Vad händer på Stoltgården?

av | 24 apr, 2023 | Aktuellt, Stoltgården

Ska Stoltgården få nytt tak eller vad är det som är på gång?

Om vi står på Budgatu utanför Stoltgården är allt lugnt och fridfullt men tar vi steget in till  gräsmattan på innergården råder det full aktivitet. Flera byggare plockar ned tegel, tar bort takläkt och lägger på en täckduk på den board som teglet vilar på. Därefter spikar man ny läkt och teglet läggs tillbaka på plats. Det här arbetet beräknas vara klart i vecka 17 (sista veckan i april) och sedan väntar nästa moment då teglet ska tvättas och behandlas med ett skyddslager som gör det starkare. Då är taket redo för solenergi!

Arbetet med att montera solpaneler påbörjas de första veckorna i maj. Det är 246 paneler som ska monteras och då blir Stoltgården en av de största solenergianläggningarna i Mora kommun.

”Det är Solfamiljen från Borlänge – ett lokalt Dalaföretag – som anlitas för solpanelerna. Själva takarbetet utförs av lokala hantverkare och Taklandslaget,” säger Gunnar Israelsson som är ordförande i Brf Soldi som äger fastigheten.

”Idag är det direktverkande el i Stoltgården, vårt elavtal går ut i december och då stiger elkostnaderna väsentligt. Genom den här investeringen kommer vi att få ned elkostnaderna vilket är nödvändigt,” fortsätter Gunnar. ”Det här är den första stora investeringen, 1.6 mkr, som vi gör. Vi kikar också på ett nytt värmesystem samt gör ombyggnationer i fastigheten så att vi ökar antalet lägenheter.

Mora kommuns hemtjänst får en ny hemvist i Stoltgården och då får vi en lägenhet ledig för uthyrning. Efterfrågan för trygghetsboende på Stoltgården är högt vilket är mycket glädjande,” avslutar Gunnar.

Vi kan konstatera att det handlar mycket om sol på Stoltgården.

Solens Ö, solceller och Solfamiljen!