Hundnära

av | 26 jan, 2021 | Företagsamma, Glimtar från socknen

”Jag har levt med hundar i hela mitt liv!”

Det började hemma i Särna när Anna-Lena Arvidsson var liten kulla och handlade godis i Koppartransmacken. Där fanns det en tunn choklad med hundbilder på omslagspapperet. Anna-Lena började samla på bilderna och på den vägen är det.

Sedan 20 år driver Anna-Lena och hennes man Per-Erik, tillsammans med A-Ls kollega Lasse, Hundnära i Gruddbo. ”När vi började var många hundar i kursen från Gruddbo och övriga Sollerön. Nu kommer de från Mora, Orsa, och Älvdalens kommuner och även från Rättvik och Västerdalarna. Med många olika raser.

Vi är etablerade och får kunder via ”mun-mot-mun-metoden”. När Solleröbla-det inflikar att hundintresset ökar i Sverige nickar Anna-Lena. ”Bara i decem-ber 2020 ökade antalet registrerade hundar i Sverige med 14%. Idag finns det nära en miljon hundar i landet. Här i socknen uppskattar jag att siffran är ca 300 st.”

Utbudet hos Hundnära omfattar både kvälls- och helgkurser. Grunden är var-dagslydnad för valpar med 2 timmars pass varav en timme utomhus och en timmes teori inomhus. ”Man ska leka in vardagslydnad,” säger Anna-Lena. ”Lära hunden genom att belöna det vi vill ha mer av, om hunden gör något man inte vill ha, t ex hoppar på en, ska man nonchalera den tills den ger upp och då belönar vi det bättre beteendet.

Varannan söndag under vinterhalvåret är det Drop-in och det finns också en grundkurs i Agility.

En omtyckt kurs är ”Rallylydnad” där husse/matte och hund går en bana med olika skyltar som beskriver rörelser som hunden och föraren ska göra tillsam mans.

Solleröbladet frågar om man t ex kan träna hunden till att söka kantareller i skogen.

”Ja, det går,” svarar Anna-Lena. ”I träningen Nose Work använder hunden ett av sina främsta sinnen, luktsinnet. Hund och förare får söka efter speciella dofter i olika miljöer. Hunden får då både mental och fysisk stimulans.

Mitt motto är att ”Det ska inte bara vara roligt att ha hund. Det ska också vara roligt att vara hund,” skrattar Anna-Lena. Solleröbladet tackar för kaffet och konstaterar att det finns stor entusiasm och kunskap hos Hundnära i Gruddbo.