Sockenföreningen info, nyheter & svaren på Quizen

STORT GRATTIS ASTRID!
Mora kommuns kulturpris 2020 har tilldelats Astrid Gustafsson på Sollerön för hennes långsiktiga engagemang för vikingar.
”Mitt intresse för vikingar grundlades redan som liten flicka. Min mor från Norge hade ett litet vikingaskepp i silver som jag tyckte var så vackert. När jag senare i livet besökte Bygdöymuséet i Oslo och såg det imponerande Osebergsskeppet förstärktes mitt intresse. Man förknippar vikingatiden med en våldsam tid men det intressanta är att vikingarna hade en högtstående kultur. Det bevisar bl a alla vacka fynd som har grävts fram. Fynden här på Sollerön är berömda långt utanför Sveriges gränser. Att ett av vikigatidens mest praktfulla svärd grävdes fram i Bengtsarvet vet kännare. Sådana fynd tyder på ett välbärgat samhälle här på Sollerön.
Nästa år blir extra spännande. Med stor sannolikhet finns det en kultplats – harg vid gravfälten. Sommaren 2021 kommer kultplatsen att undersökas med markradar där vi kan se 2-3 m ner i marken. De bilder som vi får fram kommer sedan tolkas av forskarna och ge oss ytterligare en viktig pusselbit om hur dåtidens Solleröbor levde,” avslutar en glad Astrid.
Motiveringen till kulturpriset lyder: ”För långvarigt och djupt engagemang kring vikingatidens lämningar på Sollerön. Astrid Gustafsson har genom nationella och internationella kontakter strävat efter att tydliggöra och belägga den tidiga bebyggelsen på Sollerön. Hon har i dokumentation, genom visningar och praktisk forskning lämnat viktig information om bygdens historia till eftervärlden”.

INGEN MIDSOMMAR UTAN SOLLERÖJORDGUBBAR
”Pappa startade i liten skala 1996 och sedan har företaget vuxit och vuxit. Idag odlar vi jordgubbar och hallon på ca 7-8 hektar mark i Utanmyra”, säger en glad Peter Blachowski när vi når honom på telefon i Rättvik där han är och säljer jordgubbar.
”Sollerö Jordgubbar är ett starkt lokalt varumärke i Dalarna. Jordgubbarna är så efterfrågade så vi säljer faktiskt slut. Vi åker runt i tre bilar och säljer i de större orterna kring Siljan. Via Grönsakshallen levererar vi också till butiker. Säsongen startar första veckan i juni och sträcker sig ända in i slutet av september. Vi har tidiga sorter som Rumba och Flair som följs av populära Kimberley och sedan kommer medelsena sorter som Faith och Malvina. Sedan 7-8 år odlar vi också hallon i 4 tunnlar. Starten skedde med trädgårdshallon och för 3 år sedan odlar vi även Polka, hösthallon, under hela september.
Hallon har ökat i popularitet och används mycket i desserter, senast bland annat på Nobelfesten.”
Sollerö Jordgubbar är ett familjeföretag där Peter är försäljningschef och hans syster Ewa är VD. Med i bakgrunden finns pappa Janek. ”Under högsäsong är det mellan 8-10 personer som plockar på odlingsfälten ”, avslutar Peter, som passar på att önska alla Solleröbor en Skön och mumsig Midsommar
samtidigt som han hälsar alla välkomna till butiken!

RARITET I NÖRDERVÄJK!
4 ägretthägrar syntes från fågeltornet den 7 juni. Lokala fågelskådare strömmade till för att njuta
av de vackra fåglarna. Ägretthägern är en sällsynt gäst i våra trakter. Den häckar i tropiska och tempererade områden. Vingbredden är 1,3 – 1,7 m. Några kolonier finns på Gotland och i Kalmar.
Sedan vill vi passa på att göra en rättelse. ”Enkelbeckasinen – som vi skrev om i förra numret –
”flaxar inte med sina vingpennor”. Det är de yttre stjärtpennorna som vibrerar och åstadkommer ett
karaktärisktiskt ljud när fågeln dyker mot marken.

KYRKAN SKÄNKER BÖNHUSET TILL GESUNDA BYSTUGEFÖRENING
”Det är en stor ära för oss att få överta och förvalta det fina Bönhuset från år 1865”, säger Stig Wass. ”Historien förtäljer att man gick ”man ur huse” i byn när huset byggdes. Sammanhållningen i byn var stark när man högg och gav timmer ur egen skog och gjorde dagsverken på bygget. De unika handbilade timmerstockarna, det unika innertaket och fina golvet gjordes av hantverkare i byn och här kan vi tala
om kvalitet på arbete/material! Bönhuset anses av många vara ”Sveriges vackraste Bönhus” och bäst välbevarade invändigt. Det hänger fondvävnader från 1700-talet på väggen. Anslutande klockstapel målades om för ett år sedan med (rödtjära) av bystugeföreningen.
Förvaltningen/rustningen av Bönhuset börjar med målning utvändigt den 29-30 augusti. Välkommen att dra dina penseldrag så att detta unika hus kan bevaras till eftervärlden i minst 155 år till”, avslutar Stig. Bokningar/arbetspass på facebook Maivor Löfgren. Byns motto: ”Med små medel få stora saker att hända i byn”.

Resultat från de båda QUIZEN
Rätt svar: Seliträdberget är 594 m ö h.
Vinnare: Anita Stolt och Morgan Bäckström
Rätt svar: Siljan är 134 meter djup
Vinnare: Lennart Bälter, Anna-Lena Arvidsson,
Marianne Martinsen Persson, Ingmari Kollenhag
VINSTEN, varsin TRISSLOTT kan hämtas på Sockenkontoret fr o m 16 juni.
GRATTIS och vinn riktigt stort.

Skön midsommar
tillönskas alla i Sollerö Socken!
Gesunda Bystugeförening
Sollerö-Åsens fäbodlag
Coop Sollerön Ulrika med personal
Bengtsarvets Byalag
Mångberg Holens fäbodlag
Sollerö Gemensamhetsskog
Bodarnas Byalag
Utanmyra Bystugeförening
Plantans Plantshop Hillevi Ahlström
Vibäsgard Mariann o Lasse
Bråmåbo Byalag
Ryssa Byförening
Olle o Yvonne på Budgatu 18
Kulåra Byalag
Tollagårdens Stugby
Sollerömacken
Katarina Knutz med familj

2020-06-15 14.30