Siljan Runt är bekant men känner du till Östersjön Runt?

av | 20 jun, 2022 | Aktuellt

Det märks att turisttrafiken är i gång. Av en händelse parkerar jag i Mora bredvid ett antal tyskregistrerade bilar som är försedda med siffror och dekaler. Jag kan inte stilla min nyfikenhet utan måste förstås fråga vad det handlar om.

Kim och Eberhard König, från Lauterstein-Weissenstein – en liten stad i Schwaben söder om Stuttgart – förklarar gärna.

”Det här är ett äventyr för oss i vår Mercedes-Benz. Ingen GPS är tillåten och det är förbjudet att köra på motorvägar. Bilarna måste också vara 20 år eller äldre,” berättar de. ” Dessutom måste alla deltagare bo i tält! Under resans gång ingår också olika uppgifter som ger poäng.”

När jag berättar att jag kan skriva en artikel om ert äventyr för en lokal hemsida jublar de för det ger tydligen många extra poäng.
(Det är alltså därför som jag skriver den här artikeln som kommer att översättas och mejlas till ekipaget).

Far och son är mycket positiva och utbrister att ”Sverige är fantastiskt, vi fotograferar hela tiden.”

”Baltic Sea Circle” heter det tyska rallyt som i år körs för 10:e gången. Syftet med rallyt är att samla in pengar för välgörenhet. Start och mål sker i Hamburg och rallyt pågår i 16 dagar. I år gick starten den 18 juni och deltagarna beräknas gå i mål den 3 juli. Hela 400 ekipage startade – hälften på lördag den 18/6 och hälften dagen därpå.

Färden gick först norrut via Danmark till Sverige och Stockholm. Nästa anhalt blir Strömsund i Jämtland och sedan blir det ett obligatorisk stopp på Lofoten innan ekipagen så småningom efter många mil kommer fram till ”Top of Europe” – Nordkapp. Därefter söderut genom Finland. Tanken var att passera S:t Petersburg men nu blir det färja till Tallinn från Helsingfors i stället.”

Sedan väntar vägarna i Lettland, Litauen och Polen på ekipagen innan de är tillbaka i Hamburg den 3 juli. Den totala sträckan blir 7 500 km. Lite längre än Siljan Runt.

Lasse i Vibergsgården