Gesundaberget i konkurs!

av | 25 jul, 2023 | Aktuellt, Sockenföreningen

Förr eller senare skulle det hända och i fredags (21/7) hände det. Bolaget som driver Gesundaberget ansökte om konkurs vid Mora Tingsrätt. Senast linbanan gick var säsongen 20-21. Sedan dess har naturen tagit över. Väder och vind har nött på fastigheter och utrustning. Och i backarna dominerar buskar och träd. Det har varit för sorgligt att se och höra talas om förfallet. 

Gesundaberget är ett landmärke för Sollerö socken, en stolthet för Gesunda och en sevärdhet för hela Siljansbygden som överträffar det mesta avseende utsikt, natur och aktiviteter. Gesundaberget har inte bara varit känt för ”den bästa skidåkningen utanför fjällen.” Det är också välkänt hos cykelentusiaster med sina fartfyllda och krävande slingor för mountainbike. Och en termik som gör att det är ett paradis för skärmflygare. (se bara på TV4:s vinjetter)

Nu är berget till salu. En konkursförvaltare har utsetts med uppdrag att hitta en ny ägare som kan ta över, investera och driva anläggningen. Mora kommun kan se över sitt arrendeavtal och medverka till en bra nystart.

Anläggningen ska ses som en året-runt-anläggning för cykel och skidor. På många platser i Sverige är faktiskt cykelturismen större än skidturismen. Järvsö i Hälsingland är ett exempel. Isaberg i Småland ett annat.

Cykel är lättare att utöva och betydligt enklare och billigare att driva. Oberoende av snökanoner och pistmaskiner.

Att få igång Gesundaberget igen är en angelägenhet för Mora kommun. Nu har kommunen möjlighet att göra det enklare att uppleva ”världens bästa utsikt över Siljan,” erbjuda alpin skidåkning för klubbar, ortsbor och besökare samt avancerade banor för den växande cykelsporten mountainbike. Värdshus och vandrarhem finns redan men behöver naturligtvis rustas upp. En nysatsning kommer att ge sköna intäktskronor för besöksnäringen i kommunen speciellt nu i rådande Hemestertrend.

Sollerö sockenförening och Gesunda byförening kommer aktivt att följa nästa steg i Gesundabergets utveckling.