Dalarnas sju underverk – Dags att rösta! – Omröstningen pågår t.o.m. 15/9

av | 10 sep, 2020 | Aktuellt

DALARNAS SJU UNDERVERK – SPÅR AV DET FÖRFLUTNA – OMRÖSTNING
Dags att rösta!
Nu har vi kommit till vår sista kategori, ”Spår av det förflutna” som får avsluta röstperioden i Dalarnas sju underverk. Här finner du fäbodkultur, vikingatida gravfält på Sollerön, en av Sveriges äldsta gruvor, numera fylld av turkost vatten, lämningar av Sveriges nordligaste kloster, fångstmarksgravar med intressanta fynd på vackra platser, Europas största kvarnstensbrott, en befästningsanläggning från 1600-talet, ett karakteristiskt berg med fångstgropssystem, ödekyrkogårdar som berättar svedjefinnarnas historia, och lämningar efter imponerande byggnadsverk och företagaranda som lever kvar än idag. Välkommen att lägga din röst!

Under sommaren 2020 har vi genomfört vi sju olika omröstningar, fördelade enligt sju kategorier. Varannan vecka har vi bjudit in alla att vara med och rösta fram vinnaren i aktuell kategori. Vi hoppas att vi har kunnat bjuda på många nya insikter och kunskaper om vårt fina landskap.

Dalarnas sju underverk är ett projekt som vill samla och synliggöra sådant som är vackert, intressant, spännande, imponerande, charmigt eller bara konstigt i vårt landskap. Allt som kan rymmas under (den högst subjektiva) rubriken ”underverk”. Vi vill genom projektet engagera allmänheten, vi vill hitta gömda pärlor, sprida kunskap som riskerar att gå förlorad, och utöka Dalarnas besöksmål.

Underverken kan vara sådant vi ser och använder i dag, eller som har funnits i äldre tid. Det kan vara stora idéer som aldrig blivit av, och spännande natur- och kulturmiljöer. Det kan också vara kulturella bidrag, som litteratur, musik, konst, mat, traditioner, uppfinningar, seder och bruk. Kanske imponerande insatser som vanligt folk har åstadkommit. Dalarna är fantastiskt, och bidragen är hämtade från hela vårt fina landskap. Hoppas du blir inspirerad till nästa utflykt i närområdet!

Omröstningen pågår t.o.m. tisdag 15/9.

LÄNK (Till Dalarnas museums hemsida): Dags att rösta!

2020-09-10 13.00