Pilgrimskapellet vid Svarttjärn

Precis på sockengränsen mellan Siljansnäs och Sollerön ligger Svarttjärn. Gränstvister för flera hundra år sedan medförde till slut att gränsen drogs mitt i tjärnen.

Här passerar Siljansleden och även Romboleden. Den senare är pilgrimsleden mellan Mälaren och Nidaros (Trondheim). Från Heliga Birgitta till Olav den Helige. Med anledning därav uppfördes år 2010 ett litet pilgrimskapell. Byggnadsmaterialet är stockar.

Kapellet ger skydd åt vandrare och ligger på en udde vid Svarttjärn. Här hålls friluftsgudstjänster och på stenhällarna framför går det att ta sig ett dopp i tjärnens mörka vatten. Det var vanligt förr att man vandrade 1,5 km från Åsens fäbodar för att bada.

När vi var där strilade ett lugnt regn och fiskarna vakade på vattenytan. I myrmarkerna blommade bland annat hjortron, skvattram och ängsull.

Upplev tystnaden. Packa termosen och besök Svarttjärn!

Mer om Svarttjärn

Sool-Öen är vår hembygdsbok. Den handlar om Sollerö socken ur både gammalt och nytt perspektiv. Utgivare är Sollerö hembygdsförening och det redaktionella arbetet sköts av en kommitté inom föreningen.

Svarttjärn

sv_SESV_SE