”Jag trivs bäst i Öppna Landskap!”

av | 11 maj, 2021 | Aktuellt, Företagsamma, Glimtar från socknen, Miljö

Vid sekelskiftet 1900 var hela Sollerön ett öppet landskap med böljande åkrar.

I Gesunda kunde man se Siljan glittra mellan höhässjorna. Idag är stora delar av ön och stränderna fyllda med skog och buskar. Under vintern har avverkningar och rensning av sly medfört att nu kan man ana utsikten över Siljan med blånande berg vid horisonten.

Det är flera bönder på ön som håller landskapet öppet. Några är i färd med att bygga upp sin verksamhet. Andra har varit lantbrukare hela sitt liv.

Solleröbladet fick en pratstund med Mathias Håll i Bråmåbo, vars jordbruk har flera ben att stå på. ”Jag trivs annars skulle jag inte hålla på,” säger Mathias. ”Det är varierande med vall, spannmåls- och rapsodling samt får- och nötdjur. Ni ser säkert min traktor över hela ön för åkrarna finns i alla byar. Jag sår hälften på hösten och hälften på våren. Ibland prövar jag nya metoder och slår bara av halmstråna och sår direkt utan att plöja eller harva.

Lamningen kan jag styra till 3 ggr/år. Oktober, december och mars.

Det är alltid högsäsong. Dagen börjar 06.00 och slutar inte förrän sent på kvällen.”

Solleröbladet frågar om Matthias har hört talas om semester? ”Nej, det har jag inte haft på flera år. Har gjort någon liten kort resa men annars håller jag mig hemma,” är svaret.

Mathias driver företaget själv. Han får lite hjälp av pappa Milå Gunnar samt barnen Johannes och Nathalie i mån av tid. ”Det är viktigt att jag har moderna maskiner som alltid fungerar för jag är ju ensam,” säger Mathias.

Vi konstaterar att utvecklingen går framåt. Det som förr i tiden kunde ta 2 dagar att t ex tröska gör Mathias på en timme idag.

Solleröbladet frågar om vilket väder Mathias helst önskar sig?

”I år har det varit bra. Kanske något för kallt i april och början av maj men nu verkar värmen komma vilket är bra. När det är slåtter- och skördetider brukar ändå tiden vara för kort för att hinna med.

I Mora kommun finns idag bara en mjölkbonde i Våmhus. I Garsås och Venjan drivs gårdar med köttdjur. Här på Sollerön har Mathias sällskap av Arne Tomth i Bengtsarvet (köttdjur) samt Ullasgården i Gruddbo och Benke och Lotta i Kråkkan med fjällkor. Dessutom finns flera fårbesättningar.