Väpnat rån mot guldbutik i Mora – Ladugårdsbrand i Nås – 25 brandmän bekämpar branden

Väpnat rån mot guldbutik i Mora
Ett väpnat rån har på torsdagen skett mot butiken Guldfynd i centrala Mora. Det var klockan 11.47 som polisen fick in ett larm från butiken. I samband med händelsen hade personal tagit sig till ett rum i butiken där man ringde in larmet. En man hade kommit in i Guldfynd och hotat personalen med en kniv. Gärningsmannen krävde att få pengar och därefter ska han ha lämnat butiken.
– Oklart om mannen fick med sig några pengar, säger Kjell Bond vid Morapolisen.

En polispatrull var snabbt på plats och en man är frihetsberövad misstänkt för rån. Han pekades ut av personal i butiken. Mannen greps utanför den aktuella butiken, skriver polisen på sin hemsida.
Polisen var snabbt på plats eftersom stationen ligger alldeles i närheten av brottsplatsen.
– Vi var några från utredningsenheten som sprang ut direkt, säger Kjell Bond.
– Personalen agerade föredömligt under rånet. Såg till att ta skydd i ett rum och ringa in larmet. Sedan kunde också en uniformerad personal peka ut gärningsmannen på gatan utanför, fortsätter han.

Ladugård i lågor i Nås
En ladugårdsbyggnad är helt övertänd på en gård i Borgheden norr om Nås i Vansbro kommun. E6:an är avstängd i båda riktningar och beräknas så vara till tidigast kl. 13.00-tiden enligt SOS Alarm. Räddningstjänsten har flera styrkor på plats. Ladugården ligger på en gård och flera byggnader finns i närheten.
Brandkåren i Vansbro och FIP-bilarna i Dala-Järna fick larmet klockan 11.07. Förstärkning kom också från Björbo brandkår med vattentankbil och från Leksands brandkår.
– Det är en fullt utvecklad brand i en ladugård som också har spridit sig till några uthus. Vi jobbar nu för fullt med att branden inte ska sprida sig till två bostadshus som ligger intill, säger Johan Szymanski, räddningschef på Brandkåren Norra Dalarna, till SR Dalarna.
– Vi har fått stänga av E16 eftersom vi har dragit slang över vägen. Jag vet inte hur länge vägen kommer att behöva vara avstängd men vi blir nog kvar hela eftermiddagen, säger Johan Szymanski.
Enligt Trafikverket hänvisas all trafik till väg 524, 533 och 531, Nås till Vansbro.

Det ska inte ha funnits några djur i ladugården och inga människor har skadats i branden. I den nedbrunna ladugården stod bl.a. skotrar, crossar, motorcyklar, gamla värdesaker och antika grejer.

Bilder från brandplatsen: Bilder  Bilder

2019-11-21 13.00