Öl från en fäbod långt borta!

av | 5 apr, 2021 | Aktuellt, Företagsamma, Glimtar från socknen

Mikrobryggerierna växer som svampar ur jorden i Sverige. Så också i skogarna kring Björka Fäbodar. I Svenbacken öppnade Joakim Turesson och hans barndomsvän Björka Brygghus hösten 2016. Grabbarna tycker om öl och kom då på idén att börja brygga själva. De gick en bryggarkurs och på den vägen är det.

Björka Brygghus brygger främst öl av Alekaraktär men experimenterar även inom området för lageröl. Idag består det spännande sortimentet av hela 8 sorters öl.

”Vi pumpar upp vatten från en 90 m djup brunn,” säger Joakim. ”Och vi sparar definitivt inte på detaljerna. Vi har den bästa malten, rikligt med humle och inspirerande jäststammar. Det gör att våra öl hamnar i premiumsegmentet. Våra kunder är restauranger kring Siljan som är kända för god mat. Och då passar våra öl bra in i konceptet. Vi är inte rädda för att ta ut svängarna och krydda ölen med spännande smaker. Ett av ölen har t ex en smak av färska granskott. Andra har smaker av mango, citrus, grape- och passionsfrukt. Vi brygger en sats (batch) på 100 liter åt gången.”

Solleröbladet frågar om marknadsföringen? ”Mun-mot-mun-metoden,” svarar Joakim som också avslöjar en hemlighet hemlighet. ”Vi växer och är numera fyra engagerade ägare med planer på att etablera oss i större lokaler då fäboden blivit för liten. Kan även avslöja att vi har har precis fått beskedet att vi fått klartecken som leverantör till Systembolaget. Två av våra öl finns fr o m 1 juni i det lokala sortimentet,” avslutar entusiastisk Joakim Turesson.

Besök www.bjorkabrygghus.se om du vill veta mer om det lilla fäbodbryggeriet.