SMHI: Vårvärmen kommer till påsken – Risken för gräsbränder ökar för varje dag! – Gräs- och skogsbränder i helgen i Dalarna!

Vårvärmen kommer till påsken
De senaste dagarnas kalla luft över landet kommer lagom till nästa veckas påskfirande att knuffas bort av ett högtryck med varmare, vårliga vindar.
– Nästa vecka får vi in varmare luft över oss, och till påskhelgen blir det högtrycksbetonat väder, säger Moa Hallberg, meteorolog på SMHI, till TT.

På skärtorsdagen finns det hopp om tvåsiffriga temperaturer. Högtrycket ligger kvar över landet även på långfredagen och påskaftonen med varierad molnighet och på sina håll goda solchanser. Nätterna kan dock fortfarande bli lite kylslagna.

Risk för gräsbrand
Risk för gräsbrand i Dalarnas län utom Dalafjällen, i de snöfria delar i den sydöstra delen. Gräsbrandsrisken är lokalt stor.
Allt eftersom snön försvinner de kommande dagarna och veckorna ökar risken för gräsbrand i allt fler delar av Dalarna.

FAKTA – Definition för Risk gräsbrand:
Risk för gräsbrand utfärdas under våren när risken är stor att bränder uppstår och lätt sprids i torrt fjolårsgräs. Stor försiktighet bör iakttas vid eldning utomhus. Den utfärdas endast som en risk och kan inte övergå i en varning.

LARM OM GRÄSBRÄNDER:

Söndag 2019-04-14:

Brand utomhus var kontrollerad grillning
Klockan 20.32 på söndagskvällen fick Borlänge brandkår ett larm om en brand utomhus.
Det visade sig vara en kontrollerad grillning.

Brand i rishög
Klockan 17.46 på söndagseftermiddagen kom ett larm om en markbrand till Gagnefs brandkår. Det var dock en kontrollerad eldning av ris.

Larm om skogsbrand i Söderbärke 
Vid klockan 16.30-tiden på söndagen larmades SOS Alarm om en skogsbrand i närheten av Lilla Tolvsbovägen i Söderbärke. Enligt de första uppgifterna ska branden sprida sig snabbt. Brandkåren i Smedjebacken ryckte ut. Det visade sig dock vara en mindre markbrand och en person är misstänkt för brott.

Larm om brand var kontrollerad eldning av ris
En kontrollerad eldning av ris fick en inringare att larma räddningstjänsten i Falun till Hosjö-Korsnäs-området klockan 12.56 på söndagen. Det var dock en eldning av trädgårdsavfall som orsakade larmet.

Tappade kontrollen över eldning
Leksands räddningstjänst larmades till gräsbrand på en åker på söndagen. Det har brunnit på en åker utanför Leksand på söndagen efter att en kontrollerad eldning spridit.

Lördag 2019-04-13:

Brand efter banvall
Klockan 19.20 på lördagskvällen larmades Borlänge brandkår till en brand efter banvallen. Det var ett tåg som låg bakom rökutveckling bakom Erikslundsgymnasiet.

Gräsbrand i Orsa
Det uppstod en gräsbrand vid Smedjegatan i Orsa på lördagseftermiddagen. Gräsbranden släcktes dock av inringaren innan Orsa räddningstjänst hann till platsen.

Fredag 2019-04-12:

Larm om gräsbrand i Äppelbo
Vid klockan 16.17 på fredagseftermiddagen inkom ett larm till SOS Alarm om en gräsbrand i Äppelbo. Enligt larmet ska det brinna utomhus vid Rågsveden i Äppelbo socken. Vansbro brandkår ryckte ut.
Vid klockan 16.30 var brandkåren på plats och arbetade med släckningsarbetet. Enligt SOS Alarm rör det sig inte om en stor brand. Gräsbranden släcktes med snö och traktor. Ett område på 30 x 30 m brändes av.

Gräseldning spred sig i Nås – brandkårens varning: “Passa er”
En person som skulle elda gräs i Mellanborg, Nås socken, fick vid kl. 14.53 på fredagseftermiddagen slå larm till SOS Alarm efter att tappat kontrollen. Vansbro brandkår ryckte ut och de vill utfärda en varning att passa sig då man eldar gräs!

Fler larm: Länk

2019-04-12 15.30 Uppdaterat: 16.30
Uppdaterat: 2019-04-15 10.40