Skogsbrandrisk Dalarna: Normal brandrisk i länet – Nya larm om gräs- och skogsbränder

Risken för skogsbränder klassas nu som 1-3 i norra delen, 1-3 i sydvästra delen och 2 i sydöstra delen av Dalarna, och det råder därmed mellan mycket liten brandrisk och normal brandrisk i länet.

Skogsbrandris​k:
Område Datum Eldningsförbud
Norr (N) 1-3 2018-08-31 NEJ
Sydväst (SV) 1-3 2018-08-31 ​NEJ
Sydost (SO) 2 2018-08-31 NEJ

FAKTA – Brandrisk
Skogsbrandrisk 1 – Mycket liten brandrisk.
Skogsbrandrisk 2 – Liten brandrisk.
Skogsbrandrisk 3 – Normal brandrisk.
Skogsbrandrisk 4 – Stor brandrisk​.
Skogsbrandrisk 5 – Mycket stor.
Skogsbrandrisk 5E – Mycket stor brandrisk, extremt torrt.

Aktuell brandrisk: Brandriskprognoser Dalarna

Mark- och skogsbränder i Dalarna:

2018-08-27 Måndag

Larm om skogsbrand i Färnäs var kontrollerad eldning
Larmet om den eventuella branden inkom till SOS Alarm vid klockan 17.20 på måndagseftermiddagen. Enligt de första uppgifterna skulle det handla om en brand i terrängen utanför Färnäs i Mora kommun.
Det visade sig dock inte vara någon fara.
– Det var en kontrollerad eldning, man eldade skräp på en tomt. Så det var ingenting för oss att göra åt det, säger Peter Bäcke, räddningschef i beredskap för Mora, Orsa och Älvdalens kommun, vid klockan 17.50.

2018-08-26 Söndag

Två rökpelare kan ha varit dimma i någon form
Ett larm om en eventuell brand i skogsterräng kom in till SOS Alarm klockan 10.18 på söndagsförmiddagen. Det var någon som från Djurmoklack sade sig se två rökpelare i riktning mot Mejdåsen, Björbo, i Gagnefs kommun. Räddningstjänsten i Björbo försökte lokalisera vad det kunde vara som inringaren hade sett men det kan ha varit dimma i någon form. Efter sökande återvände man till brandstationen.

2018-08-25 Lördag

Mindre gräsbrand vid virkesterminal i Björbo
En mindre gräsbrand har uppstått i Björbo, i Gagnefs kommun. Det är SOS Alarm som rapporterar på lördagen klockan 11.39 att det brinner i gräset vid virkesterminalen i Björbo.
Enligt händelsebeskrivningen ska det vara några kvadratmeter som fattat eld.

2018-08-23 Torsdag

Skogsbrand i Äppelbo
Räddningstjänsten i Vansbro har ryckt ut efter larm om en skogsbrand. Vid klockan 14.33 på torsdagen larmades SOS Alarm om en skogsbrand i Lappheden, Äppelbo, i Vansbro kommun. Enligt de första uppgifterna ska det handla om en yta på 20 x 20 meter som brinner.
Enligt SOS Alarm ska räddningstjänsten ha anlänt till platsen klockan 14.54. Vi klockan 15.00-tiden meddelar räddningstjänsten att branden är under kontroll.
– Det var en mindre brand där och den är under kontroll. Det var en mindre rishög som brann på en avfartsväg till stora vägen, säger insatsledaren Jens Hermansson.

2018-08-21 Tisdag

Brand i slakthus vid Fämtryan spred sig till gräset
Räddningstjänsten larmades på tisdagskvällen till en brand vid Fämtryan i Malung-Sälens kommun. Larmet om branden kom in klockan 20.07 på tisdagskvällen. Enligt de första uppgifterna skulle det handla om en skogsbrand. Enligt SOS Alarm visade det sig när räddningstjänsten kom fram till platsen att det har brunnit i ett slakthus på platsen och branden hade sedan spridit sig till gräset.

Mindre gräsbrand på banvallen vid Bullermyren
På tisdagskvällen började det brinna i gräset vid tågrälsen i Bullermyren Borlänge. Larmet kom in klockan 19.49 på tisdagen. Det hade börjat brinna på en mindre yta i gräset mellan spåren på banvallen. Räddningstjänsten kunde snabbt släcka branden och inga personer skadades.

Skogsbrand vid Långsjön öster om Ål-Kilen
Räddningstjänsten bekämpade på tisdagseftermiddagen en skogsbrand i närheten av Ål-Kilen mellan Gagnef och Insjön. Larmet kom in klockan 17.17. Enligt räddningstjänsten har det brunnit på en yta av cirka 20 kvadratmeter vid Långsjön öster om Ål-Kilen. Räddningstjänsten kunde snabbt få branden under kontroll och jobbade sedan med eftersläckningsarbete. Det är oklart hur branden startat.

Lokförare såg rök vid järnvägsspåret i Hinsnoret
Vid klockan 05.47-tiden under tisdagsmorgonen larmades räddningstjänsten till en plats i Hinsnoret, vid gränsen mellan Falu och Borlänge kommun då en lokförare upptäckt rök vid järnvägsspåret.
SOS Alarm meddelade vid kl. 07.30 att räddningstjänsten varit på platsen, men då man inte hittade någon brand så har man återgått till brandstationen.

2018-08-18 Lördag

Räddningstjänst och polis larmades om gräsbrand i Romme
Vid klockan 08.30-tiden på lördagsmorgonen larmades räddningstjänst och polis om en gräsbrand i området Romme i Borlänge. Väl på plats visade det sig dock handla om en person som tänt på några kvistar på en grusplan.
– Det var inte mycket för oss. Det fanns ingen risk för spridning och det var ingen stor brand – så vi bara tittade till den, säger Magnus Jonsson, inre befäl vid räddningstjänsten Dala Mitt.

2018-08-17 Fredag

Blixtnedslag orsakade gräsbrand i Hackmora
Brandkåren larmades på fredagskvällen till skogen utanför Hackmora i Leksands kommun, där det hade börjat brinna i gräset. Larmet kom in klockan 18.35. Enligt de första uppgifterna till SOS Alarm så skulle det pyra det i marken och vara rökutveckling efter att blixten slagit ned.
Det ska ha brunnit i gräset men brandkåren kunde släcka branden. Det är oklart hur stor yta det brann på.

Gräsbrand i Gringsbo utanför Falun
Vid klockan 17.30 på fredagen kom larm om en gräsbrand i Gringsbo, utanför Falun. Enligt de första uppgifterna till SOS Alarm ska det handla om en mindre brand – cirka tio kvadratmeter på ett hygge.
– De är framme där 17.53 men meddelar att de ska invänta bandvagn eftersom branden är cirka 200 meter från farbar väg, berättar SOS Alarm strax efter klockan 18.00.

Vid kl. 18.40 var räddningstjänsten fortfarande kvar på platsen.
– Vi har resurser på plats och läget är under kontroll, berättar Magnus Jonsson, inre befäl.
– Det är ett par hundra meter från farbar väg så föra att slippa dra slang så använder vi vår bandvagn.

Skogsbrand i Svartnäs
Larmet om skogsbranden inkom till SOS Alarm vid klockan 14.01 på fredagseftermiddagen. Enligt larmet var brandområdet omkring 35 kvadratmeter stort. Platsen var norr om Svartnäs i nordöstra delen av Falu kommun, nära länsgränsen mot Gävleborgs län.
– Det brinner på ett hygge. Styrkor från Enviken och Svärdsjö är på väg till platsen, säger Daniel Fogd, inre befäl vid räddningstjänsten Dala Mitt vid klockan 14.15.

Knappt en timme senare var branden släckt.
– Vi har släckt den. Styrkan är kvar på platsen ett tag till för att lämna över till markägaren, säger Daniel Fogd vid klockan 15.10.

Brand längs järnvägen öster om Ryggen
Larmet om branden inkom till SOS Alarm vid klockan 09.18 på fredagen. Enligt de första uppgifterna brinner det längs järnvägen öster om Ryggen i Falu kommun, när kommungränsen till både Säter och Hedemora. Det är ännu oklart om det brinner med öppna lågor eller om det handlar om någon form av rökutveckling.
– Räddningstjänsten har precis kommit till platsen, så nära järnvägen de kan ta sig. Nu ska de gå upp med drönare för att lokalisera branden. Vi har fått nytt samtal om branden, det ska brinna med öppna lågor men vi vet inte omfattningen ännu, säger Daniel Fogd, inre befäl vid rättningstjänsten Dala Mitt, vid klockan 10.05.

En halvtimme senare var branden släckt.
– Det brann på tre kvadratmeter, så det gick snabbt att släcka. De har lämnat platsen nu, efter att ha gått en bit längs järnvägen och kontrollerat att det inte brann på fler ställen, säger Daniel Fogd vid klockan 10.35.

2018-08-16 Torsdag

Brand vid järnvägen öster om Falun
Ett larm om gräsbrand inkom till SOS Alarm vid klockan 08.46 på torsdagsmorgonen. Rök syntes längs ett par meter längs järnvägen öster om Falun, norr om Gringsbo på väg mot Ryggen.
– De ringde från tåget och larmade om att de hade sett rök längs spåren, säger Daniel Fogd, inre befäl vid räddningstjänsten Dala Mitt vid klockan 09.10.

Vid klockan 09.45 hade räddningstjänsten ännu inte hittat platsen för rökutvecklingen.
– Det ligger långt från farbar väg så de har precis åkt ut med bandvagnen för att åka längs järnvägsspåret och leta, säger Daniel Fogd.

En stund senare var branden släckt.
– Det var så liten omfattning att vi kunde släcka med en vattenkanna, när vi väl kom fram, säger Daniel Fogd vid klockan 10.30.

2018-08-14 Tisdag

Allmän eldning låg bakom inringt SOS-larm i Rättvik
SOS fick på tisdagskvällen ett larm om brand. Någon stående på långbryggan i Rättvik hade sett lågor på håll. Det visade sig vara någon som eldade efter upphört eldningsförbud.

2018-08-13 Måndag

MSB: Brandrisken minskar med lågtrycket
Tack vare det lågtryck som i helgen dragit in över landet har brandrisken gått ner, rapporterar SR Ekot.
– Brandrisken minskar, men vi vill fortfarande försäkra oss om att vi snabbt kan släcka en brand om situationen uppstår, säger Anneli Söder, talesperson på Myndigheten för samhällsskydd och beredskap(MSB).

Flera av de europeiska brandsläckningshelikoptrar som använts i Sverige åker nu tillbaka till sina stationeringsländer. Kvar är tre av de tyska helikoptrarna. Flera länsstyrelser har också lättat på eldningsförbudet, bl.a. i Dalarna.

2018-08-12 Söndag

Larm om skogsbrand vid Djurmo klack – räddningstjänsten hittade ingen brand
Räddningstjänsten larmades på söndagsförmiddagen till en befarad skogsbrand vid Djurmo klack i Gagnefs kommun. Larmet kom in klockan 9.30. Enligt de första uppgifterna till SOS Alarm skulle tre rökpelare synas. Räddningstjänsten har nu varit på platsen men lyckades inte hitta någon brand. Man misstänker att det är vattenånga eller speciellt molnformationer som har setts och inte rökpelare.

2018-08-11 Lördag

Larm om brand vid vägkanten vid Rommeholen
Larmet kom in klockan 17.44 på lördagseftermiddagen. Enligt de första uppgifterna till SOS Alarm ska det brinna i skogen bredvid vägkanten vid Rommeholen i Borlänge. När Borlänge räddningstjänst kommer fram så ryker det på ett parti intill vägen. Man släcker ner så att röken försvinner. Brandmännen kan lämna platsen strax efter klockan 18.00.

2018-08-10 Fredag

Blixten slog ner i träd i Morgårdshammar
Ett larm om en befarad gräsbrand söder om Morgårdshammar i Smedjebackens kommun inkom på fredagsförmiddagen. Blixten hade slagit ner i ett träd.
Larmet om branden inkom till SOS Alarm vid klockan 10.07 på fredagsförmiddagen. Enligt de första uppgifterna ska det handla om en gräsbrand i terrängen, som tros ha orsakats av ett blixtnedslag. Platsen var intill Östermorvägen vid Östermoren söder om Morgårdshammar utanför Smedjebacken.
– Det var en blixt som slog ner i en björk vid åkerkanten. Närboende såg rök och larmade oss. Det var tur att de upptäckte det i tid och larmade oss så tidigt. När vi kom till platsen så glödde det lite i rotsystemet på trädet men det hade inte spridit sig vidare. Vi är klara på platsen nu, säger Jonas Dorg, styrkeledare vid räddningstjänsten i Smedjebackens kommun, vid klockan 10.45.

Larm om rökutveckling på Lammön öster om Näs Bruk
Ett larm om eventuell skogsbrand på Lammön i Avesta kommun inkom på fredagen. Räddningstjänsten hittade dock ingen brand på platsen.Larmet om branden inkom till SOS Alarm vid klockan 08.53 på fredagsmorgonen. Enligt larmet ska det förekomma rökutveckling vid ett område på Lammön, i Avesta kommun. En halvtimme innan larmet kom fick SOS Alarm även larm om en villabrand i Karlbo, även det i Avesta kommun.
Vid klockan 10.30 meddelade SOS Alarm att räddningstjänsten inte hittade någon brand på Lammön och därför har återgått till stationen.

2018-08-09 Torsdag

Skogsbrand norr om Fredriksberg
Ett larm om en brand i terrängen norr om Fredriksberg inkom till SOS Alarm vid klockan 14.49 på torsdagseftermiddagen. Det är ännu oklart vilken omfattning branden har.
Inringaren hade sett en rökpelare i skogen vid Borkhöjden norr om Fredriksberg i Ludvika kommun.
Räddningstjänsten kunde vid klockan 15.45 bekräfta att det brinner i terrängen. Två timmar senare var branden mer eller mindre släckt.
– Det går bra, vi har omringat hela brasan och släckt av det mer eller mindre helt och hållet. Det har brunnit på ett område av ungefär 300 x 200 meter, säger Lars Dahlberg, tillförordnad brandförman i Ludvika kommun, vid klockan 16.55.

På sina ställen handlade det om en så kallad toppbrand, vilket innebär att elden sprider sig från trädtopp till trädtopp.
– Det har brunnit vid en bergsbrant så det var eländig terräng för oss. Vi har dragit slang i ungefär 700 meter. Styrkan i Fredriksberg har gjort ett jättejobb. Det är de som har gjort allt jobbet nästan, berömmer Lars Dahlberg.

Räddningstjänsten blir kvar på platsen ett tag till.
– Nu fick vi hit två helikoptrar som ska hjälpa till med det sista. Sedan inväntar vi skogsägaren, säger Lars Dahlberg.

2018-08-08 Onsdag

Larm om gräsbrand i Smedjebacken – rök och lågor efter blixtnedslag
SOS Alarm har fått in uppgifter om en gräsbrand i Smedjebackens kommun. Klockan 20.11 på onsdagskvällen kom ett larm om en gräsbrand vid Stora Kaninholmen i Smedjebacken. Enligt initiala uppgifter syns både rök och lågor efter blixtnedslag. SOS Alarm meddelade att räddningstjänsten var på väg till området.

Drönare letade efter skogsbrand norr om Svärdsjö
Klockan 19.49 på onsdagen kom ett larm om en befarad skogsbrand efter att inringaren sett en rökpelare efter ett blixtnedslag uppåt Källåsberget vid Spjärsbodarna, Falu kommun.
– Vi är på plats norr om Svärdsjö och letar efter brand, vi har inte hittat den än. Vi har skickat dit drönare för att bistå i arbetet, säger Magnus Jonsson, inre befäl vid räddningstjänsten Dala-Mitt.

Enligt SOS Alarms händelseinformation håller räddningstjänsten vid kl. 21.30-tiden på onsdagskvällen på att undersöka området till fots för att se om de kan hitta någon glödbrand i marken. Men det ska inte vara någon synlig brand. Räddningstjänsten söker av området av en radie på mellan 500 och 600 meter från där inringaren säger sig ha sett rökpelaren.

Larm om rökpelare vid Skordberget i Älvdalen
Klockan 19.36 på onsdagskvällen kom ett larm om en befarad skogsbrand då man ska ha sett en rökpelare stiga från Skordberget, Älvdalen. Det visade sig senare att det var vattenånga och alltså ingen brand.

Blixten slog ned vid Enviken – Härbre totalförstördes
SOS Alarm fick under onsdagskvällen in uppgifter om en skogsbrand i Falu kommun. Klockan 19.11 på onsdagskvällen kom ett larm om en skogsbrand vid Örjebyn i Falu kommun. Senare konstaterade räddningstjänsten att det brann i ett härbre på platsen, en brand som troligtvis startat på grund av blixtnedslag.
– Vi har börjat avveckla nu. Det blev en totalskada på härbret. Den orsakades med största sannolikhet av blixtnedslag, precis som de andra bränderna vi hanterar nu, säger Magnus Jonsson, inre befäl vid räddningstjänsten Dala-Mitt klockan 20.50.

Larm om rökpelare vid Kölaberget visade sig vara vattenånga
SOS Alarm fick under onsdagskvällen in uppgifter om en skogsbrand i Ludvika kommun. Klockan 19.07 på onsdagen kom ett larm om en skogsbrand vid Kölaberget mellan Norrvik och Stensbo i Ludvika kommun. Enligt de första uppgifterna hade rökpelare skymtats.
SOS har nu uppgett att branden i själva verket var vattenånga, räddningstjänsten har avklarat ärendet och lämnat platsen.

Larm om rökpelare vid Skräddarbacken
Klockan 18.45 på onsdagen kom ett till larm om en rökpelare som synts i skogen uppe vid vattentornet i Skräddarbacken i Borlänge. Räddningstjänsten hittade ingen brand och kunde återgå till stationen.

Rökpelare efter blixtnedslag vid Idkerberget
SOS Alarm fick under onsdagskvällen in uppgifter om en gräsbrand i Borlänge kommun. Klockan 18.33 på onsdagen kom ett larm om en gräsbrand vid Idkerberget i Borlänge kommun. Enligt de första uppgifterna hade en rökpelare bildats efter att blixten slagit ned.
Räddningstjänsten rapporterade till SOS Alarm att de inte hittat några tecken på brand. Ärendet är därmed avslutat.

Räddningstjänsten hittade ingen brand vid ängen i Torsång
SOS Alarm fick under onsdagskvällen in uppgifter om en gräsbrand på en äng i Borlänge kommun.
Klockan 18.26 på onsdagen kom ett larm om en gräsbrand i Torsång mellan idrottsplatsen och älven. Enligt de första uppgifterna brann det på en äng.
SOS Alarm har meddelat att räddningstjänsten var framme på platsen men hittade inga tecken på brand och ärendet är avslutat.

Åska slog ned och terrängbrand uppstod vid Harnäs
SOS Alarm fick under onsdagskvällen in uppgifter om en skogsbrand i Smedjebackens kommun. Klockan 18.24 kom ett larm om en skogsbrand i Harnäs vid Barkenvägen. Enligt de första uppgifterna syntes rökpelare från vägen efter att åska hade slagit ned. SOS Alarm kunde efter ett tag meddela att det rörde sig om en terrängbrand som räddningstjänsten nu har släckt. Ärendet är avslutat och inga personskador har rapporterats.

Skogsbrand väster om Grangärde efter blixtnedslag
SOS Alarm fick under onsdagskvällen in uppgifter om en skogsbrand i Ludvika kommun.
Klockan 16.26 kom ett larm om en skogsbrand väster om Grangärde vid Mellansjöberget. Enligt de första uppgifterna märktes kraftig rökutveckling efter att blixten slagit ned.
SOS Alarm meddelade strax efter att larmet inkommit att brandflyg kallades in från Avesta och att räddningstjänsten fyra enheter från Ludvika.
Senare uppgifter till SOS uppgav att räddningstjänsten bedömde att branden var 50 x 100 meter. Släckningsarbetet är nu avslutat och markägaren har tagit över efterbevakningen.

Larm om gräsbrand efter banvallen i Mockfjärd
SOS Alarm fick ett larm på onsdagen om en gräsbrand i Mockfjärd i Gagnefs kommun. Det ska brinna i gräset efter banvallen vid Myrholn i Mockfjärd uppger SOS Alarm klockan 12.20.
– Vi åkte dit och sprutade på lite vatten efter banvallen, säger Magnus Jonsson, insatsledare vid Räddningstjänsten Dala Mitt.
– Det som oroade lite var att det fanns en åker i närheten, men vi var så snabbt på plats att det aldrig var någon spridningsrisk.

Troligen var det gnistor i samband med att ett tåg bromsat som fick det att brinna vid banvallen.

2018-08-07 Tisdag

Skogsbrand i Venjan
Klockan 13.08 på tisdagseftermiddagen fick SOS Alarm ett larm om en skogsbrand i Venjan. Det ska brinna intill en väg i närheten av ett hygge i närheten av sågen i Venjan. Enligt de första uppgifterna brinner det med öppna lågor. Räddningstjänsten i Mora är på plats. Det råder byiga vindar på brandplatsen – något som försvårar släckningsarbetet.
– Vi är på plats och försöker ringa in branden. I nuläget ser det positivt ut, vi har kunnat vattna på kanterna, säger Jan-Olov Olsson, räddningschef i beredskap vid Mora brandkår.

Omfattningen beräknar Jan-Olov Olsson vara ungefär 150 x 200 meter.
– Vi har den inte under kontroll än. Det är lite brist på vatten här uppe, så vi får köra hit vatten, säger han.

Ingen byggnad ska vara i fara, men det finns en viss spridningsrisk.
– Det brinner mitt ute i den mörkaste skogen, det är inte uteslutet att den kan sprida sig. Vi ska göra vad vi kan för att det inte ska hända, säger Jan-Olov Olsson.

Vid klockan 17.00-tiden bedömdes branden vara under kontroll. Bland annat efter snabb insats av det lokala brandvärnet i Venjan som såg till att brandslang fanns utrullad när räddningstjänsten i Mora anlände. Det fanns ingen byggnad i fara, men det fanns en viss spridningsrisk. Räddningstjänsten misstänker att branden orsakats av en skogsmaskin med kedjor på hjulen som avverkar skog på platsen, trots brandfaran. Enligt SVT:s reporter på plats var det maskinföraren själv som upptäckte branden.
– Det är torrt och maskinen i fråga har kedjor och band på så att den kan skapa gnistor och speciellt ihop med avverkning, säger räddningschef Jan-Olov Olsson.

Länsstyrelsen Dalarna gick i maj ut med en vädjan om att avstå arbete med skogsmaskiner i skog och mark. Det är en vädjan som kvarstår efter den extremt torra sommaren.
– När man kör med skogsmaskin och i synnerhet när man använder kedjor på maskinerna kan det uppstå gnistor som kan antända marken. Det kan till och med räcka med att materialet blir varmt för att det ska antända, så torrt är det nu, säger Björn Forsberg, stabschef på länsstyrelsen Dalarna och fortsätter:
– Det är inget totalt förbud, men som det ser ut nu så avråder vi arbete med skogsmaskin.

Larm om skogsbrand i Kroktorp visade sig vara damm från lastbil
Ett larm om en eventuell skogsbrand inkom vid klockan 12.00-tiden på tisdagen. Flera rökpelare ska ha setts i skogen vid Kroktorp i Vansbro kommun. Det visade sig vara damm efter en lastbil som orsakat det som uppfattades som rök.
– Men det är bra att folk är på alerten, säger man vid räddningstjänsten i Vansbro.

Skogsbrand vid Skalsberget norr om Sifferbo
Räddningstjänsten larmades på tisdagsmorgonen till en skogsbrand vid Skalsberget strax norr om Sifferbo. Larmet kom in klockan 9.02. Enligt de första uppgifterna skulle en rökpelare synas på bergets östra sida. När räddningstjänsten kom fram till platsen kunde man via en drönare se rök och därefter lokalisera branden. Styrkor från både Gagnef och Borlänge bekämpar branden.
– Det är torrt långt ned i marken just nu även om det är förhållandevis blött i de översta lagren så det är lite för tidigt att säga en bra prognos, säger Johan Nordin, inre befäl på Räddningstjänsten Dala Mitt.

Vid klockan 11.55 hade räddningstjänsten branden under kontroll.
– Den är ungefär 20 x 20 meter. Terrängen är väldigt svår, det är brand och mycket stenar. Vi ska snart träffa Länsstyrelsen som är markägare och siktar på att lämna över ansvaret till dem om ett tag, säger Johan Nordin.

2018-08-06 Måndag

Skogsbranden vid Mårtsbo visade sig vara någon som eldat i en vedpanna
SOS Alarm fick in uppgifter under måndagskvällen om en skogsbrand i Smedjebacken. Klockan 19.41 kom ett larm om en skogsbrand vid Mårtsbo i Smedjebacken. Enligt de första uppgifterna förekom rök och brandlukt i området.
SOS kunde senare meddela att det märktes rök mellan vattnet och järnvägen. Det var någon som eldat i en vedpanna. Ingen brand alltså, räddningstjänsten återvände.

Skogsbrand i Ryggen
SOS Alarm fick under måndagseftermiddagen in uppgifter om en brand i Falun.
Klockan 16.31 kom ett larm om en skogsbrand vid Kvarnmyren i Falun. Enligt de första uppgifterna pyrde det i marken. SOS meddelade att räddningstjänsten var framme på plats strax efter att larmet inkommit.
– Det brann i ett träd efter Ryggen, så det var ingen större omfattning. Personen som upptäckte branden släckte i stort sett ned den med en pulversläckare. Vi åkte dit och blötte på vatten det glödde fortfarande, säger Räddningstjänsten Dala Mitts inre befäl Johan Warén.

SOS-larm om rök i område nära golfbanan i Sälen – “Kommer från stenkross”
SOS Alarm rapporterade på måndagen om ett larm rörande en skogsbrand i Malung-Sälens kommun.
Det var klockan 08.38 som larmet gick ut om att någon sett rök i närheten av golfbanan i Sälen.
Det visade sig dock handla om något helt annat – en stenkross i arbete.
– Det är fler som hört av sig om samma sak. Det uppfattas som att det är rök från eld men i själva verket kommer det från en stenkross på platsen, säger Per Hampus, räddningsledare i Malung-Sälen.

2018-08-05 Söndag

Skogsbrand startade på Björnbäckskölen efter ett åsknedslag
SOS Alarm larmades vid klockan 19.00-tiden på söndagskvällen om en brand på Björnbäckskölen, söder om Malungsfors, i Malung-Sälens kommun. Enligt de första uppgifterna till SOS Alarm sprider sig en röklukt i området. Räddningstjänsten har enligt uppgifter till SOS Alarm lokaliserat branden. Enligt uppgifter till SOS Alarm bedöms branden ha startat efter ett åsknedslag. Vid kl. 23.15-tiden meddelade SOS Alarm att det var en yta på cirka 10 x 15 meter som brunnit. Vid samma tidpunkt kunde styrkan lämna platsen efter att ha släckt branden.

Person eldade i Falun trots eldningsförbudet i Dalarna – räddningstjänsten fick släcka
SOS Alarm fick under söndagen in uppgifter om en brand i Falun. Klockan 10.09 kom ett larm till SOS Alarm om att det brann i ett buskage på Källviksvägen i Falun. Räddningstjänsten i Falun larmades och ryckte ut till platsen. Johan Nordin som är insatsledare på räddningstjänsten Dala Mitt säger till P4 Dalarna att det var någon som eldade på platsen. Så räddningstjänsten fick släcka det lilla som brann, samt påminna om att det fortfarande är eldningsförbud i länet.

2018-08-04 Lördag

Gräsbrand i Borlänge
Vid kl. 21.16 på lördagskvällen åkte räddningstjänsten ut på en befarad gräsbrand. Enligt larmet ska det ha brunnit i en träddunge med öppna lågor. Vid klockan 22.00-tiden hade lågorna släckts och styrkan hade då lämnat platsen enligt uppgifter från SOS Alarm.

Skogsbrand i Jobsarbo
SOS Alarm har fått uppgifter om en skogsbrand i Leksands kommun. Klockan 17.03 på söndagseftermiddagen kom ett larm om en skogsbrand vid Jobsarbo, Siljansnäs socken. Enligt de första uppgifterna var det en brand på kalhygge med snabb spridning.
Det var gräs som brann på en yta av 2 x 2 meter. Räddningstjänsten var på plats och blötlagde för att släcka lågorna. Efter branden var släckt kunde de lämna platsen.

Gräsbrand bredvid brandstation i Ludvika
SOS Alarm fick under lördagen in uppgifter om en gräsbrand i Ludvika. Klockan 14.32 på söndagen kom ett larm om en brand i rondellen vid Willys. Enligt de första uppgifterna brann det i gräset, branden skulle vara ungefär 2 x 10 meter.
– Den var alldeles bredvid brandstation så vi åkte dit med en tankbil och släckte. Branden var ett par kvadratmeter stor, säger Jimmy Eriksson som också menar att branden inte orsakade några större problem.

Rök mot fjället och misstänkt skogsbrand – hittade ingenting
SOS Alarm fick under lördagsmorgonen in ett larm om en skogsbrand i Malung-Sälens kommun. Klockan 09.34 på söndagsförmiddagen kom ett larm om en skogsbrand vid Vallsjön i Malung-Sälens kommun. Enligt de första uppgifterna syntes rök mot fjället vid Hällbackarna. SOS Alarm meddelade att räddningstjänsten befann sig i området men att de inte hittat någon brand. Polisen hade också meddelats om händelsen.
Igår hade räddningstjänsten fått fyra larm om skogsbränder inom Malung-Sälens kommun. Samtliga bränder misstänks vara anlagda. Polisen har meddelat att de kommer upprätta en anmälan om brott, än är ingen gripen. Skogsbränderna från i fredags är nu under bevakning.
Vid larmet om skogsbrand som räddningstjänsten fick under lördagsmorgonen gjordes ingen upptäckt.
– Vi kan berätta om att det inte var någon skogsbrand. Vi åkte runt med två bilar och hittade ingenting, säger räddningsledaren Hasse Andersson.

2018-08-03 Fredag

Skogsbrand vid Arvselens fäbod visade sig vara tre mindre bränder på olika ställen
Ännu ett brandlarm som rör Malung-Sälens kommun har kommit in till SOS Alarm vid lunchtid. Den här gången larm om skogsbrand vid Tyngen mellan Malung och Öje. När Malungs räddningstjänst kom till platsen vid Arvselens fäbod, visade det sig vara tre olika mindre bränder – helt oberoende av varandra. En av dem brann fortfarande, och det okontrollerat. Negativt var även att det blåste en hel del. Det kom även in ett larm om en enskild brand i Vallerås(se nedan).
– Det är ganska lugnt nu. Nu är det lite eftersläckning kvar. Det var tre bränder vid Arvselen, två utav dem var väl 50 x 50 meter, den tredje var 50 x 200 meter, säger Hasse Andersson, räddningschef i Malung.
– Vi har kontroll nu så blir det strax överlämning till markägaren som får ta hand om området.

Räddningstjänsten har, enligt ett pressmeddelande från polisen, överlämnat den information som man gjort till polis för analys och eventuella åtgärder. I samband med bränderna uppmanade polisen att man ska vara vaksam över eventuella bränder i naturen och vilka iakttagelser man gör i samband med detta. Polisens vakthavande befäl Tommy Lindh har meddelat att de i nuläget inte vet någonting mer om bränderna som de misstänker varit anlagda.
– Ingen person har gripits, säger Tommy Lindh, vakthavande befäl.

Larm om gräsbrand vid Völsjön – var rök från gruskross
SOS Alarm gick klockan 12.20 på fredagen ut med ett larm om gräsbrand vid Völsjön öster om Transtrand. När räddningstjänsten kom till Völsjö hittade de inga tecken på brand.
Däremot kom rök från en gruskross i närheten och förmodligen det som fått någon att ringa in till SOS.

Skogsbrand vid Vallerås
Klockan 11.50 på fredagsförmiddagen inkom ett larm till SOS Alarm om en skogsbrand vid Vallerås, strax utanför Malung. Enligt inringaren skulle det röra sig om en mindre brand på 3 x 3 meter med öppna lågor ned mot Västerdalälven. En ledig brandman kom åkande från Sälen och såg att det brann. Han stannade och släckte elden med egen handbrandsläckare. Det var alltså under kontroll när räddningstjänsten kom till platsen.

Räddningsledare Szymanski: Insatsen i Trängslet nu avslutad – eftersläckningen lämnas över till Fortifikationsverket
Fredagen den 13 juli startade skogsbranden i Trängslet i Dalarna. Nu, tre veckor senare, förklarar räddningsledaren insatsen avslutad.
Se SVT-intervjun med räddningsledare Johan Szymanski: Länk

2018-08-02 Torsdag

Rökpelare i skogen vid Kvarntjärnen – visade sig vara vägdamm
SOS gick ut med larm om gräsbrand vid Kvarntjärnen, i Mora kommun. Enligt händelsebeskrivningen hade inringaren berättat att denne sett “rökpelare i skogen”. Den visade sig handla om vägdamm som fått form som en rökpelare, mellan Björka och Våmhus.

Skogsbrand i Tolvsbo tog åtta timmar att släcka – blixtnedslag orsaken – eftersläckningen överlämnad till markägarna på torsdagsmorgonen
Räddningstjänsten i Smedjebacken var svåra att få tag i under onsdagen. De var nämligen ute i åtta timmar och släckte en skogsbrand i Lilla Tolvsbo.
– Vi fick larm halv ett och först närmare nio på kvällen kunde vi lämna, berättar styrkeledare Tommy Norgren.

Klockan 12.32 på onsdagen inkom larmet om en skogsbrand vid Lilla Tolvsbo i Söderbärke. Enligt de första uppgifterna hade rök skymtats i området. SOS Alarm meddelade att fem resurser från räddningstjänsten hade skickats och att ett brandflyg hade skickats upp i luften för att kunna lokalisera branden. Tidningen får tag i räddningstjänsten i Smedjebacken först på torsdag morgon och då kan styrkeledare Tommy Norgren berätta att de till sist hittat branden.
– Vi var ute i över åtta timmar och kunde först vid niotiden lämna över till markägarna för eftersläckning.

Orsaken till branden ska ha varit ett blixtnedslag i området för fyra dagar sen.
– Det har legat och pyrt i marken sen dess, säger Tommy Norgren.

2018-08-01 Onsdag

Larm om skogsbrand vid Nipfjället
SOS Alarm har fått uppgifter om en skogsbrand i närheten av Nipfjället i Älvdalens kommun. Larmet kom klockan 15.00 på onsdagseftermiddagen och enligt de första uppgifterna ser inringaren en rökpelare och känner röklukt.
– Brandmännen är ute och undersöker platsen men har inte hittat någon brand eller rökutveckling ännu, meddelar Emelie Hornborg, presskommunikatör på Mora Brandkår, vid klockan 16.45 på onsdagen.

Ett par timmar senare hade branden lokaliserats och branden, som var i ett område på cirka 40 x 40 meter, var omringat och säkrat med brandslang. I området runt Nipfjället rör det sig mycket vandrare och turister så här års. Enligt uppgift har branden orsakats av ett åsknedslag.

Larm om skogsbrand i Älvdalen – ser rök efter åsknedslag
SOS Alarm har fått uppgifter om en skogsbrand utanför Älvdalen. Räddningstjänsten är ute och försöker lokalisera branden men hade vid kl. 15.00-tiden ännu inte hittat någon. Klockan 14.00 kom ett larm om en skogsbrand i närheten av Kräckelbäcken strax utanför Älvdalen. Inringaren ska enligt larmet se rök efter ett åsknedslag som blir mer och mer.
Vid kl. 15.00-tiden hade man en styrka ute för att försöka lokalisera branden men hade ännu inte hittat någon.

Skogsbranden i Örabäcksheden var en rishög som brann
SOS Alarm fick in uppgifter om en skogsbrand i Malung-Sälen. Klockan 13.40 kom ett larm om en skogsbrand vid Örabäcksheden i Malung-Sälen kommun. Enligt de första uppgifterna brann det på en yta om fem gånger fem meter. Lågorna skulle också vara ungefär tre meter höga.
De flesta enheter är nu hemskickade, enligt SOS Alarm, det visade sig vara en rishög som brann.

Gräsbrand i Hisvåla
Klockan 12.35 på onsdagen inkom ett larm till SOS Alarm om en gräsbrand i Hisvåla utanför Leksand. Enligt de första uppgifterna ska de röra sig om en åker på 50 x 50 meter. SOS Alarm berättar att räddningstjänsten skickat fyra enheter till platsen och att det ska brinna på en stor svart yta.
Vid kl. 13.00-tiden meddelar brandkåren i Leksand att det hade brunnit på en liten gräsyta och att branden snabbt kunde släckas. Under gårdagskvällen slog åskan ner i området, vilket kan vara anledningen till dagens brand.

Larm om skogsbrand vid Lilla Tolvsbo i Söderbärke
SOS Alarm har fått in uppgifter om en skogsbrand i Smedjebackens kommun. Klockan 12.32 på onsdagseftermiddagen kom ett larm om en skogsbrand vid Lilla Tolvsbo i Söderbärke. Enligt de första uppgifterna har rök skymtats i området. Det har varit ett blixtnedslag i området vid ett tidigare tillfälle. Enligt SOS Alarm har fem resurser skickats ut från räddningstjänsten.
Senaste nytt som SOS kan meddela är att räddningstjänsten är på plats men de har ännu inte hittat någon brand, brandflyg har skickats upp i luften.

2018-07-31 Tisdag

Räddningstjänsten letade förgäves efter en gräsbrand i Bergsgården
Ett larm om en gräsbrand i närheten av Bergsgården i Falu kommun inkom på tisdagskvällen. Räddningstjänsten hittade dock ingen brand. Larmet om branden inkom till SOS Alarm vid klockan 21.05 på tisdagskvällen. Enligt larmet handlade det om en gräsbrand väster om Bergsgården, vid riksväg 69 mellan Falun och Grycksbo, i närheten av sjön Grycken.
– Vi har varit ute och letat på platsen men inte hittat någon brand. Däremot luktade det bränt gummi på platsen så det är möjligt att det var det som gjorde att inringaren trodde att det brann, säger Johan Nordin, styrkeledare vid räddningstjänsten Dala Mitt, vid klockan 22.15.

Blixt slog ner i träd och orsakade brand på Hökberget utanför Björsjö
Det brinner i skogen på Hökberget utanför Björsjö i Smedjebackens kommun. Anledningen till branden är ett blixtnedslag. Räddningstjänsten har vid 22-tiden fått branden under kontroll.
Larmet om branden inkom till SOS Alarm vid klockan 20.26 på tisdagskvällen. Enligt de första uppgifterna brinner det i skogen på Hökberget sydöst om Björsjö i Smedjebackens kommun.
Blixten ska ha slagit ner i ett träd och orsakat branden. Inringaren ser lågor i skogen och att det brinner på ett område på omkring 25 kvadratmeter.
Vid kl. 22.00-tiden har räddningstjänsten fått branden under kontroll och har två enheter på platsen, meddelar SOS Alarm.

Efter dagens möte om Trängsletbranden: Då ska eftersläckningsarbetet överlämnas
Fortifikationsverket och räddningsledaren Johan Szymanski har nyligen haft ett möte om det framtida eftersläckningsarbetet norr om Trängslet där det brunnit i flera veckor.
– Klockan tolv på fredag är vårat mål att backa in brandbilarna i Särna brandstation, säger Johan Szymanski, räddningschef.

I minst två månader kommer det ske eftersläckningsarbete på platsen.
– Eftersläckning och övervakning på hela skjutfältet kommer bli överlämnat till oss på fredag, säger Maria Bredberg Petersson, generaldirektör Fortifikationsverket.

Vit rökpelare från skogen ovanför tågspåret i Ludvika – person eldade skräp trots eldningsförbudet
SOS Alarm fick under eftermiddagen in uppgifter om en skogsbrand i Ludvika. Klockan 14.56 på tisdagseftermiddagen kom ett larm om en brand i Ludvika. Enligt de första uppgifterna skymtades en vit rökpelare från skogen ovanför tågspåret vid Grängesbergsvägen bakom bostadshusen. Räddningstjänsten meddelade senare att larmet om skogsbranden berodde på att en person eldat skräp trots eldningsförbudet. Branden är nu släckt och ingen kom till skada.

Skogsbrand i Johannisholm
SOS Alarm fick klockan 10.08 på tisdagsförmiddagen ett larm om en skogsbrand vid Johannisholm i Venjans socken, Mora kommun. Enligt de första uppgifterna såg inringaren att det brann mot ett träd. SOS Alarm kunde senare meddelade att räddningstjänsten nu har släckt branden.

Nu är eftersläckningen igång i Torgås-Lima
De sista brandmännen lämnade Torgås i går. Nu arbetar markägarna och frivilliga med eftersläckning i skogsbrandsområdet i Malung-Sälens kommun. Branden har varit under kontroll sedan mitten av förra veckan, men eftersläckningsledaren Håkan Magnil betonar att det kan fortfarande vara livsfarligt för allmänheten att besöka området.
Lyssna på SR-intervjun: Nu är eftersläckningen igång i Torgås 3:22 min

Landet runt – Kraftigt regn över storbranden – Risken är fortfarande hög för nya bränder i landet
Natten till tisdagen föll ett efterlängtat kraftigt skyfall över Gävleborg, där en av de värsta skogsbränderna härjar. Men även om antalet bränder minskar kvarstår risker.
Myndigheten för samhällsskydd och beredskap(MSB) har ännu löpande verksamhet i området samt vid branden i Trängslet i Dalarnas län, där eftersläckningsarbetet går enligt plan.
Men risken är fortfarande hög och har flyttat nedåt i Sverige. Under måndagen krävdes helikopterinsatser både i Värmland och i Småland. MSB säger att de lämnar stöd till räddningstjänsterna med flygande resurser.

2018-07-30 Måndag

Larm om brand i Tällberg – inringaren såg lågor – Kan ha varit vattenånga och någon lampa
SOS Alarm fick vid kl. 22.00-tiden på måndagskvällen in uppgifter om en brand i Tällberg, Leksands kommun. Enligt de första uppgifterna till SOS Alarm syntes lågor men den som larmade kunde inte att fastställa vad som brann. När räddningstjänsten kom till platsen sökte man av området men kunde inte hitta någon brand.
– Det kan ha varit vattenånga och någon lampa som syntes bland träden, vilket gjorde att det uppfattades som lågor, säger Ove Löf, insatsledare på Leksands brandkår.

Räddningstjänsten har lämnat platsen.

Larm om rökpelare i Österå var förmodligen vattenånga
På måndagskvällen kom ett larm om en eventuell brand i Österå i Falu kommun. Räddningstjänsten hittade dock ingen brand. Larmet om den eventuella branden i terrängen inkom till SOS Alarm vid klockan 18.49 på måndagskvällen. Inringaren hade sett en rökpelare i mot Österå i Falu kommun. Räddningstjänsten ryckte ut men hittade ingen branden.
– Vi skickade upp vår drönare för att lokalisera platsen men hittade ingen brand. Med största sannolikhet handlade det om vattenånga som steg upp i skogen och det ser precis ut som rök i skogen, säger Magnus Jonsson, inre befäl vid räddningstjänsten Dala Mitt, vid klockan 19.25.

Räddningstjänsten skulle dock skicka upp drönaren en gång till, för att vara helt säkra.
– Vi är tacksamma att folk har ögonen med sig. Vi åker hellre ut en gång för mycket än för lite, speciellt i dessa dagar. Regnet som har fallit hjälper en del men det är fortfarande väldigt torrt och en blixt kan med lätthet skapa en brand, säger Magnus Jonsson.

Räddningsledaren hyllar engagemanget kring räddningsinsatsen i Trängslet
Arbetet med skogsbranden norr om Trängslet har engagerat många. Från Särnabor som lappat ihop kläder och lagat mat åt räddningspersonalen till personer som i sociala medier hyllar räddningspersonalen. Och räddningsledaren i sin tur hyllar allas engagemang och all hjälp de fått.
– Helt fantastiskt och det finns inget stopp på det heller. Vi har verkligen fått all hjälp vi behövt och mer därtill, säger Johan Szymanski.

2018-07-29 Söndag

Larm om rökpelare nordväst om Idre fjäll
SOS Alarm har fått in ett larm klockan 19.49 på söndagskvällen om brand efter att inringaren sett en rökpelare nordväst om Burusjön. Koordinaterna som anges i SOS-larmet ligger nordväst om Idre Fjäll. Omfattningen är ännu oklar. Brandkåren undersöker just nu, efter att ha anlänt till platsen. Det ska enligt de första rapporterna inte vara något som tyder på någon brand, men räddningstjänsten ska ta sig upp på en höjd för att få bättre överblick.

Räddningsledaren i Trängslet: Vår slughet och personalens fantastiska arbete avgjorde
Skogsbranden norr om Trängslet anses nu vara så pass under kontroll att räddningsledningen beslutat om att inleda arbete med eftersläckning. Det viktiga meddelandet till allmänheten om att inte vistas i skjutfältsområdet dras också tillbaka.
– Nu handlar det om att vattenbegjuta varje kvadratmillimeter av det som är ytterst i brandområdet så att det inte kan uppstå några nya bränder där, säger räddningsledaren Johan Szymanski.

Trängslet – Här avtackas de tyska brandhjältarna i Dalarna
52 brandmän återvänder som hjältar till Tyskland efter att ha bidragit framgångsrikt med brandbekämpningen i Trängslet i Dalarna. Med sig på resan hem har de varsin dalahäst. Branden i Trängslet i Dalarna är under kontroll och eftersläckningsarbetet har påbörjats. Nu avtackas de 52 tyska brandmän som deltagit i släckningsarbetet sedan i måndags. Det lutar åt att de åker mot Tyskland redan i morgon måndag. Insatsledningen i Särna med räddningsledaren Johan Szymanski i spetsen delade på söndagseftermiddagen ut varsin dalahäst, symbolen för både Dalarna och Sverige, till brandmännen.

Ärades med röd hjälm
Deras chef Martin Voss fick även en röd hjälm som insatschefer i Sverige brukar bära. Den är försedd med hans initialer MV. Dessutom tog man ett gruppfoto med alla tillgängliga brandmän och militärer. Fotot togs från luften från av de helikoptrar som deltagit i släckningsarbetet.

Torgåsbranden bekämpad: “Ett ljus i mörkret” säger räddningschefen
Branden i Torgås utanför Lima i Malung-Sälens kommun är nu så pass under kontroll att man förbereder för avveckling av själva räddningsinsatsen. Det känns bra, säger räddningschef Per Hampus.
– Nu får man se ett ljus i mörkret här, vi tror vi har det här klart under kontroll och kommer att avsluta den här räddningsinsatsen i morgon, säger Per Hampus som är räddningschef i Malung-Sälens kommun.

Nu påbörjas eftersläckningen i Trängslet: ”Kommer fortsätta ryka och pyra”
Nu går räddningsarbetet vid Trängsletbranden in i nästa fas. Under söndagseftermiddagen meddelade räddningsledningen att man successivt börjar överlämna brandområdet i Trängslet till Fortifikationsverket för fortsatt bevakning och eftersläckning.
– Det inriktningsbeslut vi tagit nu, utöver att hålla begränsningslinjerna, är att påbörja eftersläckningen. Det innebär också att det VMA som tidigare skickats ut upphör att gälla.

Det säger räddningsledare Johan Szymanski under en presskonferens på söndagseftermiddagen.

”Kommer fortsätta ryka och pyra”
Den planerade överlämningen kommer att ske stegvis och man räknar med fortsatt brandaktivitet på området en tid framöver. Men man bedömer samtidigt att det inte finns någon spridningsrisk.
– Vi har tidigare sagt att vi ser det här som en hockeymatch och att brandområdet är själva rinken. Innanför rinken kommer det fortsätta ryka och pyra, men vi har byggt en stark sarg för att kunna hålla emot, säger Szymanski.

Brandområdet fortsatt avstängt
Det nya beslutet innebär även att allmänheten nu kan vistas på de delar av skjutfältet som inte är drabbade av branden.
– Men själva brandområdet kommer att stängas av ordentligt så att allmänheten inte kan komma in på det området, meddelar Szymanski.

”Djupt imponerad”
Det var för över två veckor sedan som den omfattande skogsbranden startade. Sedan dess har ett intensivt släckningsarbete pågått i området. Och under presskonferensen passar Szymanski på att rikta ett tack till alla som deltagit i brandbekämpningen.
– Jag är djupt imponerad av den styrka som genomsyrat den här insatsen, säger han.

Regn faller över brandområdet i Trängslet: ”Känns väldigt positivt just nu”
Det befarade åskovädret passerade branden vid Trängslet utan att göra någon större påverkan. Det konstaterar räddningsledare Johan Szymanski som under söndagsmorgonen uppger att situationen ser betydligt bättre ut än väntat.
– Det har gått bra, trots att vi fått ställa bort helikoptrarna och till viss del personalen under åskvädret. Så det känns väldigt positivt just nu, säger Johan Szymanski.

Kunde hålla begränsningslinjerna
Trots ovädret under den så kallade ”ödesdagen”, som innebar åska och kraftiga byvindar på mellan 10-12 meter per sekund, rapporterar räddningstjänsten alltså att begränsningslinjerna kunde hållas. Dessutom lyckades man förhindra ytterligare spridning av branden. Arbetet flöt därmed på helt enligt plan.
– Min bedömning är att vi kommer att kunna ta det här, säger Johan Szymanski.

Han rapporterar även att det i nuläget endast pågår pyrbränder i marken på området.
– Vi hade ju en ödesdag igår som gick väldigt bra tack vare att vi hade förberett oss väl. Nu hoppas vi att vi ska få en dag med regn här så att vi verkligen kan börja se ljuset i tunneln, säger han till SR Ekot.

Mer regn väntas under söndagen
Under söndagen räknar man med en fortsatt positiv händelseutveckling. Det väntas regna under söndagen, vilket förstås är väldigt gynnsamt för släckningsarbetet. Vidare har stabsledningen börjat planera för ett successivt överlämnande till Fortifikationsverket som äger den drabbade marken och därför ansvarar för eftersläckning och brandbevakning.

150 personer anställs – för att bevaka brandområdet i Trängslet
Branden vid Trängslet börjar vara under kontroll. Räddningsledningen har därför påbörjat en överlämning till Fortifikationsverket – som i egenskap av markägare ansvarar för eftersläckning och bevakning av det drabbade området.
– Vi äger mycket mark så vi är naturligtvis vana vid att hantera bränder. Men det här är en så stor geografisk yta så det kommer att krävas mycket resurser för att sköta brandbevakningen. Så på det sättet är det här en ovanlig situation för oss, säger Johanna Holst, pressekreterare på Fortifikationsverket.

Anställer 150 personer för att klara brandbevakningen
Totalt har cirka 3 700 hektar mark drabbats av branden. Och för att kunna hantera brandbevakningen bedömer Fortifikationsverket att man måste behovsanställa ett stort antal personer.
– Vi har gått ut med en annons där vi rekryterar cirka 150 personer i Älvdalen som ska förstärka vår personal i det här arbetet, säger Johanna Holst.

Hur länge området kommer att behöva bevakas är i nuläget oklart.
– Vi räknar till att börja med att det tar två månader och sen får vi se hur det utvecklas, säger Holst.

”Har stöttat räddningstjänsten”
Fortifikationsverket har aktivt deltagit i brandbekämpningen sedan brandstarten för drygt två veckor sedan. Både med personal som vanligtvis arbetar på området, men också med resurser från andra delar av landet.
– Vi har haft medarbetare på plats hela tiden som hjälpt och stöttat räddningstjänsten på det sätt som behövts för tillfället, säger Holst.

Beslutet om att påbörja eftersläckningen av området meddelades av räddningsledare Johan Szymanski under söndagseftermiddagen.

FAKTA: Fortifikationsverket
Fortifikationsverket är en statlig förvaltningsmyndighet som arbetar med att bygga och sköta byggnader som försvaret behöver. Exempelvis äger man hus där värnpliktiga bor och får utbildning, fält där militärer tränar och lär sig att skjuta och hemliga rum inne i berg. Totalt har Fortifikationsverket hand om 380 000 hektar mark, elva flygplatser och tusentals hus i Sverige.
Källa: www.fortifikationsverket.se

2018-07-28 Lördag

Flera larm om befarade skogsbränder under lördagskvällen
SOS fick in flera larm under lördagskvällen gällande befarade skogsbränder på olika platser i länet. Något som tycks ha berott på det åskoväder som drog in över Dalarna. I de flesta av larmen har inringaren beskrivit att rökpelare skymtats från skogen. Något som sågs på platser i bland annat Säter, Avesta, Gagnef, Ludvika och Borlänge.
– Det var en hel del blixtnedslag det handlade om, men i många gånger kunde inringaren själv släcka branden, uppger SOS Alarms händelsecentral.

Inga nya, större, skogsbränder
Samtliga av de befarade, eller begynnande, skogsbränderna ska ha kunnat släckas av antingen privatpersoner eller räddningstjänsten och ingen av dem ska ha utvecklats till någon större skogsbrand. Det enligt uppgifter från SOS Alarm under söndagsmorgonen.

Åsknedslag orsakade mindre markbrand utanför Fredriksberg
Vid kl. 21.00-tiden på lördagen slog blixten ner och orsakade en mindre terrängbrand på Stackberget söder om Fredriksberg i Ludvika kommun. En yta på runt 20 kvadratmeter brann efter blixtnedslaget och lågorna släcktes av räddningstjänsten, som sedan skulle lämna över efterbevakningen till markägaren.

Rökpelare synlig från skogen vid Norsberget i Ludvika
Enligt ett larm till SOS Alarm ska en rökpelare synas från skogen vid Norsberget i Ludvika kommun. Larmet inkom klockan 15.08 på lördagseftermiddagen och enligt uppgifter från inringaren ska rökpelaren tillta. Det ska även åska och blixtra på platsen. Räddningstjänsten var vid kl. 15.30-tiden fortfarande på väg till platsen.

Rökpelare vid Norsberget var vattenånga
Räddningstjänsten uppgav senare att det rörde sig om vattenånga. Larmet inkom klockan 15.08 och enligt uppgifter från inringaren åskade och blixtrade det på platsen. Det handlade dock bara om vattenånga enligt räddningstjänsten.

Trängsletbranden – ”Den kritiska tiden har börjat”
Det verkar som om den förutspådda ovädersprognosen blir verklighet. Vinden har tilltagit i området runt branden och byarna uppgår strax efter lunchtid på lördagen till cirka 25 kilometer i timmen enligt en vindmätare i Särna.
– Det här betyder att det finns goda förutsättningar för branden att sprida sig, säger räddningsledare Johan Szymanski om läget till SVT Dalarna.

Åskmoln börjar byggas upp
Även åskmoln börjar byggas upp vid området och det börjar mörka rejält på himlen. Och just ett åskoväder i kombination med kraftiga vindar uppger Szymanski som sin största farhåga.
– Det värsta vore en kombination med blixtnedslag, åska, att branden tar fart och att helikoptrarna inte kan lyfta. Vi behöver dem på fältet, men också om det uppstår nya bränder, säger Szymanski.

Nya bränder på området
Samtidigt har två nya bränder blossat upp i området. Till en början trodde man att en av dem börjat ett antal hundra meter utanför begränsningslinjerna. Det visade sig sedan att de båda bränderna uppstått innanför gränserna.
– Vi har skickat styrkor dit, ett antal tyska brandmän ihop med svenska som ska slå ned branden, säger Szymanski.

Och på Twitter skriver han bland annat: ”Inriktningen är tydlig: håll gränsen!”

”Den kritiska tiden har börjat”
Szymanski meddelar också att det är från och med nu, med anledning av den tilltagande vinden, som läget är kritiskt på platsen.
– Den kritiska tiden har egentligen börjat nu, och pågår fram tills det slutar blåsa, säger han.

Ovädret väntas nå sin kulmen i kväll
Enligt räddningtjänstens egen flygmeteorolog, som förser räddningsledningen med kontinuerliga prognoser och som även förutspått det stundande ovädret, finns det risk för åskskurar under lördagseftermiddagen. Och ovädret väntas nå sin kulmen i kväll.

Markbrand i Yttermalung
Ett brandlarm rörande Malung-Sälens kommun har skickats ut på lördagen av SOS Alarm. Det ska ha tagit eld i lingonris, 10 x 20 meter, på en adress i Yttermalung. Finns risk för spridning.

Markbrand på åker i Finnbacka
En glödbrand på 50 gånger 50 meter ska ha uppstått på en åker i Finnbacka nära Bingsjö, Rättviks kommun. Det enligt ett larm som inkom till SOS Alarm klockan 12.20. Enligt de första uppgifterna ska branden sprida sig snabbt. Närmsta hus ska befinna sig 300 meter från branden. Klockan 12.26 var räddningstjänsten framme på platsen.

Branden under kontroll
Vid kl. 13.30 meddelar räddningstjänsten att branden är under kontroll.
– Vi har kommit runt branden och nu eftersläcker vi alltihopa, säger Lennart Embro, insatsledare för räddningstjänsten i Rättvik.

Totalt brann en yta på runt 150 x 120 meter på myrmark.
– Vi måste lägga på lite vatten på grund av myrmarken så att det inte går ned på djupet, men det ska vi klara av med de resurser vi har på plats. Alla jobbar på jättebra, säger Embro.

Hus utom fara
Det närliggande huset var aldrig i någon fara, informerar Embro. Det då vinden låg på i motsatt riktning.

Trängsletbranden – Ödesdagen är här: ”Säkerheten kommer först”
Under lördagsmorgonens stabgenomgång i Trängslet var det framför allt dagens väntade oväder som stod på agendan. Räddningsledare Johan Szymanski informerade om att det viktigaste är alla inblandades säkerhet – och att hålla begränsningslinjerna med, eller utan, helikoptrar. Väderprognosen visar fortsatt att ett oväder kan dra in över brandområdet vid Trängslet under dagen. Åska och svåra byvindar befaras, något som räddningstjänsten förberett sig för i över ett dygn. Under lördagsmorgonen fortsatte förberedelserna och räddningsledare Johan Szymanski informerade om tre punkter som kommer att vara viktiga under dagen. Det rapporterar Anders Hansson, SVT:s reporter på plats vid brandområdet.

Säkerheten viktigast
Främst handlar det om att säkerheten för alla inblandade kommer först. Därefter är räddningstjänstens strategi för dagen att hålla begränsninglinjerna – ”med eller utan helikoptrar”. En helikopter blir nämligen till en möjlig måltavla för blixten om den färdas i luften vilket kan innebära att de blir markbundna vid ett åskoväder.

Har beredskap för nya bränder
Szymanskis tredje punkt inför den stundande ödesdagen innebär att hålla viss beredskap för nya bränder orsakade av blixtnedslag, samt för så kallade toppbränder där elden sprider sig från trädtopp till trädtopp. Något som kan orsakas av starka vindar. Han menar även att lördagen kan bli avgörande för den fortsatta brandutvecklingen. Det var sannolikt genom blixtnedslag som Trängsletbranden startade den 12 juli.

Små eldflammor blossade upp under natten
Räddningstjänsten rapporterar i övrigt om en lugn natt mot lördagen med enstaka eldflammor som blossat upp inom begränsningslinjerna, men som som snabbt har kunnat släckas.

Skogsbranden i Lima-Torgås – Möte med branddrabbade markägare
Räddningstjänsten i Malung-Sälen kommer under lördagen att träffa markägarna, det rör sig om ett 40-tal, som har drabbats av skogsbranden i Lima-Torgås. Detta enligt SVT som också berättar att det också planeras att öppna Tandbergsvägen, från Rörbäcksnäsvägen till Tisjön, redan på måndag. Mötet med markägarna handlar om att räddningstjänsten påbörjat en nedtrappning av släckningsarbetet. I samband med det blir det en överlämning till markägarna av ansvaret för efterbevakning.

2018-07-27 Fredag

Räddningschef Johan Szymanski om väntade ovädret på lördag: ”Riskerar att helikoptrarna inte kan lyfta”
Ett av de största bekymren i brandområdet vid Trängslet är just nu det oväder som väntas dra in under lördagen. Svåra byvindar och åska kan komma att ställa till det rejält för räddningsarbetarna på platsen. Under fredagsförmiddagen råder febril aktivitet på de helikoptrar som bistår i släckningsarbetet vid Trängslet. Men i värsta fall kan morgondagens väntade oväder göra så att helikoptrarna inte kommer att kunna lyfta.
– Det är det sämsta som kan hända, att helikoptrarna inte kommer upp, för det är väldigt bra om vi kan få hjälp med att dämpa bränderna från luften, säger räddningsledare Johan Szymanski.

Under fredagskvällen meddelade räddningstjänsten att dagens släckningsarbete har gått bra och att man håller begränsningslinjerna. Samtidigt har man under fredagen förberett sig för att kunna hantera lördagens eventuella oväder på bästa sätt.

Mindre markbrand i Falun
En markbrand bröt ut vid Seminariegatan i Falun sent på lördagskvällen och räddningstjänsten larmades dit för att släcka. Det är oklart vad som orsakat branden. Larmet kom in klockan 23.12.
Enligt uppgifter från SOS Alarm brann det på en yta av cirka 5 x 8 meter och knappt en halvtimme efter att larmet kom in var branden släckt och räddningsstyrkan hade återgått till stationen.

SOS-larmades om brand
Enligt de första uppgifterna till SOS Alarm syntes lågor vid sjön Toftan i Sundborn. Räddningstjänsten Dala Mitts inre befäl Anders Nyman meddelade vid klockan 23.00-tiden att de sökte efter en brand i området men fann ingen sådan.
– Vi har återvänt till stationen, avslutar Anders Nyman.

Brandflyg ser rökpelare
SOS Alarm går på fredagen klockan 16.15 ut med ett larm om skogsbrand i närheten av Yttermalung i Malung-Sälens kommun. Det är brandflyget som ser en rökpelare stiga upp ur området vid Oxberget, mellan Yttermalung och Torrberget. Räddningstjänsten kom fram till platsen och upptäckte att det brann i terrängen, på en yta på cirka 100 x 200 meter. Det ska också ha varit en mindre stuga på platsen som brunnit ner. Ett par timmar senare var branden släckt men räddningstjänsten var kvar på platsen för eftersläckningsarbete.

Larm om brand i terräng i Äppelbo
Under fredagseftermiddagen inkom larm om brand i terräng nära Sjön Åskaken i Vansbro Kommun.
– Vi är på väg dit just nu, meddelade räddningschef i beredskap Jens Hermansson vid kl. 16.00-tiden på fredagseftermiddagen.

Lugn natt i Trängslet – men spänt läge inför helgens åska
Under fredagsmorgonen meddelade räddningschef Johan Szymanski att de fortsatt hållit branden vid Älvdalens skjutfält inom begränsningslinjerna.
– Natten har varit bra, med relativt hög luftfuktighet så det har varit förhållandevis lugnt ute på fältet. Vi har fått rapporter att det har brunnit relativt kraftigt i den sydöstra delen av brandområdet men det har vi slagit ner, meddelar Szymanski.

Inför helgen väntas besvärligt väder med åska och kraftiga vindbyar och arbetat med att förstärka begränsningslinjerna inför helgen har påbörjats.
– Det kan bli upp mot 15-16 sekundmeter i byarna och eventuellt åska så det skulle kunna innebära kraftig vind och samtidigt att inte helikoptrarna kan lyfta, säger Szymanski.

Ingen förstärkt markstyrka är dock planerad på grund av säkerhetsrisken på brandområdet med den odetonerade ammunitionen.

2018-07-26 Torsdag

Flera personer lagade mat över öppen eld – trots eldningsförbudet
Det råder eldningsförbud i Dalarna men det är något som inte respekteras av alla. På torsdagskvällen var det flera personer som lagade mat över öppen eld intill E16 vid Gringsbo, i Falu kommun.
Trots att förbipasserande försökte göra personerna uppmärksammade om förbudet gick inte budskapet fram.

Mindre skogsbrand i Garpenberg
SOS Alarm fick strax efter klockan 21.00 på torsdagen in uppgifter om en brand i terrängen i Garpenberg. Enligt de första uppgifterna till SOS Alarm rörde det sig om en glödbrand vid fotbollsplanerna i Garpenberg, Hedemora kommun. SOS Alarm meddelade vid kl. 22.00-tiden att räddningstjänsten var på plats. En yta på 15 x 15 meter omfattades av branden och räddningstjänsten släckte elden.
Branden var heller inte på fotbollsplanerna, utan i ett skogsparti på norra sidan av Silvervägen.

Larm om skogsbrand mellan Sörvik och Håksberg – “en rökpelare” och “det bolmar” var bara röklukt
SOS Alarm går ut med ett larm på torsdagskvällen om skogsbrand inom Ludvika kommun. Enligt händelsebeskrivningen ska något ha sett en rökpelare och att det bolmar i ett område mellan Sörvik och Håksberg. I så fall ungefär på samma plats där det för en vecka sedan var en skogsbrand. Den här gången visade det sig dock vara falskt alarm.
När räddningstjänsten i Ludvika kom till platsen luktade det rökt men ingen tillstymmelse till brand.

Skogsbrandområdet i Älvdalen – Norra och nordvästra delarna har varit kritiska
Brandområdet är omringats av de så kallade begränsningslinjerna. Under veckan har elden tagit sig över dem vid några tillfällen.
– På några platser har elden tagit sig över begränsningslinjerna, ibland drygt 300 meter, vilket är illa nog men inte mer än att det går att bekämpa och få under kontroll, fortsätter Rosén.

Inom brandområdet, har olika delar av det prioriterats under veckan.
– I veckan har det norra och nordvästra delarna har varit kritiska. I dag har vi arbetat mycket i det sydvästra delarna på grund av att vinden blåser åt det hållet. Så det varierar, förklarar presskommunikatören.

I de delar av Österdalsälven som berörs av brandflygen, är allmänheten förbjuden att befinna sig i vattnet, annars måste flygplanen avbryta tankningen.

Tre brandstyrkor ryckte ut på larm om skogsbränder i Övre Valsan och Krusbo
SOS Alarm fick under förmiddagen in uppgifter om en skogsbrand i Gagnef. Sedan inkom även ett till larm om skogsbrand runt området.
Klockan 10.17 kom ett larm om en skogsbrand vid Övre Valsan i Gagnef. Enligt de första uppgifterna syntes en ljus rökpelare på avstånd. Sedan kom ett till larm om en skogsbrand klockan 10.26, denna brand skulle vara i skogen Krusbo. De larmade skogsbränderna var alltså relativt nära varandra geografiskt.
– Två larm inkom från privatpersoner, vi åkte ut med Falun heltid, Borlänge heltid och Stora Skedvi på deltid. För att vara på den säkra sidan. De kom fram till platserna för ungefär en halvtimme sedan. Vi gick också upp med drönare men gjorde inga fynd. För tio minuter sedan åkte vi tillbaka, säger Dala Mitts inre befäl Mårten Ribbing.

Trängsletbranden – Flyg som vattenbombar ersätter skarpa bomber
Elden på skjutfältet håller sig inom begränsningslinjerna och den eld som bröt sig över den norra linjen under onsdagskvällen bekämpades och är nu åter inne på skjutfältet.
– Vi kommer under dagen att få hjälp av ett flygplan att vattenbomba området, berättar Anders Rosén, som är kommunikatör åt räddningstjänsten på plats i Särna.

Gårdagens test med en skarp bomb har utvärderats och skulle det krävas kan det bli aktuellt att genomföra en bombning igen, om elden skulle sprida sig okontrollerat. Istället får räddningstjänsten under torsdagen hjälp av ett av vattenbombplanen.
– Under morgonen har vi en större beredskap på områdets sydvästra del, inne på skjutfältet med tanke på de rådande vindarna, förklarar Anders.

Bekämpningen sker med personal på marken samt sju helikoptrar som under dagen också får hjälp av ett av de flygplan som vattenbombar området. Tanken på att lägga ut snö är för närvarande lagd på is.
– Det är också fortsatta kontrollerade skogsavbränningar. Det som planerades att brännas är avklarat men beredskap finns att återuppta de bränningarna, säger Anders Rosén.

Senare under förmiddagen stod det klart att det inte bara blir ett , utan två portugisiska flygplan som sätts in i bekämpningen av skogsbranden.

2018-07-25 Onsdag

Larm om rökpelare vid pelletsfabrik i Älvdalen – ingen brand hittades
SOS Alarm gick på onsdagskvällen ut med ett larm om brand i terräng inom Älvdalens kommun. Räddningstjänst sökte efter brand på platsen men hittade ingen brand.
Någon ska ha sett en vit rökpelare mellan Rindi och Gåsarv i Älvdalen, i anslutning till pelletsfabriken vid skogskanten. Räddningstjänsten larmades ut, men återgick till stationen utan att ha hittat någon brand eller känt röklukt.

Gräsbrand på bangården i Falun och det tog eld i godsvagn
SOS Alarm fick ta emot ett larm om eventuell brand i en tågvagn. När räddningstjänsten Dala Mitt kom till bangården i Falun brann det i gräset. Även botten på en godsvagn hade fattat eld.
Räddningstjänsten fick dock läget snabbt under kontroll.

Gräsbrand – brinner efter vägen
SOS Alarm har fått in uppgifter om en gräsbrand i Malung-Sälen. Klockan 14.01 på onsdagseftermiddagen kom ett larm om en brand i terräng, det ska handla om en gräsbrand. Enligt de första uppgifterna har en rökpelare skymtats. Senare uppger SOS Alarm att det brinner efter vägen vid en virkesrastplats. Det ska vara ungefär 50 meter som brinner. Räddningstjänsten har ryckt ut från Malung och två brandbilar är på väg till platsen.

Bomb har fällts över Trängsletbranden
Stridsflyg kan tas in i kampen mot skogsbranden i Älvdalens kommun för att fälla bomber över branden. En testbomb har redan fällts.
– Detta är endast möjligt eftersom det handlar om ett militärt skjutfält, säger räddningsledaren Johan Szymanski

Det är Expressen och Aftonbladet som rapporterar om att stridsflyg ska fälla bomber över den stora skogsbranden som härjar vid Trängslet i Älvdalens kommun.
Marie Tisäter på Försvarsmakten bekräftar för Aftonbladet att Försvaret, under onsdagen, har använt sig av JAS-plan för att bomba skjutfältet för att få bukt på branden.
– Detta är endast möjligt eftersom det handlar om ett militärt skjutfält, säger räddningsledaren Johan Szymanski på presskonferensen som inleddes vid klockan 14.

En bomb har fällts vid kl. 12.00-tiden, som ett test, uppgav Szymanski på presskonferensen. Vid klockan 14.00 hålls en presskonferens i Särna med anledning av att räddningsledaren har gått in med en begäran till Försvarsmakten om stöd, för att bekämpa branden.
“För att orientera om de unika åtgärder som genomförs kallar Räddningsledaren till pressträff tillsammans med Försvarsmakten och Länsstyrelsen Dalarna”, skriver länsstyrelsen i ett pressmeddelande.

Deltar vid presskonferensen gör Räddningsledare Johan Szymanski, Biträdande räddningsledare Peter Bäcke, Generalmajor Urban Molin, Överste Anders Persson samt Landshövding Ylva Törn.

Lugn natt för brandmännen som bekämpar skogsbranden utanför Lima: “Vi har koll på läget”
Skogsbranden utanför Lima och Torgås i Malung-Sälens kommun hålls innanför begränsningslinjerna.
– Allt har varit lugnt under natten. Vi bevakar branden och släcker av så fort det blir bränder vid de begränsningslinjer som vi har satt upp. Jag tycker att vi har koll på läget, säger räddningschefen Per Hampus vid klockan 08.15 på onsdagsmorgonen.

De har dock inte längre någon hjälp av någon helikopter, som kan vattenbomba från luften.
– Nej, den behövs bättre på andra ställen än här. Läget är inte lika akut för oss längre, säger Per Hampus.

På onsdagsmorgonen hade temperaturerna redan stigit en hel del i området.
– Men det blåser inte så mycket. det kommer nog att bli mer vind under eftermiddagen, säger Per Hampus.

Räddningstjänsten håller återigen begränsningslinjerna i Trängslet: ”Har jobbat väldigt hårt”
Efter en natt med hårt arbete är branden i Trängslet åter bakom begränsningslinjerna, men nu väntas ännu en dag med besvärliga väderförhållanden. Under tisdagskvällen började branden sprida sig över begränsningslinjen vid brandområdets norra del. Branden hann sprida sig ett par hundra meter och fyra flygplan kallades till Älvdalen för att hjälpa till med vattenbombning. Under natten har ny slangledning byggts runt brandens norra sida för att utöka begränsningslinjen och spridningen har stoppats.
– Branden har bekämpats från marken. Det har gått bra – de har jobbat väldigt hårt, säger Anders Rosén, kommunikatör vid räddningstjänsten.

”Vi gör allt vi kan”
Nu under onsdagsmorgonen ska sju helikoptrar fortsätta smed släckningsarbetet från luften. Precis som under tisdagen väntas en dag med höga temperaturer och låg luftfuktighet.
– Så det är klart att det finns stor risk att det händer nåt liknande i dag som i går men vi gör allt vi kan för att hålla begränsningslinjerna, säger räddningschef Johan Szymanski.

Inga flyg till Älvdalen
I nuläget har MSB beslutat att inte skicka några brandflygplan till Älvdalen, de ska i stället prioriteras till andra bränder i landet. Tidigare har planen utgått ifrån Örebro men de har nu flyttats till Sveg.
– De är strategiskt bra placerade så nu tar det inte lång tid att få hit dem när de behövs, säger Johan Szymanski.
Relaterat

2018-07-24 Tisdag

Skogsbranden i Trängslet sprider sig – hoppade över begränsningslinje
Räddningschefen Johan Szymanski vittnar om en stökig dag i Trängslet. Vattenkällorna håller på att sina och flera bränder inom området blossade upp igen. Strax innan halv åtta hade branden hoppat över en av begränsningslinjerna och sprider sig nu. Fyra brandflyg har kallats in till förstärkning. Under tisdagskvällen rapporterar räddningstjänsten att branden har hoppat över begränsningslinjen i det norra brandområdet. Släckningsinsatsen har påbörjats med flygplan. Branden är inte inom något riskområde där det kan finnas odetonerad ammunition, så räddningstjänsten kan jobba från marken. Just nu är det dock för rökigt för att skicka in helikoptrarna, men markpersonal är på väg.

Hur allvarligt är det här?
– Det är för tidigt att säga, men det är inte bra att den har kommit över begränsningslinjen och det är därför man tog det här snabba beslutet nu att kalla hit planen, för att få hejd på det innan det går för långt, säger Anders Rosén, kommunikatör vid Mora Brandkår.

Fyra flygplan till undsättning
Flygplanen lämnade Trängslet under dagen men har kallats in igen för att bekämpa branden som nu sprider sig. Enligt räddningschefen Johan Szymanski är totalt fyra plan kallade till Trängslet. ”Nu under kvällen har branden på bara någon minut brutit igenom den norra begränsningslinjen med toppbrand. Vi har begärt och fått besked om att fyra vattenbombande flygplan kommer till undsättning”, skriver han på twitter.

Vattentillgången säkrades
Den var på eftermiddagen som räddningstjänsten meddelade att vattenkällorna nu börjat sina. Man började leta efter andra ställen att hämta vatten ifrån och problemet fick sin lösning under kvällen.
– Vi har fått bekräftat nu att man har löst det, man har lyckats hitta andra vattendrag så tillgången är säkrad just nu. Det känns tryggt för det var ett väldigt osäkert kort, hade vi haft problem med vattentillgången hade det blivit väldigt besvärligt, säger Johan Szymanski och fortsätter:

– Under eftermiddagen har det varit rätt så stökigt, vi har en del bränder inom området som man har slagit ner. Vi har fått rapporter på det senaste stabsmötet om att läget ser ganska lugnt ut just nu, säger Johan Szymanski.

Helt beroende på vinden
Johan Szymanski berättade tidigare ikväll att branden hölls inom begränsningslinjerna, men menade att det kunde vända snabbt.

– Det är helt beroende på vindarna, så fort byvinden kommer sticker branden igen. Men branden är inom de yttre begränsningslinjerna så det känner jag mig fortfarande ganska trygg med, för den här dagen, sade han då.

Men senare på tisdagskvällen hoppade alltså branden över en av begränsningslinjerna. Morgondagen ser ut att bli ungefär lika som i dag vädermässigt, men rapporterna säger att det ska blåsa ännu mer, enligt Szymanski.

Larm om skogsbrand var aktivitet i grusgrop
“Kraftig vit rökutveckling”.
SOS Alarm gick på tisdagen vid kl. 16.00-tiden ut med ett brandlarm rörande Hedemora kommun. Någon form av rökutveckling skulle ha setts i närheten av Jönvik/Pålsbenning.
Det visade sig att det förekommit någon form av aktivitet i en grusgrop som skapat rökutveckling. Eftersom det inte var tal om någon brand kunde räddningstjänsten lämna platsen.

Skogsbranden i Torgås-Lima under kontroll
Efter en gynnsam dag kom under tisdagseftermiddagen beskedet att Torgås-branden i Lima är under kontroll.
– Vi håller på våra begränsningslinjer och vädret är bra utan hård vind. Det flammar upp på sina ställen men det har vi kontroll över så natten ser lovande ut, meddelade räddningsledare Per Hampus under tisdagseftermiddagen.

Larm om skogsbrand vid Björkberget söder om Björka – var troligen damm från skogsbilväg
SOS Alarm har fått in uppgifter om en skogsbrand i Gagnefs kommun. Klockan 10.07 kom ett larm om en skogsbrand vid Björkberget i Gagnefs kommun. Enligt de första uppgifterna syns rök i skogen, ungefär en hundra meter bred rökpelare.
SOS har nyligen uppgett att räddningstjänsten ryckte ut från Mockfjärd och Gagnef. De är just nu på plats och totalt är sju brandbilar inkallade. Det är ännu inte bekräftat om det rör sig om en ordentlig skogsbrand. De senaste uppgifterna från räddningstjänsten är att ingen brand har lokaliserats.
När någon rökpelare inte kunde upptäckas från marken gjorde båda kårerna halt i området – tills brandflyget hade konstaterat att det inte handlade om någon skogsbrand.
– Sannolikt handlade det om damm från en trailer på en skogsbilväg. Det är bra att folk tar det säkra för det osäkra och larmar så att vi kan släcka bränder i ett så tidigt skede som möjligt, Samtidigt vill vi undvika onödiga utryckningar och de som upptäcker misstänkta bränder får gärna göra en snabbkoll innan de larmar, säger räddningsledaren.

Trängsletbranden – Räddningstjänsten kraftsamlar: ”Det blir en utmanande dag”
Under tisdagsmorgonen är läget vid Trängslet oförändrat: Räddningstjänsten jobbar på med släckningsarbetet och kraftsamlar nu för en dag med mycket besvärliga väderförhållanden.
– Brandriskvärdena och temperaturen går i höjden och luftfuktigheten sjunker. Det i kombination med kraftig vind är det absolut sämsta tänkbara – så det blir en utmanande dag, säger räddningschef Johan Szymanski.

Under tisdagsmorgonen får räddningsinsatsen förstärkning av den stora personalstyrkan från Tyskland som anlände till Älvdalen i går.

Har kunnat återhämta sig
Gårdagens släckningsarbete med flygunderstöd på sju helikoptrar och tre brandflyg hade god effekt och räddningstjänsten beskrev dagen som den bästa hittills.
– Vi kunde andas ut lite på eftermiddagen, annars har elden alltid tagit sig på eftermiddagarna och vi har haft besvärliga situationer. I går var första dagen som vi kunde återhämta oss lite, säger Johan Szymanski.

”Då kan vi inte göra någonting”
Inför dagen finns ännu inget besked om brandflygen kommer skickas till Älvdalen även i dag. Bland annat därför är Syzmanski osäker på om begränsningslinjerna kommer kunna hållas.
– Det beror helt på vilket flygunderstöd vi har och hur branden sprider sig. Om den sprider sig över de områden där det finns odetonerad ammunition så kan vi inte göra någonting, säger han.

Lugn natt vid de båda stora skogsbränderna: “Räknar med en varm dag”
Det har varit en lugn natt både vid Trängsletbranden i Älvdalens kommun och vid skogsbranden utanför Lima och Torgås i Malung-Sälens kommun.
– Natten har varit lugn men det är redan mycket varmt nu på morgonen. Vi räknar med en varm dag med lite andra vindar. Just nu (klockan 08.25) är det en stabil vind men det kan bli byvindar under dagen, med tillfälliga vindar, säger Lotta Andersson, Mora Brandkårs kommunikatör för insatsen.

Under dagen kommer de tyska brandmännen att förstärka släckningsarbetet.
– Enligt uppgift har vi två vattenbombplan och sju helikoptrar till förfogande i dag, men de har inte börjat jobba ännu. När det gäller möjligheten att använda snö från Idre Fjäll till släckningsarbetet så är detta något som planeras fortfarande, säger Lotta Andersson.

Även vid branden utanför Lima och Torgås i Malung-Sälens kommun har natten varit lugn.
– Vi siktar på att hålla begränsningslinjerna. Det är inte mycket mer vi kan göra, vi hoppas att det kan komma lite regn till helgen säger räddningschefen Per Hampus på tisdagsmorgonen.

Vid klockan 09.00-tiden på tisdagsmorgonen uppdaterar räddningschef Per Hampus att vädret är gynnsamt och man har branden under kontroll med fortsatt arbete på att hålla begränsningslinjerna.

2018-07-23 Måndag

Trängsletbranden – Filmklipp – Så tankas brandflyget med vatten i Särna
Pia Fjätvall fångade ett av brandflygen på film när det fyllde tanken i närheten av Särnstugan under måndagen.
– Det var mäktigt att se och höra planen, de kom var sjätte minut ungefär, och mäktigt med rökridån i bakgrunden.Helt underbart att vi äntligen får hjälp med branden, säger Pia Fjätvall till SVT Dalarna.

Pia Fjätvall berättar att hon filmade brandflyget i närheten av Särnstugan, söder om byn, väster om Österdalälven.
Starta klippet för att se flygplanet glida längs vattenytan och fylla tanken: Här tankas brandflyget med vatten i Särna

Skogsbranden i Dalfors blossade upp igen
SOS Alarm gick på måndagen vid klockan 17.30-tiden ut med ett larm om skogsbrand. Det visade sig handla om en skogsbrand vid Tjädersjöarna i närheten av Dalfors i Ore socken, Rättviks kommun, samma plats där det brunnit under söndagen.
– Det hade tagit sig igen, säger Rättviks räddningschef Rune Daniels.
– Som tur är hade vi slangar kvar på plats. Därför gick det att få elden under kontroll.

Begränsningslinjen runt brandområdet i Torgås-Lima är 17 km
Läget är fortsatt stabilt vid branden i Torgås. Räddningschefen för Malungs-Sälens kommun, Per Hampus, är förhoppningsfull.
– Om vi inte får några kraftvindar kommer begränsningslinjerna att hållas. Vi har heller inte tagit del av några sådana väderprognoser.

Under dagen kommer skogsmaskiner att fortsätta att göra begränsningslinjer runt brandområdet.
– Det är 17 kilometer runt brandområdet som vi försöker omringa.

Just nu arbetar markpersonal på platsen, helikopterresursen har lämnat Torgås då den inte är nödvändig i nuläget.
– Helikoptern är inte lika effektiv i det här skedet, för vi har inga öppna lågor, förklarar Per Hampus, räddningschef för Malungs-Sälens kommun.

Räddningstjänsten har fått uppgifter från skogsägare om brandens omfattning.
– De rapporter som jag har tagit del av rör det sig just nu om 525 hektar skog som brunnit ned, avslutar räddningschef Per Hampus.

Skogsbranden i Trängslet – Sju helikoptrar i luften
Emma Jidemyr, kommunikatör på Mora brandkår, ger en uppdateringarna från Trängslet-branden i Älvdalen. Under natten har läget lugnat ned sig något.
– Vi har haft några enstaka pyrande bränder i områdets södra del, säger Emma Jidemyr, kommunikatör på Mora brandkår.

Skogsstyrelsen kommer fortsätta planera skogsavbränningen, i ett försök att stoppa brandens spridning. På måndagen kommer även räddningstjänsten på plats att få förstärkning av två brandsläckningsflyg, utöver de sju helikoptrar som kommer operera i området.
– Ett av planen kommer på förmiddagen och det andra under eftermiddagen. Sedan ska vi ha sju helikoptrar i luften, varav två stycken som ansluter från Norge, förklarar Emma Jidemyr.

Det väntade personaltillskottet från Tyskland anlände vid klockan 09.00-tiden till Särna, totalt rör det sig om 40 brandmän.

Nya bränder blossar upp i brandområdet i Torgås-Lima
Fortfarande arbetar ett 40-tal personer med att bekämpa den cirka 500 hektar stora skogsbranden i Torgås-Lima. De kommer att få fortsätta tills det kommer ihållande regn. Det är nämligen så torrt i marken, även i myrarna, att områden som är släckta flammar upp i lågor vid minsta vindpust.
– Vattnet går inte ner i marken. Det kan brinna i flera veckor om det inte kommer ihållande regn, säger Malung-Sälens räddningschef, Per Hampus, till SR P4 Dalarna.

Branden har dock inte spridit sig utanför det cirka 500 hektar avbrända området. I dag, måndag, arbetar räddningspersonalen med grävmaskiner för att gräva tydligare brandgator och begränsningslinjer. Lyssna på SR-inslaget: Nya bränder blossar upp i brandområdet i Torgås 1:01 min

Markbrand söder om avfallsanläggningen i Malung
Vid klockan 06.48-tiden under måndagsmorgonen larmades räddningstjänsten om en gräsbrand  strax söder om avfallsanläggningen i Malung.
Enligt initiala uppgifter ska en yta på 50 x 50 meter brinna. Räddningstjänsten larmades ut till platsen.
– De håller på och släcker där. Den har vi under kontroll. Branden var ungefär 100 x 150 meter. Det är alltid stor spridningsrisk när det är så här varmt, hade de inte upptäckt branden i tid hade kunnat bli en skogsbrand, säger räddningschef Per Hampus.

2018-07-22 Söndag

Brandmän instängda i skogsbranden i Trängslet – fick evakueras med helikopter
Under tidig söndagskväll startade en brand i trädtopparna i sydöstra delen av brandområdet i Trängslet. I samband med att bränderna vattenbombades så blev ett antal brandmän fast inne i brandområdet. Vid 17.30-tiden under söndagen blossade en toppbrand ut bland trädtopparna i sydöstra brandområdet i Trängslet. Ett beslut togs då utrymma en del av området och sedan ta hjälp av en helikopter för att vattenbomba. Branden förvärrades snabbt då vattenbombningen gav mycket liten effekt och ett antal personer blev kvar i röken framför branden. En helikopter kallades då till evakuering av de strandade brandmännen.
“En helikopterbesättning gick ner i rökmolnet och kunde evakuera personalen och räddade på så vis livet på dessa. Brand är ett oförutsägbart förlopp och i detta fall blev det en extremt snabb brandspridning”, skriver räddningsledare Johan Szymanski.

Brand är ett oförutsägbart förlopp
– Tack och lov var det ingen som kom till skada. Men det visar på vikten av goda förberedelser, god tillgång till resurser och samordning av dessa. Vi hade en plan för evakuering och den fungerade. Besättningarna ombord på helikoptrarna har gjort en fantastisk insats och vi är så tacksamma över det goda samarbetet med alla involverade organisationer, berättade räddningsledare Johan Szymanski.

Fortsatt stabilt vid Lima-Torgåsbranden
Det har varit en jämförelsevis lugn söndag vid Torgåsbranden där begränsningslinjerna hållits.
– Läget är stabilt. Vi har haft en bra dag. Vinden har varit svagare än tidigare, säger Per Hampus, räddningschef Malung-Sälens kommun.

Branden vid Torgås blossade upp på allvar i början av veckan och spred sig till ett område av cirka 500 hektar. De senaste dagarna har den branden lugnat ner sig även om blåsten satte fart på gamla brandhärdar under lördagen.
– Vi bevakar och släcker och hoppas på regn, säger Per Hampus.

Skogsbrand utanför Vikarbyn
Samtidigt som räddningstjänsten släcker två bränder i Ore socken i norra delen av Rättviks kommun(se nedan) blossade en till skogsbrand upp i skogarna mellan Garsås och Ickholmen. En brandstyrka var vid kl. 19.00-tiden på plats vid branden och börjat dra ut brandslang. Branden är närmare Ickholmen, nära Notmyren. Vid kl. 20.00-tiden hade räddningstjänsten grepp om branden. När de kom dit visade det sig brinna på ungefär 150 x 150 meter. Branden har begränsats men vattenförsörjningen är en utmaning enligt räddningschef Rune Daniels. Pumpar och utrustning är på väg så att branden kan släckas.
Vid kl. 21.00-tiden hade en vattentankbil från branden vid Dalfors(se nedan) frigjorts och skickats ner till branden utanför Stumsnäs. Två tankbilar går därmed i skytteltrafik för att transportera vatten till släckningsarbetet.

Brandflyg ser två nya skogsbränder i norra delen av Rättviks kommun – “Samtliga styrkor i kommunen åker på det här”
Brandflyget såg rök och glöd på två platser i norra delen av Rättviks kommun vid klockan 17.00-tiden på söndagen. Enligt befäl i beredskap Patrik Fredriksson styrkor från Rättvik, Boda och Furudal skickats till bränderna.
– Samtliga styrkor i kommunen åker på det här, säger han.

Vid klockan 17.50-tiden var räddningstjänsten fortfarande på väg till bränderna där den nordligaste ligger i höjd med Voxna. Vid klockan 19.00-tiden kunde Rune Daniels, räddningschef, meddela att den nordligaste branden var släckt. Där hade det brunnit på 50 x 50 meter. Branden närmare Dalfors är lite mer problematisk och är inte under kontroll. Cirka tolv brandmän arbetar med den.
– Det lutar uppåt så att elden drar iväg uppför sluttningen. Men vi räknar med att klara av den här branden med det vi har, säger Rune Daniels.
– Det brinner på ungefär ett par hundra meter gånger ett par hundra meter.

Vid klockan 20.00-tiden hade räddningstjänsten begränsat branden och börjat släcka av den. Vid kl. 21.30-tiden är Rune Daniels på väg upp med kaffe och smörgåsar till brandmännen där.
– Vi kommer att bli kvar här ett bra tag till för att se till att det blir ordentligt släckt, säger Rune Daniels.

Skogsbrand vid Balsen norr om Dala-Järna
En skogsbrand har blossat upp söder om sjön Balsen utanför Dala-Järna. Räddningstjänsten är på plats och har börjat dra ut brandslang i terrängen. Larmet kom vid klockan 14.10-tiden på söndagen då en rökpelare ska ha setts i skogarna nordost om Dala-Järna. Räddningstjänsten har arbetat med att lokalisera branden och vid kl. 15.00-tiden hade de pejlat in var branden fanns. Räddningsstyrkor från Vansbro och Leksand är på plats för att bekämpa branden som är på ett hygge. Det okänt hur stort område som brinner. Räddningstjänsten Dala-Mitt bistår genom att räddningsstyrkan i Gagnef täcker upp för Leksand. Styrkan i Björbo kan komma att kallas ut då branden är nära kommungränserna.

Det brann på en yta om 50 x 75 meter och räddningsstyrkorna fick den ganska fort under kontroll. Enligt chef i beredskap Jens Hermansson så är det förmodligen åska som orsakat branden.

Larm om rökpelare vid Blyberg
En rökpelare ska ha siktats vid Blyberg söder om Älvdalen vid kl. 13.20-tiden på söndagseftermiddagen. Brandkåren är ute och letar efter eventuell brand.
Vid kl. 14.30-tiden hade räddningsstyrkan från Älvdalen ännu inte lokaliserat branden. Det visade sig vara svår att hitta då det brann i svårtillgänglig terräng. Vid klockan 15.30-tiden rapporterades det att branden var under kontroll. Det brinner på ett område om 70 x 70 meter.
– Branden var svår att hitta. Den som ringde såg den på långt håll. Branden låg högt upp, säger Jan-Olov Olsson, räddningschef.

På grund av att den ligger så högt upp är vattenförsörjningen en utmaning. Men Älvdalsstyrkan är på plats och förväntar sig kunna släcka branden och lämna över till markägare.

2018-07-21 Lördag

Milslång begränsningslinje för att hindra spridning på Trängslets skjutfält
Som tidigare känt är en del av skogsbranden i Trängslet på skjutfältet där risken för att den odetonerade ammunitionen ska explodera är stor. Säkerhetsavståndet sträcker sig 1 000 meter i alla riktningar, även uppåt, vilket gör att varken brandmän eller helikoptrar kan jobba i området.
Nu gör man en så kallad begränsningslinje för att branden inte ska kunna sprida sig från målområdet, om vinden skulle vända. Där har man dragit brandslang längs hela begränsningslinjen, som är flera mil lång, och ur en bäck pumpas hela sex kubikmeter vatten upp varje minut.
På flera ställen har branden gått ner långt i marken vilket har gjort att träden som finns där står ostadigt och kan utgöra en säkerhetsrisk vid insatserna.
– Vi kommer nu att såga ner de träd som står kvar trots att de bara fått rötterna avbrända. Vi måste kunna jobba säkert utan att riskera att få träd över oss som står ostadigt, säger Thomas Reichert, skadeplatschef på norra begränsningslinjen till SVT Dalarna.

Däck exploderande – startade mindre markbrand i Äppelbo
Ett exploderande däck orsakade en mindre brand inom Vansbro kommun på lördagen. Räddningstjänsten i Vansbro fick rycka ut på en mindre brand som började på ett helt oskyldigt sätt. Det var en bil som kom åkande med släpvagn norr om Äppelbo när ett av däcken exploderade. Gummi från däcket kastades ut i skogen – det räckte för att den torra marken skulle fatta eld.
Nu blev det aldrig någon spridning då brandkåren släckte markbranden snabbt, men det visar ändå vad lite som behövs för att det ska ta fyr i skog och natur.

Larm om markbrand i Idre och gräsbrand i Särna
På lördagseftermiddagen började det brinna i terrängen mellan Idre Fjäll och Idresjön, samt på en plats i Särna i norra delarna av Älvdalens kommun. Larmet om branden inkom till SOS Alarm vid klockan 16.14 på lördagseftermiddagen. Det brinner i terrängen mellan Idresjön och Idre Fjäll i norra delarna av Älvdalens kommun.
– Det handlar om en markbrand på 50 x 50 meter. Idre brandkår är på plats och har påbörjat släckning, säger Frida Hvit, presskommunikatör vid Mora Brandkår, vid kl. 17.00-tiden.

En kvart senare kom ett larm om en gräsbrand utanför Särna, även det i Älvdalens kommun.
– Där handlar det om en brand på 20 x 20 meter. Vi har påbörjat släckning säger Sofia Hvit.

Försiktig optimism vid Trängsletbranden: “Relativt bra väderförhållanden just nu”
Bra väderförhållanden vid Trängsletbranden i norra Dalarna gör att brandkåren är försiktigt optimistisk. Man håller de uppsatta begränsningslinjerna.
– Vi är försiktigt optimistiska. Området där det kan finnas farlig ammunition, där får naturen släcka branden själv, vi kan inte skicka in någon personal i det området. Vi håller gränserna där, säger Frida Hvit, kommunikatör vid Mora Brandkår, vid klockan 12.00 på lördagen.

Under dagen jobbar brandkåren även med att planera för andra scenarion.
– Bland annat vad vi gör om branden skulle sprida sig över begränsningslinjerna. Allt hänger på väder och vind just nu.

Hur är vädret på platsen?
– Vi har relativt bra väderförhållanden just nu, för att ha det så varmt. Vi har inte heller haft någon åska än så länge, men det har åskat runt omkring oss. Vi har klarat oss från åska både i går (fredag) och i dag (lördag. Dessutom är det relativt lugnt med vinden, säger Frida Hvit.

Ytterligare en bra natt för brandmännen utanför Lima: “Otroligt gynnsam natt”
Brandmännen som bekämpar branden utanför Lima och Torgås i Malung-Sälens kommun har haft en gynnsam natt med nästan vindstilla.
– Det underlättar för oss, säger Mats Nilsson, räddningschef i beredskap.

Natten mot lördagen var nästan vindstilla vid brandområdet, vilket underlättade för brandmännen.
– Det var även svalare än tidigare nätter, vilket var bra för oss. Nu på morgonen stiger värmen snabbt men det blåser knappt alls. När värmen stiger kommer dock nog vindarna att öka, säger Mats Nilsson vid klockan 08.40 på lördagsmorgonen.

Under natten har brandmännen lyckats hålla begränsningslinjerna och hantera de glödbränder och uppflammande lågor som uppstått.
– Vi fortsätter att kriga i skogen. Planen för lördagen är att få ihop hela slangsystemet runt området. Om vi får till detta så har vi bättre förutsättningar att bekämpa branden, säger Mats Nilsson.

Helikoptern som vattenbombar från luften kommer att fortsätta med det under lördagen.
– Branden är inte under kontroll, men vi har koll på läget, säger Mats Nilsson.

Brand vid järnvägen i Falun
Vid kl. 03.09-tiden under natten mot lördag larmades räddningstjänsten om en befarad skogsbrand vid järnvägen i närheten av Herrhagsvägen i Falun. Enligt uppgifter så är räddningstjänsten framme på platsen och har meddelat att någonting har brunnit på platsen. Det ska i nuläget inte brinna. De kommer nu att vattna på området för att sedan återgå till brandstationen.
Vid kl. 03.40-tiden kunde räddningstjänsten avsluta ärendet.

Larm om skogsbrand vid Idre Fjäll – visade sig vara lampor från reningsverket
Vid 00.53-tiden under natten mot lördag larmades räddningstjänsten om en befarad brand väster om Idre Fjäll, Älvdalen kommun.
Räddningstjänsten larmades ut till platsen och kunde konstatera att den befarade branden var lampor som reflekterades från Idre reningsverk.
De kunde därefter återgå till brandstationen.

2018-07-20 Fredag

Gynnsamma väderförhållanden för brandmännen som bekämpar skogsbranden utanför Lima
Brandmännen som bekämpar branden utanför Lima och Torgås i Malung-Sälens kommun har haft gynnsamma förhållanden under fredagen.
– Det har varit lite svalare temperaturer, om man kan säga så. Det har inte blåst så mycket men branden flammar upp hela tiden. Däremot håller sig branden innanför de gränser som vi har satt upp. Vi har inte haft något regn, det hoppas vi på framöver, säger Mats Nilsson, räddningschef i beredskap i Malung-Sälens kommun, vid klockan 21.50 på fredagskvällen.

Under fredagen bekämpade man även en brand norr om Öje.
– Vi tog beslut om att snabbt sätta in resurser för att släcka branden i Öje, så att vi inte skulle stå med två större skogsbränder samtidigt i kommunen. Det var bra att vi snabbt fick dit helikoptern som kunde vattenbomba så vi kunde släcka den branden snabbt, säger Mats Nilsson,

Gräsbrand vid länsgränsen norr om Fjätervålen
Larmet om branden inkom till SOS Alarm vid klockan 19.25 på fredagskvällen. Det handlade om en gräsbrand vid länsgränsen mellan Dalarna och Jämtlands län, norr om Fjätervålen vid länsväg 311.
– Det handlar om en mindre brand på 20 x 20 meter. Vi är där och släcker, säger Anders Rosén, presskommunikatör vid Mora Brandkår, vid klockan 21.30.

Skogsbrand vid Flögsjöberget
Räddningstjänsten i Vansbro kommun bekämpar en skogsbrand vid Flögsjöberget i norra delen av kommunen. Larmet om branden inkom till SOS Alarm vid klockan 19.21 på fredagskvällen.
Det handlar om en brand vid Flögsjöberget i de norra delarna av Vansbro kommun.
– Jag är på en annan brand just nu och har mindre uppfattning om branden på Flögsjöberget(se nedan). Jag vet inte mycket mer än att det brinner med öppna lågor, säger Mattias Ström, räddningschef i Vansbro kommun vid klockan 19.55.

Ett par timmar senare rapporterades det att båda bränderna var helt släckta.
– Västerdalarnas flygklubb var först på plats och kunde direkt guida brandmännen rätt som kunde påbörja släckningsarbetet innan det hann sprida sig, säger Sofia Jonsson från Västerdalarnas Flygklubb.

Skogsbrand vid Mosselbodarna nordväst om Dala-Floda
En brand i Mosselbodarna i Gagnefs kommun upptäcktes på fredagseftermiddagen. Larmet om branden inkom till SOS Alarm vid klockan 17.11 på fredagseftermiddagen. Det handlade om en brand vid Mosselbodarna nordväst om Dala-Floda i Gagnefs kommun. Enligt larmet flög en person med drönare och såg då rök från platsen.
– Vi haft en mindre brand på 30 x 20 meter vid en fäbod. Den är i det närmaste helt släckt. Vi eftersläcker i väntan på att markägaren kommer till platsen, säger Stefan Fröbom, vid räddningstjänsten Dala Mitt vid klockan 19.35.

Åskoväder kan ha orsakat skogsbranden i Kölaråsen
Efter ett åskoväder sågs en grå rökpelare i terrängen söder om Nås i Vansbro kommun. Det handlade om en skogsbrand. Larmet om branden inkom till SOS Alarm vid klockan 17.18 på fredagseftermiddagen. Inringaren såg en grå rökpelare efter ett åskoväder. Platsen var Kölaråsen söder om Nås i Vansbro kommun.
– Det handlar om en skogsbrand som vi börjar få kontroll på. Det handlar om ett område på 200 x 200 meter, säger Mattias Ström, räddningschef i Vansbro kommun vid klockan 19.55.

Ett par timmar senare kom larm om en ny skogsbrand i kommunen(se ovan). Ytterligare några timmar senare rapporterades det att båda bränderna var helt släckta.

Mindre markbrand väster om Gävunda
Ett larm om en brand i terrängen väster om Gävunda i Venjans socken inkom på fredagskvällen. Larmet om branden inkom till SOS Alarm vid klockan 17.49 på fredagskvällen. Enligt larmet hade ett brandflyg upptäckt en brand på en myr väster om Gävunda i Mora kommun.
– Det är en mindre brand på 40 x 40 meter. Vi har en styrka från Mora på plats som släcker den, säger Anders Rosén, presskommunikatör vid Mora Brandkår, vid klockan 19.15.

Blixtnedslag orsakade mindre markbrand Stumsnäs
Räddningstjänsten i Rättvik larmades på fredagskvällen till en mindre brand i terrängen i Stumsnäs. Larmet om branden inkom till SOS Alarm vid klockan 18.05 på fredagskvällen. Platsen var Stumsnäs i Rättviks kommun. En läsare tipsade tidningen om att en rökpelare syntes på håll, från Rättviks kyrka.
– Blixten har slagit ner och orsakat en mindre brand på 50 gånger 50 meter. Vi har den under kontroll och har påbörjat eftersläckning. Det var alldeles intill vägen så det var lätt för oss att ta oss till platsen, säger Patrik Fredriksson, räddningsledare vid räddningstjänsten i Rättviks kommun, vid klockan 19.10.

Det pyrde vid tidigare skogsbrand i Furudal
På fredagseftermiddagen fick SOS Alarm ett larm om rökutveckling utanför Furudal. Det visade sig vara rök från torsdagens brand. Larmet om branden inkom till SOS Alarm vid klockan 16.53 på fredagseftermiddagen. Platsen var Östanvik, öster om Furudal i Rättviks kommun.
– Det pyrde från torsdagens brand på platsen. Folk hade sett rök därifrån. Vi lägger på lite vatten, säger Patrik Fredriksson, räddningsledare vid räddningstjänsten i Rättviks kommun.

Under natten mot lördag började den tidigare branden att ryka igen och räddningstjänst kallades återigen ut till platsen.

Brand med öppna lågor i skogen vid Uddberget
Ett larm om en brand vid Uddberget i utkanten av Falu kommun inkom till SOS Alarm vid klockan 15.24 på fredagseftermiddagen. Det brinner med öppna lågor i skogen vid Uddberget i utkanten av Falu kommun, i närheten av kommungränsen mot Borlänge.
– Vi har nyss kommit fram till platsen. Det brinner med öppna lågor men jag vet ingenting om omfattningen av branden ännu, säger Johan Nordin, räddningschef i beredskap på räddningstjänsten Dala Mitt, vid klockan 16.00 på fredagen.

40 minuter senare visste räddningstjänsten ännu inte omfattningen av branden.
– Vi har påbörjat släckningsarbetet. Det är lite otillgänglig terräng, ganska kuperat, säger Johan Nordin.

Under samma tid på eftermiddagen fick SOS Alarm in larm om eventuella bränder vid Vällan och Hinsnoret i Falu kommun.
– Vi har varit på platsen vid Vällan men inte hittat någon brand. Dessutom har brandflyget tittat från luften men inte hittat någon brand i Hinsnoret. Det är förmodligen rök från någon annan brand som gör att folk tror att det brinner i området, rapporterar Johan Nordin.

Brand vid Uddberget omringad och under kontroll
Totalt brinner cirka en hektar på ett hygge och brandmännen har lyckats omringa lågorna.
– Det brinner fortfarande i marken men spridningsrisken är väl borta, säger Stefan Fröbom insatsledare vid Räddningstjänsten Dala Mitt. Sannolikt är det ett blixtnedslag som orsakat branden, enligt Stefan Fröbom.

Skogsbrand norr om Öje
Räddningstjänsten har larmats om en skogsbrand norr om Öje i Malung-Sälens kommun. Enligt uppgifter till SOS Alarm så ska inringaren se en rökpelare efter att åska dragit igenom. Rökpelaren visade sig sedan komma från en skogsbrand.
– Det handlar om ett område av 100 x 100 meter ungefär. Vi har folk på plats och en helikopter som vattenbombar. Vi kommer att klara av detta, säger Per Hampus, räddningschef i Malung-Sälens kommun, vid klockan 17.00.
– Vi vill få ordning på branden så fort det går innan den sprider sig vidare. Den ska inte få oss att tappa fästet här i Torgås, säger Mats Nilsson, räddningsledare vid skogsbranden i Torgås, till Sveriges Radio Dalarna

Skogsbrand i närheten av Gimmen norr om Sifferbo
Vid kl. 14.55-tiden på fredagseftermiddagen kom larm om skogsbrand i närheten av Gimmen norr om Sifferbo och Gimsbärke, vid gränsen mellan Borlänge och Gagnefs kommun.
– Det brinner med öppna lågor, på ungefär 1 000 kvadratmeter. Vi håller på med släckningsarbetet, säger Johan Nordin, räddningschef i beredskap på räddningstjänsten Dala Mitt, vid klockan 16.00 på fredagen.

40 minuter senare såg det bättre ut vid branden.
– Läget är bättre. Vi börjar snart avveckla oss från platsen, säger Johan Nordin vid klockan 16.40.

Orsaken till branden ska vara ett blixtnedslag och vid kl. 17.00-tiden uppgav räddningstjänsten att lågorna är under kontroll.

Skogsbrand vid Skvatterberget i Borlänge
Vid kl. 14.00- tiden under fredagen inkom ett larm om skogsbrand vid Skvatterberget i närheten av Romme Alpin i Borlänge. Räddningstjänsten är på väg till platsen men är ännu inte framme. Deltidsstyrkan i Borlänge har kallats in till brandstationen i beredskap.
En styrka var vid kl. 14.00-tiden och släckte en gräsbrand vid banvallen vid Erikslundsgymnasiet.
– Man har omringat branden och har den under kontroll, säger Johan Nordin, inre befäl Räddningstjänsten Dala Mitt.

Larm om gräsbrand i centrala Borlänge
Klockan 14.00 under fredagen inkom larm om gräsbrand vid Erikslundsgymnasiet, nära banvallen i centrala Borlänge. När brandstyrkan från Borlänge kom fram visade det sig att det brann på 30 x 30 meter. Räddningstjänsten meddelade att det var mindre glöd som de håller på att släcka just nu.

Skogsbrand i Fredriksberg
Vid klockan 13.30-tiden under fredagseftermiddagen inkom ett larm om skogsbrand nära Lisjön väster om Fredriksberg. Det drabbade skogspartiet ska vara upp mot 50 meter.
– Vi är på väg dit men har en timmes bilfärd kvar, meddelade Lars Dahlberg, räddningsledare vid Räddningstjänsten Västerbergslagen vid kl. 14.00-tiden.

Skogsbranden i Fredriksberg är släckt. Skogsbranden var en sträcka på 50 x 50 meter och är nu avslutad meddelade räddningsledare Lars Dahlberg vid kl. 15.00-tiden.
– Styrkor från Fredriksberg har nu släckt branden och markägarna är på väg dit för efterbevakning.

Frivilliga sökes till Lima-Torgåsbranden
Malung-Sälens kommun efterlyser frivilliga vid branden utanför Torgås. Totalt behövs 15 personer för tre skift som går ut på att dra brandslangar och hjälpa till med släckningsarbetet.
För tillfället behövs fem frivilliga till ett pass från klockan 20.00 på fredagskvällen fram till klockan 08.00 på lördag morgon.
Lika många personer behövs till två skift under lördagen och natten till söndagen. Tiderna som gäller är 08.00-20.00 på lördag samt 20.00-08.00 mellan lördag och söndag.
– Det handlar om att dra slang och släcka och bevaka. Det är lite tyngre jobb som behövs, säger Anders Löwenberg, kommunikationsstrateg vid Malung-Sälens kommun.

Anmälan kan skickas till rcb@malung-salen.se. Frivilliga uppmanas att skicka kontaktuppgifter och uppge vilket pass de kan tänka sig att hjälpa till under.

Larm om gräsbrand vid skola i Hedemora
SOS Alarm har vid lunchtid på fredagen larmats om en gräsbrand vid Olympicaskolan i Hedemora. Enligt de första uppgifterna brann det i marken med öppna lågor. När räddningstjänsten i Hedemora kom till platsen pyrde det i marken på ett mindre område, omkring 2 x 2 meter stort. Räddningstjänsten släckte branden och kunde lämna platsen en knapp timme efter att larmet inkommit.

Sämre väderförhållanden i Lima: ”Elden kan blossa upp igen”
Omkring 40 personer håller nu på med släckningsarbetet utanför Lima och Torgås i Västerdalarna. Under torsdagen slapp räddningspersonalen det väntade ovädret – nu väntas återigen blåsten tillta.
– Det är mycket glödbränder, så fort det börjar blåsa kan det blossa upp igen, säger Per Hampus, räddningsledare vid Malung-Sälens räddningstjänst.

Han säger att han därför inte törs svara på hur branden kommer utveckla sig under dagen.
– Det är i dag vi får se hur det blir, men jag är försiktigt opimistisk.

Området har brunnit sedan i söndags och redan under måndagskvällen verkade branden vara under kontroll. Men under tisdagen tog vinden fart och elden blossade upp på nytt. Sedan dess har räddningstjänsten i Malung-Sälens kommun förstärkning från bland annat räddningstjänsten i Göteborg och under torsdagskvällen anlände ytterligare förstärkning från Falkenberg och Halmstad.

Oväder väntas i Älvdalen: ”Vi är oroliga”
Trängsletbranden är fortfarande inte under kontroll och under fredagen väntas oväder – vilket kan försvåra släckningsarbetet.
– Det kan bli kraftiga vindar så vi är oroliga, säger räddningschef Johan Szymanski.

Samtidigt är räddningsstyrkan mindre i dag än under gårdagen. Efter samtal med räddningstjänsten i Jämtland beslutades att personal skulle skickas dit från branden vid Trängslet.
– De har en betydligt svårare situation kopplad till liv och egendom, vilket gör att jag inte kan försvara att ha den personalen här för att skydda skog, säger Johan Szymanski.
Utökat säkerhetsavstånd

Under fredagsmorgonen beslutades att säkerhetsavståndet till det militära målområde där det kan finnas ammunition ska utökas från 800 meter till 1 000 meter.
– Explosionen som upptäcktes i går hade varit fruktansvärt kraftig, så därför känns det tryggt att vi har varit väldigt försiktiga och vidtagit de här åtgärderna.

Senaste uppdateringen om Lima-Torgås-branden: “Vi har lagt ut 1 km brandgata”
Branden i Torgås fortsätter men vädret är än så länge gynnsamt och inget nytt har hänt, meddelade räddningsledare Mats Nilsson under fredagsförmiddagen. Under natten har de fortsatt att omringa branden som inte har spridit sig.
– Vi har lagt ut 1 km brandgata rakt genom skogen. Vi fortsätter ringa in branden med slang och vi väntar på ytterligare 3-4 kilometer brandslang.
– Det är samma område som brunnit ända sen i söndags och det kommer bli en fortsatt utmaning och vi har 40 brandmän på plats dygnet runt, avslutar Mats Nilsson.

Rök har siktats nära Transtrand – Inväntar brandflyget
Vid klockan 10.15-tiden på fredagsförmiddagen ska rök ha setts i närheten av Hemfjällskyrkan utanför Transtrand. Tidigare under förmiddagen var en styrka från räddningstjänsten på väg för att undersöka om det är rök. Just nu inväntar man brandflyget meddelade Per Hampus, räddningschef för Malung/Sälen.

Larm om rökutveckling mellan Tyngsjö och Sågen
Kraftig rökutveckling har setts i skogarna mellan Tyngsjö och Sågen i södra delen av Vansbro kommun på fredagsmorgonen. Räddningstjänsten är på väg till platsen för att undersöka om det brinner. Det visade sig inte vara någon fara. Räddningstjänsten har kollat med sin drönare och även fått hjälp av ett privat flygplan. Någon brand har inte synts till och räddningstjänsten vänder tillbaka.

Gräsbrand vid Skrivarvägen i Falun
Vid klockan 06.11-tiden under fredagsmorgonen larmades räddningstjänsten till en befarad gräsbrand på Skrivarvägen i Falun. Enligt uppgifter så ska det brinna med öppna lågor vid ett motionsspår intill Skrivarvägen. Räddningstjänsten befinner sig på platsen och uppskattar branden till att vara cirka 20 kvadratmeter. Vid kl. sju-tiden var branden släckt och räddningstjänsten var på väg tillbaka. Hur branden har uppstått är okänt.

Räddningstjänsten letade efter en brand Transtrand – ska söka av området med helikopter
Vid kl0ckan 02.24-tiden under natten mot fredag larmades räddningstjänsten då boende känt röklukt i Transtrand, Malung-Sälens kommun. På plats kunde räddningstjänsten bekräfta att de kände röklukt men kunde då inte se någon brand. De sökte under natten av området kring Näsfjället och tyckte sig kunna se eld, men har dock inte kunnat bekräfta detta.
Vid kl. 04.00-tiden berättade räddningstjänsten att de sökt av ett större område söderut mot flygplatsen, men inte kunnat hitta någon eld.
Strax innan klockan 05.00 under fredagsmorgonen meddelade räddningstjänsten att de kommer återgå till brandstationen utan att kunnat hitta någon eld. Men kommer att söka av området med helikopter under morgonen.

Larm om gräsbrand i Horndal – var ljussken från byggnader
Vid kl. 02.59-tiden under natten mot fredag larmades räddningstjänsten om en gräsbrand i Horndal, Avesta kommun. Enligt initiala uppgifter så ska personen som larmat ha sett ett flertal gräsbränder, på plats tror räddningstjänsten att det kan ha varit ljussken från byggnader som inringaren trott varit bränder.
Räddningstjänsten stannade kvar i området för att undersöka men kunde vid kl. 03.20-tiden återgå till brandstationen.

2018-07-19 Torsdag

Skogsbrand mellan Håksberg och Sörvik
SOS Alarm fick under torsdagseftermiddagen in uppgifter om en skogsbrand i Ludvika. Klockan 16.09 kom ett larm om en skogsbrand mellan Sörvik och Håksberg i Ludvika kommun. Enligt de första uppgifterna var det en fullt utvecklad brand på ungefär 100 x 50 meter.

Skogsbrand i närheten av golfbanan i Furudal
En skogsbrand pågår i närheten av golfbanan i Furudal, i Rättviks kommun. Det var SOS Alarm som klockan 14.57 på torsdagen gick ut med ett larm om gräsbrand vid Humortjärnen.
Enligt händelserapporten brinner det med öppna lågor. Ett område på 400 x 200 meter som brinner berättar räddningsledaren Patrik Fredriksson. Vid kl. 18.00-tiden hade räddningstjänsten branden helt under kontroll.

Granat har exploderat i Trängslet
En granat har detonerat i det södra brandområdet i Trängslet, Älvdalen. Det upptäcktes vid en flygning över brandområdet under torsdagsmorgonen.
– Man har kunnat se att det varit en kraftig detonation på platsen men vi vet inte exakt när den har ägt rum, säger Emma Jidemyr, kommunikatör vid Mora räddningstjänst.

Markinsatserna på det södra brandområdet avbröts redan i måndags på grund av risken att den odetonerade ammunitionen som finns runt skjutfältet exploderar i hettan.
– Den här explosionen visar att räddningstjänstens beslut att hålla personalen borta från de farliga brandområdena varit rätt, säger Emma Jidemyr.

Räddningschef Johan Szymanski instämmer.
– Vi fortsätter hålla ett ordentligt avstånd till de områden där ammunitionen kan finnas, säger han.

Avstängd landsväg mellan Särna och Lillhärdal öppen igen
Väg 1061 mellan Särna och Lillhärdal stängdes av under gårdagen på grund av den rådande branden vid Trängslet. Men under torsdagen kunde vägen åter öppnas för trafik. Beskedet gällande vägen kommer från Mora kommuns kommunikationschef Anders Rosén som även agerar som presskommunikatör för branden i Trängslet.
– Vi öppnade den vid nio i morse. Anledningen är att branden inte sprider sig i den riktningen, säger han.

Han förklarar att branden anses vara tillräckligt långt ifrån vägen, vilket gör att den bedöms som säker för allmänheten att färdas på.

Situationen något mer positiv
Överlag ses den rådande situationen gällande branden vid Trängslet som något bättre jämfört med under gårdagen. Och Anders Rosén anser att det speglar sig i stämningen på platsen.
– Det kändes lite på stabsmötet vid elva i dag att personalen har gott hopp. Det är inte uppgivet och pessimistiskt, utan man jobbar på bra, säger han.

Trängsletbranden – Räddningschefen hoppfull: ”Fantastisk uppslutning”
Räddningspersonalen kämpar på med den stora skogsbranden utanför Trängslet i Älvdalen. Under torsdagsmorgonen har ytterligare förstärkning kommit till platsen och räddningschefen Johan Szymanski säger att det känns hoppfullt.
– Det är fantastiskt vilken uppslutning det är i Sverige just nu, vi får oerhört mycket hjälp och det är vi tacksamma för. Det kommer behövas för att hantera den här branden.

Med lite svalare temperaturer, högre luftfuktighet, mindre blåst och mer personal ser läget nu hoppfullt ut och Johan Szymanski säger att de har bättre möjligheter att avancera in på brandområdet.
– Vi kraftsamlar verkligen nu när temperaturen är med oss – det gäller att ta branden nu om någon gång.

Men ni hade behövt flygplanen från Italien eller Frankrike här för att vattenbomba också?
– Ja precis, vi har efterlyst dem men vi förstår att det är värre situationer på andra ställen i landet där det finns liv att rädda så vi kämpar på här på marken och gör vad vi kan, säger Johan Szymanski.

Larm om rökpelare på hygge mellan Kloster och Stjärnsund
Vid klockan 10.15-tiden på torsdagsförmiddagen kom larm om brand i terräng nära Stora Björktjärnen i skogarna mellan Kloster och Stjärnsund.
Södra Dalarnas räddningstjänst har en brandstyrka på väg som vid kl. 10.30-tiden ännu inte var på plats. Privatpersoner har larmat efter att ha sett rök stiga från ett hygge. Det har inte brunnit på platsen tidigare.
Då räddningstjänsten inte hittade någon brand tror röken komma från skogsbränderna i Trängslet och Ljusdal.

Skogsbranden vid Trängslet – Räddningstjänsten: ”Vi håller ut tills mer hjälp kommer”
Läget norr om Trängslet i Älvdalen är fortfarande kritiskt och räddningspersonalen har nu fått förstärkning med personal från Jönköping – men mer hjälp behövs.
– Läget är fortfarande kritiskt men oförändrat, säger Emma Jidemyr, kommunikatör vid Mora räddningstjänst.

Under torsdagen har räddningsstyrkan förstärkts med runt 40 personer från räddningstjänsten i Jönköping och Västra Götaland.

Ska flyga över målområde
Branden bekämpas från de norra, södra och västra begränsningslinjerna. Det östra är ett målområde för artilleri vilket innebär att det finns odetonerad ammunition i området.
– Det är svårt att komma nära men vi ska åka över med helikopter nu för att få en överblick.

Bättre väderläge
Det finns fortfarande ingen information om de italienska och franska brandflygen kommer komma till Älvdalen, men Emma Jidemyr säger att de förutsätter att Trängsletbranden inte är högst prioriterad.
– Så vi håller ut tills mer hjälp kommer och med tanke på att väderläget ser bättre ut i dag hoppas vi kunna fortsätta hålla begränsningslinjerna, säger hon.

Gynnsam natt vid skogsbranden utanför Lima
Brandmännen som bekämpar branden utanför Lima och Torgås i Malung-Sälens kommun har haft en gynnsam natt med svala temperaturer, lite regn och en lugn vind.
– Vi hoppas på mer regn i dag, säger räddningschefen Per Hampus.
– Det har varit en gynnsam natt. Helikoptern går för fullt och vi har styrkor ute i skogen som snart ska avlösas, säger Per Hampus vid klockan 08.30.

Regnet kom i går men det hade marginell effekt på branden, så det gör ingen större skillnad.
– Men det är bättre än ingenting. Framförallt har det varit en sval natt med lugn vind. Vi håller tummarna för att det kommer mer regn säger Hampus.

Ett 30-tal brandmän bekämpar branden.
– Jag har ingen uppgift om hur länge vi får behålla helikoptern men jag hoppas att vi får behålla den så länge som det behövs, till dess att branden är helt släckt. Vi kan nyttja depån med bränsle som finns i Särna.

Terrängen ställer till det för brandmännen.
– Det är både kuperat och en del myrar. Det brinner inte direkt på en åker så det är svårt att uppskatta det totala brandområdet men det rör sig om mellan 400 och 500 hektar som berörs, säger Per Hampus.

2018-07-18 Onsdag

Skogsbranden i Lima sprider sig okontrollerat
Skogsbranden som har hållit på några dygn nu nordväst om Lima och Torgås i Västerdalarna beskrivs som kaotisk och sprids nu snabbt och okontrollerat. Det uppger SVT Dalarna under onsdagskvällen. Tidigare under eftermiddagen berättade Mats Nilsson som är räddningschef i beredskap att branden utanför Lima angripit ett ännu större område än tidigare.
– Vi fick evakuera ett av våra basläger väldigt snabbt, uppgav han till tidningen.

Under onsdagskvällen uppger SVT Dalarna att skogsbranden nu sprider sig snabbt och okontrollerat i den byiga vinden och nu omfattar runt 500 hektar. Vinden har under onsdagen vänt flera gånger och gick på onsdagskvällen i riktning mot fäboden som ägs av Lima Hembygdsförening. Efter uppmaningar från räddningsledaren försöker nu föreningen att evakuera alla ovärderliga antika föremål som finns i fäboden.

Skogsbrand vid Andersviksberg
SOS Alarm har fått in uppgifter om en skogsbrand i Malung-Sälen. Klockan 12.04 på onsdagen kom ett larm om en skogsbrand vid Andersviksberg i Malung-Sälen kommun. Enligt de första uppgifterna har rök skymtats på berget. SOS Alarm meddelade senare att den vita röken ska mer eller mindre ha avtagit under tiden personen som larmade ringde in. Branden är under kontroll och ingen skadades under händelsen.

Skogsbrand i Fredriksberg
SOS Alarm har fått in uppgifter om en skogsbrand i Ludvika kommun. Det brinner rejält i Fredriksberg, enligt räddningstjänsten handlar det om ungefär hundra gånger hundra meter skog som står i lågor. Klockan 11.38 på onsdagsförmiddagen kom ett larm om en skogsbrand vid Fredriksberg i Säfsnäs socken. Enligt de första uppgifterna skymtades rök. När räddningstjänsten kom till platsen uppskattades att branden var rejäl i en terräng som bestod av både myrmark och snårskog.
Efter ett par timmars brandbekämpning senare kunde räddningstjänsten övergå till eftersläckning. Branden var lite större än som först sades, ungefär 200 x 100 meter. Men brandkåren fick stopp på branden vid gränsen till storskogen. Det är det viktigaste att branden inte sprider sig dit, säger Lars Dahlberg, brandförman i Västerbergslagen, vid klockan 13.25. Brandpersonalen har två tankbilar som kör skytteltrafik för att vi ska få vatten till platsen. Vid klockan 15.00-tiden var läget betydligt bättre då branden var omringad och eftersläckning vidtog. Markägaren har personal på plats och kommer att ta över för att bevaka platsen så att det inte blossar upp på nytt.

Larmsamtal om röklukt i Furudal var troligen rök från skogsbränderna i Trängslet eller Hälsingland
Under onsdagsmorgonen kom larmsamtal från flera som kände röklukt kring Furudal.
– Vi har haft folk ute sedan klockan 06 som letat utan att hitta något, säger Rune Daniels, räddningschef.

Enligt Rune Daniels har det rapporterats röklukt på flera ställen och inte bara i Furudal. Troligast att det är brandrök från Trängslet eller Hälsingland enligt honom. Det har också blåst ostlig vind.
– Vi vet ju att längre upp är det röklukt. Man får in så kallad skiktning på morgnarna när svalare värme börjar stiga vilket blir som ett lock och röken hamnar under det. När det blir varmare försvinner det, säger Rune Daniels.

2018-07-17 Tisdag

Skogsbranden vid Jerkersbodberget under kontroll – hyllad helikopterinsats
Vattenbombningen med helikopter har gett resultat. Nu tror man ha skogsbranden vid Jerkersbodberget, mellan Leksand och Dala-Järna/Vansbro, under kontroll.
– Utan den helikopterinsats vi haft till hjälp i dag hade det sett helt annorlunda ut, säger räddningsledare Dennis Nordin vid Leksands Brandkår.
– Området som brunnit är ungefär en gånger en kilometer, tio hektar.

Privatplan upptäckte eventuell skogsbrand i Vansbro kommun
SOS Alarm går vid klockan 18.00-tiden ut med ett larm om en skogsbrand. Det är ett privatplan som sett något som kan vara en början till skogsbrand inom Vansbro kommun, mellan Dala-Järna och Malmsta.

Skogsbranden i Trängslet har brett ut sig – räddningschefen: ”Worst case”
Skogsbranden vid Trängslet i Älvdalen såg ut att ha bromsats upp under tisdagen. Men när vinden tilltog igen under eftermiddagen spred den sig snabbt och täcker nu en yta på 1 000 hektar.
Tidigare under dagen beräknades storleken på branden vara 2 x 3 kilometer, men eftermiddagens blåst utökade den ytan till 5 x 5 kilometer. ”Skogsbranden har gått till worst case”, skrev räddningschef Johan Szymanski på Twitter.
– När vinden ökar behövs det väldigt lite för att branden ska sprida sig snabbt. Då har vi ingen chans att hänga med, säger Anders Attehed, presstalesperson vid Mora räddningstjänst.

Branden bredde ut sig i både nordlig och västlig riktning.

En mil slang dragen i skogen
Som mest har fyra helikoptrar varit i luften för att vattenbomba lågorna från ovan. Totalt ligger en mil slang utlagd i området.
– Just nu står det och väger lite. Det är olika timme till timme, helt beronde på om vinden ökar eller minskar, säger Anders Attehed.

Terrängen i området är väldigt omväxlande vilket gör det svårt att ta sig fram på vissa ställen.
– Det är knöliga berg, snårskog och myrmark.

”Aldrig förlorat en match”
Hur är stämningen, håller ni modet uppe?
– Vi har aldrig förlorat en match och det gör vi inte den här gången heller. Det kanske bara tar lite längre tid än vanligt, säger Anders Attehed.

Branden i Västerdalarna blossade upp på nytt
Den stora skogsbranden som rasat väster om Torgås och Lima i Västerdalarna såg ut att vara under kontroll på måndagskvällen. Men under tisdagen tog vinden fart och elden blossade upp på nytt.
– Vi hade en bra prognos i morse men tyvärr kan vi inte styra över vinden. Den ökade i styrka och branden stack iväg igen, säger Mats Nilsson, räddningschef i beredskap.

Elden bekämpas nu med helikopter, markpersonal och en bulldozer som skapar begränsningslinjer i skogen.
– Vi jobbar för fullt med det kommer att ta mycket tid. Vinden mojnar nu så vi kommer att få en lucka under kvällen och natten då vi kan jobba med det här, säger Mats Nilsson.

Förvärrat läge i bekämpningen av branden i Trängslet
Vinden har vänt och försvårar släckningen av branden tre mil norr om Trängslet i Älvdalens kommun, nära gränsen till Härjedalen. Vi jobbar med worst case scenario, säger räddningsledaren Johan Szymanski. Branden vid Trängslet skjutfält sprider sig hastigt norr mot Härjedalen. Räddningsledaren uppmanar alla som befinner sig i skjutområdet att snarast utrymma.
– Vinden har kantrat, det är 15 meter i sekund och det går mot Härjedalsgränsen. Det är illa igen. Det vi gör är att begära förstärkning, säger han.

Skogsbrand på Jerkersbodberget inringad – området vattenbombas
Skogsbranden vid Jerkersbodberget mellan Leksand och Dala-Järna är nu inringad, men svårtillgänglig terräng försvårar släckningsarbetet.
– Det är en gammal brand som blossade upp igen idag vid middagstid. Det sprider sig snabbt, brandfronten cirka 200 meter, sa Mattias Ström, räddningschef i beredskap i Vansbro, under måndagen.
– Det är en väldigt otillgänglig terräng. Det är brant och tvärt så det är svårt att få upp vatten dit. Vi har försökt angripa den västerifrån, men nu angriper från annat håll där det ska vara lite bättre terräng.

Under tisdagsförmiddagen hade branden inringats. Då hade även helikopter anlänt för att vattenbomba området.
Släckningsarbetet gjordes först från marken
Mattias Ström berättade under måndagskvällen att allt släckningsarbete då gjordes från marken, då det inte gått att få tag på en helikopter, men att flygklubben i Dala-Järna bistod med ett flygplan för att ge brandmännen på mark en bättre överblick.
– Vi har nått fronten i stort sett och håller på att få fram mer material. Inom ett par timmar tror jag att vi kan ha gränsat av fronten. Det är inte under kontroll på något vis, men jag är försiktigt optimistisk, sa han vid klockan 21.20 på måndagen.

Branden i Lima-Torgås inte under kontroll: “De prövar att hitta en helikopter”
Branden i Lima- Torgås är fortfarande inte under kontroll, det bekräftar Mats Lenne, brandman vid Malung-Sälen under tisdagseftermiddagen.
Kraftiga vindar orsakar just nu problem för räddningsinsatsen vid skogsbranden i Lima- Torgås, i Malung-Sälens kommun.
– Vindarna ställer till det, de vandrar över vägarna och elden sprids då. De prövar att hitta en helikopter nu och styrkor från Malung-Sälen är kvar på plats och sliter, berättar Mats Lenne, brandman på Malung-Sälens räddningsstation.

Förbättrat läge vid Trängslet – branden sprider sig inte lika snabbt
Släckningsarbetet vid Trängslet i Älvdalen pågår för fullt och läget ser ut att ha förbättrats sedan gårdagen: Med mindre blåst sprider sig inte längre branden lika snabbt.
– Som det ser ut nu går allt enligt plan, branden verkar inte ha spridit sig så mycket under natten och morgonen, säger Anders Attehed, presstalesperson vid Mora Brandkår.

Vid klockan halv tolv förberedde sig helikoptrarna på att vattenbomba området. Branden beräknades då vara på omkring 2 x 3 kilometer och Anders Attehed säger att planen är att få stopp på spridningen i en riktning under dagen.
– Så länge vinden är så obefintlig som den är nu så kommer vi nog kunna genomföra planen. Men vi får definitivt inte kontroll över branden i dag.

Branden härjar bland annat i Trängslets militärövningsområde och under måndagseftermiddagen avbröts alla markinsatser på grund av risken att odetonerad ammunition i området exploderar.
– Nu tar vi branden från andra hållet så den risken påverkar inte längre arbetet.

2018-07-16 Måndag

Storbranden i Lima i Västerdalarna under kontroll – inga synliga lågor
En stor skogsbrand har rasat i ett område väster om Torgås och Lima i Västerdalarna. Första larmet om branden kom för två dagar sedan men det var i dag som branden tog fart rejält. Under kvällen bedömdes läget som positivt. Brandområdet var mer än 1,5 kilometer långt och nära en kilometer brett och alla tillgängliga brandmän från hela kommunen och en helikopter deltog i det besvärliga släckningsarbetet.

Tvingats avbryta av säkerhetsskäl
Branden har på grund av vinden flera gånger spridit sig okontrollerat och brandmännen har även tvingats avbryta släckningsarbetet av säkerhetsskäl. Ännu hotar inte den stora skogsbranden väster om Torgås någon bebyggelse men kårerna från Sälen, Transtrand och Malung har begärd förstärkning. Bland annat har önskemålet varit att få hjälp av ytterligare en helikopter.

Begränsade resurser
Men eftersom det rasar flera liknande bränder i länet, bland annat i Älvdalen, har det hittills varit svårt att få hjälp utifrån. Enligt uppgifter till SVT Dalarna är läget komplicerat då det kommer kastvindar som gör att branden blossar upp igen. Brandområdet är stort och det är knapert med resurser.

”Vi går på knäna”
Vid klockan 17.30 rapporterar Mats Nilsson, räddningschef i beredskap vid räddningstjänsten i Malung-Sälen, att de har förstärkning från bland annat räddningstjänsten Dala-Mitt, räddningstjänsten Västerbergslagen och en helikopter på plats.
– Vi är 30 personer som angriper skogsbranden just nu. Det är väldigt bekymmersamt, vi går på knäna rent resursmässigt, säger han och fortsätter:
– Men jag ser rätt så positivt på branden i sig just nu, vi har fått bra effekt av helikopterbombningen och vi har jobbat hårt hela dagen. Men det blir bekymmer om vinden tilltar.

Gynsamma förhållanden under kvällen
När SVT Dalarna når Mats Nilsson vid kl. 21.00-tiden meddelar han att läget nu ser positivt ut.
– Det har varit väldigt gynsamma förhållanden nu på kvällen. Vattenbombningen har varit en stor nyckel till det här,brandmännen har krigat riktigt hårt och gjort en ovärderlig insats, säger han och fortsätter:
– Just nu känns det väldigt positivt. Det är inga synliga lågor, men det ligger och pyr.

Mats Nilsson berättar att förstärkningen från Räddningstjänsten Dala-Mitt och Västerbergslagen kommer att sköta bevakningen under natten vilket gör att räddningstjänsten i Malung-Sälen nu kan åka hem och vila.

Skogsbranden på Jerkersbodberget blossade upp igen: ”Inte på något vis under kontroll”
Drygt 40 brandmän bekämpar just nu en skogsbrand vid Jerkersbodberget mellan Leksand och Dala-Järna. Det är branden som startade i lördags som har blossat upp igen.
– Det är en gammal brand som blossade upp igen idag vid middagstid. Det sprider sig snabbt, brandfronten cirka 200 meter men hur stor den är kan jag inte inte svara på i nuläget, säger Mattias Ström, räddningschef i beredskap i Vansbro.

Totalt 40 personer från räddningstjänsterna i Vansbro, Dala-Järna, Leksand och Björbo bekämpar branden.
– Den sprider sig snabbt, det är en ganska rejäl brasa. Det är en väldigt otillgänglig terräng. Det är brant och tvärt så det är svårt att få upp vatten dit. Vi har försökt angripa den västerifrån, men nu angriper från annat håll där det ska vara lite bättre terräng.

Fortfarande inte under kontroll
När SVT Dalarna når Mattias Ström klockan 21.20 på måndagskvällen är branden fortfarande inte under kontroll. Fronten är cirka 700 meter och drygt åtta hektar har brunnit.
– Vi har nått fronten i stort sett och håller på att få fram mer material. Inom ett par timmar tror jag att vi kan ha gränsat av fronten. Det är inte under kontroll på något vis, men jag är försiktigt optimistisk, säger han.

Mattias Ström berättar att allt släckningsarbete görs från marken, då det inte gått att få tag på en helikopter, men att flygklubben i Dala-Järna bistod med ett flygplan för att ge brandmännen på mark en bättre överblick.

Skogsbranden i Trängslet sprider sig okontrollerat – ammunition i skogen begränsar släckningsarbetet
Skogsbranden vid Trängslets skjutbana, sydost om Särna i Älvdalens kommun, är helt utom kontroll. Markinsatsen har avbrutits, och snart även helikopterflygningen, på grund av att det är för farligt. Det är den odetonerade grovkalibriga ammunitionen som ska finnas runt skjutfältet som försvårar släckningsarbetet då det finns stor risk för att den exploderar av hettan.
Totalt sex norska helikoptrar har flugits till Sverige för att undsätta räddningstjänsten i släckningen av de många skogsbränder som drabbat landet.
Men de två som flögs till Älvdalen fick inledningsvis stanna på marken på grund av att man behövde kolla av läget. Området som brinner ligger nämligen nära ett skjutfält.
– Vid kl. 00.30-tiden fick vi kännedom om att området är ett så kallat målområde för artilleri vilket kan innebära att det finns grovkalibrig odetonerad ammunition i området. Detta innebar att personalen omedelbart fick utrymma området med ett riskavstånd om 600 meter, säger räddningschef Johan Szymanski.

Markinsats och helikopterinsats avbruten
När SVT Dalarna når räddningschef Johan Szymanski vid kl. 19.30-tiden på måndagskvällen uppger han att att läget är oerhört komplicerat och att all markinsats avbröts vid 15-tiden.
– Det blev för farligt helt enkelt. Snart avbryter vi helikopterinsatsen också, de kommer flyga i en timme till ungefär. Branden sprider sig okontrollerat, den går mot Jämtland och Härjedalen. Det finns inte mycket vi kan göra just nu, säger Johan Szymanski.

Räddningschefen berättar att de inväntar natten för att kunna fortsätta arbetet då värmen sjunker något och att vattenbombning kommer att ske så snart det ljusnar imorgon bitti. Då kommer förhoppningsvis ytterligare två helikoptrar till undsättning.
– Läget är oförändrat, det är forsatt jättestor risk för explosion så vi har ingen personal där i nuläget. När värmen stiger till 80 grader är det stor risk för explosion, säger Szymanski och fortsätter:
– Nu tittar vi framåt och planerar hur vi ska jobba.

Under eftermiddagen utfärdades ett viktigt meddelande till allmänheten, VMA-larm, då branden vid skjutfältet sprider sig hastigt norr mot Härjedalen. Räddningsledaren uppmanar alla som befinner sig i skjutområdet att snarast utrymma.

Fyrahundra hektar skog brinner
Vid kl. 09.00-tiden på förmiddagen skickade Johan Szymansk ut ett pressmeddelande för att informera om läget.
– Nu brinner ett område på två gånger två kilometer och vädret förväntas bli det ”värsta tänkbara”, med 30 graders värme, extremt låg luftfuktighet och kraftiga byvindar. Vinden väntas komma från syd så branden kommer att sprida sig norrut under dagen om inte räddningstjänsten lyckas hejda den.

En 700 meter lång begränsningslinje med vattenkanoner har skapats under natten och med stöd av försvarsmakten jobbar räddningstjänsten intensivt med att släcka branden.

Flög trots risken
Vid kl. 10.00-tiden var en svensk helikopter i luften trots risken att ammunition ska detonera.
– Piloten har gjort bedömningen att han vill vattenbomba trots riskerna, det är upp till var och en om man vill flyga, säger Johan Szymanski.

Senaste nytt om de intensiva skogsbränderna – “Oländig terräng och brist på vatten”
Skogsbränder pågår i både Älvdalen, Leksand och Lima:
Det brinner rejält på Älvdalens skjutfält. Så pass mycket att läget är förtvivlat och ett VMA har gått ut till de som befinner sig i närheten av Älvdalens skjutbana: Utrym området snarast.
– Branden riskerar att bli ny stor brand. Bränder i Härjedalen och Älvdalen närmar sig varandra. Det ser ut som en krigszon i området, säger räddningsledare Joahn Szymanski.

Det är en yta på 2 x 3000 meter som berörs – i nuläget.
– Vi är inte så många man från räddningstjänsten som är på plats, då det kan finnas odetonerade ammunition som kan explodera, säger Szymanski.

Allmänheten uppmanas att utrymma – “Vi har inget som kan stoppa elden”
Alla som befinner sig vid Älvdalens skjutfält uppmanas nu att utrymma området.
– Vi har inget som kan stoppa elden, säger Johan Szymanski, räddningschef i Mora/Orsa.

Det är något som riktas till bärplockare, fiskare eller stugägare som kan finnas inom skogsbrandens närhet.
– Går inte att förutse i vilken riktning branden kommer att fortsätta, betonar Szymanski.

Skogsbranden vid Jerkersbodberget mellan Leksand och Dala-Järna
Brandstyrkor från Leksand och Vansbro bekämpar samtidigt en skogsbrand vid Jerkersbodberget, mellan Leksand och Dala-Järna. Det är branden som startade i lördags som har blossat upp igen.
– Branden sprider sig väldigt fort, säger Mattias Ström, räddningschef i beredskap i Vansbro.
– Det är mycket oländig terräng och det råder brist på vatten, fortsätter han.

Brandfronten uppges vara 250 meter och elden sprider sig snabbt.

Skogsbranden i Lima
I Västerdalarna är det ett område väster om Torgås och Lima där ett 30-tal personer jobbar med släckningsarbete.
– Vi har haft en helikopter som vattenbombat sedan tidig måndagsmorgon, berättar Mattias Nilsson, räddningschef i beredskap i Malung-Sälen.
– Just nu ser jag positivt på arbetet men det kan förändras snabbt genom vindbyar. Det brann även på Tjärnaberget i Borlänge men här uppger räddningstjänsten Dala Mitt att man har elden under kontroll.

Okontrollerad storbrand rasar väster om Lima i Västerdalarna: ”Vi går på knäna”
En stor skogsbrand rasar i ett område väster om Torgås och Lima i Västerdalarna. Första larmet om branden kom för två dagar sedan, men i dag har branden tagit fart rejält och är ännu inte under kontroll. Brandområdet är mer än 1,5 kilometer långt och nära en kilometer brett och alla tillgängliga brandmän från hela kommunen och en helikopter deltar i det besvärliga släckningsarbetet.

Tvingats avbryta av säkerhetsskäl
Branden har på grund av vinden flera gånger spridit sig okontrollerat och brandmännen har även tvingats avbryta släckningsarbetet av säkerhetsskäl.
Ännu hotar inte den stora skogsbranden väster om Torgås någon bebyggelse men kårerna från Sälen, Transtrand och Malung har begärd förstärkning. Bland annat har önskemålet varit att få hjälp av ytterligare en helikopter.

Begränsade resurser
Men eftersom det rasar flera liknande bränder i länet, bland annat i Älvdalen, har det hittills varit svårt att få hjälp utifrån. Enligt uppgifter till SVT Dalarna är läget komplicerat då det kommer kastvindar som gör att branden blossar upp igen. Brandområdet är stort och det är knapert med resurser.

”Vi går på knäna”
Vid klockan 17.30 rapporterar Mats Nilsson, räddningschef i beredskap vid räddningstjänsten i Malung-Sälen, att de har förstärkning från bland annat Räddningstjänsten Dala-Mitt och en helikopter på plats.
– Vi är 30 personer som angriper skogsbranden just nu. Det är väldigt bekymmersamt, vi går på knäna rent resursmässigt, säger han och fortsätter:
– Men jag ser rätt så positivt på branden i sig just nu, vi har fått bra effekt av helikopterbombningen och vi har jobbat hårt hela dagen. Men det blir bekymmer om vinden tilltar.

Skogsbrand på Tjärnaberget
Brandflyget observerade en rökpelare på Tjärnaberget väster om Borlänge vid kl. 13.05-tiden. Nästan två timmar senare hade räddningstjänsten omringat branden med slang.
Räddningstjänsten Dala Mitt var vid 13.30-tiden på väg till branden. De guidades till branden av brandflyget.
– Vi har precis fått branden omringad med slang. Brandområdet är ungefär 100 gånger 50 meter. Det brinner både på ett hygge och i skogen, berättar Daniel Holmstrand, inre befäl vid räddningstjänsten Dala Mitt, vid klockan 14.45.
– Branden är 300 meter från farbar väg. Vi kör skytteltrafik med tankbilar för att få fram vatten till platsen. Alla brandmän jobbar stenhårt och gör ett kanonjobb, berömmer Daniel Holmstrand.

Vid klockan 16.45 var branden inte helt släckt.
– Men den är under kontroll. Vi försöker att lösa av brandmännen på platsen. Markägaren är utomlands men har en representant på plats. Det är så svår terräng och vi vill se till att markägaren får möjlighet att skaffa fram material så vi är kvar lite längre än vanligt. Dessutom är vi otroligt noga med att markägaren ska ha bevakning i tre dygn efter att det har släckts, så att det inte ska blossa upp igen, säger Daniel Holmstrand vid klockan 16.45.

Skogsbrand vid Jerkersbodberget
Brandstyrkor från Leksand, Vansbro och Björbo bekämpar just nu en skogsbrand vid Jerkersbodberget. Vi ligger hela tiden steget efter elden säger brandpersonalen. Runt kl. 18.00-tiden bekämpar 40 brandmän en skogsbrand vid Jerkersbodberget mellan Leksand och Dala-Järna. Det är en brand som startade i lördags som blossade upp igen. Det är oklart hur stor branden är, men brandfronten är cirka 200 meter.

Gräsbrand på Galgberget
Räddningstjänsten Dala Mitt fick ett larm om en gräsbrand som visade sig vara minsta möjliga, en kvadratmeter stor. Detta gällde Galgberget i Falun.
Larmet om branden inkom till SOS Alarm vid klockan 09.48 på måndagsförmiddagen. Enligt inringaren pyrde det i marken vid en gångväg vid Nedre Gruvrisvägen i Falun, vid Galgberget.
– Det handlade bara om en kvadratmeter som vi släckte. Det är bra att folk är aktiva. De är på hugget och larmar oss i ett tidigt skede. Det märks att folk är skärrade, man ringer för minsta lilla, säger Daniel Holmstrand, inre befäl vid räddningstjänsten Dala Mitt.

Nytt larm från tidigare brandplats i Övre Tjärna – “Det hade återantänts lite”
På måndagsmorgonen kom ett larm från en brandplats i Övre Tjärna i Borlänge. Det brann på platsen under söndagen. Larmet om branden inkom till SOS Alarm vid klockan 08.38 på måndagsmorgonen. Larmet kom från Övre Tjärna i Borlänge. Enligt de första uppgifterna såg inringaren rök från platsen och att det pyrde och smattrade i marken. Det brann på platsen under söndagen.
– Vi åkte ut och tittade på platsen. Det hade återantänts lite från i går. Vi hade svårt att få tag i markägaren men nu har vi fått kontakt så markägaren tar över ärendet, säger Daniel Holmstrand, inre befäl vid räddningstjänsten Dala Mitt.

2018-07-15

Larm om stor skogsbrand – var mindre brand
Enligt larmet är det en stor skogsbrand med lågor på två gånger två meter. Branden sprider sig mot träden. Larmet kom in strax innan tolvslaget natten mot måndag. Räddningstjänst åkte dit med tre enheter. Branden som inte var så omfattade kunde snabbt fås under kontroll. Det brann i träd vid en gångtunnel vid Herrhagsvägen. Räddningstjänsten kunde lämna platsen vid halv ett.

Larm om skogsbrand i Idre fjällby var gatubelysning
Kvart i tolv natten mot måndag kom ett larm om skogsbrand i Idre fjällen. Enligt larmet syns lågor på två ställen. Räddningstjänsten är på plats och hittade ingen brand. Troligtvis var det gatubelysningen som spelade inringaren ett spratt.

Helikopterbrist vid skogsbranden på Trängslets skjutfält
Skogsbranden är ännu vid tiotiden på söndagskvällen långtifrån under kontroll. Problemet är att vi bara har en helikopter och den kan inte vara här så länge som vi önskar. Därför kan det bli aktuellt att ta in en norsk helikopter, säger räddningsledare Peter Bäcke från räddningstjänsten i Mora.

Bäckes önskan är att det ska finnas ytterligare en helikopter på plats för att bekämpa branden.
– Vi har ännu inte ringat in hela branden, det är fortfarande en bit kvar och branden är ännu inte under kontroll, säger Peter Bäcke som tagit över räddningsledaransvaret.

Branden bekämpades under söndagseftermiddagen och kvällen av ett femtiotal personer.
– Vi är på plats med styrkor från räddningstjänsten i Särna, Idre, Älvdalen och Mora. Sedan har försvaret både militärer och hemvärnssoldater på plats, säger räddningschef Johan Szymanski.

Under kvällen kom allt fler resurser på plats, bland annat Frivilliga resursgruppen(FRG) som ordnade fika åt slitna brandmän och hemvärnssoldater.
– Vi behöver fortfarande bli fler och få ersätta de som är slitna.
– Det kommer ner ett nytt gäng från Idre till midnatt, säger Martin Voest från Idre, i en snabb fikapaus.

Den brand som precis var på väg att bli släckt, när vinden blåste liv i de pyrande resterna, innebär nu flera dygns arbete.
– Samtidigt har vi andra bränder också och inte minst risk för nya bränder i de torra markerna, säger Johan Szymanski.

Gräsbrand i Forssa spred sig mot skogen
SOS Alarm fick vid 19.40-tiden på söndagskvällen in ett larm om en gräsbrand vid vattentornet i Forssa. Branden spred sig enligt de första uppgifterna till SOS Alarm mot skogen. När räddningstjänsten i Borlänge kom till platsen konstaterade man att det rörde sig om flera småbränder.
– Den spred sig till en början mot skogen men vi har begränsat den nu. Jag skulle tro att vi blir där några timmar till, säger Anders Nyman, inre befäl för räddningstjänsten DalaMitt.

Brandflyg upptäckte skogsbrand vid Matsberget
SOS Alarm fick under söndagskvällen in ett larm om en skogsbrand vid Matsberget, i Falu kommun. Enligt de första uppgifterna till SOS Alarm upptäckte ett brandflyg upptäckt branden vid Matsberget. Räddningstjänsten har påbörjat släckningsarbetet.
– Vi jobbar just nu, det är en yta på omkring 150 x 250 meter som brinner, säger Anders Nyman, inre befäl för räddningstjänsten DalaMitt.

Insatsen beräknas pågå under en längre tid.
– När vi väl har släckt branden måste vi kontrollera och göra eventuella eftersläckningar. Sedan måste området bevakas. Det kommer ta hela natten, avslutar Anders Nyman.

Larm om skogsbrand – gråvit rök skymtades – var rök från skogsbranden i Sälen
Klockan 16.32 på söndagen kom ett larm om en skogsbrand vid Hakatjärnen väster om Venjanssjön. Enligt de första uppgifterna har en person sett gråvit rök komma upp bakom Sandön mot Hakatjärnen.
Röken visade sig härstamma från Sälen-området, meddelar räddningstjänsten.

Brandflyg upptäckte skogsbrand vid Älgberget
SOS Alarm fick under eftermiddagen in uppgifter om en skogsbrand i Leksand. Klockan 15.30 på söndagseftermiddagen kom ett larm om en skogsbrand. Ett brandflyget upptäckte branden, öster om Älgberget i Leksand, vid Rånktjärn. Vid klockan 18.30-tiden har brandkåren i Leksand branden under kontroll.
– Vi har omringat branden så den kommer inte sprida sig mer. Vi kommer nu arbeta oss in mot mitten och göra eftersläckningar, säger Anders Lasses, räddningschef brandkåren i Leksand.

Räddningstjänsten i Björbo är också på plats.
– Vi är två stationer på plats. Med tanke på helgens stora insatser känns det här mycket bättre. Vi behöver inte bestiga något berg eller så, avslutar Anders Lasses.

Rök syntes från skogen väster om Hedemora
SOS Alarm fick under söndagseftermiddagen in uppgifter om en brand i Hedemora.
Klockan 14.59 kom ett larm om en skogsbrand mellan Sjönsbo-Turbo. Enligt de första uppgifterna befann sig personen som larmade ungefär en mil ifrån platsen och skymtade ungefär fyra rökpelare. När räddningstjänsten i Hedemora kom till platsen fann man ingen brand.
– Vi hittade ingen brand utan det måste ha varit något annat som syntes, säger Henrik Zetterberg, styrkeledare räddningstjänsten i Avesta.

Brandflyget upptäckte skogsbrand vid Nyhammar
SOS Alarm fick in uppgifter under söndagseftermiddagen om en skogsbrand i Ludvika. Klockan 14.27 på söndagen kom ett larm om en skogsbrand vid Nyhammar i Ludvika. Enligt de första uppgifterna upptäckte brandflyget en skogsbrand på 50 x 50 meter. Vid kl. 18.00-tiden var branden släckt och räddningstjänsten lämnade platsen.
– Vi har lämnat över bevakningen till markägaren, säger Mikael Jansson, brandförman på räddningstjänsten i Ludvika.

Skogsbranden i Brunnåsen har blossat upp igen – Länsstyrelsen Dalarna inkopplad
SOS Alarm fick klockan 13.09 på söndagseftermiddagen in uppgifter om att skogsbranden i Brunnåsen, Älvdalens kommun, har blossat upp igen. Länsstyrelsen Dalarna är inkopplad för att förse räddningstjänsten med resurser.
– Det brinner kraftigt och läget är väldigt kritiskt just nu, sa räddningschefen Johan Szymanski vid kl. 15.00-tiden.

Enligt de första uppgifterna som kom in till SOS Alarm brann det i träden vid skjutfältet, väster om Brunnåsen. Räddningstjänsten har understöd av Försvarsmakten i släckningsarbetet.
De hemvärnssoldater som fanns på plats berättar att de äldre bränderna i princip var släckta, när det började blåsa. Det räckte för att lågor åter skulle slå upp och snabbt nå trädtopparna.
– Tyvärr blev det så när det var så nära att de äldre bränderna var släckta, säger räddningschef Johan Szymanski.
– Vi har en helikopter som kommer vattenbomba området, det är en yta på 500 gånger 500 meter som brinner kraftigt. Totalt är det ett område på 1500 gånger 1500 meter som omfattas av branden, fortsätter Johan Szymanski.

Klockan 19.00 är området som omfattas av branden oförändrat.
– Målet är nu att omringa branden med slang, vi har begärt mer slang från MSB, säger räddningschef Johan Szymanski.

Vattenbombningen med helikopter kommer att fortsätta.
– Vi fortsätter vattenbomba, samtidigt så fortsätter vi också släcka från marken och som sagt att försöka dra slang runt branden, fortsätter han.

Personalbyte är just nu prioriterat.
– Att lösa uthålligheten är vårt stora problem, vi måste få hit ny personal.

Räddningschefen Johan Szymanski meddelar att arbetet kommer fortsätta i flera dygn framöver.
– Vi räknar med att Försvarsmakten ska ha 50 man här, över minst tre dygn.

Vid niotiden på kvällen strömmade förstärkningar till, men branden var långt ifrån under kontroll.
– Vår ambition är att kunna ringa i den med brandslang, men där är vi inte ännu, säger Peter Bäcke, som tagit över räddningsledaransvaret för skogsbranden på Älvdalens skjutfält.

Rök syntes från flygplatsen – brandkåren fann ingen skogsbrand
SOS Alarm fick vid lunchtid in uppgifter om en skogsbrand vid Hundfjället, Malung-Sälens kommun. Klockan 12.50 på söndagen kom ett larm om en skogsbrand söder om Hundfjället i Malung-Sälen kommun. Enligt de första uppgifterna syntes rökpelare mot flygplatsen i området. När räddningstjänsten undersökte larmet fann man ingen brand.
– Vi har lämnat över bevakningen till markägaren, säger Per Hampus, räddningschef i beredskap.

2018-07-14

Blixtnedslag orsakade skogsbrand söder om Särna
Vid kl. 21.00-tiden på lördagen larmades räddningstjänsten till en skogsbrand vid Björnsjöåsen, strax söder om Särna.
Brandkårens styrka från Särna larmades till platsen. Väl framme kunde de lokalisera en brand på cirka tio gånger fem meter. De fick snabbt kontroll på branden och kunde släcka den omgående.
Orsaken till branden var ett blixtnedslag, uppger räddningschef Johan Szymanski.

Svårsläckt skogsbrand på Jerkersbodberget: “Ge fan i att elda”
SOS Alarm fick in uppgifter om en brand på Jerkersbodberget under lördagseftermiddagen. Helikopter kallades in och fick stopp på spridningen. Brandkåren i Leksand arbetade långt in på natten med släckningsarbetet. Brandkåren i Leksand begärde under lördagskvällen förstärkning av räddningstjänsten i Vansbro som skickade två enheter till platsen.
– Med hjälp av helikopter har vi fått stopp på spridningen. Vi har haft problem att få ut slang på grund av terrängen men det har löst sig nu. Vi har dock många timmars arbete framför oss nu, säger räddningsledaren Anders Lasses.

Har du någon prognos på när ni kommer ha branden under kontroll?
– Det är svårt att säga i nuläget, vi måste först få en bättre överblick av terrängen för att kunna bedöma det. Jag kunde se en del från helikoptern men inte tillräckligt.

Hur ser arbetet ut under kvällen och natten?
– Temperaturen sjunker vilket är till vår fördel. Men eftersom vi kunnat få ut slang nu så kommer vi få igång släckningsarbetet ordentligt.

Vid klockan 00.30-tiden under natten till söndagen hade läget förbättrats ytterligare.
– Vi har släckt av alla fronter och arbetar oss in mot mitten och släcker av alla glödhärdar. Det är cirka en hektar som är drabbat, säger Anders Lasses.

Under natten hade vattenbombningen stoppats, men det var fortsatt cirka 15 man och tre tankbilar kvar på marken som jobbade med släckningen.
– Vi hoppas kunna dämpa ner det sista nu och sedan kunna lämna över till markägare för bevakning.

Enligt räddningsledaren Anders Lasses har det förekommit att personer har eldat i kommunen, trots eldningsförbud.
– Det tål att upprepas, det är eldningsförbud. Så ge fan i att elda, avslutar han.

Skogsbrand i Hundfjället – helikopter har kallats in – “Finns inget vatten överhuvudtaget”
SOS Alarm fick under lördagseftermiddagen larm om rökpelare från Hundfjället i Malung-Sälens kommun. Vid klockan 19.00-tiden på lördagskvällen kallade räddningstjänsten in helikopter för att släcka branden:
– Det finns inget vatten överhuvudtaget att släcka med, det är alldeles för högt upp för att kunna dra slang och närmare toppen finns inte mycket vatten att tillgå. Enda sättet att släcka branden är med helikopter, säger Hasse Andersson, räddningschef i beredskap, Malung-Sälens kommun.

Hur omfattande är branden?
– Det är en yta på drygt 200 x 500 meter som brinner.

Hur ser prognosen ut att kunna släcka branden?
– När helikoptern är på plats, vilket den är inom den närmsta timmen, kommer det gå fort. Det är min bedömning i nuläget.

Brand i Ålkilen: “Det är en idiot som eldar”
SOS Alarm fick vid kl. 17.40-tiden på lördagen in ett larm om en brand i Ålkilen mellan Gagnef och Insjön. Enligt inre befäl på räddningstjänsten har en person eldat i området.
– Det är en idiot som eldar just nu och vi har kallat in polis, säger Daniel Holmstrand, inre befäl på räddningstjänsten Dala-Mitt.

Senare under kvällen meddelar räddningstjänsten att ärendet är avslutat.
– Vi släckte branden och avslutade insatsen. Polisen hade inte resurser att komma till platsen, säger Daniel Holmstrand, inre befäl på räddningstjänsten DalaMitt.

Skogsbrand i Solarvet
SOS fick under eftermiddagen uppgifter om en brand i skogen utanför Solarvet i Falu kommun. Räddningstjänsten meddelar vid kl. 20.30-tiden på lördagskvällen att branden är släckt.
– Insatsen är avslutad, säger Daniel Holmstrand, inre befäl på räddningstjänsten DalaMitt

Brand i myrmark utanför Björbo
SOS Alarm fick in uppgifter vid klockan 17.00-tiden om en brand i en myrmark söder om Björbo. Branden ska enligt SOS Alarm ha upptäckts av ett brandflyg. Vid kl. 20.00-tiden på kvällen omfattar branden en yta på 100×100 meter men räddningstjänsten bedömer att läget är under kontroll.
– Läget är under kontroll, jag tror vi är klara om en timme ungefär, meddelar Daniel Holmstrand, inre befäl på räddningstjänsten DalaMitt.

Skogsbrand vid Gäddsjöberget söder om Frediksberg
Räddningstjänsten är på plats och har påbörjat släckningsarbetet. Enligt de första uppgifterna till SOS Alarm på lördagen har rök synts stiga från berget. Räddningstjänsten är på plats och har påbörjat släckningsarbetet.
– Jag skulle tro att vi är klara om en timme ungefär, det finns ingen spridningsrisk. Vi har läget under kontroll, säger Daniel Larsson, brandman.

Larm skogsbrand – lågor skymtas i skogen
SOS Alarm har fått in uppgifter om en skogsbrand i Malung-Sälens kommun. Klockan 14.41 på lördagseftermiddagen kom ett larm om en skogsbrand vid Momyckelberget i Malung-Sälen. Enligt de första uppgifterna syns lågor runt Kvilses vägen.

Brandflyget undersökte rökpelare
SOS Alarm fick under lunchtid in uppgifter om en brand i Mora. Rökpelare hade skymtats mellan Gophus och Hökberg. Klockan 12.36 på lördagen kom ett larm om en brand mellan Gopshus och Hökberg i Mora. Enligt de initiala uppgifterna undersökte räddningstjänsten rökpelare. Vid senare uppgifter från räddningstjänsten framkom att brandflyget inte upptäckt någon brand.

SOS larmades om ljusgrå rök vid järnväg
SOS Alarm fick under lördagsmorgonen in uppgifter om en brand i Gagnef kommun. Ljusgrå rök hade skymtats vid järnvägen i Dala Floda.
Under lördagsmorgonen klockan 09.03 kom ett larm om en brand vid Forsgärdet i Björbos område. Enligt de första uppgifterna hade rök skymtats vid järnvägen i Dala Floda.
Räddningstjänsten uppgav, några minuter efter larmet kommit in, att branden var under kontroll. Det var troligtvis någon som hade eldat i en badtunna, inga komplikationer.

2018-07-13

Larm om skogsbrand vid Trängsletdammen
Räddningstjänsten har larmats till ännu en skogsbrand i Älvdalens kommun. Larmet kom in klockan 17.30 på fredagskvällen. Enligt de första uppgifterna till SOS Alarm ska en rökpelare synas i skogen strax söder om Trängsletdammen. Enligt räddningschef Johan Szymanski var elden begränsad och släckt vid klockan 20.00-tiden.

Nytt larm om rökpelare i Älvdalen
Vid 17.22 på fredagen kom ännu ett larm om brand i Älvdalens kommun, mellan Älvdalens kyrkby och Särna. Enligt uppgift ska någon sett en rökpelare i Nyängenas naturreservat, väster om riksväg 70
Enligt räddningschef Johan Szymanski var elden begränsad och släckt vid kl. 20.00-tiden.

Efter vattenbombningen i Djurås: ”Läget är under kontroll”
Läget är under kontroll för branden som utbröt i söndags utanför Djurås. Räddningstjänsten kommer under fredagskvällen lämna över till Stora Ensos brandjour som kommer övervaka platsen de kommande dygnen.
– Läget är under kontroll, vi kan lämna över med gott samvete, säger insatsledare Kjell Olsson vid Räddningstjänsten Dala-Mitt.

Man vet inte ännu inte vad som orsakade branden och men efter området vattenbombats av helikopter är nu läget under kontroll. Insatsledare Kjell Olsson vid Räddningstjänsten Dala-Mitt meddelande under eftermiddagen att vattenbombningarna gett effekt och läget är under kontroll.
– Vi kommer kommer lämna över till Stora Ensos brandjour för övervakning av området de kommande 3-4 dygnen.

Utryckningarna till platsen har under dagen avlöst varandra. och för brandmännen Emanuel Ulars och Kent Andersson från Gagnefs räddningstjänst var det den tredje utryckningen till platsen sen i söndags.
– Vi trodde vi var klara, en halvtimme senare kom larmet, sa brandmannen Kent Andersson tidigare under dagen.

Helikopter vattenbombade branden i Rucko – Troligen blixten som slog ner
Vid klockan 19.00-tiden på fredagen började helikoptern vattenbomba branden i Rucko. Samtidigt gick vattentankbilarna i skytteltrafik, eftersom det inte finns något vatten i närområdet. Vid klockan 16.00-tiden kom larmet om en skogsbrand i Rucko, som ligger halvvägs mellan Sågmyra och Romma i Leksand, norr om Kilen. Leksands brandkår är på plats och har begärt förstärkning från Räddningstjänsten Dala-Mitt med vattentankbilar och en skogsbrandsenhet, som är särskilt tränad och utrustade för att släcka skogsbränder. Totalt finns sju enheter på plats. Räddningsledaren Anders Lasses berättar att branden började nordväst om Banberget och spred sig uppåt toppen, där man dock fått stopp på den vid kl. 19.30-tiden. En helikopter från Västerås vattenbombar där räddningstjänsten inte kommer åt.
– Vi har omringat branden, de är under kontroll, men vi blir nog kvar några timmar. Och sedan blir det eftersläckning, säger styrkeledaren Anders Lasses vid 20-tiden på fredagen. Då har helikoptern lämnat platsen.

Branden är några hundra meter från närmaste bilväg. Närmaste vattendrag är i Sågmyra så vattentankbilarna fick gå i skytteltrafik.
– Med stor sannolikhet är det blixten som slagit ner, ett åskväder har gått över området, säger Anders Lasses på Leksands brandkår.

Skogsbrand i Fyriberg – blixten slog ner
Vid 15.35 på fredagseftermiddagen kom larm till SOS Alarm. Det brann i skogen i Fyriberg, norr om Våmhus i Mora kommun.
– Man ska sett blixten slå i området, och sedan en rökpelare, säger Peter Bäcke som är räddningschef i beredskap.

Vid kl. 16.30-tiden rapporteras branden vara under kontroll. Den berör ett område på 15 x 15 meter.

Skogsbrand vid Malungsfors – grävjobb för brandmännen
Vid klockan 15.00-tiden på fredagen kom ett larm om skogsbrand nordväst om Malungsfors längs riksväg 66. Det brann i marken norr om travbanan. I väntan på räddningstjänsten höll privatpersoner branden i schack. Det ska bara handla om 2 x 2 meter som brinner, men branden har gått på djupet så när räddningstjänsten är på plats får de gräva.

Blixtnedslag på åker i Spraxkya orsakade gräsbrand
Räddningstjänsten i Borlänge larmades strax föra lunchtid på fredagen till en gräsbrand utanför Spraxkya i Borlänge kommun. Larmet kom in klockan 11.29. Det hade börjat brinna i gräset efter att en blixt slagit ned på en åker vid Finngården. Räddningstjänsten kunde konstatera att det rörde sig om en mindre brand och fick snabbt branden under kontroll.

2018-07-12

Skogsbrand i Älvdalen blossade upp igen
Räddningstjänsten fick på torsdagskvällen rycka ut på flera bränder i Älvdalens kommun. De har sannolikt uppstått efter blixtnedslag, enligt räddningschef Johan Szymanski (Se nedan!).
På fredagsmorgonen blossade en av bränderna upp igen.
– Just nu jagar vi fyra bränder. Och det åskar fortfarande och är mycket torrt i markerna så det kan bli fler, säger Johan Szymanski vid 20.15 på torsdagskvällen.

Bara någon halvtimme senare hade larm kommit in om en femte brand i närheten av Lillhärdal.

Militären hjälper till
Räddningstjänsten har också fått hjälp av militären eftersom en av bränderna kommit in på skjutfältet Trängslet.
– Vi försöker nu lokalisera bränderna, det är dålig terräng och finns inte vägar överallt, så vi kanske behöver helikopter. Men den går inte att använda på natten så då får vi försöka på marken. Men det finns inte vägar överallt, säger Johan Szymanski.

Den största branden, väster om Brunnåsen, är ca. 50 x 50 meter. En annan brand på kalfjället i naturreservatet Rödberg har slocknat men pyr fortfarande.
Det har också brunnit på flera andra ställen i länet under torsdagen, bland annat i Malung-Sälen och Leksands kommuner.

Blossade upp igen
På fredagsmorgonen har en brand om 150 x 150 meter blossat upp igen och nu använder försvarsmakten helikopter i släckningsarbetet. Branden är under kontroll och enligt Johan Szymanski finns det ingen direkt spridningsrisk men det är långt till vatten, därför används helikoptern.

Larm om skogsbrand i Sätra – var en kompost som hade börjat brinna
Det har kommit ett larm om en skogsbrand vid Sätra i Leksands kommun. Vid klockan 18.11 på torsdagen larmades SOS om en skogsbrand i Sätra, Leksands kommun.
Enligt de första uppgifterna ska det brinna i skog mellan två byggnader. Totalt ska det, enligt inringaren, handla om en yta på mellan fem och sex kvadratmeter.
Leksands brandkår ryckte ut till platsen där det dock visade sig handla om någonting betydligt mindre dramatiskt än en skogsbrand.
– Det var en kompost som hade börjat brinna. Men de boende i området hade sett det, fått fram en vattenslang och släckt själva, berättar Anders Lasses, insatsledare.

Åsknedslag ska ha orsakat skogsbränder på flera ställen i Älvdalens kommun
Enligt uppgifter från SOS Alarm ska åsknedslag ha orsakat skogsbränder i Älvdalen. Vid klockan 17.49 på torsdagen larmades SOS om en skogsbrand i närheten av Singelåsen i Älvdalens kommun. Enligt de första uppgifterna ska det ska brinna på flera ställen i Älvdalens kommun och orsaken ska vara åsknedslag.

Just nu brinner det på flera ställen i Älvdalen. Styrkor från tre stationer jobbar för fullt med bränderna och man har även fått ta in hjälp från helikopter. Vid klockan 17.49 på torsdagen kom det första skogsbrandslarmet. Personen som larmade berättade att det brann på flera ställen nära gränsen till Härjedalen – förmodligen orsakat av ett åsknedslag.
– Vi har jättemånga som larmar men ingen bra position än – så vi försöker få upp brandflyg för att ta reda på var branden är någonstans, berättade Johan Szymanski, räddningschef, vid kl. 18.40-tiden.

Klockan 19.45 kom uppgifter om att det skulle handla om totalt fyra bränder. Den största av dem uppgavs pågå väster om Brunnåsen och det skuille brinna på en yta av cirka 50 x 50 meter. Vid klockan 20.31 kom information via SOS om en brand med öppna lågor norr om Älvdalen, mot Lillhärdal. Vid kl. 21.30-tiden befann sig Johan Szymanski vid den sistnämnda branden.
– Just nu står vi på Lillhärdalsvägen dit vi dragit Moras styrka. Där har vi två bränder, säger han.

Han berättar att det handlar om totalt sex bränder.
– En av bränderna är i ett naturreservat mot Härjedalsvägen och tre av dem är på skjutfältet. Det är väl den vid skjutfältet som har störst dignitet. Framförallt är den otillgänglig, så vi har fått begära stöd från helikopter.

Han kan ännu inte ge någon prognos för när man tror sig kunna ha full kontroll över bränderna.
– Just nu är vi tre stationer – Mora, Älvdalen och Särna.

Brandflyget ska ha upptäckt skogsbrand i Lindesnäs
Strax innan klockan 18.00 ska brandflyget ha upptäckt en brand i Lindesnäs, Vansbro kommun. Vid klockan 17.50 på torsdagen kom larm om en terrängbrand i närheten av Lindesnäs i Nås socken, Vansbro kommun. Det ska, enligt SOS Alarm, ha varit brandflyget som upptäckte branden. Vid kl. 18.45-tiden var räddningstjänsten på plats och arbetade för fullt.
Det ska handla om en yta på 25 x 25 meter, cirka 100 meter från vägen, som brinner.

Branden i Djurås har blossat upp igen – ett tiotal brandmän på plats
På torsdagseftermiddagen började det återigen brinna i skogen utanför Djurås, där det under söndagen utbröt en brand i den torra terrängen som släcktes.
Det skulle dock visa sig att det inte var slut där. Vid halv fyra-tiden på torsdagen kom nämligen larm om ytterligare en brand på ungefär samma ställe – cirka 50-100 meter från den tidigare branden. Ett 10-tal brandmän arbetade under eftermiddagen med att dra slangar och koppla på vatten. Vid kl. 17.00-tiden verkade det dock som att man fått branden under kontroll.

Larm om skogsbrand norr om Öje – ska synas rökpelare från skogen
Det har kommit ett larm om en brand norr om Öje i Malung-Sälens kommun.Vid klockan 16.00 på torsdagen kom larm om en brand norr om Öje i Malung-Sälens kommun.
Enligt de första uppgifterna till SOS Alarm ska det synas en rökpelare från skogen.

Larm om markbrand mellan Yttermalung och Äppelbo
SOS Alarm har fått in uppgifter om en skogsbrand i Malung-Sälens kommun. Klockan 14.52 på torsdagen kom ett larm om en gräsbrand väster om Äppelbo i Malung-Sälen kommun. Enligt de första uppgifterna är branden 10 x 10 meter.

Larm om skogsbrand norr om Dala-Floda
SOS Alarm fick under lunchtid in uppgifter om en brand i Gagnefs kommun. Det visade sig vara en stubbe som fattat eld.
Klockan 12.39 på torsdagseftermiddagen kom ett larm om en skogsbrand vid Sivikberget i Gagnefs kommun. Enligt de första uppgifterna hade rökpelare skymtats ovanför träden. Nu bekräftar räddningstjänsten att branden, som var 10 x 10 meter, är släckt. Det var en stubbe som hade brunnit inne i skogen. Ingen kom till skada i branden.

2018-07-11

Skogsbrand söder om Malung
Klockan 21.44 på onsdagskvällen kom larm om en skogsbrand strax utanför Malung. Enligt personen som larmat SOS Alarm skulle man ha sett vit rök från skogen. Räddningstjänsten i Malung ryckte ut till platsen och lyckades lokalisera branden.
– Det var en liten liten skogsbrand på en femton kvadrat ungefär, så de ska bara spruta på lite vatten, berättar Hasse Andersson, räddningschef i beredskap.

Gräsbrand vid riksväg 70
Ett larm om gräsbrand kom klockan 15.15 på onsdagseftermiddagen. Enligt uppgift ska det brinna vid riksväg 70, mellan Rättvik och Tällberg. Det visade sig vara gnistor från en slåttermaskin som tänt eld i diket strax norr om Utby.
– Det brann bara på fem, sex kvadratmeter så det var ingen fara. Vi ska blöta på lite och sedan far vi hem, säger styrkeledaren Patrik Fredriksson från räddningstjänsten i Rättvik.

Brann igen på holmen trots eldningsförbud
SOS Alarm har kl. 12.50 på onsdagseftermiddagen fått in ett larm om en brand på en holme nära Sundborn. Enligt personen som först larmade om händelsen var branden lika stor som en fotbollsplan. Enligt de första uppgifterna pyr det i marken ute på en ö i Hobbornssjön (det brann på den platsen även i söndags, se nedan). Räddningsledaren Fredrik Candell misstänker att någon har grillat trots eldningsförbudet!

Larm om markbrand
Klockan 12.48 på onsdagen kom ett larm om en brand på Holgatan i Islingby. Enligt de första uppgifterna handlade larmet om en markbrand utomhus. Räddningstjänsten i Borlänge meddelade senare att det var en mindre brand utomhus på en gräsmatta. Det var ingenting allvarligt och branden är nu släckt.

Larm om brand längs järnvägsspåret
Larm om gräsbrand kom strax före klockan 11.00 på onsdagen. Det brinner i gräset längs järnvägsspåret vid Ringen i Borlänge. Det är vanligt att bränder uppstår i kurvan in mot banområdet, där tågen bromsar in.

2018-07-10

Gräsbrand vid Dammsjön i Säter
På tisdagseftermiddagen kom larm om en gräsbrand vid Dammsjön i Säter. Vid klockan 15.22 på tisdagseftermiddagen kom ett larm om en gräsbrand vid Dammsjön i Säters kommun.
Enligt SOS Alarm brann det i ett rotsystem i marken vid stranden.
– Räddningstjänsten har varit framme på platsen, så de har väl varit där och släckt och är på väg hem igen nu, berättar SOS Alarm strax innan 16.00.

2018-07-08

Markbrand i Baggarvet söder om Borlänge
Under söndagskvällen 19.42 kom ett larm om en markbrand i Baggarvet, Borlänge kommun. När räddningstjänsten i Borlänge kom till platsen var det är en liten markbrand på en åkermark, i anslutning till ett elskåp.
– Det finns alltid en risk när det brinner i närheten av elskåp, vi har kontakt med Borlänge energi för att säkerställa läget, säger Johan Nordin, inre befäl vid räddningstjänsten.

Branden ska nu vara släckt.
– Orsaken är oklar men troligtvis var det något fel med elledningarna som orsakade branden, säger Johan Nordin, inre befäl.

Skogsbrand i Djurås – röken gav ett nytt larm från Skeberg
Vid 17.38 på söndagen inkom ett larm om en skogsbrand i Skeberg. Men röken visade sig istället komma från en skogsbrand i Djurås. Enligt larmet ska en rökpelare synas i terrängen.
– Vi har inte hittat något, vi har även haft brandflyg som hjälpt till, säger Johan Nordin, insatsledare på räddningstjänsten.

Istället tycktes röken komma från en redan existerande brand i Djurås.
– Det är en brand längs kraftledningsgatan. 50 x 50 meter. Jag ska inte säga att den är under kontroll. Vi är där på plats och behöver inte fler resurser, var det jag hörde sist. Så vi är där och kämpar, säger Nordin.

Vid klockan 18.30 på söndagskvällen arbetade brandpersonal för fullt med att ringa in och släcka branden. Släckningsarbetet har dock varit besvärligt då det brinner mitt i skogen och brandslangar därför måste dras en lång bit. Två brandstationer arbetar under söndagskvällen på platsen.

Skogsbrand i Djurås under kontroll
Vid kl. 19.00-tiden uppgav larmcentralen att det var två räddningstjänster på plats för att bekämpa branden som då var 150 x 125 kvadratmeter stor. Det finns inga uppgifter på eventuella personskador.
Strax innan klockan 20.00 uppgav SOS Alarm att sju fordon från räddningstjänsten fanns på plats för att bekämpa branden.
På måndagsmorgonen uppger SOS Alarm att den senaste rapporten från räddningstjänsten kom 23.57 då de rapporterade att räddningsarbetet fortsätter under natten och enligt uppgift är de kvar på platsen.

Skogsbrand på ö söder om Sundborn
Klockan 07.42 inkom ett larm om en brand utomhus utanför Falun. Enligt det initiala larmet ska det vara mycket rök i skogen. I övrigt är den befarade brandens omfattning oklar. På väg ut till platsen fick räddningstjänsten mer information.
– Det brinner på en ö i Hobbornsjön, Killingholmen. Vi har fortfarande tre man kvar där ute, men vi håller på att eftersläcka och ska avveckla snart, säger Stefan Fröbom, inre befäl vid räddningstjänsten Dala-Mitt.

Insatsen blev lite annorlunda då det var väldigt oklart vad som brann när brandkåren åkte ut. Brandkåren hade inga båtar med sig utan fick låna privata för att ta oss ut. I nuläget vet inte räddningstjänsten vad som orsakat branden.

2018-07-07

Skogsbrand vid Tallhed
Vid klockan 21.20 under lördagskvällen inkom ett larm om en befarad skogsbrand vid Tallhed i Orsa. Orsa brandkår ryckte ut. Släckningsarbetet tog över sex timmar.

Pyrde i rabatt
Vid kl. 09.30 på lördagsmorgonen inkom ett larm om en misstänkt gräsbrand under en balkong på Bergmästaregatan i Falun. Räddningstjänsten släckte snabbt glöden som tros ha kommit från en fimp.
Enligt inringaren ska det ha rört sig om ett område på 2 X 5. Inringaren uppfattade då spridningsrisken som liten.
– Det var en liten brand i rabatten, jag skulle tro att det är någon fimp som fattat eld. Det brann inte direkt men det glödde lite, säger Thomas Samuelsson, räddningsledare på Räddningstjänsten Dala Mitt.

2018-07-05

Skogsbrand i Falun under kontroll
Räddningstjänsten larmades på torsdagseftermiddagen till en skogsbrand i Falun. Larmet kom in klockan 14.49. Enligt de första uppgifterna skulle det brinna på en yta av cirka 5 x 5 meter i skogen strax norr om E16 i höjd med Haraldsbo. Det ska vara tio meter till närmaste hus.
Vid klockan 15.30 meddelade räddningstjänsten att det är mest gräs och lite skog som brinner på en yta av cirka 10 x 10 meter. Man har branden under kontroll och håller just nu på med släckningsarbete.

Rådig chaufför grep in när det brann längs spåret i Avesta
Vid kl. 14.00-tiden på torsdagen brann det på cirka fem kvadratmeter längs spåret, i närheten av Mästerbo i Avesta. Räddningstjänsten ryckte ut.
– Men en rådig lastbilskvinna hade redan släckt med pulversläckare när vi kom fram, så det var lugnt, vi behövde bara blöta på lite, rapporterar en nöjd styrkeledaren i Avesta.

Larmades om gräsbrand vid banvallen i Krylbo – hittade ingen
Vid klockan 04.00 inkom larm till SOS Alarm om brand vid banvallen i Krylbo. Räddningstjänsten i Avesta ryckt ut och har kontrollerat i området men de kunde inte hitta någon brand. Brandstyrkan vände tillbaka till brandstationen utan någon åtgärd.

2018-07-04

Larm om skogsbrand i Skarsåsen – halv hektar i brand
Vid klockan 08.29 på onsdagsmorgonen larmades SOS Alarm om en skogsbrand i Skarsåsen, Transtrands socken, i Malung-Sälens kommun. Enligt de första uppgifterna rör det sig om ett område på en halv hektar, 5 000 kvadratmeter, som brinner. Vid kl. 09.15 hade första brandbilen från räddningstjänsten precis kommit fram till platsen.
– Det jag vet är att det brinner som tusan och att det är svårt att hitta vatten. De håller på att dra slang just nu, berättar Per Hampus, brandchef, vid klockan 09.35-tiden. Då var även en helikopter på gång för att bistå i släckningsarbetet.

Vid klockan 11.00 bekämpades fortfarande branden och den hade då spridit sig rejält, enligt räddningstjänsten. Ännu en helikopter och brandflyget hade då kallats in.
– Det är många som ringer in och ser röken på håll, säger SOS Alarm strax efter klockan elva.

Vid kl. 11.00-tiden trodde räddningstjänsten att det brann på en yta om 200 x 600 meter. En timma senare var beskedet att de troligtvis spridit sig mer än så. Runt 11.45-tiden var branden ännu inte under kontroll. Brandstyrkor från Lindvallen och Transtrand bekämpade branden.
– Det brinner på. Jag har inte hört annat. Jag har inte hört om den andra helikoptern har kommit fram än, från Värmland, men jag tror att vi har två rätt snart.

Hela Malung-Sälens räddningsstyrka arbetade för att få hejd på branden under torsdagen och en helikopter var snabbt på plats för att vattenbomba över skogsområdet. Sedan kom en helikopter från Värmland och hjälpte till med vattenbombningen vilket underlättade arbetet.
Vid fyratiden meddelade Per Hampus, räddningschef i Malung-Sälen att ett släckningsarbete pågår men att branden äntligen är under kontroll.
Senare under onsdagskvällen kommer ärendet lämnas över till Naturvårdsverket som äger marken.

Larm om skogsbrand i Borlänge var brinnande bil
Vid 01.51 natten till onsdagen larmades SOS om en skogsbrand på Tjärnavägen vid Mellsta i Borlänge.
När räddningstjänsten kom fram visade det sig vara en bil som brann med öppna lågor.
Omkring en halvtimme senare var elden släckt och räddningstjänsten kunde lämna platsen.
– Det ska göras en undersökning av bilen under morgonen, den var för varm för att det när polisen var där i natt, säger Christina Hallin, presstalesperson vid polisen.

Rotbranden hör ihop med bilbranden
Vid kl. 08.30-tiden på onsdagsmorgonen kom larm om brand intill Tjärnavägen, på andra sidan vägen vid Mellstaparken i Borlänge. Det visade sig vara rökutveckling från ett rotsystem.
Räddningstjänsten i Borlänge ryckte ut och rökutvecklingen visade sig höra ihop med en bil som brann med öppna lågor vid kl. 02.00-tiden natten mot onsdagen. Räddningstjänsten har läget under kontroll, marken ska blötas ner, men eftersom det ligger en vattentäkt intill från man ta det lite försiktigt.

Räddningstjänsten i Avesta larmades om röklukt – sökte efter befarad brand
Vid kl. 01.00-tiden natten mot onsdag inkom larm om röklukt i Skräddarbo norr om Avesta.
Larmet inkom klockan 01.10. Räddningstjänsten larmades till Skräddarbo efter att inringaren känt röklukt men inte sett någon rök. Enligt SOS Alarm åkte räddningstjänsten vidare mot Jularbo för att försöka hitta varifrån röklukten kom från. De ska ha åkt ett varv i området och känt att det varit en diffus röklukt lite här och där, men kunde inte lokalisera röklukten. Det fanns inte heller någon brand.
Vid kl. 02.00-tiden avslutade styrkan ärendet och åkte tillbaka till stationen.

2018-07-03

Skogsbrand vid Trylännet i Säters kommun
Räddningstjänsten var på tisdagseftermiddagen på plats vid sjön Trylännet i Säters kommun där man bekämpande en skogsbrand. Klockan 16.59 kom ett larm om en markbrand vid Trylännet. Enligt de första uppgifterna handlade eldsvådan om en gräsbrand. Cirka 20 minuter senare förklarade dock räddningstjänstens inre befäl, Anders Nyman, att branden var större än vad larmet först angett.
– Det är snarare en skogsbrand. Vi vet inte än hur stor den är, vi har långt att åka så vi är inte alls framme. Brandflyg är ovanför just nu. Jag kan inte svara på hur stor den är.

Det ska ha brunnit på en yta av cirka 100 x 75 meter. Vid klockan 19 är räddningstjänsten på plats med tolv man som jobbar med släckningsarbete.
– Vi har branden under kontroll, säger Anders Nyman.

Räddningstjänsten bedömer att man kommer vara kvar på platsen i cirka en timme till. Sedan får skogsägaren ta över bevakning av brandplatsen. Det är oklart hur branden startat.

Gräsbrand vid motorbanan i Gåsvarv
Det brinner i gräset vid motorbanan i Gåsvarv, söder om Älvdalen. Enligt larmet som kom till SOS Alarm vid kl. 14.30-tiden på tisdagseftermiddagen rör det sig inte om ett stort område – en yta på 10 x 10 meter.

Mora brandkår: Flera av markbränderna tros vara anlagda
Under de senaste dagarna har flera markbränder startat i Mora, Vansbro och Malung. Bränderna misstänks nu vara anlagda, enligt Mora brandkår. Det finns ett genomgående mönster när det kommer till bränderna enligt Mora brandkår, vilket gör att bränderna misstänks vara anlagda.
– Det känns inte roligt alls. Det finns ingen naturlig förklaring och bränderna ser exakt likadana ut, åtminstone i åtta fall, säger Peter Bäcke ställföreträdande räddningschef vid Mora brandkår.
Räddningstjänsten ber allmänheten vara extra vaksamma om man ser något speciellt vid vägarna.

Lyssna på intervjun: Flera bränder tros vara anlagda 1:34 min

Brand i terräng söder om Sillerö
Vid kl. 05.30-tiden på tisdagsmorgonen kom larm om skogsbrand nära Sillerö, mellan Malung och Tyngsjö.
– Vi har ringat in branden och har den under kontroll, säger räddningschefen Per Hampus tre timmar senare.

Enligt larmet brann det på västra sidan om älven, strax söder om Ljustjärnen. Deltidsbrandkåren från Malung ryckte ut, och fick kalla in tre extra. Totalt var de nio stycken som drog slang och släckte, de angrep elden från tre håll.
– Det brann på ett ganska stort område – 250 gånger 300 meter i kuperad terräng. Turligt nog var det nästan vindstilla, säger räddningschef Per Hampus.

Det finns ingen bebyggelse i området, förutom en slogbod. Vid kl. 08.30-tiden på morgonen hade räddningstjänsten ringat in branden. Det är bolagsskog som brinner och skogägaren kommer att kalla in personal för att släcka ner det sista, och bevaka området.
– Jag är på väg för att fixa smörgåsar, mannarna fick ju ingen frukost, säger Per Hampus som inte ser någon naturlig förklaring till branden. Inga skogsmaskiner igång i området.

2018-07-02

Gräsbrand vid spåret i Mora-Noret stoppade tågtrafiken
En brand vid tågspåret orsakade på måndagskvällen stopp i tågtrafiken mellan Borlänge och Mora. Larmet om branden kom in klockan 19.44 efter att man sett från ett tåg att det brann på banvallen i Noret i Mora. Mora brandkår ryckte ut till brandplatsen. Branden orsakade stopp i tågtrafiken förbi platsen och påverkar tåg mellan Borlänge och Mora. Vid klockan 20.30 var tågtrafiken i gång igen.

Markbrand i Kättboåsen
Klockan 18.18 på måndagskvällen fick Mora brandkår ett larm om en brand i terrängen vid Kättboåsen.

Larm om gräsbrand i Vika
Mora brandkår har larmats till en gräsbrand i Vika utanför Mora.Larmet kom in klockan 17.46. Enligt de första uppgifterna till SOS Alarm ska det brinna på en yta av cirka 15 x 20 meter.

Skogsbrand utanför Mockfjärd under kontroll
Räddningstjänsten larmades på måndagseftermiddagen till en skogsbrand utanför Mockfjärd i Gagnefs kommun. Larmet kom in klockan 15.39. Enligt de första uppgifterna till SOS Alarm skulle grå rök synas från skogen vid motorbanan. Det visade sig att det brann på en yta av cirka 50 x 50 meter i skogen. Räddningstjänsten har branden under kontroll och kommer vara kvar på platsen till cirka klockan 17.30 för att släcka det sista.

Brand i bajamaja spreds till gräsmatta
Strax före klockan fem på måndagsmorgonen fick SOS larm om en gräsbrand i Borlänge. Enligt larmet har det brunnit i en bajamaja bakom Maserhallen och gräset ska ha tagit eld. När räddningstjänsten kommer till platsen är det en ytterst liten yta och utan spridningsrisk. Man kan snabbt släcka och återgå till stationen.

2018-07-01

Rökutvecklingen i Fors under kontroll
Det var vid kl. 18.58 på söndagskvällen som SOS Alarm fick larm om rökutveckling vid tågspår i Fors, norr om Avesta. Räddningstjänsten var på plats med fyra brandbilar.
– Vi har precis lämnat platsen och rökutvecklingen var en sträcka på 10 meter som vi nu har blötlagt, säger Kristian Thunström, styrkeledare i Avesta.

Larm om brand – uppgifter om grå rökpelare
Räddningstjänsten i Vansbro har fått rycka ut för att hjälpa till vid en brand på andra sidan länsgränsen, norr om Ekshärad. Vid klockan 13.50 på söndagen kom larm om en brand i norra Avradsberg i Vansbro kommun. Det visade sig dock handla om brand norr om Ekshärad i Värmland. Räddningstjänsten i Vansbro var dock, vid 15.30-tiden, på väg dit för att bistå.
– Vi är på väg dit vi också, som hjälp. Det verkar vara en rätt så kraftig brand och den är inte under kontroll, berättar Jens Hermansson, räddningschef i beredskap.
Enligt NWT är det ett område på 600 x 300 meter som brinner.

Storbrand fortsätter påverka tågtrafiken i Dalarna
Det brinner fortfarande i skogen och längs järnvägen söder om Grängesberg, i trakterna kring Hörken, Silverhöjden och Grillsberget. Branden började redan i går vid lunch och det brinner längs en flera kilometer lång sträcka vid järnvägen, och branden har också spridit sig in i skogen. Branden påverkar tågtrafiken mellan Borlänge och Ställdalen där det kommer vara tågstopp under hela måndagen, enligt Trafikverket.

Besvärligt släckningarbete fortsätter
Räddningstjänsten börjar få kontroll över de bränder som härjat utefter järnvägen vid Hörken i norra Örebro län. Det var under söndagsförmiddagen som ett förmodat trasigt tåg under färd antände gräset längs banvallen.
– Det är svårjobbad terräng i området, säger Martin Duberg, inre befäl vid Nerikes brandkår.

På måndagsmorgonen var fem styrkor med 30 brandmän fortfarande i färd med att släcka bränderna i området kring Hörken som på flera ställen spridit sig in skogen.
– Det är framförallt på tre ställen längs en sex kilometer lång sträcka som vi har arbetat under natten. Där har det spridit sig in i skogen, säger Martin Duberg, inre befäl vid Nerikes brandkår.

Inte riktigt under kontroll
Två av bränderna, norr om Hörken vid Grillsberget, var under kontroll. Fokus under måndagsmorgonen låg på en brand som fortsatt söder om Hörken.
– Där jobbar vi just nu och den är inte riktigt under kontroll, men det börjar se bra ut, säger Duberg.

Besvärlig terräng
Under söndagen anslöt sig människor som bor i området för att hjälpa till med släckningsarbetet. Även det skogsbolag som äger mark i området har haft personal på plats under natten. Enligt Duberg är det besvärlig och kuperad terräng för personalen att arbeta i.
– Just nu samlar vi kraft för att kunna avsluta det här, säger Martin Duberg.

Vid 08.45 uppgav Nerikes brandkår att arbetet fortsätter och en ny lägesuppdatering kommer att ske vid lunchtid.
– Läget är stabilt. Vi kommer att ha en stor styrka kvar på platsen och fortsätta med vattenbombning med hjälp av helikopter, säger Daniel Langenbach, inre befäl.

Gräsbränderna i Ludvika släckta
Flera gräsbränder uppstod på söndagseftermiddagen i närheten av Ludvika och en skogsbrand spred sig nära Hörken vid södra länsgränsen. Extra resurser sattes in för att bekämpa bränderna som kommer att orsaka störningar i tågtrafiken under måndagen.
På måndagsmorgonen var bränderna inom räddningstjänsten i Ludvikas bevakningsområde släckta och satta under bevakning. Under söndagen pågick ett intensivt arbete för att få bukt med lågorna.
– Vi har ett område strax utanför Landforsen som är ungefär 30 gånger 50 meter där det brinner, men vi har branden under kontroll. säger brandförman Jonathan Falk vid 13-tiden på söndagen.

Enligt räddningstjänst på plats rörde det sig om gräsbränder.
– Det tar sig om och om igen eftersom det är så torrt, säger Jonathan Falk.

Störningar i tågtrafiken
Bränderna påverkar tågtrafiken i Dalarna på så sätt att det är stopp mellan Ludvika och Ställdalen vilket påverkar tågtrafiken mellan Hallsberg och Gävle, Ludvika och Mora. Trafikverket hänvisar resenärer till det tågbolag med vilket man tänkt att resa.

Stor brandrisk
Det är oklart hur bränderna uppstått.
– Det är vanligt att tåget antänder gräs när det åker förbi och bromsar, det är oklart om det är det som hänt men troligtvis är det så, säger Jonathan Falk.
Flera extra resurser såsom deltidsbrandkår och även Smedjebackens räddningstjänst kallades in.
En brand ska också uppstått nära Hörken vid södra länsgränsen. Räddningstjänst från Grängesberg och Sunnansjö kallades dit för att bistå.
– Det ska röra sig mer om skogsbrandkaraktär där, säger Jonathan Falk.

Det är just nu extremt torrt i markerna i länet och risken för skogsbrand klassas som mycket stor.

Flera larm om gräsbränder efter järnvägen – “Det brinner för fullt”
Det brinner på flera ställen längs järnvägen i Ludvika. Vid klockan 11.06 på söndagen kom larm om en gräsbrand intill järnvägen i närheten av Landforsen i Ludvika kommun. Drygt en halvtimme efter det första larmet, vid klockan 11.38, kom nästa. Enligt det ska det ha uppstått två glödbränder intill spåret vid Hammarbacken. Vid kl. 11.42 kom uppgifter om en ytterligare brand – denna gång i Gräsberg. Även där brinner det längs spåret. Enligt Torbjörn Berg vid räddningstjänsten i Ludvika ska det handla om en brand som startat längs järnvägsspåret vid Hörken i Ljusnarsbergs kommun och som sträcker sig ända därifrån till Gräsberg.
– Det brinner för fullt, kanske inte hela vägen men på långa sträckor längs järnvägen, säger han.

Hur stor yta är det som brinner?
– Jag har ingen uppfattning om det än.

2018-06-30

Två markbränder med bara några minuters mellanrum i Malung
På lördagseftermiddagen larmades räddningstjänsten i Malung om två bränder – detta med bara några minuters mellanrum. Vid klockan 15.39 på lördagseftermiddagen kom larm om en brand vid Holselen, cirka en mil sydväst om Malung. Enligt räddningstjänsten brann ett område på cirka 50 x 50 meter.
Bara några minuter senare, vid klockan 15.39, kom nästa larm. Denna gång handlade det om en brand vid Byråsen. I det fallet handlade det om en markbrand på cirka 30 x 30 meter. Räddningstjänsten lyckades dock släcka båda bränderna relativt snabbt. Vid 17.45 hade de fortfarande personal på de båda platserna men skulle, så fort de anlänt, lämna över till markägarna.

Gräsbrand i Stora Skedvi – lövhög som pyrt och fattat eld
Vid halv fyra på lördagsmorgonen fick SOS ett larm om en gräsbrand i Stora Skedvi. Enligt SOS var det en privatperson som eldat i en lövhög sedan flera dagar tillbaka. Elden hade tagit sig och räddningstjänsten fick rycka ut och släcka branden men kunde snabbt återgå till stationen.

2018-06-29

Buske brann i Borlänge
Kvart över elva på fredagskvällen fick SOS ett larm om en gräsbrand i Borlänge.Enligt larmet var det en buske som brann vid Tenoren. Räddningstjänsten kallades till platsen och ett träd som hängde över busken riskerade att ta eld. Men när räddningstjänsten anlände hade det mesta av branden slocknat och det pyrde i busken. Räddningstjänsten kunde efter släckningsarbetet återgå till stationen.

Markbrand i Gruckåkvarn mellan Vansbro och Äppelbo
Räddningstjänsten fick larm strax innan kl. 18.00 på fredagen om markbrand i Gruckåkvarn, Vansbro. En till markbrand fanns i närheten av Gruckokvarn och lågorna, som täckte ett skogsområde på hundra gånger hundra meter enligt SOS Alarm är nu under kontroll, säger Jens Hermansson, räddningsledare i Vansbro. Räddningstjänsten var på plats och inga personer kom till skada.
– Vi vet inte vad som orsakat branden men det var två bränder nära varandra men inga personskador och fastigheter har kommit till skada, bara skogsmark, säger Jens Hermansson, räddningsledare i Vansbro.

Skogsbrand vid Brindberget väster om Äppelbo släckt
Halv fem på fredagseftermiddagen tog SOS Alarm emot ett larm om en skogsbrand på Brindberget i Vansbro kommun. Klockan 17.32 kunde räddningstjänsten meddela att man har släckt branden och är på väg från platsen.

(Obs! Äldre inslag raderade)

2018-07-17 16.00 Uppdaterat: 16.30, 20.00, 22.00
2018-07-18 O.s.v.