Är Sollerön på väg att bli en s.k. Blå Zon?

av | 20 jun, 2024 | Aktuellt

Vi läser och hör talas om att det finns områden i världen där människor tenderar att bli väldigt gamla. Dessa områden kallas för ”Blå Zoner.”
De mest kända är Nicoyahalvön i Costa Rica, Sardinien, den grekiska ön Ikaria samt den japanska ön Okinawa. Alla Blå Zoner har således nära till vattnet. Ett tag sades det också att människor i Kaukasus blev väldigt gamla tack vare att de åt mycket yougurt!

När vi läser statistiken över befolkningsutvecklingen 2023 för Sollerön kan man undra om Sollerön  är på väg att bli en ”Blå Zon.” Vi är ju också en ö omgiven av vatten.
Många av oss återfinns nämligen i åldersspannet 75 – 79 år. Majoriteten är 60+. Det finns också någon som har passerat 100-årsstrecket.

Vad kan det bero på?
Är det naturen, den friska luften, brist på stress och trafikköer, den näringsriktiga kosten med lokala ägg, fisk från Siljan och magert älgkött från de stora skogarna eller vad är det?
Svaret är att det är nog helt enkelt bra att bo här.

Vi vet också att befolkningen i Mora kommun blir allt äldre. Det kommer att behövas mer äldreboenden inom en snar framtid. Stoltgården borde alltså byggas ut för att möta den allt ökade efterfrågan. Fastigheter kommer att bli lediga och fler barnfamiljer flyttar in. Då växer befolkningen.
Vi vet ju att återväxten god med många skolbarn i skolan.

Siffrorna för 2023 visar att Sollerön faktiskt har minskat med 16 personer. Vi ligger strax under 1700.
Fler avlidna (24) än födda (7). Nettoinflyttning är bara + 1.
Prognosen för de kommande åren är tyvärr en fortsatt minskning.

Läs i diagrammen och fundera under sommaren.

Befolknings­statistik – Sollerö socken (solleron.se)

Befolknings­prognos – Sollerö socken (solleron.se)