Soteldslarmen fortsätter – Brandskyddsföreningen: Information om soteld och råd för att undvika soteld

Nya larm om soteld!

Larm om skorstensbrand i Grängesberg
Ett larm inkom till SOS Alarm på onsdagen den 22/1 klockan 10.50. Det var en soteld i området Öraberget i Grängesberg. Det brand med öppna lågor i skorstenen.
Grängesbergs brandkår och Ludvika brandkår larmades.
Brandkåren sotade ur skorstenen.

Äldre larm:

Larm om soteld i Skamsberget
Klockan 01.00 på natten mot torsdag den 16/1 fick Vansbro brandkår ett larm om soteld i området Skamsberget i Vansbro.

Soteld i värmeverket i Boda kyrkby

Under tisdagseftermiddagen den 14/1 inkom ett larm om soteld i värmeverket i Boda kyrkby, i Rättviks kommun, som ligger vägg i vägg med brandstationen för brandvärnet i Boda.

Soteld i Mora – slog lågor ur skorsten
Det brinner i en skorsten i en byggnad i Mora, enligt ett larm till SOS Alarm. Larmet om sotelden inkom kl. 09.15 på tisdagsmorgonen den 14/1. Brandkåren i Mora har larmats till platsen, där det enligt uppgifter till SOS Alarm ska komma lågor ur skorstenen. Det har inte kommit in någon rök i byggnaden.
– Vi är där och sotar ur skorstenen, säger Johan Szymanski, räddningschef på Brandkåren Norra Dalarna.

I nuläget uppskattar han att de är klara på platsen vid kl. 10.30-tiden. Det kom aldrig in någon rök i byggnaden.

Larm om soteld i villa i Sundborn
Ett larm om soteld i Sundborn inkom på måndagen den 6/1. Larmet kom kl. 12.58 på Trettondagen och räddningstjänsten i Svärdsjö ryckte ut. Det visade sig att det var ett tekniskt fel i en pelletsbrännare i villan. Ingen brand eller rök vid framkomst. Brandmännen kontrollerade skorsten.

Soteld i Kvarnåker i Dala-Järna
Klockan 14.53 på lördagen den 4/1 fick räddningstjänsten larm om en soteld i Kvarnåker i Dala-Järna. Dala-Järnas två FIP-bilar larmades till villan och sedan kom även Vansbro brandkår med släckbil och vattentankbil till platsen.

Soteld i Falun
Klockan 14.06 på måndagseftermiddagen den 30/12 fick Falu brandkår ett larm om en soteld. Det var en mindre soteld i murad skorsten. Ingen påverkan på huset i övrigt. Branden är släckt och ingen risk för följdskador föreligger.

Larm om soteld i Karlbo – gnistor sprutade ur skorstenen
Det slog gnistor ur skorsten från ett hus i Karlbo, söder om Avesta. Larmet inkom till SOS Alarm på söndagen den 29/12 och Avesta brandkår fick rycka ut och ta hand om sotelden.

Soteld i Dala-Järna
Klockan 15.41 på söndagseftermiddagen den 22/12 fick räddningstjänsten i Vansbro ett larm om soteld i Dala-Järna.

Misstänkt soteld
Klockan 17.34 på onsdagseftermiddagen den 18/12 fick Falu brandkår ett larm om misstänkt soteld.

Tidigare garagebrand i Tällberg tog sig igen
Under torsdagsmorgonen den 5/12 släckte brandkåren en brand i ett garage i Tällberg orsakad av en soteld som spred sig.
Strax innan klockan 13.00 på torsdagseftermiddagen larmades SOS Alarm om att branden tagit sig igen. Brandkåren i Leksand larmades igen. Enligt SOS Alarm är fem brandbilar på plats och försöker släcka branden. Det blåser kraftiga sydvästvindar i Siljansbygden just nu.
Enligt brandchef Johan Szymanski på Norra Dalarnas Brandkår har det tagit sig igen och brinner för fullt. Brandkårerna i Leksand, Rättvik och Mora är nu på plats för att släcka branden en gång till. Taket har rasat in och det hjälper inte att spruta vatten. Norra Dalarnas Brandkår räknar med att det tar två och en halv timme att få kontroll på branden igen.

Garage tog eld i Tällberg efter soteld
Klockan 05.05 natten till torsdagen den 5 december fick Leksands brandkår ett larm om brand i byggnad.
Flera brandbilar fick rycka ut till Tällberg på torsdagsmorgonen för att släcka en brand i ett större garage vid en villa. Vid kl. 07.30-tiden kom nya besked från brandkåren att branden är släckt.
Det var en soteld från en kamin som hade spridit sig ut till tak- och väggkonstruktionen. Brandmännen har sett till att alla glödhärdar i tak och väggar är släckta.  

Soteld i Dala-Floda
Klockan 12.16 på onsdagen den 4 december fick brandkåren i Mockfjärd ett larm om en soteld på en adress i Dala-Floda. Det glödde i en skorsten. Det visade sig vara en mindre soteld.

Soteld i Torrbo
Räddningstjänsten arbetade under fredagskvällen den 29 november med en soteld i en villa i Torrbo utanför Smedjebacken. Larmet kom klockan 21.14 och styrkor från Smedjebacken och Ludvika arbetade på platsen. Räddningstjänsten släckte soteld men kunde konstatera att det var “lite krångligt”.

Soteld i Vansbro
Klockan 21.06 på måndagskvällen den 25 november fick brandkåren i Vansbro ett larm om en soteld.

Brandskyddsföreningen: Information om soteld och råd för att undvika soteld:

Vad är soteld?
Soteld är när sot och tjära i skorstenen brinner. Det inträffar omkring tusen sotbränder i Sverige varje år. Om man inte eldar effektivt bildas mer avlagringar på skorstenens insida. Om man sedan eldar kraftigt kan det som sagt ta eld. Ser man en eldkvast ur skorstenen och hör ett dovt muller har man en soteld. Då ska man stänga de luckor som finns på eldstaden och genast ringa räddningstjänsten på telefonnummer 112. Därefter ska man kontrollera hela skorstenen efter läckage där det tränger ut rök. Särskilt bör man kolla vid bjälklagsgenomgångar och på vinden, om det finns någon. Låt sotaren göra en besiktning av skorstenen innan eldningen påbörjas igen.

Fråga hyresvärden när skorstenen senast är sotad och brandskyddskontrollerad. Om den inte är sotad på fyra år eller brandskyddskontrollerad under de senaste åtta åren måste det genomföras innan man använder den öppna spisen. Man kan alltid fråga sotningsdistriktet i kommunen hur ofta sotning ska genomföras och när den senast är utförd.

När man sedan använder eldstaden är det viktigt att man eldar på ett effektivt sätt. Om man eldar rätt blir förbränningen bättre och det bildas mindre sot och tjära.
• Starta snabbt. Använd finkluven ved för att få en bra glödbädd.
• Använd torr ved i lämplig storlek.
• Elda inte mer än 3 kg ved i timmen om det inte i skötselanvisningen anges att det går att elda mer.
• Elden ska brinna, inte pyra.
• Kontrollera röken. Den ska vara genomskinlig, inte svart.
• Lägg sot och aska i en plåthink med lock.

Naturligtvis ska det även finnas en brandvarnare och brandsläckare i stugan. Vi rekommenderar en pulversläckare på minst 6 kilo med lägsta klassificering 43A 233BC.

2020-01-14 11.00
Uppdaterat: 2020-01-15 13.00, 2020-01-16 13.00