Hållbara Sollerön!

av | 5 apr, 2021 | Aktuellt, Företagsamma, Glimtar från socknen

”Vi ville komma på något riktigt bra,” säger Elin Wik, som tillsammans med Svea Granström på Sollerön och 3 andra ungdomar från Orsa och Idre driver UF-företaget Make a Change.

”Något som ingen hade gjort förut som dessutom är hållbart för miljön. Först kikade vi på komposterbara påsar som ett alternativ till plastpåsar men vi ville ha något eget som vi själva kunde producera. Vi ville att vår produkt skulle vara hållbar i alla led. På en grossistsida på nätet såg vi att det fanns Asienproducerade sugrör av vass. Vi var tveksamma så vi försökte få reda på mer om produkten men vi fick inget svar. Det fanns också ett företag i södra Sverige som producerade den här sortens sugrör.

Vi beslutade oss för att försöka själva och började leta efter vass. Vi har inventerat alla vikar på Sollerön i jakten efter lämpligt råmaterial. Till slut fann vi det vi sökte i Nörderwejk.
Vassen är ca 2 meter hög och produktionen sker i 7 steg:

1. plockning 2. kapning i bandsåg till 18 cm 3. kokning 4. putsning/borstning in och utvändigt 5. kokning igen 6. torkning 7. paketering.Sugrören är återanvändningsbara och rengörs enkelt genom att kokas eller diskas i diskmaskin. Kartongen källsorteras som pappersförpackning, snöret som restavfall och sugrören som komposterbart.

När Solleröbladet ser förpackningen syns det att ungdomarna har tänkt på en hållbar och miljövänlig design. Brun kartong, grön logotyp och snören i brunt och grönt. Inuti finns hela historien på ett blad.

Den senaste tiden har företaget ägnat mycket tid åt att delta i UF-tävlingar. Man har nått final i samtliga och vunnit Morafinalen i årets företag och Dalafinalen i årets ekologiska hållbara företag. Nu är Make a Change UF i SM-final den 12 april i Stockholm. En SM-final som går digitalt.

Försäljningen har gått över förväntan. Hittills har man passerat 3.000 sugrör i volym. Produktionen sker på Sollerön och i Orsa. All försäljning sker på nätet, Facebook och Instagram. Men det finns återförsäljare som är intresserade. När skolterminen är slut läggs Make a Change UF ned enligt reglerna. Men, kanske att ungdomarna startar om som ett aktiebolag.

Nu håller vi tummarna för ungdomarna i den stundande SM-finalen. Och ni kära läsare har chansen att handla lokala hållbara sugrör till café latten eller drinken. Ni hittar ungdomarnas företag på Facebook, Instagram samt på mejl: kontakt.makeachangeuf@gmail.com