Torrt i skog och mark – Larm om gräs- och skogsbränder

Det har kommit in flera larm till SOS Alarm och räddningstjänsterna under den senaste veckan som har visat sig var falska. Varav de flesta har varit kontrollerade eldningar. Men även några skarpa larm. Det är fortfarande torrt på en del ställen och det gäller att vara försiktig med elden.

LÄS MER:
Länsstyrelsen Dalarna – Brandrisk och eldningsförbud
Eldning utomhus, Vägledning för Dalarnas län

LARM OM MARK- OCH SKOGSBRÄNDER:

SEPTEMBER

Lördag 12 september

Brand i skogsparti vid Storhån – spred sig från lägereld
Under lördagsnatten började det brinna i ett skogsparti vid sjön Storhån, nordväst om Idre i Älvdalens kommun. Idre brandkår fick larmet klockan 22.46 på lördagskvällen.

Larm om brand på en åker i Stora Skedvi – var kontrollerad eldning
Säters brandkår fick larmet klockan 15.17. En brand på en åker i Stora Skedvi på lördag eftermiddag visade sig vara en kontrollerad eldning.

Brand ute i Borlänge
Borlänge brandkår fick ett larm om brand ute klockan 03.04 natten till lördag. Händelse: Brand i hög med skräp.

Fredag 11 september

Larm om gräsbrand i Vansbro
Brandkåren i Vansbro fick ett larm om brand i terräng klockan 16.36 på fredagseftermiddagen.

Larm om skogsbrand i Älvdalen – var kontrollerad eldning
En rökpelare hade orsakat ett larm om skogsbrand. Brandkåren i Älvdalen fick larmet klockan 11.29 på lördagseftermiddagen. Det visade sig dock vara en kontrollerad eldning

Torsdag 10 september

Markbrand i Falun
Brandkåren i Falun fick ett larm om markbrand klockan 16.38 på torsdagseftermiddagen. Det var en mindre brand i marken kring en slogbod. Släcktes av Räddningstjänsten med hjälp av en vattenkanna.

Onsdag 9 september

Larm om skogsbrand på Sollen – visade sig vara vattenånga
En förbipasserande tyckte sig se rökutveckling på ön Sollen i sjön Väsman i Ludvika på onsdagskvällen  och larmade räddningstjänsten. Brandkåren i Ludvika fick larmet klockan 19.38 på onsdagskvällen. Det visade sig dock att det var frågan om vattenånga.

Söndag 6 september

Larm om brand ute i Gagnef – var kontrollerad eldning
Brandkåren i Gagnef fick ett larm om brand ute klockan 12.43 på söndagseftermiddagen. Det visar sig vara en kontrollerad eldning. Allt under kontroll. Räddningstjänsten återvänder.

Lördag 5 september

Larm om röklukt ute i Rättvik
Brandkåren i Rättvik fick ett larm om röklukt ute klockan 08:29 på lördagsmorgonen. Det visade sig dock vara en kontrollerad eldning.

Fredag 4 september

Larm om brand ute i Gustafs – var kontrollerad eldning
Gustafs brandkår fick ett larm om brand ute klockan 21.33 på fredagskvällen. Det visade sig dock vara en kontrollerad eldning av ris.

AUGUSTI

Onsdag 26 augusti

Markbrand på ön Sollen
Smedjebackens brandkår fick ett larm klockan 12.58 på onsdagseftermiddagen om en markbrand. Det var en mindre markbrand på ön Sollen i sjön Barken.

Tisdag 25 augusti

Markbrand i Borlänge
Brandkåren i Borlänge fick ett larm om en markbrand klockan 19.59 på tisdagskvällen. Det var en mindre markbrand. Brandstyrkan åker dit och vattnar området.

Mindre skogsbrand i Burens
På tisdagen kom ett larm om en skogsbrand i Burens, Ludvika kommun. Brandkåren i Ludvika fick larmet klockan 13.09 på tisdagseftermiddagen. Det var en mindre markbrand. Ingen spridningsrisk förelåg. Avbränd yta: 10 x 10 meter

Lördag 22 augusti

Larm om skogsbrand i Mora
Brandkåren i Mora fick klockan 13.05 på lördagseftermiddagen ett larm om skogsbrand.

Torsdag 20 augusti

Larm om brand i terräng i Gustafs
SOS Alarm fick ett larm på torsdagseftermiddagen klockan 14.30 om en brand i terräng i Gustafs. Det var en mindre glödbrand som i stort sett var släckt när brandkåren i Gustafs kom till platsen.

Onsdag 19 augusti

Skogsbrand i Idre efter blixtnedslag
På onsdagskvällen vid 18.30-tiden kom ett larm om en skogsbrand i Idre fjäll, Älvdalens kommun. Det var blixten som slog ner i ett träd och antände. Idre brandkår fick larmet klockan 18.37 och ryckte ut.

Larm om gräsbrand söder om Avesta 
På onsdagskvällen vid klockan 18.20-tiden kom ett larm om en gräsbrand i Avesta. Det var röklukt men inga lågor,

Skogsbrand bröt ut i Trängslet efter blixtnedslag
På onsdagen vid klockan 17.45 kom ett larm om en skogsbrand i Trängslet i Älvdalens kommun. Brandkåren i Älvdalen fick larmet klockan 17.47. Branden startade efter ett blixtnedslag. Räddningstjänsten begärde stöd av försvarsmakten.

Larm om skogsbrand på Hemfjället 
På onsdagseftermiddagen vid klockan 17.40-tiden kom ett larm om en skogsbrand på Hemfjället i Malung-Sälens kommun. En rökpelare syntes från området. Brandkåren i Lindvallen ryckte ut –men ingen brand hittades.

Larm om gräsbrand i Svärdsjö efter blixtnedslag i hästhage
Blixten slog ner i en hästhage och startade en gräsbrand i Bengtsheden på torsdagseftermiddag. Larmet inkom strax efter klockan 16.00 från en gård i Bengtsheden utanför Svärdsjö. Brandkåren i Svärdsjö fick larmet klockan 16.07 och de vattnade på med vatten på ca. 1 x 1 meter avbränd yta. Hästarna verkar ha klarat sig bra. Inga ytterligare räddningsresurser behövs.

Tisdag 18 augusti

Larm om brand norr om Bonäs – rök var vattenånga
Ett larm inkom till SOS Alarm om en befarad brand utomhus vid Heden, norr om Bonäs i Mora kommun under tisdagen. Det visade sig vara vattenånga och ingen rök från brand.

Mindre skogsbrand vid Eldris
Det brinner i skogen i området kring Eldris, väster om Orsasjön. Larmet inkom till SOS Alarm klockan 17.30 på tisdagen. Mora brandkår fick larmet klockan 17.40. Branden uppges vara 50 meter i diameter, uppger Räddningsregion Bergslagen. Det är 200 meter till närmsta bebyggelse. Branden under kontroll.

Brand i terräng Emådalen
Ett larm har inkommit om en brand utomhus i Emådalen, i Orsa kommun, på tisdagseftermiddagen. Larmet inkom klockan 17.00 till SOS Alarm, i övrigt är uppgifterna är mycket knapphändiga just nu. Brandkåren i Orsa fick larmet kl. 17.04. Vid klockan 17.50-tiden var räddningstjänsten inte framme än. En gråvit rökpelare ska synas men inga lågor, uppger Räddningsregion Bergslagen.

Larm om träd i brand vid Orsa camping
Det ska brinna i ett träd vid Ore älven intill Orsa camping. Orsa brandkår fick larmet klockan 16.50.

Larm om brand i terräng på Fulufjället 
Ett larm har inkommit på tisdagseftermiddagen om en befarad skogsbrand söder om Harrsjöstugan i Fulufjällets Nationalpark i Älvdalens kommun. Larmet kom kl. 16.48. Drönare användes för att lokalisera branden.  Räddningstjänsten var på plats med flera enheter och man behövde bandvagn för att nå fram till elden. Vid kl. 19.00-tiden var branden lokaliserad och enligt räddningstjänsten så hade man en 200 meter bred brandhärd, men man bedömde risken för spridning som låg. Inledningsvis hade man begärt helikopterstöd från Norge för att hitta branden, men den resursen kunde avbokas.

Skogsbrand söder om Fredriksberg 
Ett larm inkom till SOS Alarm på tisdagen om skogsbrand i Fredriksberg. Fredriksbergs och Ludvika brandkårer fick larmet klockan 14.34 på tisdagseftermiddagen. Det var en mindre skogsbrand. Branden kom snabbt under kontroll efter det att räddningstjänsten från Fredriksberg kommit till platsen. Släckningsarbete beräknas avslutas ca. kl. 16.00 och därefter kommer bevakning av brandområdet att skötas genom markägarens försorg. Branden var på ungefär 80 x 20 meter.

Söndag 16 augusti

Larm om befarad skogsbrand i Oxberg – var troligtvis damm från en silo
På söndagen vid 17.20-tiden kom ett larm om en skogsbrand i Oxberg. Det visade sig att det troligen var damm från en silo.

Larm om skogsbrand i Leksand
Under söndagen vid 12.20-tiden kom ett larm om en skogsbrand i området kring Asaklittstugan till Leksands brandkår. Det visade sig att det pyrde i området kring Asaklittstugan.

Lördag 15 augusti

Larm om skogsbrand vid Eggehällsberget – var naturvårdsbränning
Klockan 16.20 på lördagseftermiddagen kom ett larm om en befarad skogsbrand vid Eggehällsberget väster om Grängesberg. Det visade sig att röken kom från en hyggesbränning.

Larm om gräsbrand i Hedemora – var morgonpigg grillare
Ett larm inkom till SOS Alarm om en befarad gräsbrand i ett villaområde i Hedemora på lördagsmorgonen. Då Hedemora brandkår kom fram visade det sig vara en grillning.

Torsdag 13 augusti

Åsknedslag startade mindre markbrand i Saxdalen
Ett åsknedslag låg bakom den mindre markbrand som uppstod utanför Saxdalen på torsdagskvällen. Brandkåren i Ludvika fick larmet klockan 20.59. Branden var i stort sett släckt vid framkomst.

Åsknedslag i tall orsakade gräsbrand i Rättvik
Ett åsknedslag i en tall startade en mindre markbrand i Rättvik på torsdagskvällen. Det myckna regnandet i Rättvik ställde till det för polisen i Rättvik på torsdagskvällen då polisstationen i Rättvik vattenskadad med upp mot 1 dm vatten som mest. Rättviks brandkår fick åka på larmen.
MER OM ÅSKOVÄDREN DE SENASTE DAGARNA:
Torsdag:
Här slår blixten ned på flygplatsen i Sälen
Stort strömavbrott i Idre-Särnaområdet
Onsdag:
Flera bränder i ställverk – pappersbruket i Grycksbo påverkades

Onsdag 12 augusti

Markbrand
Klockan 19.40 på onsdagskvällen fick brandkårerna i Rättvik och Furudal, brandvärnet i Boda kyrkby ett larm om markbrand.

Brand i terräng
Klockan 18.20 på onsdagskvällen fick brandkårerna i Falun och Enviken ett larm om brand i terräng. Räddningstjänsten Dala Mitt fick göra en insats och lokalisera varifrån en rökpelare kom och man tog hjälp av drönare för att hitta branden vid skjutfältet i Falun.

Skogsbrand i Bjursås
Klockan 15.22 på onsdagseftermiddagen fick brandkårerna i Bjursås, Grycksbo och Enviken ett larm om skogsbrand. 30 x 30 meter brann och det spred sig fort. SOS Alarm rapporterar: “Släckningsarbetet gick fort”.

Tisdag 11 augusti

Larm om röklukt ute – hittade ej orsak
Falu brandkår fick klockan 22.45 på tisdagskvällen ett larm om röklukt ute. RTJ kunde inte hitta någon orsak.

Mindre markbrand i Stora Skedvi
Brandkåren i Stora Skedvi fick klockan 12.45 på tisdagseftermiddagen ett larm om en mindre markbrand norr om Nyberget. Den var redan släckt vid brandkårens framkomst av en förbipasserande. RTJ kontrollerade återgår strax.

Måndag 10 augusti

Mindre skogsbrand vid Myckelberg i Mora
Mora brandkår fick klockan 19.32 på måndagskvällen ett larm om en skogsbrand i Myckelberg väster om Läde i Mora kommun. Branden var snart under kontroll.

Markbrand efter skogsmaskin utanför Grycksbo – privatperson försökte släcka själv
Klockan 17.00 på måndagskvällen fick Grycksbo brandkår ett larm om markbrand. Det var en mindre markbrand på 3 x 2 meter och personen på plats har släckutrustning, men den håller på att ta slut. Vill ha hjälp av räddningstjänst för att kontrollera branden. Har läget under kontroll. Hjälper till med släckning och kontroll. 5 x 2 meter brann.

Skogsbrand i Stora Skedvi
Klockan 15.58 på måndagseftermiddagen fick RTJ Dala Mitt ett larm om skogsbrand norr om Nyberget i Stora Skedvi. Brandkårerna i Stora Skedvi och Falun larmades ut. 10 x 20 meter brinner i terrängen. Har läget under kontroll. Kommer lämna kvar 2 brandmän för efterbevakning tills markägare kommer till platsen.

Brand ute – var kontrollerad eldning
Klockan 13.58 på måndagseftermiddagen fick Borlänge brandkår ett larm om brand ute. Detr visade sig vara en kontrollerad eldning. Återgår brandstation efter kontroll.

Skogsbrand vid svåråtkomlig udde i Billsjön i Smedjebackens kommun
Klockan 10.27 på måndagsförmiddagen fick Smedjebackens brandkår ett larm om brand i terräng vid Billsjön söder om Söderbärke. Klockan 12.11 rapporterar RTJ att branden är inringad och att de har läget under kontroll. Ca. 100 x 100 meter brann. Mycket svårtillgängligt när det inte finns farbara vägar till branden vid udden. Brandstyrkan har jobbat hårt och har gjort ett gott jobb. Markägare är underrättad och kommer till platsen för att sedan sköta efterbevakning.
Läs mer: Torkel från Hallstahammar hjälte vid skogsbrand i Dalarna

Tågstopp efter brand vid järnvägen söder om Borlänge
Det brinner längs järnvägen söder om Borlänge, vilket orsakar stopp i tågtrafiken. Larmet om branden vid järnvägen i höjd med Lindans bystuga inkom till SOS klockan 08.41 på måndagen och Borlänge brandkår ryckte ut. Räddningstjänsten Dala Mitt arbetar vid klockan 09.oo-tiden med släckning. Under tiden stoppas tågtrafiken. Klockan 09.18 rapporteras att branden är släckt och trafikstoppet på järnvägen är hävt.

Lördag 8 augusti

Skogsbrand på Gubbholmen i Orsa kommun
Orsa brandkår fick ett larm klockan 13.51 på lördagseftermiddagen. Det var en brand i mindre byggnad och i terräng ute på en ö. Förstärkning kom från Furudals brandkår till Brandkåren Norra Dalarna. Ett vindskjul brann ner till grunden.

Torsdag 6 augusti

Mindre markbrand på Uvberget i Smedjebacken
Klockan 15.17 på torsdagseftermiddagen fick Smedjebackens brandkår ett larm. Personer ser rök från håll uppe på Uvberget. Det var en mindre brand och släckt. Räddningstjänsten lämnar inom 20 minuter.

Måndagen 3 augusti 

Brand i terrängen i Falun
Falu brandkår fick ett larm om en terrängbrand klockan 20.31 på måndagskvällen.
Undersökning rökpelare i Falun – mindre markbrand
Falu brandkår fick ett larm klockan 19.47 på måndagskvällen “brand ute – terräng” om undersökning av rökpelare i Falun. Det var rök från en mindre markbrand, släckt vid brandkårens ankomst.

JULI

Tisdag 28 juli

Larm om brand i terräng i Falun – var brinnande rishög
Klockan 03.17 natten till tisdag fick brandkåren i Falun ett larm om brand i terräng. Det visar sig vara en rishög som brinner. RTJ släcker av då det inte finns några personer på platsen.

Måndag 27 juli

Larm om brand i terräng i Smedjebacken – var eldning i trädgård
Klockan 22.39 på måndagskvällen fick brandkåren i Smedjebacken ett larm om brand i terräng. Det visar sig vara en eldning i trädgård. RTJ lämnar och återgår.

Söndag 26 juli

Röklukt ute i Borlänge – hittade ingen orsak
Klockan 00.03 natten till söndag fick brandkåren i Borlänge ett larm om röklukt utomhus. RTJ hittar ingen orsak och återgår till brandstationen.

Måndag 20 juli

Larm om brand ute  – var eldning av bråte
Klockan 18.34 på måndagskvällen fick räddningstjänsten ett larm om “brand ute – övrigt”. Brandkåren i Nyhammar och brandvärnet i Sunnansjö ryckte ut. Det var en kontrollerad eldning i en massa bråte.

Lördag 18 juli

Larm om skogsbrand i Borlänge – var kontrollerad eldning av trädgårdsavfall
På lördagseftermiddagen klockan 14.26 fick Borlänge brandkår ett larm om en skogsbrand i Ängesgårdarna, Borlänge kommun. När brandkåren kom fram visade sig orsaken till larmet vara en kontrollerad eldning av trädgårdsavfall, ingen åtgärd från räddningstjänstens sida.

Fredag 17 juli

Larm om brand i terrängen 
Klockan 12.35 på fredagen fick räddningstjänsten ett larm om brand i terräng. Brandkårerna i Ludvika och Nyhammar och brandvärnet i Sunnansjö ryckte ut. Det var en mindre markbrand som hade slocknat vid brandpersonalens framkomst. Kontrollerade och återgick sedan till sina brandstationer.

Torsdag 16 juli

Larm om brand i terräng i Borlänge
Klockan 22.41 på torsdagskvällen fick brandkåren i Borlänge ett larm om “brand ute – terräng”.

Måndag 13 juli

Larm om  röklukt ute i Falun – var kontrollerad eldning
Klockan 22.32 på måndagskvällen fick räddningstjänsten i Falun ett larm om röklukt ute. Det var röklukt över stora delar av centrala Falun. Det visar sig tillslut vara en kontrollerad eldning. Räddningstjänst återgår till brandstation.

Lördag 11 juli

Larm om brand i terräng – var planerad eldning
Klockan 12.43 på lördagseftermiddagen fick räddningstjänsten ett larm om brand i terräng i Smedjebacken. Ingen brand. Planerad eldning. Räddningstjänst återgår.

Söndag 5 juli

Larm om röklukt ute i Gagnef
Brandkåren i Gagnef fick ett larm klockan 01.35 natten till söndag. Det visade sig vara rök från en tidigare kontrollerad riseldning.

Lördag 4 juli 

Larm om brand i terräng – visade sig vara kontrollerad eldning
Brandkåren i Rättvik fick ett larm klockan 17.05 på lördagen om en brand vid båthamnen i Vikarbyn. Det visade sig dock vara en kontrollerad eldning.

Larm om gräsbrand vid järnväg i Vikarbyn – var en kontrollerad bränning
På lördagsförmiddagen klockan 12.46 fick brandkåren i Rättvik ett larm om en gräsbrand vid järnvägen i Vikarbyn. Det visade sig dock vara en kontrollerad eldning.

Fredag 3 juli

Larm om brand utomhus i Bullermyren – var kontrollerad eldning
Klockan 21.56 på fredagskvällen inkom ett larm till Borlänge brandkår om en brand vid Bullermyren i Borlänge. Det visade sig dock vara en kontrollerad eldning.

Onsdag 1 juli

Larm om brand i terrängen i Borlänge
Brandkåren i Borlänge fick ett larm om brand i terräng klockan 21.35 på onsdagskvällen. Räddningstjänsten sökte av området, men kan inte finna någon brand. Räddningstjänsten återgår mot brandstation.

JUNI

Tisdag 30 juni

Misstänkt skogsbrand i Siljansnäs – hittade ingen brand
Räddningstjänsten i Leksand åkte på larm om misstänkt skogsbrand i Siljansnäs vid kl. 19.30-tiden. Räddningstjänsten kunde inte hitta några tecken på någon brand efter att ha avsökt området med drönare.

Söndag 28 juni

Larm om skogsbrand i Borlänge – var troligen vattenånga
Brandkåren i Borlänge fick klockan 18.16 på söndagskvällen ett larm om en eventuell skogsbrand i Borlänge. Brandkåren hittar ingen brand.  Misstänks ha varit vattenånga och brandkåren återgår till brandstationen.

Brand i terrängen vid bostadsområde i Vansbro
Under söndagen började det av oklar anledning brinna i ett skogsparti i ett bostadsområde i Vansbro. Brandkåren i Vansbro fick larmet klockan 14.13. Branden släcktes dock av privatpersoner innan brandkårens ankomst.

Gräsbrand vid ödeshus i Selja
Brandkåren i Mora larmades klockan 00.10 natten mot söndag till en gräsbrand vid Selja i Mora. Det var en gräsbrand vid ett ödehus.

Lördag 27 juni

Gräsbrand i Malingsbo
Klockan 19.02 under lördagen inkom ett larm om en gräsbrand ute på en udde i Malingsbo. Smedjebackens brandkår ryckte ut. Branden var liten, men svårhittad.

Skogsbrand i Malingsbo
Klockan 13.18 på lördagseftermiddagen fick brandkåren i Smedjebacken ett larm om en eventuell skogsbrand öster om Malingsbo i Smedjebackens kommun.  Det blev en stor insats och brandkåren omringade branden.

Fredag 26 juni

Larm om brand i terräng -var troligen soldis
Brandkåren i Ludvika fick ett larm klockan 15.00 på fredagseftermiddagen om en misstänkt brand på Smedjebackensidan av kommungränsen. Ingen brand i terrängen kunde hittas, soldis trolig orsak till larmet. Räddningstjänsten återgår till brandstationen.

Brinnande hölass i Sunnansjö riskerade starta skogsbrand
Flera ton hö gick förlorat och en traktorvagn blev förstörd vid en brand på länsvägen mellan Sunnansjö och Saxdalen vid klockan 07.30-tiden på fredagsmorgonen. En traktor var på väg med hö från en bondgård i Sunnansjö till Grängesberg när en cyklist gjorde traktorföraren uppmärksam på att det brann i hölasset. Brandvärnet i Sunnansjö och brandkårerna i Nyhammar och Ludvika ryckte ut till platsen. Länsvägen stängdes av i över en timme under det inledande släckningsarbetet. Efter att brandmännen hade fått kontroll över de värsta lågorna i hölasset, flyttades de två vagnarna till den plöjda åkern mittemot av traktorn.
– Det var väldigt höga lågor när man upptäckte det och det hade gått upp lite i skogen. Brandrisken är hög just nu, men man fick ordning på det, säger räddningsledaren Henrik Karlsson vid RTJ Dala Mitt.

Varför hölasset började brinna är oklart, men det kan ha varit varmgång någonstans. Ingen person kom till skada i samband med branden.

Torsdag 25 juni

Markbrand på Korpön utanför Skenshyttan
Räddningstjänsten har under torsdagskvällen bekämpat en markbrand på en ö i Stora Ulvsjön vid Skenshyttan mellan Säter och Borlänge. Brandkåren i Borlänge fick larmet klockan 19.19 på torsdagskvällen och ryckte ut till platsen.
– Utmaningen är att det är en ö. All utrustning och personal måste transporteras med båt, säger Magnus Jonsson, inre befäl på räddningstjänsten Dalamitt, till SVT Dalarna.

Branden är begränsad till ön som är på cirka 1,4 hektar och enligt Magnus Jonsson finns inga hus på ön.
– Vi håller på och släcker och pumpar vatten från sjön, säger han.

Vid klockan 21.30 uppgav han att branden var under kontroll och vid klockan 22.00-tiden var de klara.
– Vi har kontakt med markägare som får ta över efterbevakningen. Eftersom det är en ö ser vi ingen risk för spridning, säger han.

Larm om gräsbränder i Borlänge var en och samma brand
Klockan 10.09 larmades SOS Alarm om en befarad skogsbrand. Enligt SOS Alarm bedöms skogsbranden vara en gräsbrand med lågor mot Halla fäbodar. Flera olika larm har inkommit om gräsbränder inom 12 kilometers radie. Larmen visade sig dock röra sig om en och samma brand. Brandkåren i Borlänge fick larmet klockan 10.11. Det var en brand i kraftledningsgata. Brandens omfattning blev i slutänden ca. 50 x 100m. RTJ Dala Mitt har fortfarande resurser från Gustafs brandkår på platsen för eftersläckning och bevakning. Efterbevakning kommer snart tas över av representanter för skogsägarna.

Onsdag 24 juni

Brand i terrängen i Borlänge
Räddningstjänsten larmades sent på onsdagskvällen om en brand i terrängen vid Dammyran i Skräddarbacken i Borlänge. Brandkåren i Borlänge fick larmet klockan 23.37. Det var en mindre brand i terrängen.

Skogsbrand i Smedjebacken orsakade stopp i tågtrafiken
Vid klockan 22-tiden under onsdagskvällen larmades SOS Alarm om en skogsbrand i Smedjebacken. Branden orsakade stopp i tågtrafiken under släckningsarbetet.

Mindre brand på Fulufjället
På onsdagen vid klockan 16.30-tiden kom ett larm om en brand vid Fulufjället, Älvdalens kommun. Brandkåren fick larmet klockan 16.27 på onsdagseftermiddagen. Det var en mindre brand.

Smedjebackens kommun | Igår
Skogsbrand i Smedjebacken orsakade stopp i tågtrafiken
Vid 22-tiden under onsdagskvällen larmades SOS om en skogsbrand i Smedjebacken. Branden skedde…

Mindre markbrand efter E16 i höjd med Ornäs
Borlänge brandkår fick ett larm om gräsbrand klockan 14.19 på onsdagseftermiddagen. Enligt RTJ Dala Mitt brann det på en gräsplätt längs E16, området var cirka 50 x 10 meter stort. Branden släcktes snabbt. Man vet inte vad som orsakade branden.

Larm om skogsbrand i Grycksbo – visade sig vara vägdamm
Grycksbo brandkår fick klockan 13.14 på onsdagseftermiddagen ett larm om en skogsbrand i Grycksbo i  Falu kommun. En rökpelare syntes söder om Tansen, Grycksbo. Klockan 13:52 rapporterar RTJ Dala Mitt att det visade sig vara vägdamm från grusväg. Insatsen avbryts därmed.

Mindre markbrand vid Falu vårdcentral 
Brandkåren i Falun fick ett larm klockan 11.06 på onsdagsförmiddagen om en gräsbrand vid Falu vårdcentral. Enligt uppgifter ska det pyra i gräset. Räddningstjänsten var på plats med brandbilar och elden släcktes inom kort. Läget ska ha varit väldigt lugnt. Branden orsakades troligen av ett röjningsarbete som pågick under gårdagen enligt RTJ Dala Mitt.

Måndag 22 juni

Röklukt ute i Gustafs  – brandkåren hittar ingen orsak
Brandkåren i Gustafs fick klockan 21.27 på måndagskvällen ett larm om att det luktar illa utomhus av röklukt på ett ställe. Brandkåren åker dit och kontrollerar. Hittar ingen orsak. Återgår till brandstation.

Brand utomhus intill skolbyggnad i Borlänge
Borlänge brandkår fick klockan 16.00 på måndagseftermiddagen ett larm “brand ute – övrigt”. Det var en mindre brand utomhus intill en skolbyggnad.

Söndag 21 juni

Markbrand i Falun på söndagskvällen
Sent på söndagskvällen fick Räddningstjänsten Dala Mitt rycka ut på en gräsbrand i Hosjöstrand. Brandkåren i Falun fick larmet klockan 21.23. Cirka 1000 kvm brinner i markvegetationen.
“Väldigt torrt ute” kunde brandmännen konstatera.

Lördag 20 juni – Midsommardagen

Två mindre gräsbränder i Falun
Klockan 15.18 och lite senare kl. 15.59 under midsommardagens eftermiddag fick Räddningstjänsten Dala Mitt larm om gräsbränder. Gräsbränderna var av det mindre slaget. Brandkåren i Falun ryckte ut på båda larmen.

Misstänkt eldning i Borlänge – Ingen eldning kunde hittas
Brandkåren i Borlänge fick klockan 00.44 natten mot lördagen ett larm om misstänkt eldning trotts hög brandrisk och eldningsförbud. Ingen eldning eller avvikelse kunde hittas.

Fredag 19 juni – Midsommarafton

Brann i granhäck efter midsommargrillning i Sifferbo – hotade hus i närheten
I Gagnefs kommun ledde en oaktsam grillning till att en granhäck fattade eld, men branden var under kontroll efter en dryg timma. På midsommaraftonskvällen brann det i en granhäck nära en fastighet vid Sifferbo i Gagnefs kommun. Larmet kom klockan 18.34 på fredagseftermiddagen. Brandstyrkor från brandkårerna i Gagnef och Borlänge bekämpade en brand i en granhäck på en fastighet i Sifferbo i Gagnef kommun. Branden hotade initialt att sprida sig till en fastighet men brandkårerna fick elden under kontroll. Klockan 21.46 rapporterar Räddningstjänsten Dala Mitt att räddningsarbetet är avslutat och samtliga enheter från räddningstjänsten har lämnat platsen.

Misstänkt skogsbrand norr om Övertänger
Brandkåren i Enviken och yttre befäl i Falun fick klockan 16.37 på fredagseftermiddagen ett larm om skogsbrand. Det var en misstänkt skogsbrand i närheten av Våckelberget strax norr om Övertänger. Räddningstjänsten Dala Mitts yttre befäl sökte av det misstänkta området med hjälp av drönare utan att någon rökutveckling kunde hittas. En av RDM;s stationer med specialkompetens för skogsbränder ligger i Enviken ca. 1 mil från platsen, 6 st brandmän från denna station stod i beredskap i väntan på att vi skulle lokalisera den exakta platsen för branden. Då ingen misstänkt brand kunde hittas återgick samtliga resurser till respektive station.

Torsdag 18 juni

Röklukt ute orsakade brandkårsutryckning i Falun
Falu brandkår fick ett larm klockan 22.03 på torsdagskvällen om röklukt. Brandkåren hittar inget utan får återgå till brandstationen.

Glödbrand i skogen
Brandkåren i Falun fick ett larm klockan 20.02 på torsdagskvällen. Det var en mindre glödbrand i skogen.

Larm om skogsbrand i Trängslet – var damm från grusväg
Räddningstjänsten i Älvdalen fick larmet klockan 17.16 på torsdagseftermiddagen. Inom loppet av 15 minuter larmades Brandkåren Norra Dalarna både på skogsbrand och drunkning. Någon hade sett vit rök från skogen i höjd med Trängslet i Älvdalens kommun, styrkor från Älvdalen och Åsens brandvärn larmades till platsen. Vid sökningen användes bland annat drönare men ingen brand kunde hittas.
– Troligtvis handlar det om damm från en grusväg säger Räddningsledaren Ingemar Dragon.

Parallellt med detta larmades Orsa och Mora till en drunkning i Orsa. Ett antal ungdomar hade simmat ut till en ö men när man kom tillbaka saknades en person, lyckligtvis kunde denna person återfinnas välbehållen efter en stunds sökande.
– Jag vill passa på att rikta ett stort tack till de privatpersoner som ställde upp med vattenskotrar och hjälpte till med sökningen säger Räddningsledare Tomas Ericson. Brandkåren Norra Dalarna passar på att önska er alla en riktigt glad midsommar.

Borlängebo trotsade eldningsförbud – brände avfall
Klockan 15.59 på torsdagseftermiddagen fick Borlänge brandkår rycka ut på ett larm då en person brände avfall trots eldningsförbudet. Brandpersonalen pratar med personen som eldar trädgårdsavfall.

Skogsbrand i Linghed
Brandkåren i Svärdsjö fick klockan 14.13 på torsdagseftermiddagen ett larm om en skogsbrand i Linghed. En helikopter larmade om en rökpelare. Cirka 20 x 40 meter skog brann, 150 meter från väg. Branden kunde snabbt ringas in och släckas och bevakningen kunde lämnas över till markägaren.

Mindre brand vid järnvägen i Falun
Räddningstjänsten i Falun larmades klockan 09.29 på torsdagsförmiddagen till en brand vid järnvägen i Falun. Det var en mindre glödbrand i slipers intill järnvägsspår. Brandkåren släcker av snabbt och återgår till brandstation.

Onsdag 17 juni

Undersökning tidigare brandplats
Brandkåren i Ludvika fick klockan 20.29 på onsdagskvällen ett larm och undersökning av tidigare brandplats. Platsen lämnades utan vidare åtgärder.

Tisdag 16 juni

Mindre markbrand i Nyhammar
Larmet om markbranden kom klockan 19.12 på tisdagskvällen. Brandkårerna i Nyhammar och Ludvika ryckte ut. Det var en mindre markbrand.

Gräsbrand intill järnvägsspår i Skeppsmora
Räddningstjänsten i Ludvika larmades klockan 07.23 på tisdagsmorgonen till en gräsbrand utanför Skeppmora i Ludvika kommun. Det brann intill järnvägen. Det blev störningar i tågtrafiken.

Gräsbrand i Falun
Brandkåren i Falun fick klockan 00.57 natten till tisdag ett larm om en gräsbrand. Brandstyrkan framme på plats och har påbörjat släckning. 30 x 30 meter brann.

Måndag 15 juni

Misstänkt terrängbrand i Borlänge – ingen brand hittades
Brandkåren i Borlänge fick ett larm klockan 23.19 på måndagskvällen. Enligt den person som larmat till SOS Alarm så luktade det brandrök och det syntes en rökpelare. Viss röklukt ute som avtar. Ingen brand hittas. Brandstyrkan återgår.

Larm om förmodad terrängbrand i Falun – var troligen rök från asfaltsläggning
Brandkåren i Falun fick klockan 20.48 på måndagskvällen ett larm om förmodad brand ute. Hittar endast en plats där beläggningsarbeten som ryker kraftigt. Ingen brand. Samtliga brandstyrkor återgår.

Larm om brand i terräng mellan Stora Skedvi och Vika – var damm från grustag
Klockan 14.13 på måndagseftermiddagen fick brandkåren i Stora Skedvi ett larm om en befarad skogsbrand norr om Stora Skedvi i Säters kommun. En ljus rökpelare ska ha synts från Rv 69, norr om Stora Skedvi. Men när räddningstjänsten kom till platsen så var det ingen brand, det visade sig vara damm från ett grustag.

Gräsbrand vid järnvägen i Mora
Mora brandkår fick ett larm klockan 13.41 på måndagseftermiddagen om en gräsbrand vid Örjastäppan i Mora. Det brinna på en yta om en kvadratmeter intill ett järnvägsspår.
– Man har även stoppat tågtrafiken under släckningsarbetet, säger Ann-Sofie Thorsen för Räddningsregion Bergslagen.

Brandkåren släckte branden snabbt, och var klara vid kl. 14.00-tiden.

Mindre skogsbrand utanför Älvdalen
Klockan 10.31 fick räddningstjänsten i Älvdalen inkom larm om en befarad skogsbrand vid Storåsen i Älvdalens kommun. Det ska brinna i gräs och buskar på lite olika platser i skogsområdet enligt inringaren. Brandkåren Norra Dalarna är på väg till platsen med brandstyrkor från två brandstationer, enligt Räddningsregion Bergslagen. Vid klockan 11.15-tiden var det bara Älvdalens brandkår som befann sig vid branden.
– De är kvar vid platsen och det pyr lite grann. De har det under kontroll. De håller på och släcker just nu. Prognosen är att de är klara om en timme, säger Ann-Sofie Thorsen för Räddningsregion Bergslagen.

Söndag 14 juni

Larm om rökpelare norr om Falun – räddningstjänsten hittade ingen brand
SOS Alarm fick in ett larm på söndagskvällen om en befarad skogsbrand. En person ska ha sett en rökpelare. Larmet kom klockan 19.18  på söndagskvällen. Brandkåren hittar ingen brand. Brandstyrkan återgick till brandstationen.

Skogsbrand vid Ljusterängarna mellan Säter och Stora Skedvi
Brandkåren i Stora Skedvi fick klockan 13.30 på söndagen ett larm om en skogsbrand i terrängen mellan Mårtensgård och Ljusterängarna i Säters kommun. Branden blev snabbt släckt.

Brand i rishög under kraftledning i Falun
Under natten till söndagen fick räddningstjänsten i Falun rycka ut till en brand i en rishög vid Gruvområdet i Falun. Larmet kom klockan 00.42 natten mot söndag.

Lördag 13 juni

Skogsbrand vid Burängsberget söder om Vansbro
Räddningstjänsten i Vansbro fick ett larm om skogsbrand klockan 14.56. Det var en skogsbrand vid Burängsberget på Nås Finnmark i Vansbro kommun. Åtta brandbilar från räddningstjänsten i Vansbro och Fredriksberg(fick larmet 13.13) bekämpade en skogsbranden och lyckades ringa in branden och släcka den.

Fredag 12 juni

Mindre markbrand vid Rösåsens utsiktstorn
Brandkåren i Gustafs fick ett larm klockan 17.41 på fredagseftermiddagen om en markbrand vid Rösåsens utsiktstorn öster om Milsbo. Branden släcktes och brandkåren återvände till brandstationen.

Larm om mindre gräsbrand i Dala-Järna
Räddningstjänsten i Vansbro och FIP i Dala-Järna larmades klockan 16.35 på fredagseftermiddagen ut till en mindre gräsbrand vid gamla sågverket i Dala-Järna.

Skogsbrand söder om Nås
Räddningstjänsten i Vansbro fick klockan 14.34 på fredagseftermiddagen ett larm om en skogsbrand. Brandflyget ska ha sett kraftig rökutveckling vid Vinnberget utanför Nås i Vansbro kommun. Den första informationen som SOS Alarm fått är att det ska vara en brand på ett hygge. På plats är brandbilar från Vansbro räddningstjänst och förstärkning från Björbo brandkår. Branden ska vara mellan en och en och en halv hektar stor. Brandförloppet ökar. Branden har spridit sig till en fäbodstuga och ev. ett uthus. Enligt räddningsregion Bergslagen ska man också förbereda för att en helikopter ska ansluta.
– Det brinner på ett hygge och det verkar vara en skogsmaskin som orsakat branden, berättar Johan Szymanski, räddningschef på Brandkåren Norra Dalarna.
– Det har brunnit i en del av en fäbod. Något mindre hus ska ha brunnit ned också, berättar Szymanski.
– Det blåser kraftigt och vi inväntar helikopter. Vi har inte branden under kontroll, säger Szymanski vid kl. 16.00-tiden.

Skogsbrand vid Fallbyn söder om Söderbärke
Ett larm om skogsbrand vid Fallbyn i Smedjebackens kommun inkom vid klockan 12.00-tiden på fredagen. Enligt uppgifter till SOS Alarm brinner en mindre yta, omkring tre kvadratmeter, med öppna lågor. SOS Alarm uppger att räddningstjänsten är framme på platsen och att man påbörjat släckning. Cirka 50 x 50 brändes av.

Torsdag 11 juni

Larm om rökpelare – var rök från asfalteringarbeten
Brandkåren i Grycksbo fick klockan 20.00 på torsdagskvällen ett larm att en rökpelare hade setts. Klockan 20.38 rapporterade räddningstjänsten att röken orsakades av asfalteringarbeten efter Riksväg 69. Ingen brand alltså.

Skogsbrand vid Kölsjön söder om Rosentorp
Klockan 15.52 på torsdagseftermiddagen fick Orsa brandkår ett larm om en skogsbrand. Det brinner ute i terrängen vid Kölsjön i Orsa kommun. Enligt larmet till SOS Alarm ska det brinna på ett hygge mellan Rosentorp och Skattungbyn. Enligt SOS Alarm var brandkåren från Orsa vid kl. 16.20-tiden ännu inte framme vid brandplatsen, som ligger otillgängligt. Därför är det är ännu oklart hur omfattande branden är.

Onsdag 10 juni

Brand i terräng
Brandkåren i Falun fick klockan 12.06 på onsdagen ett larm om “brand ute – terräng”. Blev kontroll av brand som skall vara under kontroll.

Tisdag 9 juni

Larm om skogsbrand i Leksand
Brandkåren i Leksand fick klockan 22.44 på tisdagskvällen ett larm om skogbrand.

Larm om skogsbrand nära Silvhyttan
Ett larm om en skogsbrand i Smedjebackens kommun kom in till SOS Alarm på tisdagen. Larmet kom in vid kl. 16.26 och enligt inringaren ska tre rökpelare synas nordväst om Leran, nära Silvhyttan.
Räddningstjänsten var vid kl. 17.00-tiden framme på plats. Det verkar röra sig om en kontrollerad eldning men räddningstjänsten håller på att undersöka, meddelar SOS Alarm.

Markbrand söder om Sundborn
Klockan 15.38 kom ett larm om att det ska brinna vid Kolarbo söder om Sundborn i Falu kommun.
En rökpelare ska synas, enligt inringare. 12 brandmän från brandstationerna i Falun och Enviken arbetade med en markbrand på ca. 200 m2. Initialt bedömdes branden ev. kunna hota ett hus men vid räddningstjänstens framkomst kunde hotet lätt undanröjas och branden släckas. Efterbevakningen kom att skötas av markägaren. Räddningstjänsten beräknade vara klara ca. kl. 18.00

Måndag 8 juni

Larm om kraftig rökpelare i Djurmo – visade sig vara riseldning
Klockan 14.07 fick Gagnefs brandkår ett larm om en brand i närheten av Movägen i Djurmo i Gagnefs kommun. Enligt en förbipasserande inringare ska en kraftig rökpelare synas. Räddningstjänsten i Gagnef har varit på plats och det visade sig vara en kontrollerad riseldning, enligt Räddningstjänsten Dala Mitt.

Lördag 6 juni

Misstänkt markbrand i Ludvika – var kontrollerad bränning av ris
Brandkåren i Ludvika fick klockan 14.34 på lördagseftermiddagen ett larm om en misstänkt markbrand. Det visade sig dock vara en kontrollerad bränning av ris.

Fredag 5 juni

Kontroll av grillning i Falun
Brandkåren i Falun fick ett larm klockan 17.34 på fredagskvällen och fick göra en vända för en kontroll av en grillplats. Ingen risk för brand förelåg men för att undanröja alla tvivel flyttades grillen några meter till en lämpligare plats. Personal från räddningstjänsten önskade de som grillade en trevlig middag och återgick till station.

Larm om skogsbrand i Söderbärke
Larmet om branden kom in vid kl. 10.40 och enligt inringaren brinner det i terrängen vid Söndagsbyn, sydväst om Söderbärke. Räddningstjänsten i Smedjebacken har larmats till platsen. Räddningstjänsten hittade ingen brand.

Torsdag 4 juni

Gräsbrand i Borlänge
Brandkåren i Borlänge fick klockan 17.22 på torsdagskvällen ett larm om en gräsbrand vid Islingbyvägen i Borlänge. Det var en mindre gräsbrand och den släcks snabbt av räddningstjänsten.

Larm om skogsbrand norr om Långtjärnarna väster om Idre
Klockan 14.59 på torsdagseftermiddagen inkom ett larm om en skogsbrand i Älvdalens kommun. Enligt uppgift norr om Långtjärnarna i Idre socken.
– Vi har ett brandflyg på väg till platsen för att bilda sig en uppfattning om omfattningen om branden, berättar Linda Forsberg för Räddningsregion Bergslagen räkning.

Släckningsarbete försvåras av att det är torrt i markerna och av kraftiga vindbyar på brandplatsen. Brandområdet är på minst 100 x 100 meter och branden beskrivs som kraftig och inte under kontroll.
Orsaken till att det börjat brinna är för tidigt att fastslå. Men det pågår markberedning i området.

Larm om skogsbrand norr om Fredriksberg
Brandflyget har larmat om en brand vid Östertjärnen väster om Lejberget norra om Fredriksberg i Ludvika kommun. Branden ska ha upptäckts vid kl. 13.30-tiden på torsdagen. Enligt uppgifter brandflyget ringt in till SOS Alarm brinner en yta på 30 kvadratmeter i skogen. Brandkåren i Ludvika fick larmet klockan 13.29 på torsdagseftermiddagen. Det finns spridningsrisk vid branden.
Klockan 17.06 rapporterar Räddningstjänsten att de har 6 brandbilar på plats. Branden har vuxit men är nu under kontroll och är inringad. Skogsbolaget som äger marken är på plats för att förbereda efterbevakning.

Onsdag 3 juni

Två skogsbränder i Dalarna har vattenbombats av MSB-helikoptrar
Två skogsbränder har under eftermiddagen vattenbombats av de helikoptrar som placerats i Mora av MSB.
– De är ju en stor hjälp vid brandbekämpning, säger Hans Lindblom för räddningsregion Bergslagen till SVT Dalarna.
Det rör sig om en brand nära Ärtberget i Vansbro kommun och en brand norr om Djursjön i Leksands kommun som helikoptrarna använts vid.
– Insatsen vid Ärtberget avslutas nu ser jag, säger Hans Lindblom vid kl. 19.00-tiden.

Branden norr om Djursjön är uppskattningsvis 100 x 150 meter och den största delen av branden är på ett kalhygge. Här jobbar räddningstjänsten fortfarande med släckningsarbete.
– De har jobbat en ganska god stund med att ringa in branden men vid det här laget ska den vara helt inringad, säger Hans Lindblom.

Brand under bro i Borlänge
Borlänge brandkår fick ett larm klockan 20.41 på onsdagskvällen om en brand i terräng. Det var en mindre brand i en träkonstruktion under Mellstabron. Branden släcktes av personal från Räddningstjänsten i Borlänge.

Larm om skogsbrand i Långshyttan – var ingenting
Klockan 19.36 på onsdagskvällen larmades räddningstjänsten i Långshyttan till en misstänkt skogsbrand utanför Långshyttan. Det visade sig att det inte var någon brand så räddningstjänsten vände direkt.

Skogsbrand vid Balkbodarna nordväst om Skeberg
Klockan 16.31 fick Leksands brandkår ett larm om en skogsbrand vid Balkbodarna norr om Djursjön i Leksands kommun. Branden  är uppskattningsvis 100 x 150 meter och den största delen av branden är på ett kalhygge. Här jobbade räddningstjänsten med släckningsarbete och med att ringa in branden. Till sin hjälp hade de helikoptrar som placerats i Mora av MSB. Skogsbrand utanför Leksand är under kontroll.

Markbrand i Borlänge
Borlänge brandkår fick ett larm klockan 14.22 på onsdagseftermiddagen om en mindre markbrand.

Larm om befarad skogsbrand nordväst om Fredriksberg
Vid lunchtid på onsdagen inkom ett larm om en befarad skogsbrand nordväst om Fredriksberg. En person i en helikopter ska ha sett lågor och rök i skogen. Det var klockan 11.45 som larmet inkom om rök och eldslågor som setts stiga upp från skogen. Då positionen var oklar undersöktes ett stort område strax nordväst om Fredriksberg vid Kvarntjärnarna med drönare. Vid kl. 11.30-tiden inkom ett annat larm i Vansbro kommun om en annan befarad brand, där vit rök har setts på långt håll. Det är inte omöjligt att det kan handla om samma brand som kan ha setts från olika håll, enligt Räddningsregion Bergslagen. Ingen brand hittades varför insatsen avslutades, rapporterar Räddningstjänsten.

Larm om skogsbrand vid Ärtberget 
Brandkåren i Vansbro fick klockan 11.34 på onsdagsförmiddagen ett larm om skogsbrand vid Ärtberget söder om Lindesnäs, Nås socken. Den person som larmade SOS Alarm uppgav att kraftig, vit rök steg från Ärtberget. Räddningstjänsten är på plats och det är en skogsbrand med kraftig rökutveckling.
Skogsbranden har under eftermiddagen vattenbombats av de helikoptrar som placerats i Mora av MSB. Insatsen vid Ärtberget avslutades vid kl. 19.00-tiden.

Larm om skogsbrand i Tansväggens naturreservatet – som brann i går efter blixtnedslag 
Larmet om branden inkom kl. 10.58 på onsdagsförmiddagen. Enligt uppgifter i larmet har det börjat brinna i träd och att det blåste kraftigt på platsen.
Under tisdagen brann det i Tansväggens naturreservat, söder om sjön Tansen i Gagnefs kommun, orsakat av ett blixtnedslag vid kl. 15.30-tiden. Räddningstjänsten Dala Mitt kraftsamlade och två helikoptrar från MSB bistod med vattenbombning då den otillgängliga terrängen gjorde det omöjligt att få fram brandslang till platsen.
Räddningstjänsten Dala Mitt rapporterar att vid efterbevakning av ett område som brandhärjades under gårdagen upptäcktes en mindre brand som bevakningspersonalen kunde släcka själva. Räddningstjänsten i Mockfjärd blev aldrig inblandade i släckningsarbetet.

Tisdag 2 juni

Mindre markbrand i Rättvik
Brandkåren i Rättvik fick ett larm klockan 21.26 på tisdagskvällen om en mindre markbrand.

Skogsbrand i Filipstads kommun
Klockan 16.29 fick räddningstjänsten ett larm om skogsbrand. Brandkåren i Fredriksberg i Ludvika kommun och Hagfors brandkår har i samverkan släckt en skogsbrand. Branden är överlämnad till markägare för eftersläckning.

Larm om skogsbrand efter blixtnedslag 
Ett larm om en misstänkt brand kom in klockan 15.21 och gäller Tansenberget i Gagnefs kommun. Där ska en inringare ha sett en rökpelare från skogen efter ett blixtnedslag. Mockfjärds brandkår med hjälp av flertalet brandstationer samt helikopter har arbetat med skogsbranden. Helikopter har avvecklats och arbetet med eftersläckning görs nu från marken.

Markbrand i Borlänge
Klockan 15.09 på tisdagen fick Borlänge brandkår ett larm om att det brinner i gräs och skog vid Betesgatan i Borlänge.

Larm om rök vid Ryssjön i Falu kommun
Vid klockan 15.00-tiden inkom ett larm om en brand nordväst om Ryssjön i Falu kommun. Enligt inringaren syns kraftig vit rök. Räddningstjänsten Dala Mitt fick larmet klockan 15.01 och deras brandstationer i Svärdsjö, Enviken, Bjursås och Gustafs samt Yttrebefäl larmades. Skogsbranden är under kontroll och efterbevakning kommer att påbörjas.

Larm om skogsbrand i Älgberget
Brandkåren i Vansbro fick 14.25 på tisdagseftermiddagen ett larm om en skogsbrand vid Älgberget mellan Dala-Järna och Leksand. Det är ett blixtnedslag tros ha startat en skogsbrand. Där är räddningstjänsten på plats och de försöker lokalisera branden med en drönare, uppger Räddningsregion Bergslagen vid kl. 15.00-tiden.

Gräsbrand i Mora
Brandkåren i Mora fick klockan 14.01 på tisdagseftermiddagen ett larm om gräsbrand. Det brann längs spåren på Sollerövägen i Mora. Branden kunde snabbt släckas av Mora brandkår.

Markbrand i Rättvik
Brandkåren i Rättvik fick klockan 13.33 på tisdagseftermiddagen ett larm om en brand i terräng. Det var en mindre brand på ön i Enån i centrala Rättvik. Branden var på ca. 2 x 2 meter när räddningstjänsten kom fram. Branden är nu släckt och räddningstjänsten lämnar inom kort.

Larm om skogsbrand i Grycksbo
Klockan 13.32 på tisdagseftermiddagen fick brandkårerna i Grycksbo, Enviken samt yttrebefäl ett larm om skogsbrand. Det var flera personer som slog larm till SOS Alarm om en skogsbrand på Igeltjärnsberget i Grycksbo. Enligt uppgifter till SOS Alarm är det en yta på 20 x 20 meter som brinner och det ska blåsa kraftigt på platsen vilket enligt SOS Alarm kan innebära risk för spridning. SOS Alarm uppger vid klockan 15.00-tiden branden är under kontroll.

Skogsbrand i Björbo
Brandkåren i Björbo fick klockan 13.03 på tisdagseftermiddagen ett larm om brand i terräng. En personer har slagit larm om rökpelare och befarad skogsbrand i Björbo i Gagnef kommun. Brandkåren sökte efter den befarad skogsbranden.
Brand var på ca 30 x 30 m och är under kontroll och bevakning kommer lämnas över till markägare.

Gräsbrand i Insjön
Brandkåren i Leksand fick klockan 13.24 på tisdagseftermiddagen ett larm om gräsbrand i Insjön.

Skogsbränder i Nyhammar efter blixtnedslag
Det ska brinna i skogen i Nyhammar, enligt ett larm till SOS Alarm. Brandkårerna i Nyhammar och Ludvika fick larmet klockan 12.46 på tisdagseftermiddagen. Enligt uppgifter i larmet har branden orsakats av ett blixtnedslag. Räddningstjänsten arbetade fortfarande med släckning vid klockan 14.00-tiden. De bekämpar två olika bränder som är 500 kvadratmeter stora. SOS Alarm uppger dock att bränderna är under kontroll vid kl. 15.20-tiden.

Larm om skogsbrand i Tennberg i Älvdalens kommun
Larmet om skogsbranden inkom vid klockan 11.30-tiden på tisdagen. En inringare ska ha sett en rökpelare komma från skogen i Tennberg. Räddningstjänsten är på väg till platsen och hoppas kunna lokalisera branden med hjälp av en drönare. Vid kl. 12.20-tiden hade räddningstjänsten ännu inte nått fram till platsen, rapporterar personal vid Räddningsregion Bergslagen. Senare rapporteras att det var damm som hade synts och ingen rök från eld.

Gräsbrand vid golfbanan i Avesta
Räddningstjänsten i Avesta larmades under tisdagsmorgonen till en gräsbrand intill golfbanan i Avesta.

Måndag 1 juni

Gräsbrand i Äppelbo
Klockan 18.58 fick Vansbro brandkår ett larm om att det ska brinna i både gräs och skog vid Nyåkern i Äppelbo. Brandkåren rapporterade senare att branden är under kontroll.

Skogsbrand i Svartnäs
Brandflyg slog larm om en mindre skogsbrand nordväst om Svartnäs. Svärdsjö brandkår fick larmet klockan 18.11 på måndagskvällen. Enligt larmet var det en brand i terrängen i närheten av Nysjön vid Svartnäs i Falu kommun. Enligt Räddningstjänsten Dala Mitt är branden under kontroll och markägarna kommer ta över ansvaret för efterbevakning under måndagskvällen.

Skogsbrand norr om Övertänger
Klockan 15.59 inkom ett larm om en synlig rökpelare norr om Övertänger, mellan Övertänger och sjön Balungen, i Falu kommun. Enligt inringaren, som var ute och promenerade en bra bit därifrån, har den uppgett att rök har synts från Björktjärn, enligt SOS Alarm. En rökpelare ska synas och det ska ryka mot Envikenhållet. Räddningstjänsten i Enviken är på väg till platsen för att undersöka.
Vid kl. 16.45-tiden hade räddningstjänsten kom till platsen. Det ska enligt uppgift vara en skogsbrand om cirka 40 x 50 meter som brinner i terrängen.
– Vi har precis lokaliserat branden och etablerat oss där. Jag kan inte i nuläget säga att vi har den under kontroll, säger Magnus Jonsson på Räddningstjänsten Dala Mitt vid kl. 16.50-tiden.
– Vi är där med två brandbilar nu men vi håller på att ta ut ytterligare någon tankbilsresurs, för det kommer att behövas vatten, säger Magnus Jonsson.

Skogsbranden har bekämpas av räddningstjänstens personal från Enviken och Bjursås brandkårer. En total yta på ca 1 hektar har brunnit. Branden är i stort sett släckt och efterbevakning kommer under natten att ske med hjälp av markägaren. Räddningstjänsten räknar med att vara kvar ytterligare någon timma innan vi lämnar platsen.

Skogsbrand i Fäggeby
Under måndagseftermiddagen larmades SOS Alarm om en skogsbrand i Fäggeby i Säters kommun. Brandkåren i Stora Skedvi fick larmet klockan 14.23 på måndagseftermiddagen. Det var en skogsmaskin som orsakade gnistregn. Räddningstjänsten har varit på plats och släckt en mindre markbrand. Ett rådigt ingripande av en maskinförare på plats förhindrade vidare spridning.

Skogsbrand utanför Venjan
Det brinner i skogen vid Hållindan utanför Venjan. Brandkåren i Mora fick larmet klockan 14.19 på måndagseftermiddagen. Brandkåren är på plats med fem brandbilar. Brandpersonalen har omringat branden. Ett område om cirka 100 x 100 meter brann. Räddningstjänsten hade till en början svårt att ta sig ut till platsen men har nu lyckats få branden under kontroll och eftersläckningsarbetet har nu påbörjats, rapporteras det runt kl. 15.30-tiden.

MAJ

Söndag 31 maj

Gräsbrand vid Hälsinggårdsskolan i Falun
Falu brandkår fick ett larm klockan 15.48 på söndagseftermiddagen om en gräsbrand. Enligt inringaren hade det brunnit i gräset vid skolan och det pyrde fortfarande. Det var en mindre brand i gräset på 10-15 m2. Brandstyrkan släcker ner och återgår vid kl. 16.21 till brandstation.

Skogsbrand vid Maggås
Brandkåren i Orsa fick ett larm klockan 12.11 vid lunchtid på söndagen om en skogsbrand vid Maggås. “Den ska vara under kontroll” rapporteras det vid kl. 12.30-tiden.

Lördag 30 maj

Glödande eldstad orsakade larm om gräsbrand i Avesta
En markbrand skulle ha startat i Avesta på lördagskvällen enligt ett larm från SOS Alarm. Brandkåren ryckte ut och det visade sig vara en glödande eldstad som orsakade larmet om gräsbrand.

Brand på ö i Borlänge
Brandkåren i Borlänge fick klockan 20.34 på lördagskvällen ett larm om en brand på en ö. Brandstyrkan åker båt ut till platsen. Branden släckt vid räddningstjänstens ankomst av boende i närområdet. Ingen åtgärd från räddningstjänsten.

Skogsbrand i Björbo
Brandkåren i Björbo fick klockan 12.50 på lördagen ett larm om en skogsbrand på Plåtholmen i Dammsjön. Förstärkning kom från räddningstjänsten i Mockfjärd.
– Det ligger en stuga på udden men enligt brandmännen finns det ingen risk att den fattar eld. Vi tar vatten direkt från Dammsjön i släckningsarbetet, säger Fröbom.

Skogsbrand vid Bomossen sydost om Grängesberg
Klockan 11.29 på lördagsförmiddagen fick räddningstjänsten larm om en skogsbrand. Skogsbrand var vid Bomossen, SO om Grängesberg. Brandpersonal från brandkårerna i Grängesberg och Ludvika på plats. Vid kl. 12.30-tiden hade räddningstjänsten från Ludvika och Grängesberg omringat den 100 x 150 meter stora branden och förminskat spridningen.
– Vi vet inte hur bränderna har startat. Det finns ingen naturlig förklaring men det betyder inte heller att någon har anlagt den. Det räcker med att det ligger en glasskärva på marken och att solen ligger på, säger Stefan Fröbom.

Rök från gårdagens skogsbrand gav ny brandkårsutryckning i Falun
Brandkåren i Falun fick åter rycka ut till platsen för gårdagens skogsbrand på Dalregementets skjutfält i Falun. Larmet kom klockan 11.02 på lördagsförmiddagen. Rök syntes från platsen och brandpersonal från Falun var på plats och blöter på marken med vatten.

Fredag 29 maj

Svårlokaliserad skogsbrand i närheten av motorcrossbanan i Falun
Klockan 1952 på fredagskvällen fick räddningstjänsten i Falun ett larm om en brand vid militärens övningsområde i Falun. Räddningstjänsten fick leta efter branden ett tag då de bara hade en mindre rökpelare att navigera efter i skogen, i höjd med Jämmerdalen motocrossbana. Vid kl. 21.00-tiden på kvällen meddelade räddningstjänsten att det inte fanns någon större risk för spridning och att eftersläckning pågår. Klockan 21.38 var  branden släckt. Branden var ca.  50 x 50 meter. Brandorsaken är inte känd.

Larm om gräsbrand i Tyngsjö på Malungs Finnmark
Ett larm har utgått från SOS Alarm om en gräsbrand i närheten av Tyngsjö i Malung-Sälens kommun. Larmet kom 15.12 på fredagseftermiddagen om att det “brinner i terrängen” enligt inringaren. Vid klockan 15.40-tiden rapporteras allt vara under kontroll.
– När räddningstjänsten kom fram hade gräsbranden nästan dött ut. Enligt första uppgiften var runt 150 kvadratmeter avbränt. Nu är det lugnt på platsen och man har på lite mer vatten, säger larmoperatör Hans Lindblom.

Brand i terräng i Nyhammar
Klockan 02.19 natten mot fredag fick brandkåren i Nyhammar ett larm om brand i terräng.

Torsdag 28 maj

Skogsbrand norr om Linghed
Räddningstjänsten Dala Mitt bekämpade en skogsbrand norr om Linghed. Larmet kom klockan 17.53 på torsdagseftermiddagen. Två brandstationer från Svärdsjö och från Enviken fanns på plats med 13 man. En ledningsresurs fanns också på plats för samordning och ledning av insatsen. Den yta som brann var då ca. 50 X 250 m och skogsbranden spred sig mot skogbevuxen mark.
Klockan 20.03 på torsdagskvällen rapporterar Räddningstjänsten Dala Mitt att branden är under kontroll. De begränsningslinjer som gjorts har man så här långt kunnat hålla. Personalen på plats jobbar med eftersläckning och arbetar för att inte branden skall krypa förbi de begränsningslinjer som finns på platsen.
Klockan 21.49 på kvällen rapporterade Räddningstjänsten Dala Mitt att eftersläckning pågår på platsen. Räddningstjänsten har fyra man kvar på platsen och en representant för ett av skogsbolagen finns med på platsen och kommer leda den fortsatta eftersläckningen under natten. Räddningstjänsten betraktar ärendet som i stort sett avslutat för vår del.

Larm om en skogsbrand vid Silvhytteå utanför Långshyttan
Klockan 13.40 på torsdagseftermiddagen kom larm om en skogsbrand vid Silvhytteå nordöst om Långshyttan i Hedemora kommun. En rökpelare hade synts i skogen. Brandkåren i Långshyttan ryckte ut och använder drönare för att hitta branden.

Larmades om gräsbrand i Nybofjäll – brandkåren hittade ingenting
Brandkåren i Vansbro fick ett larm klockan 11.40 på torsdagsförmiddagen om en gräsbrand vid Nybofjäll på Äppelbo finnmark. Brandkåren hittade dock ingenting brinnande.

Äldre larm om gräs- och skogsbränder – Våren 2020:
Larm om gräs- och skogsbränder

2020-09-14 17.00