”100 kronor får jag, finns det flera bud?”

av | 21 jul, 2022 | Aktuellt

Auktionisten Roland Pettersson från Rättvik är i högform när han sitter på en pall ställd ovanpå en skrinda. Solen bränner intensivt för det är årets varmaste dag hittills. Publiken söker skydd under fruktträdens skugga och kön till läsk och glass är lång. 

Många sockenbor glömmer aldrig Trapp Lars och hans handel i Gruddbo. Det fanns också långväga besökare som hade som ett ”måste” att handla hos Trapp Lars.

Kanske hade han ”världens första varuhus,” med sitt sortiment? Allt från ost och falukorv till hästskor och spik. Kanske var affären mest berömd för alla kläder. Jeans, Fristads arbetskläder, dam- och herrstrumpor. Man kunde hitta ”nästan allt” i den legendariska butiken. Det som har etsat sig fast i minnet hos skribenten är skylten ”Tipsombud” som satt i äppelträdet.

Nu säljs allt med över 600 utrop. ”Det är dyrt, rena rama Stockholmspriser” säger någon. Gamla emaljskyltar betingar ett högt värde medan koppar säljs billigt. Ett antikt skåp såldes för drygt 6 000 kr. I publikhavet syns flera av dagens ”original” i socknen, nyfikna på vad originalet Trapp Lars hade i sitt lager.

Lasse Nordström