Sollerö-Nytt: “Bygg nya hyresbostäder på Sollerön”

Bostadsbristen fortsätter
För några årtionden sedan sålde Mora kommun hyreshus i Mora tätort och på Sollerön för att få in pengar för att bygga nya hyreslägenheter. I Mora byggdes det några nya hyreshus, men här på Sollerön kom inga nya hyresbostäder! Och sedan dess har bostadsbristen bara fortsatt och fortsatt i kommunen och på Sollerön.

Och denna vecka så kom då Länsstyrelsen Dalarnas bostadsrapport som gav vid handen att det var bostadsbrist i de flesta dalakommunerna, utom i två som hade överskott på bostäder: Orsa och Älvdalen.
Läs mer: Bostadsbrist i de flesta dalakommunerna

Bostadsbristen i Dalarna hinder för företagen
Men bostadsbristen i Dalarna skapar även hinder för företagen. Kompetensbrist hos företag och offentlig sektor är resultatet av den ökande bostadsbristen i Dalarna. Det rapporterade Länsstyrelsen Dalarna i augusti förra året. Läs mer: Fortsatt bostadsbrist i Dalarna skapar hinder för företagen
Den ökande bostadsbristen i Dalarna börjar nu resultera i kompetensbrist hos företag och offentlig sektor. Framför allt behövs det fler hyreslägenheter med överkomlig hyra för inflyttande personal.

Mora kommun tog år 2017 fram ett nytt program för bostadsförsörjningen i kommunen, men där verkar det bara vara centralorten Mora som gäller. Läs mer: Kommunnytt Mora: Mora får nytt program för bostadsförsörjningen

Och i december så kom nyheten att Mora Moraalliansen ska tvinga Morastrand AB att sälja cirka 700 lägenheter för att ännu en gång få in pengar och att omkring 2000 hyresgäster berörs. Västerpartiet i Mora protesterade mot förslaget. Läs mer: DEBATT Moraalliansen ska tvinga Morastrand att sälja lägenheter

Bygg nya hyresbostäder på Sollerön!
Ja, det säger allt fler sockenbor på Sollerön och i Gesunda. Många sätter upp lappar på anslagstavlorna i socknen i hopp att några vill hyra ut privat, men det är svårt att få tag i hyresbostäder.
Då Sollerö sockenförening köpte det f.d. kommunalhuset på Sollerön, nuvarande Sockenhuset, så ringde många till Sockenkontoret och var intresserade av hyreslägenheten i huset som annonserades ut. Den gick dock direkt.
Det är även en hel del ungdomar i socknen som vill flytta från föräldrahemmet och starta sitt eget liv/bilda familj och behöver sin första hyresbostad. Men det blir ju omöjligt då det inte finns lediga hyreslägenheter i Sollerö socken(eller i Mora).
Det gör ju att de får lov att bo kvar hos föräldrarna i många år och det kanske inte är så roligt då man är i 18-20 årsåldern!
Det enda raka är att Mora kommun tar med kyrkbyarna och övriga små tätorter i landsbygdssocknarna Sollerön, Venjan, Mora och Våmhus i bostadsförsörjningsplanen, så att det inte bara blir centralorten Mora som ska ha allt!
I andra dalakommuner i södra länsdelen har man satsat på sina landsbygdssocknar då det gäller hyresbostäder, villaområden och företagande och där växer kommunerna och drar därför ifrån Mora kommun varje år då det gäller befolkningsstatistiken.

Och på Sollerön finns inget behov av “dyra lyxbostäder” som man bygger i centralorten Mora, utan det som efterfrågas är “billiga standardlägenheter”! Och mark finns det att bygga på, även i Gesunda. För om man vill att ungdomarna ska stanna kvar i denna kommun så får nog Moras politiker tänka om!
För 6 av 10 skolungdomar vill flytta från kommunen och det är fem procentenheter högre än rikssnittet.
Läs mer: Ungdomar i Mora har positiv framtidstro – men många vill flytta från kommunen

Om fler hyresbostäder byggs så finns det lägenheter för de äldre sockenborna som inte lägre orkar ta hand om villan/gården och vill flytta till lägenhet. Och då friställs ju villor/gårdar till de kommande generationerna med! Så var det förr och så kan vi få det igen, men då måste kommunen bry sig!

2020-02-14 14.00