Vi går mot kyligare tider och nu har vintern kommit – och soteldslarmen!

Snö och vinter!
Det har blivit kallare och kallare väder de senaste veckorna och nu är det vinter i hela Dalarna enligt SMHI.
Vintern har nu officiellt börjat i Dalarna. Sedan den 2 november har dygnsmedeltemperaturen legat under noll grader, och det betyder att det nu är vinter i meteorologisk mening. Lyssna på SR Dalarna inslaget: SMHI: Nu är vintern här 0:52 min

Nu kommer soteldslarmen i Dalarna igen!
Och under senhösten och vinterhalvåret kommer soteldarna. Och mycket riktigt har de kommit i Dalarna:

Soteld i Svärdsjö
Klockan 14.39 på söndagsmiddagen fick brandkåren i Svärdsjö ett larm om soteld. Brandkåren ryckte ut till platsen med flera brandbilar från Svärdsjö och ett höjdfordon från Falu brandkår.

Soteld i villa i Hole utanför Malung
Malungs deltidsbrandkår har strax före klockan 13.00 på fredagseftermiddagen ryckt ut till Hole utanför Malung efter larm om en soteld. Enligt inringaren kommer det svart rök ur skorstenen och det mullrar i murstocken.

Soteld i Häradsbygden 
Det började glöda ur en skorsten i Häradsbygden på torsdagen den 7/11. Leksands deltidsbrandkår fick larmet klockan 16.25 på torsdagseftermiddagen. Enligt brandkåren hade sotelden “mer eller mindre slocknat av sig själv”.

Kom gnistor ur skorsten i Saxdalen 
Ett larm om en soteld i Saxdalen kom in till SOS Alarm på onsdagskvällen den 30/10. Grängesbergs deltidsbrandkår fick larmet klockan 18.49. Brandkåren fick sota ur skorstenen. 

Soteld i Ludvika 
En soteld utbröt i Ludvika söndagen den 27/10. Brandkåren i Ludvika fick larmet klockan 23.08 på söndagskvällen. Händelse utan risk för skada.

Brandskyddsföreningen: Information om soteld och råd för att undvika soteld
Vad är soteld?
Soteld är när sot och tjära i skorstenen brinner. Det inträffar omkring tusen sotbränder i Sverige varje år. Om man inte eldar effektivt bildas mer avlagringar på skorstenens insida. Om man sedan eldar kraftigt kan det som sagt ta eld. Ser man en eldkvast ur skorstenen och hör ett dovt muller har man en soteld. Då ska man stänga de luckor som finns på eldstaden och genast ringa räddningstjänsten på telefonnummer 112. Därefter ska man kontrollera hela skorstenen efter läckage där det tränger ut rök. Särskilt bör man kolla vid bjälklagsgenomgångar och på vinden, om det finns någon. Låt sotaren göra en besiktning av skorstenen innan eldningen påbörjas igen.

Fråga hyresvärden när skorstenen senast är sotad och brandskyddskontrollerad. Om den inte är sotad på fyra år eller brandskyddskontrollerad under de senaste åtta åren måste det genomföras innan man använder den öppna spisen. Man kan alltid fråga sotningsdistriktet i kommunen hur ofta sotning ska genomföras och när den senast är utförd.

När man sedan använder eldstaden är det viktigt att man eldar på ett effektivt sätt. Om man eldar rätt blir förbränningen bättre och det bildas mindre sot och tjära.
• Starta snabbt. Använd finkluven ved för att få en bra glödbädd.
• Använd torr ved i lämplig storlek.
• Elda inte mer än 3 kg ved i timmen om det inte i skötselanvisningen anges att det går att elda mer.
• Elden ska brinna, inte pyra.
• Kontrollera röken. Den ska vara genomskinlig, inte svart.
• Lägg sot och aska i en plåthink med lock.

Naturligtvis ska det även finnas en brandvarnare och brandsläckare i stugan. Vi rekommenderar en pulversläckare på minst 6 kilo med lägsta klassificering 43A 233BC.

2019-11-08 10.00 Uppdaterat: 14.00
Uppdaterat: 2019-11-11 09.50