Soldmål pratas över riksgränserna!

30 jun, 2021 | Aktuellt, Företagsamma, Glimtar från socknen

I förra numret kunde du läsa om soldmål och att det finns en ordbok för soldmål.

Hur kommer det sig att boken ”Färdär frå Soldn” finns? Solleröbladet frågade Lina Margit Andersson i Kulåra, som tillsammans med Suzanne Danielsson skrev boken.

Arbetet till ordboken startade redan 1915 då hembygdsforskarna Håll Nils Mattsson och Karl Lärka började ana vart vårt urgamla språk var på väg. I ett kortregister samlade de små lappar med nedtecknade ord och meningar som de snappat upp från äldre solleröbor. Håll Nils fortsatte ordsamlandet livet ut. När han avled 1959 hade han hunnit komma till bokstaven L i sitt noggranna arbete att skapa en grund. Resten M – Ö fanns i en liten svart anteckningsbok. Hembygdsintresserade i Sollerölaget tog vid 10 år senare och fortsatte arbetet, som ju kan jämföras med Svenska Akademins Ordlista. År 1994 var man klar med bokstaven Ö. Grunden för en ordbok var lagd.

Då började Suzanne Danielsson och jag att försöka skapa en ordbok och den trycktes 6 år senare 1999, 84 år efter det att Håll Nils och Karl Lärka tog initiativet.”

Lina Margit berättar en historia om hur soldmålet fungerar över riksgränserna. ”Juha heter en man som kom till Sollerön som krigsbarn under andra världskriget. Han kunde ingen svenska men lärde sig snabbt prata soldmål och fick många kamrater här på ön. Jag var en av dem. Efter kriget flyttade Juha hem till Finland men vi fortsatte att hålla kontakt med brev på soldmål. För några år sedan bjöd Juha över mig och min man Bosse till Finland. ”Hur ska vi känna dig frågade jag på soldmål i telefonen”. ”När du ser en liten grå gubbe till höger precis när du går iland så är det jag,” svarade Juha. ”Och det var det! Han pratade finska, jag pratade svenska men båda två pratade vi soldmål.”

Det finns flera liknande historier där soldfok som emigrerat till USA återvänt i modern tid och konverserat med sin släkt på soldmål.

Du som pratar eller vill lära dig Soldmål får gärna meddela detta till info@ solleron.se

Ordboken ”Färdär frå Soldn” finns att låna på biblioteket eller köpas av Lina Margit.