SMHI: Stor gräsbrandsrisk i Dalarna de kommande dagarna – Många larm om gräs- och skogsbränder

Under onsdag och torsdag är skogsbrandsrisken stor på Öland och Gotland samt i delar av norra Götaland och inre Svealand. På eftermiddagarna är risken för gräsbränder stor i nordvästra Svealand samt i delar av Norrlands kust- och inland. Gäller i hela Dalarnas län utom i Dalafjällen.
Läs mer: SMHI Varningar

LARM OM MARK- OCH SKOGSBRÄNDER:

Söndag 24 maj

Larm om gräsbrand i Gustafs var kontrollerad eldning
På söndagsförmiddagen inkom ett larm om en befarad brand ute i terrängen utanför Gustafs. Brandkåren i Gustafs fick larmet klockan 11.10. Det visade sig dock vara en kontrollerad riseldning.

Brinnande kompost bakom utryckning i Säter
Säters brandkår larmades klockan 00.44 natten mot söndag om en misstänkt brand i terräng. Det visade sig dock vara en brand i en kompost. Troligtvis aska/kol som tömts i komposten och tagit sig. Inga öppna lågor. Brandstyrkan vattnar på och är klara inom 20 minuter.

Larm om brand i terräng var mysig grillkväll
Brandkåren i Borlänge fick ett larm om en brand i terräng klockan 00.19 natten mot söndag. Även förstärkningslarm om vattentankbil från Falu brandkår drogs. Det visade sig dock vid framkomsten vara ungdomar som har en mysig grillkväll. Brandkåren lämnar utan åtgärder.

Fredag 22 maj

Gräsbrand i Smedjebacken 
Vid klockan 16.03 på fredagseftermiddagen kom larm om en gräsbrand i Stenbäcken i Smedjebacken kommun. Gräsbranden som var av mindre omfattning släcktes dock innan Smedjebackens räddningstjänst kom till platsen.

Skogsbrand härjade på hygge i Björsjö
Det brann på ett hygge söder om Björsjö i Smedjebackens kommun. Räddningstjänsten i Smedjebacken fick larmet klockan 14.22 på fredagseftermiddagen och ryckte ut. Även Ludvika brandkår larmades och ryckte ut. Klockan 15.22 rapporteras att brandstyrkorna har ringat in skogsbranden och den var på 150 x 100 meter och att inga fler resurser behövs. Brandflyget upptäckte denna brand. Det var ingen fara för spridning.

Brand i byggnad i Falun var markbrand
Falu brandkår fick ett larm kl. 13.19 på fredagseftermiddagen om en brand i byggnad. Det visar sig dock vara en markbrand bakom garagelängan. Inte tagit sig i någon byggnad. Brandkåren släcker av markbranden. Inga ytterligare resurser behövdes. Klockan 13.48 rapporteras att 50 x 5 meter gräs har brunnit. Detta är nu släckt. Ska undersöka garagelängan om det kommit in rök där. Finns ingen naturlig förklaring hur denna brand uppstod.

Larm om brand i terräng i Smedjebacken var kontrollerad eldning 
Klockan 11.46 på fredagsförmiddagen fick brandkåren i Smedjebacken ett larm om brand i terräng. Det visade sig dock vara frågan om en kontrollerad eldning. Brandrisk 5 rådde under fredagen och räddningstjänsten kommer påtala olämpligheten att elda ute. Räddningstjänsten släcker ner denna eldning.

Gräsbrand i Brunnsberg
En gräsbrand utbröt utanför Brunnsberg i Älvdalens kommun under fredagen. Brandkåren i Älvdalen fick larmet kl. 13.47 och ryckte ut för att släcka.

Gräsbrand i Nedre Norslund i Falun
Räddningstjänsten larmades till en gräsbrand i Nedre Norslund i Falun under fredagen. Gräsbrand bakom garage – räddningstjänsten: “Vi misstänker att det är anlagt”

Skogsbrand var fyra bränder i samma område
Räddningstjänsten i Orsa bekämpade under fredagen en skogsbrand på kommungränsen mellan Orsa och Rättvik vid Torsmo. Larmet kom klockan 10.38. Skogsbranden vattenbombades med helikoptrar och det hade en avgörande betydelse enligt räddningstjänsten.

Brandkåren och MSB bekämpade flera skogsbränder på kommungränsen mellan Rättvik och Orsa. Blåsten ska enligt räddningstjänsten försvåra släckningsarbetet. Vid kl. 16.00-tiden uppges bränderna vara under kontroll. Vid kl. 10.30-tiden på fredagen kom det första larmet om en brand mellan Rättvik och Orsa. Vid kl. 15.30 uppger Räddningsregion Bergslagen att det rör sig om fyra bränder i samma område. Den största branden beräknas vara 600 x 800 meter. Två bränder ska vara 200 x 200 meter och en brand 100 x 100 meter. Det ska handla om en inledningsvis kontrollerad eldning, där man senare tappat kontrollen. Det ska vara blåsigt på plats, vilket försvårar släckningen.
Sju stationer har varit med i släckningsarbetet och man har under eftermiddagen också fått hjälp från Myndigheten för samhällsskydd och beredskap(MSB). Två helikoptrar har också hjälpt till med vattenbombning från luften. Under eftermiddagen har också brandflyget varit på plats för att lokalisera branden uppifrån. Vid kl. 16.00-tiden uppger Brandkåren Norra Dalarna att prognosen ser bättre ut.
– Vi har kommit runt bränderna, så läget ser positivt ut. Vi har haft stor hjälp av helikoptrarna, säger Johan Szymanski, räddningschef på Brandkåren Norra Dalarna till SVT Dalarna.
Är bränderna under kontroll?
– Enligt de som är där ute är svaret ja, säger Szymanski.
Vid kl. 18.20 meddelar SOS Alarm att styrkor från tre stationer fortfarande är på plats.
– Branden är inte helt släckt ännu. Sedan kommer räddningstjänsten att stanna kvar på platsen för eftersläckning, förklarar Linda Forsberg, SOS-operatör.
Vid kl. 20.30 har räddningstjänsten avvecklat och har endast en bil kvar, där personalen jobbar med bevakning.

Gräsbrand stoppade tågtrafik i Borlänge
Borlänge brandkår släckte en gräsbrand vid järnvägen i Borlänge under fredagen. Larmet kom kl. 11.22 på fredagsförmiddagen. Det brann i gräs vid järnvägen. Trafikstopp på järnvägen rådde och släckning påbörjades. Klockan 12.03 rapporteras att branden är släckt. Polisen kommer att genomföra en platsundersökning. Misstänker att branden ev. är anlagd. Polisen: “Brann på samma ställe i går”. Trafikstopp på järnvägen rådde fortfarande.
Klockan 12.14 rapporteras att polis och räddningstjänst är klara på platsen. Trafikstoppet är hävt.

Torsdag 21 maj

Mindre brand i terräng
Klockan 23.05 på torsdagskvällen fick Borlänge brandkår ett larm om en markbrand. Det var en mindre brand ute. Brandkåren släcker av och återgår till brandstation.

Gräsbrand längs banvall i Borlänge 
Borlänge brandkår fick larmet klockan 20.49 på torsdagskvällen. De släckte en mindre gräsbrand längs med en banvall intill spåret i Borlänge. Släcks med vattenkannor.

Skogsbrand norr om Enviken
Brandkåren i Enviken fick larmet klockan 13.53 på torsdagseftermiddagen. Vid inringarens samtal till 112 var branden 30 x 30 meter. Vid räddningstjänstens framkomst är branden 200  x 200 meter. Envikenskåren jobbar tillsammans med Kommunalförbundet södra Hälsinglands station från Alfta för att släcka branden. Två stationer och en ledningsresurs fanns på platsen. Klockan 18.08 rapporteras att branden var under kontroll. Totalt avbränd yta 250 x 400 m2. Räddningstjänsten överlämnade ansvaret till markägare ca. klockan 20.00.

Brandkåren släckte gräsbrand i Åsen
En gräsbrand startade i Åsen utanför Älvdalen på torsdagseftermiddagen. Larmet kom klockan 13.31 och Älvdalens brandkår ryckte ut. 30 x 30 meter brann.

Onsdag 20 maj

Gräsbrand vid sporthallen i Älvdalen
Ett larm inkom till SOS Alarm på onsdagskvällen om en gräsbrand vid sporthallen i Älvdalen. Brandkåren i Älvdalen fick larmet klockan 20.14.

Skogsmaskin i lågor ute i terrängen – marken är mycket torr
Ett larm inkom på onsdagen till SOS Alarm om en skogsmaskin som brann en bra bit in i terrängen vid Bötåberg sydväst om Finngruvan i Venjans socken. Mora brandkår fick larmet klockan 16.25 på onsdagseftermiddagen.

Äldre larm om gräs- och skogsbränder:
Larm om gräs- och skogsbränder

2020-05-20 15.15
Uppdaterat: 2020-05-23 15.30
Uppdaterat: 2020-05-25 09.30