Sockenföreningen info, nyheter & nytt Quiz

Info om Sockenföreningen
Sockenföreningen bildades 1994. Verkar för gemenskap och samarbete i bygden samt utveckling
av bygdens gemensamma intressen. Sedan starten har Sockenföreningen tillsammans med andra föreningar tagit tag i och drivit ett 50-tal olika projekt, flera finansierade av EU-medel.
Sockenföreningen och Hembygdsföreningen har ett avtal om vind-/bygdemedel med nuvarande vindkraftsföretag som driver de 8 vindsnurrorna på Seliträdberget. Hittils har 1 295 715 kr fördelats på 34 föreningar och 81 investeringar och projekt.

Nu blommar det hos Hillevi.
Det är många blomälskare som just nu besöker Plantan på Båkkan. Ett litet lokalt företag på Sollerön. Hillevi Ahlström driver Plantan parallellt med sitt jobb inom Hemtjänsten. Hennes ”gröna fingrar” finns kvar efter åren på Mora Handelsträdgård. Tomatplantor och sommarblommor som petunior och pelargoner är det som efterfrågas mest, nu när penséer och andra vårblommor har nått sin topp. När vi vandrar runt bland alla färggranna växter ser vi perenner, buskar, frukträd, grönsaker samt örtkryddor. Och vi njuter av alla dofter.

PLANTAN Plantshop – Soldvägen 31 Sollerön
ÖPPETTIDER Fr o m 8 juni
Måndag – fredag, kl 12 – 17
Lördag – söndag, kl 10 – 14
VÄLKOMNA!

Pröva på Discgolf!
Håll avstånd och gå 18-hål i naturen.Fågelkvitter ingår. Det hörs många glada skratt och jubel på kvällarna vid Discgolfbanan vid Idrottsparken. Banan som invigdes 2013, har delvis finansierats med vindpengar. Banan har varierad svårighetsgrad med öppna ängshål och trånga skogshål. ”Hålen” = kedjeförsedda korgar som hänger i luften på en stolpe. Banan mäter ca 3 – 4 km och tar – omkring 1 tim och 30 min för 4 vana spelare att gå runt. Discar eller frisbees hittar du i Koopen eller på nätet. Ett StartKit består av Driver, Mid Range och Putter Disc. Vågar du pröva? Det kostar inget att spela!
Och det lockar fram många skratt!
Vid en tävling i samband med invigningen fick banan namnet Vindläpärbano, på Soldmål.

Har alla flyttfåglar anlänt?
”Nu när göken och tornseglarna har kommit så är nästan alla här,” säger fågelskådaren Bosse Präst, som just har kommit tillbaka till Sollerön efter en fågelvecka på Ölands södra udde. ”Några av dem har flugit långt. Svartvit flugsnappare övervintrar ända nere i Namibia och årta, som finns i Agnmyren, flyger också hit från Afrika.

Sollerön kallas i ornitologkretsar för ”Spovön”. Vi har hela 13 häckande par storspovar i år på ön. Och flera par häckande tranor är trogna återvändare. Enkelbeckasinen hörs flaxa med sina vingpennor och sånglärkan, som har varit borta under flera år, drillar nu i Utanmyra. Hussvalan och ladusvalan är
på plats. Precis som rödhaken. Bland sjöfåglar finns bl a storskrake, småskrake, knipa och kricka. Har man tur kan man se storlom från bron till Gesunda. Det som är extra spännande är att två havsörnar finns i Nörderväjk där också 2 par bruna kärrhökar häckar. Väster om Sollerön finns 2 häckande par
fiskgjusar. Tornfalk, sparvhök, duvhök och ormvråk är andra rovfåglar som majestätiskt svävar över oss. Nu i dagarna bör också bivråken anlända. Flera år i rad har man också kunnat höra näktergalen där Norbyvägen börjar.
En morgon besökte jag Fågeltornet tillsammans med två fågelintresserade skolbarn. Vi räknade till hela 37 arter som vi såg och hörde. Fram med kikaren och gör ett besök i något av fågeltornen,”
hälsar Bosse.

Det målas i Gesunda!
”Målningen av Tröskladan fortsätter under överinseende av målarmästare Börje Tjärnberg. Det går åt tre gånger så mycket färg än normalt p g a att virket är mycket torrt”, meddelar Stig Wass.

Nytt QUIZ!
Rätt svar i förra numret var att Seliträdberget är 594 m ö h.
Nu frågar vi hur djup är Siljan?
Mejla ditt svar till info@solleron.se eller ring 0250-225 48 före den 12 juni. De tre första som svarar rätt djup vinner var sin Trisslott.
Vi återkommer med samtliga vinnare i nästa nummer.

2020-06-03 10.00