Vad döljer sig i Företagshuset?

av | 8 mar, 2021 | Aktuellt, Företagsamma, Glimtar från socknen

Som besökare möts man av många skyltar vid entrén. Vi knackar på för att få veta mer om Företagshuset. Bröderna Anders Stenberg och Jan-Erik Häll, som äger fastigheten, välkomnar och berättar.

Anders startade Stenbergs Profilkläder på Sollerön 1991 och H & A Brodyr i Borlänge 1993. Sedan 2000 driver Anders Inter Quality AB på Sollerön med produkten digitala brodyrkort.

”Jag har sedan många år byggt upp goda kontakter med Ryssland. Och där finns mina programmerare som levererar korten digitalt vilket fungerar mycket bra,” säger Anders. ”Konkurrensen från Kina och även USA börjar dock bli tuffare. I början träffade jag många kunder och sålde men idag sker alla kontakter digitalt. Men det bygger ju tidigare personliga kontakter. Norge är min enskilt viktigaste marknad,” säger Anders och visar på dataskär men hur kunderna själva lägger sina beställningar på nätet.

Jan-Erik driver Soldbrodyr sedan 17 år tillbaka. ”Företag med profilkläder är mina kunder och finns bland annat i orter som Malmö, Uddevalla och Södertälje. Och lokalt har jag samarbeten med flera företag i Mora. Här i verkstaden broderar jag emblem, märken och logotyper på kepsar, mössor, jackor och piketröjor, som är mest populära. Tråd köper jag från England men vi får se hur det blir nu efter Brexit. Får nog byta leverantör. All tråd görs i Asien.”

Varför anlitar företagen Soldbrodyr? ”Ja, det kan man undra. Jo, jag håller ett hyfsat prisläge och så är jag flexibel och löser alltid kundernas problem. Jag märker dock att kundernas beställningsvolymer var högre för några år sedan än vad de är idag. Försäljningen är säsongsbetonad. Det är full rush till jul och fram till sommarsemestern. Idag sker alla mina kontakter med leverantörer och kunder digitalt. Tidigare var det mycket på telefon.”

Utöver Soldbrodyr driver Jan-Erik också Hälls Gym nere i källaren. Ett populärt ”tillhåll” för träningssugna mellan 14 och 82 år innan pandemin slog till. ”Pensionärerna hade kommit igång fint men har nu tagit en paus. Gymmet är öppet och man kommer in med egen nyckel. Månadskort eller halvårskort är det som gäller för att bli starkare, smidigare och orka mera”.

Vi gör en rundvandring i Företagshuset. På övervåningen har Soldbrodyr sitt lager. Förutom Hälls Gym finns Hembygdsföreningens unika Textilsamling med sockendräkter mm i källaren. Sollerö Vävstuga Emgart håller till med ett 20-tal vävstolar på bottenplanet. ”Verksamheten är igång och det är alltid någon där och väver,” säger Jan-Erik. Vidare driver brödernas mor – Birgit Stenberg – företaget Bibbi Skon som säljer handgjorda skor för folkdräk-ter och folkdans, samt idkar välgörenhet med insamlingar för Moldaviens Vänner. Det finns också en uthyrd lägenhet i huset och möjlighet att hyra kontorslokal.

Vi tackar för intervjun och frågar om de trivs med att vara egna företagare och att bo på Sollerön. ”Ja, vi är tillfreds med våra företag och att bo här. Det är nära till allt. Skönt med skola för barnen. Naturen. Lugnt och ingen stress,” säger Anders och Jan-Erik.