Gåstjärn -mer än en fiskeupplevelse!

av | 26 jun, 2023 | Aktuellt, Miljö

”Vi erbjuder mer än en fiskeupplevelse. Många söker också efter lugnet och tystnaden och det får man här i Gåstjärn,” säger Kenneth Eriksson ordförande i Sollerö Fiskevårdsområde. Kenneth och jag sitter och tittar ut över den lilla tjärnen där regnbågarna vakar. En ljum vind krusar över vattenytan.

”Det går inte att köpa ett fiskekort till Gåstjärn.
Man bokar hela anläggningen och då får man fiska, grilla och övernatta om man så vill. Gåstjärn vänder sig till företag och större privata sällskap. Företagen kommer hit med sin personal eller bjuder in sina kunder till en upplevelse utöver det vanliga. Bara att koka kaffe i en gammal kaffepanna över öppen eld kan upplevas som lite extra. Det är inte bara företag i Mora och Leksand som är kunder. Även företag i Borlänge, Västerås och även Hallstahammar har börjat hitta hit ut till vildmarken.

Efterfrågan är stor. Från midsommar och fram till början av september är alla helger bokade. I juli är det privata sällskap som släktkalas, sommarfester och familjehögtider. I augusti, september och oktober är det företag. Förra året hade vi faktiskt en bokning under Allhelgonahelgen. Skolbarnen från Sollerö skola är här och fiskar under en friluftsdag på hösten. Vi hoppas att många av barnen blir ”fiskebitna” och fortsätter fiska genom livet. Det händer också att pensionärsföreningar i Mora och på Sollerön håvar in några regnbågar.

Vi sätter i regnbåge efter behov. Det viktiga är att de som fiskar verkligen får fisk. Fisken kommer med ”tankbil” från Slots fiskodling i Björka. Men det är inte bara vi människor som fiskar här. När ”tankbilen” är här dyker också fiskgjusen upp och tar sig ett skrovmål. Minken är också ett ständigt hot mot beståndet.”

Gåstjärn Fiske Camp invigdes 2007.
Området här uppe på Solleröskogen är rikt på myrar och småtjärnar med mycket rent vatten. En liten bäck rinner från Umsisjön till Södra Fjärden. Och den bäcken rinner genom Gåstjärn. Anläggningen kan ta emot ca 50 personer och består av en övernattningsstuga för 6 personer med plats för 15 personer runt eldpallen samt grillplatser, vedbod och takförsedda matplatser. Allt byggt i timmer.

Det unika med anläggningen är också att den är tillgänglighetsanpassad. Nära tjärnen finns flera fiskeplatser dit man kan ta sig med rullstol.

”Fiskeintresset ökar generellt,” säger Kenneth. ”Gåstjärn Fiske Camp har fått sällskap av liknande anläggningar i Mora-Våmhus. Vi samarbetar och ser det som att marknaden breddas. Några planer på att bygga ut Gåstjärn har vi inte. Däremot har vi hela tiden ett behov av reparationer och underhåll. Gåstjärn ligger högt och vintern häruppe är lång och rik på snö.”

Du bokar hela anläggningen Gåstjärn genom att ringa Kenneth Eriksson 070 582 1721 eller Hasse Johnsson 070 207 0723.