Bekvämt fiske på Siljan

av | 25 mar, 2022 | Aktuellt, Glimtar från socknen, Utflyktstips

När man åker vägbanken mellan Sollerön och Gesunda kan man se några små svarta prickar i fjärran mot norr. Med kikarens hjälp ser vi att det är bilar på isen.

Vi ringde Hasse Johnson – en erfaren storfiskare – och frågade om det är han som parkerar bilen i närheten av Lövön och Sävön?

”Jajamen, det är det,” svarar Hasse. ”Men det är inte bara jag. Vi är flera som ”fiskar med bil” på isen. Isen är drygt 50 cm tjock så den håller. Så länge det är kallt på nätterna går det bra men det gäller att vara observant på väder och vind framöver.”

På en fråga om han får någon fisk är svaret positivt. ”Det är mest abborre. Om en gädda råkar hugga så smäller det till och man förlorar pirken. Småabborrarna nappar till katternas stora förtjusning. Det händer också att en och annan matabborre hivas upp och hamnar i stekpannan på kvällen.”

Utöver Siljan pimplar Hasse även på Mångsjön och Grundmången. ”Båda är lättillgängliga. När jag fiskar röding på Räjsjön är det skoter som gäller för dit är det oplogat,” avslutar Hasse.