Reflektioner från en Solleröbo

av | 10 mar, 2022 | Aktuellt, Glimtar från socknen

Anledningarna att bo här är många. Naturen, historien, kulturen och möjligheten.
Sociala aktiviteter, trevligt folk samt avsaknaden av stress bidrar också.

Mitt i Siljan i hjärtat av Dalarna.
Ganska centralt egentligen. Inte så långt hit med cykel, MC, bil, husbil eller tåg från stora delar av Sverige och Norge.

När man bor på en ö pratar man i väder­streck.
Smöret ligger ”syd i kylen.” Och man pratar ett svårbegripligt eget mål – ”Soldmål.”

Här upplever man fyra årstider på nära håll och det är högsäsong både på sommaren och vintern. Dalakulturen med midsommar­firande och kullor och masar i färggranna folkdräkter är tradition. Runt timmerknuten hörs musik med både äldre och yngre klang. ”Visa från Utanmyra” härstammar härifrån och Sveriges första spelmans­stämma arrangerades av Anders Zorn i Gesunda 1906. Idag hörs modernare toner på Radio Siljan och på You Tube med Eclipse, Sold´s Finest och Winona Oak.
Och självaste tomten bor i Sagolandet på Gesundaberget.

Låt oss gräva lite djupare i vad vi menar med Naturen, Kulturen, Historien och Möjligheten.

Naturen

Vi vet att det stora meteoritnedslaget för 377 miljoner år sedan skapade Siljansringen som gör Sollerön med omnejd intressant även ur geologisk synvinkel. Området Klikten på norra delen av ön och Gesundaberget är s.k. geositer värda att besöka för naturens formationer.
Vi njuter av det öppna landskapet och vi kippar efter andan när vi skådar utsikten från berget.

Naturen gör bygden attraktiv året runt. Kännetecknen är blånande berg i fjärran och Siljan som ger en känsla av innanhav och också skärgård. Växtligheten frodas. Sollerön kallas ofta för ”Dalarnas trädgård” och en av Sveriges längsta äppelträdsalléer (3 km) blommar här på försommaren.

På fastlandet svävar örnen och fiskgjusen över björnens rike. Slagugglan hoar och älgen kliver i de djupa skogarna. Storlommens trolska läte ekar på skogstjärnarna. Vi kastar oss utför Gesundaberget antingen som skärmflygare, cyklist eller skidåkare (när det är öppet). Eller vi vandrar upp och njuter av en fika och den fantastiska vyn över Siljansbygden. Storskogen bildar ett vildmarksrike där vi kan vandra längs Siljansleden och ströva på de gamla stigarna. Vi kan bestiga berg och fiska i mer än 60 sjöar och tjärnar. På sensommaren och hösten plockar vi rikligt med svamp och bär. Vi känner lugnet och andas in den friska luften vilket gör att både kropp och själ mår bra.

Föredrar vi längdskidåkning finns välpreparerade spår både på ön och fastlandet.
Vi åker spark på vintern och snöskotern är allt vanligare. Vintern 2021 bjöd Siljan på fantastisk skridskois så att vi kunde åka skridskor ända till Rättvik och Tällberg.

Historien och Kulturen

Vikingarna valde Sollerön som boplats för över 1 000 år sedan. De goda förutsättningarna för jakt och fiske samt ett gynnsamt klimat var skälen. Lämningar från vikingatiden finns kvar och fortfarande finns det mycket att upptäcka.
I Bengtsarvet finns Dalarnas största vikingagravfält där nya projekt initieras för att utforska innehållet i gravhögarna. Är det en harg som gömmer sig i ett stenröse? Snart får vi svaret.
Järnmalmen, som vikingarna på Sollerön tillverkade i blästerugnar, användes i handel med Birka, Gamla Uppsala och andra platser där man inte hade tillgång till järn för verktyg och vapen. Det värdefulla järnet fanns på Sollerön.

Vandrar vi framåt till det gamla bondesamhällets tid så räckte inte betet till för djuren på Sollerön. Man färdades då med kreaturen i storbåtar över Siljan och skapade fäbodar på fastlandet. Båtbyggerihantverket finns kvar än idag. Alla kyrkbåtar på Siljan är byggda på Sollerön.
På fäbodarna gick kor och får i skogen och betade hela sommaren. I åarna byggdes kvarnar, sågverk, masugn och så småningom elverk som drevs med vattenkraft. Det fanns också gruvdrift bland bergen. Fäbodarna är idag en idyll som ger lugn och ro och man känner historiens vingslag. I en av fäbodarna – Södra Flenarna – har tiden stått stilla. Den fäboden är ett kulturarv som är klassad som riksintresse.
Idag förs hembygdstraditionerna vidare med midsommarfirande och majstångsresningar i nästan varje by.

Möjligheten

Sollerön har en lång historia som ”Cykelön” med det legendariska Solleröloppet från 1934.
Loppet har utvecklats till det populära motionsloppet ”Siljan Runt” med tusentals deltagare. Många cyklister har blivit så förtjusta i bygden att de har bosatt sig här. Kanske p g a kärleken eller kanske p g a möjligheten att leva ett hållbart liv i harmoni med naturen.

Urbaniseringen har vänt. Hemarbete har blivit alltmer vanligt. Storstaden drar inte längre. Det är annat som lockar. Och det är sådant som vi har gott om.
Idag är det många som sköter sina arbeten från stugor i Sollerön, Gesunda och Ryssa. Fibernätet fungerar. Kringservicen likaså. Vi har skola (klass 0 – 6), två förskolor, välsorterad matbutik, mack samt kunniga yrkesmän och hantverkare. Mora med kommunal och regional service samt arbetstillfällen finns på bara 15 minuters avstånd. Föreningslivet är mycket aktivt med drygt 60 föreningar. Idrottsföreningen har en egen nyrenoverad Idrottspark och en bred ungdomsverksamhet med bland annat rodd och fotboll. Kulturarvet förvaltas med musik och körer.

Vi vet att det är attraktivt att bo här. När en fastighet är till salu säljs den nästan direkt.
När arbetsdagen är slut är det nära till en avkopplande hundpromenad, en jogging-, cykel- eller fisketur eller några kilometer i skidspåret. Och sedan kan man ta det lugnt, tända en brasa och så småningom sova gott.
Vilken annan socken i Dalarna, ja i Sverige, har naturen, kulturen, historien och möjligheten samlade på en och samma plats!

Lasse i Vibergsgården