Björka fäbodar

av | 5 apr, 2021 | Aktuellt, Byar och fäbodar, Glimtar från socknen

”Vår underbara plats vid Siljan,” står det på hemsidan www.bjorkafabodar.se
Björka var fäbod från början och tidigare fanns det faktiskt planer på att etablera en fast befolkning här. Idag har man lyckats för det är hela 7 permanent boende hushåll i Björka, som omfattar Svenbacken, Kansberg, Björka längs vägen och Björkskippus vid Siljans strand. Antalet fastigheter uppgår till ca 100. En mix av gamla gråa timmerstugor och nya hus.

En skön blandning av Soldfok och stugägare från t ex Borlänge, Ekerö mm. ”Vi har en bra sammanhållning och uppslutningen på våra tre arbetsdagar per år är suverän,” säger Jan Westberg, som är ordförande i Fäbodlaget. Jan bor i Sundbyberg, har hus i fäboden sedan generationer och vill helst av allt bli fast boende när arbetet så tillåter.

”Medlemmarna är engagerade vilket behövs för vi har alltid många projekt på gång,” fortsätter Jan. ”Nere vid hamnen välkomnar numera slogboden, bastun, bryggan och piren alla till bad, båtliv och aktiviteter. Målet är att göra området handikappvänligt och vi är snart där. Även ”playan” vid Stamnäs sköter vi om. Det är en populär plats att njuta av solnedgången. ”Björkalys” är en omtyckt tradition där vi tänder lyktor och marschaller vid Siljans strand. Majstången reser vi på Komidsommar, 2 veckor efter midsommar.”

För att öka trivseln är det viktigt för fäbodlaget att förmedla tradition och kun-skap från förr till kommande generationer. ”Vår egen almanacka är en viktig informationskanal och så har vi förstås hemsidan som alltid är uppdaterad,” avslutar Jan.

Förutom Jan består styrelsen av Gun-Britt Persson kassör, Monica Stackeryd sekreterare samt Magnus Gelinder, Carina Jugen-Fröjd, Göran Lager, Anders Nygren, Johan Rombin och Rune Sjögren. Suppleanter är Maria Brodin-Holm och Charlie Nilsson.