Flenarna – fäbod med Riksintresse!

av | 2 maj, 2021 | Aktuellt, Byar och fäbodar, Glimtar från socknen

Här har en pensel med Falu Rödfärg aldrig varit. Det är solen och vinden som är ”målarmästare” och ger timmerstockar, pärttak och dörrplankor dess färger. Vill du se och uppleva ”gamla, gråa härbresknutar” har du kommit rätt.

Flenarna omnämns första gången 1663 i historieböckerna. Läget på Flenbergets sydsluttning vid en liten bäck och med ett gynnsamt klimat gav bra förutsättningar för vegetation och jordmån. Fäbodstället består idag av 4 gårdar med totalt 17 byggnader.

Vinden susar, bofinken drillar och vattnet porlar i bäcken när Solleröbladet gör ett besök på tunet framför Hållgården. Det doftar rök ur skorstenen och det svävar ett behagligt lugn över fäboden. Går man upp på slåtterängen är det en fantastisk utsikt över Siljan med Rättviks kyrka i fjärran. ”På 60-talet rekommenderade turistbyrån i Rättvik resor hit för att turisterna skulle få se en levande fäbod. Och likadant var det på Sollerön när det fanns turistbyrå där. Idag är det inte så många som hittar hit,” säger Ingvar Mattsson, som tillsammans med Ann-Britt Englund ”bor” i Hållgården.  ”Här möter den moderna människan det gamla bondesamhället. De som räknar med att det ska finnas en glasskiosk här blir besvikna. Men de intresserade blir desto gladare över vad de får se.”

Förr hette det K-märkt. Idag heter det Riksintresse. Det är Länsstyrelsen som anser att S. Flenarna är så viktigt för eftervärlden att de har klassat fäboden som ”Riksintresse”.

”Vi gårdsägarna har ett stort ansvar att bevara det gamla. Det finns en lista på vad vi får och inte får göra. Plastmöbler är t ex förbjudet,” säger Ann-Britt. ”Vi har en gemensam städdag varje år och vi har ett årligt möte med Länsstyrelsen där vi tillsammans diskuterar reparationer och underhåll. För något år sedan behövde en hacklada ett nytt pärttak. I år är det delar av den gamla gärdesgården som behöver ses över samt att lagårn i Smisgården behöver ett nytt pärttak. När det ska timras är det kunniga timmermän som utför jobbet,” säger Ingvar.

Det var Ingvars mamma Håll Anna, som ända fram till 1980 hade fjällkor här. ”Det var 3 kor och ibland några kalvar,” berättar Ingvar som var med på somrarna som ung pojke på 50-talet. ”Mamma gjorde smör, ost och messmör av mjölken. Vi barn levde på pannkakor, bröd, gröt och fisk. Kött fanns det knappt. Och så drack vi vatten, saft och mjölk.”

Flenarnas sista år som levande fäbod var 1982 då Håll Anna hade getter som betade på ängen.

Fäbodlagets styrelse består av Erik Stenback ordförande, Stina Mattsson sekreterare, Magnus Wass kassör samt ledamöterna Jan Westman, Rune Håll och Ingvar Mattsson.

Se även detta inlägg ->