Digerhäll

Det finns mycket att utforska på Solleröskogen. Du kanske har varit vid Flengruvan, Gåstjärn och Malibambo. Men har du vandrat upp till Digerhäll? Mitt inne i en tät granskog på 438 m ö h uppenbarar sig plötsligt ett gigantiskt flyttblock 8–10 meter högt och ca 30 meter i omkrets. I en låda ligger en gästbok där du skriver i att du har varit där. Digerhäll är ett monument sedan inlandsisens härjningar för över 10 000 år sedan.

Sedan urminnes tider är den stora stenen omgiven av myter och trolldom. Det sägs att en skatt är nedgrävd i närheten. Det kanske finns troll och häxor på andra platser än på Tomteland?

Åk vägen till Selens fäbodar och fortsätt ca 4 km till. Sväng vänster och kör försiktigt på en slingrande skogsväg uppför berget. En väderbiten skylt dyker upp på höger sida som visar stigen (300 m) till Digerhäll. Koordinaterna är lat. 60,76721, long. 14,39102.

Kom ihåg termos och macka!

Digerhäll Solleröskogen

Mer om Digerhäll

Sool-Öen är vår hembygdsbok. Den handlar om Sollerö socken ur både gammalt och nytt perspektiv. Utgivare är Sollerö hembygdsförening och det redaktionella arbetet sköts av en kommitté inom föreningen.

Digerhäll

sv_SESV_SE