Blommor & Bin – Bra för Sollerön!

av | 24 maj, 2021 | Aktuellt, Företagsamma, Glimtar från socknen

Grottmålningar visar att människan har sysslat med biodling i ca 8 000 år. Det finns faktiskt urgammal honung bevarad för honung blir aldrig förstört. Det var sockret som var viktigt för människan. Man använde också ett ämne från bin – propolis = en naturlig antibiotika – för att balsamera mumier i Egypten.

Vi förflyttar oss snabbt framåt i tiden och hamnar på Sollerön år 2021. Närmare bestämt hos biodlare David Summermatter i Utanmyra.

”Jag började med min hobby för 10 år sedan.
Det känns bra att kunna bidra med en viktig pusselbit för naturen. Visste du att 1/3 av allt som vi människor äter är pollinerat av bin? (2/3 totalt av pollinerade insekter). Fruktodlarföreningens ca 300 äppelträd skulle inte blomma och bära frukt utan bin.
Sollerön är en bra plats för biodling men jag önskar att den biologiska mångfalden vore ännu större. Det som begränsar biodling här på ön är tillgången på mat. Bin äter nektar för att få kolhydrater och pollen för protein. Ju fler blommor desto flera bin.

Sälg och maskros är favoritväxter under våren. Just maskros ger god honung och fin färg. Längre fram under sommaren står klöver, hallon, mjölkört och ljung främst på menyn.

En bikupa = samhälle kan uppgå till 40 – 60 000 individer. Reproduktionen är viktig. Bidrottningen lägger 1 500 – 2 000 ägg/dygn på försommaren.
När kupan blir överbefolkad bildas en svärm som flyttar ut. Svärmen kan bestå av 20 000 bin och liknar en fotboll. Mitt uppdrag under försommaren är att se till att de inte svärmar för då minskar ju honungsproduktionen.
Ett bi lever ca 6 veckor under sommaren och 9 månader under vintern. De flyger ca 1,5 – 2 km för att samla nektar och pollinera och de är aktiva dygnet runt. Att Mathias Håll odlar raps här i Utanmyra i sommar är jättebra för min bigård. När rapsen blommar kommer mina bin att kunna äta sig mätta.”

Honungsbiet är ett vilddjur som aldrig har tämts. De känner inte igen mig. De kan bli irriterade i slutet av sommaren när jag tar deras honung. Jag får ett antal stick under säsongen för jag brukar arbeta utan handskar. Bina vaktar entrén (flustret) till kupan noga. Det gäller att närma sig bakifrån och pumpa in lite rök så att de blir lite bedövade. Därefter kan jag se om allt står rätt till i samhället. Jag brukar inte använda slöja och dräkt för då ser och känner jag bättre.”

När Solleröbladet gör sitt besök har David just haft en grundkurs i biodling för kommande biodlare. ”Det är viktigt med nyrekrytering. Vi är ca 100 biodlare i Ovansiljan.

I Sverige finns det ca 15 000 biodlare. De flesta har det som sin hobby. Sverige importerar ca 50% av honungskonsumtionen så vi välkomnar flera att börja. Jag slungar honung 2 ggr. I början av juli och i mitten av augusti.”

Solleröbladet frågar David om framtiden för bin på Sollerön. ”Om varje gård har några kvadratmeter över på sin välklippta gräsmatta önskar jag att man planterar fleråriga växter där för bin. Insektshotell är också bra. De sköter sig själv och betyder mycket. Att honung är nyttigt har vi fått lära oss. Många dricker te med honung. ”Häll inte i honung i kokande vatten. Då försvinner många nyttiga ämnen. Låt vattnet svalna en stund och sedan tillsätter ni honungen,” avslutar David.
Honung från Utanmyra är verkligen lokalproducerat. Och det är äkta honung med alla nyttiga ingredienser. Det är inte säkert att så är fallet med all importerad honung.