Äppelträdsallén

av | 31 aug, 2023 | Aktuellt

Kan Äppelträdsallén bli nästa stora turistattraktion för Sollerön?

Hela Sverige bokstavligen dignar av äpplen i år. Prognosen pekar på en rekordskörd. Just nu är det högtryck i alla musterier i vårt avlånga land. Köerna är långa. På TV visas reportage om musterier i Västernorrland och i Dala-Demokraten skriver Göran Greider en hyllning till äpplet som frukt och till musteriet i Gruddbo. Det var till Ingrid i Gruddbo han åkte och mustade sina äpplen.

Solleröns Äppelträdsallé är hela 3 kilometer lång och har ca 300 olika sorters äppelträd. Du har säkert märkt att allén rustas på flera håll längs vägen. Det är Trafikverket som just nu har extra fokus på alléer och vill att de vårdas och bevaras.

Hur många av oss sockenbor tänker egentligen på att vi har en så vacker och omfattande äppelträdsallé? Är det så att vi blir lite hemmablinda?

Finns det något vackrare att se än när Äppelträdsallén står i full blom på försommaren? En fröjd för ögat och rofyllt för själen. En upplevelse i klass med de japanska körsbärsträden i Kungsträdgården som folk vallfärdar till för att se. Eller tulpanerna i Holland.

Den pågående upprustningen av allén och framtagningen av tydligare skyltar samt en dos marknadsföring kan bidra till en ökning av besökare till Sollerön. Här ”slumrar” en turistattraktion.