Visor från Utanmyra!

av | 18 apr, 2021 | Aktuellt, Glimtar från socknen, Musiker

Uppvuxen i en musikfamilj i Utanmyra. Började spela gitarr men dragspel blev huvudinstrument. Gillar blandad musik men spelar helst schlagers från 50- och 60-tal.
Vem döljer sig i de ledtrådarna? Just det! Inger Boström!

Inger fick sitt första dragspel vid 11 års ålder. Alla i familjen, mor och far samt 5 barn spelade musik. Bröderna Sten, Rolf och Sören grundade legendariska Boströmarna. Inger startade ”Ingers Kvartett” med Björn Wass, Puti Rolf samt sonen Kent och spelade på kalas och bröllop på 70- och 80-talet. Inger och Björn deltog när Gnesta-Kalle sände radioprogrammet ”Våra Favoriter” från Idrottsparken och bandet spelade b l a på de populära fredagsdanserna i Åsengården.

Inger berättar. ”Det var Bosse Präst som initierade en come back av Boströmarna. När min moster Örjan Anna i Gesunda avled 2003 gjorde vi en minneskonsert i en proppfull Sollerö Kyrka. Alla repertoarer från spelningar finns sparade i en pärm. I minneskonserten ingick b l a ”O Store Gud” samt ”Han är min sång och min glädje.”

Ett oförglömligt minne till är konserten med Siv Malmkvist i november samma år. ”Siv var orolig för hon tyckte att det fanns för kort tid att repa,” berättar Inger. ”Hon blev ännu mer orolig när hon upptäckte att vi inte hade några noter. Vi kunde hennes låtar så vi spelade på gehör. Det blev succé inför 530 begeistrade lyssnare.”

Boströmarna fortsatte och gjorde sedan flera konserter i b l a Venjans kyrka, Våmhus kyrka, Oxbergs Kapell och i bygdegårdar i närområdet. En CD släpptes två år senare. Och en CD till (den senaste inte den sista?) släpptes 2011. På Sollerö Hembygdsgård var Boströmarna en publikdragare på sommarens Trivselkvällar ända fram till 2016.

För tjugo år sedan började Inger spela i ”Rut & Gänget”, som har spelat på de flesta Bygdegårdar och äldreboenden i Siljansbygden. På senare tid är även Björn Wass och Hasse Larsson med i Gänget. Dessa tre ingår också i trion med det underfundiga namnet ”TriWass” där tri står för tre och Wass står för, ja det får du lista ut själv. Trions underhållning ska få alla att trivas!

När det kliar i spelfingrarna hemma i lägenheten på Vibergsvägen plockar Inger fram dragspelet och drar av några låtar. ”Jag längtar efter att få komma igång, åka ut och spela igen. Hoppas att vi snart får börja spela utomhus.”

Solleröbladet håller tummarna för att det öppnas upp så att Inger och hennes vänner kan fortsätta att sprida glädje med sin sång och musik.