Olle Nyberg

av | 22 mar, 2021 | Aktuellt, Glimtar från socknen, Musiker

Nu tar Olle det piano men snart ljuder musiken igen.

Falun, Göteborg, Paris, Köpenhamn, Forsbacka och Sollerön. Olle Nyberg har inte tagit det piano och verkat från en och samma plats. Motvind, Gary T´ To Band, Ulf Lundell, Björn Afzelius, Anne-Lie Rydé, Triple and Touch, Totta Näslund, Andrew Strong (Comitments), Dr Hook, Östen med Resten, Hasse Andersson & Kvinnaböske och Bengan Jansson är några band och artister som Olle har spelat med under åren.

Sedan 4 år spelar Olle keyboard i Sven Ingvars. ”Vi försöker vårda det gamla och stoppar in det i en repertoar för en ny generation i 2000-talet,” säger Olle. ”När vi turnerar vill publiken självklart också höra de folkkära hitlåtar-na. Från början var Sven Ingvars ett Popband, men fick med tiden även stå för dansmusiken. Idag spelar vi mest konserter. För något år sedan spelade vi inför 4.000 personer i Dalhalla. Vi repar kontinuerligt, spelade i Nyhets morgon på TV4 och har börjat boka in spelningar från september.”

Utöver Sven-Ingvars spelar Olle också i Guran, Nyberg & Nord.

I samband med premiären på filmen ”1.000 bitar med Björn Afzelius” bildades trion.

Vi turnerade med en större produktion i början men efter några år skalade vi ner till den trio vi är idag. Vi skulle spelat på Tivoli i Köpenhamn när pan-demin slog till och live-musiken var tvungen att ta en paus. I Solstudion har det varit full fart sen dess och en av grupperna (Wingar) som varit på besök hos Olle, har hörts på Siljanstoppen med låten ”Fader Vår” i flera månader.

Det gamla pianot som vi Solleröbor såg stående 7 år i Olles trädgård är borta. Han har inga planer på att ersätta det med pianot som finns inne i studion. ”Det pianot är över 100 år gammalt och har fört ett nomadliv. Min mormor, Justine, köpte det åt min mamma i Stockholm på 1930-talet. Hon bakade kakor som hon sålde på gatorna i huvudstaden och köpte ett piano för peng-arna till mor Elma. Jag har recepten kvar än,” säger Olle och slickar sig om munnen.

”Pianot har sedan flyttat från Stockholm till Falun till Spanien och sedan tillbaka till Sverige. Ned en sväng till Danmark för att sedan hamna här på Budgatu 18.”

Sedan 13 år är Olle initiativtagare och arrangör av evenemanget ”Vinterkonsert i Sollerö Kyrka” i mellandagarna. Konserten har vuxit och utvecklats från en duo till orkester. Av kända skäl inställdes 2020 års konsert men Olle hoppas att konserten kan genomföras i år. Vilket vi ser fram emot!

Vill du läsa mer om Olle Nybergs musikliv. Se Sool-Öen 2017.