Ångbåtsbryggan

Vacker båtplats i byn Bengtsarvet på Solleröns nordöstra sida.

Ångbåtsbryggan i Bengtsarvet var Solleröns ”Resecentrum” förr i tiden. Här anlöpte och avgick ångbåtarna med passagerare till Mora och över Siljan. Hit kom båttransporter med förnödenheter för bygden. Häst och vagn tog sedan över och kämpade uppför den branta backen med varor för gårdarna i byarna. Salt sill från Gävle var en efterfrågad vara. Kanske det är därför som glödstekt sill fortfarande är så populär i bygden?

Det är aktiviteter vid Ångbåtsbryggan även idag. Många fritidsbåtar ligger förtöjda i småbåtshamnen, motionspass/dans arrangeras och Bengtsarvets Byalags ideella krafter håller området i trim. Huset längst ut på bryggan restaurerades med hjälp av lokala sponsorer för ett antal år sedan. Där bor svalorna och där finns också en intressant utställning om sjöfartens betydelse på Siljan. Där kan du bland annat läsa om båtarna Prins August och Engelbrekt.

Värt ett besök. Ta med termosen och njut av en kopp kaffe till kluckandet av Siljans vatten.

Mer om ångbåtsbryggan

Sool-Öen är vår hembygdsbok. Den handlar om Sollerö socken ur både gammalt och nytt perspektiv. Utgivare är Sollerö hembygdsförening och det redaktionella arbetet sköts av en kommitté inom föreningen.

sv_SESV_SE