Stormovädret Alfrida – klass 1och klass 2-varningar – SMHI utökar klass 2-varning – Många hushåll i Värmland och Dalarna strömlösa

SMHI utökar klass 2-varning      
SMHI har utökat sin klass 2-varning för stormbyar. Den omfattar nu hela Uppsala län och Stockholms län.    
Från kvällen väntas stormbyar över östra Svealand och i morgon på Gotland. Även för andra delar av landet, från Västerbotten ner till Värmland och Stockholms län råder klass 1-varning för mycket hårda vindbyar. SMHI har också utfärdat klass 2-varning för storm i de östra farvattnen från mellersta Östersjön och upp i Bottenviken. Klass 1-varningen för hårda vindbyar har hävts i Bohuslän och Halland under kvällen. 
Inställda färjor och strömavbrott   
Ovädret som SMHI döpt till Alfrida har skapat problem på nyårsdagen. Västkusten och delar av Skåne har drabbats av hårda vindbyar. Högsta vindnoteringen var på Nidingen, 27,5 meter/sekund.  
På tisdagskvällen var många hushåll i Värmland och Dalarna strömlösa. Tågtrafiken mellan Mariestad och Lidköping har stoppats resten av dygnet. Mellan Uddevalla och Strömstad är det stora förseningar.             
Under onsdagen ställs färjor till Gotland och Mariehamn in. Stena Line ställer in avgångar till Danmark och under onsdagen till Polen. 

FAKTA: Klass 2-varning        
En landvarning klass 2 från SMHI innebär en väderutveckling som kan innebära "fara för allmänheten, stora materiella skador och stora störningar i viktiga samhällsfunktioner.     
Allmänheten uppmanas att följa ny information på internet, radio och tv".                 
Varningarna har tre nivåer, där den tredje är den kraftigaste. Där pratas om "stor fara för allmänheten" och "mycket stora störningar i viktiga samhällsfunktioner".         
Källa: SMHI 

LÄS MER: Strömavbrott i Dalarna – över tusen drabbade

2019-01-01 21.10