Hur djup är Siljan runt Sollerön?

av | 10 sep, 2023 | Aktuellt

Vi läser i lokalpressen att ekolod från fritidsbåtar visar att Siljan är djupare än de 134 m som står på sjökortet. Två olika ekolod visar 142 m och 149 m. Siljans Båtförbund kommer att göra egna mätningar för man håller på och uppdaterar sjökortet.

Om det visar sig att siffrorna stämmer avancerar Siljan från plats 10 till plats 3 på listan över Sveriges djupaste sjöar. Efter Hornavan 221 m och Torneträsk 168 m.

Det är i älvfåran i sundet mellan Stumsnäs och Vaverön som djuphålorna finns.

Namnet Siljan tros betyda ”sjön som sväljer mycket vatten.” Här stannar vattnet från brusande älvar, forsar och åar upp och ”sväljs” och bildar Sveriges till ytan 7:e största sjö i det gamla meteoritnedslaget.

Hur djup är då Siljan kring Sollerön?

Kikar vi det aktuella sjökortet från 2005 är Siljans djupast norr om Sollerön. I älvfåran mellan Bengtsarvet och Nusnäslandet visar sjökortet 125 m. Utanför Bliktpunkten i Nusnäs är siffran 97 m och längre norrut mot Mora är det 99 m. Strax öster om ön Soldkalven är det 104 m djupt. Skulle du mot förmodan lägga nät där så tar det tid innan du får upp dem.

Söder och väster om Sollerön är det grundare (10 – 30 m) I arkipelagen mellan Sollerön och Gesunda och Ryssa samt vid Sundet vimlar det av öar och grund när du ska navigera. Djupet är inte ens tvåsiffrigt.

Det blir spännande att se vad mätningarna från Siljans Båtförbund kommer att visa.