottling@telia.com och
- Staffan Bond bond@telia.com från Sockenföreningen.
- Karin Wik-Land wiklandkarin@gmail.com och
- Börje Svensson sarlarsgard@hotmail.com från Hembygdsföreningen
Att söka Bygdepeng från vindkraften
Ansökningsblankett att söka bidrag från Bygdepeng finns att hämta på Sollerö Sockenkontor eller ladda ner här Ansökningsblankett Bygdepeng
Vi ser helst att ni skickar ansökan med e-post.
Bygdepengen ska användas till främjande av projekt eller gemensamhetsanläggningar som är positiva för utvecklingen inom Sollerö Socken. Bidrag ska inte ges till projekt som normalt ingår i kommunala åtaganden. Kriterier:
- Föreningar med organisationsnummer och säte inom Sollerö Socken kan söka bidrag som skapar förutsättningar för att kunna genomföra ett projekt.
- Bidrag ges till projekt och aktiviteter som är nyskapande- inte för att driva en förenings dagliga verksamhet.
- Vi prioriterar insatser som riktar sig till en bred målgrupp.
- Samverkan med andra aktörer prioriteras.
- Egen insats som arbete eller i form av pengar är en förutsättning
- Medfinansiering av andra är en styrka
- Ansökan kan ske löpande och behandlas ca 4 ggr/år
Till ovanstående ansökan bifogas en kortfattad aktivitetsbeskrivning, max två A4-sidor. Den skall innehålla:
- Vilka aktörer samverkar
- Målgrupp
- Hur aktiviteten skall genomföras
- Tidsplan /arbetsplan
- En enkel, men väl specificerad kostnadskalkyl, där även ansökan om bidrag från andra finansiärer redovisas
En kortfattad redovisning och en utvärdering skall lämnas in senast 3 månader efter det att projekt eller aktiviteten genomförts. Ej utnyttjade medel ska återbetalas!
Välkommen med er ansökan! Lämna den på Sockenkontoret, Sollerö sockenhus eller skicka den till:
Sollerö Sockenförening
Budgatu 2
792 90 Sollerön
eller skicka till: info@solleron.se
VINDGRUPPEN – Sollerö Sockenförening och Sollerö Hembygdsförening