Skogsbrandrisk Dalarna: Eldningsförbud i 1/3 av länet

Risken för skogsbränder klassas nu som 1-3 i norra delen, 1-3 i sydvästra delen och 5 i sydöstra delen av Dalarna, och det råder därmed eldningsförbud i 1/3 av länet.

Skogsbrandris​k:

Område Skogsbrandris​k Datum Eldningsförbud
Norr (N) 1-3 2019-05-18 NEJ
Sydväst (SV) 1-3 2019-05-18 NEJ
Sydost (SO) 5 2019-05-18 JA

FAKTA – Brandrisk
Skogsbrandrisk 1 – Mycket liten brandrisk.
Skogsbrandrisk 2 – Liten brandrisk.
Skogsbrandrisk 3 – Normal brandrisk.
Skogsbrandrisk 4 – Stor brandrisk​.
Skogsbrandrisk 5 – Mycket stor.
Skogsbrandrisk 5E – Mycket stor brandrisk, extremt torrt.

Aktuell brandrisk(länk): Brandriskprognoser Dalarna

MARK- OCH SKOGSBRÄNDER I DALARNA:

Fredag 2019-05-18 

Eldar trots eldningsförbud
Klockan 09.39 på lördagsförmiddagen fick Borlänge brandkår ett larm om en brand utomhus. Det visade sig dock vara en privatperson som eldar ute trots eldningsförbudet under lördagsdygnet i Borlänge kommun.

Torsdag 2019-05-16

Skogsbranden utanför Sågmyra under kontroll
Klockan 19.03 på torsdagskvällen fick Bjursås brandkår, stn 230, ett larm om en skogsbrand i Sågmyra. Totalt 15 brandmän var på plats för att släcka skogsbranden som hade en yta på 50 x 50 meter.  Vid kl. 21.00-tiden meddelade Daniel Holmstrand, inre befäl vid räddningstjänsten Dala Mitt, att branden var under kontroll.
– De har gjort ett fantastiskt bra jobb. Nu står de bara och väntar på de som äger marken som sedan ska jobba med efterbevakningen, säger han till SVT Dalarna.

Onsdag 2019-05-15

Brand i trädgård i Söderbärke
Larmet inkom till SOS Alarm vid kl. 15.37 på onsdagseftermiddagen. Enligt de första uppgifterna ska det brinna inne på en trädgård på Hedgatan i Söderbärke. Brandkåren i Smedjebacken larmades och ryckte ut till platsen. De uppger att branden ska vara under kontroll. Det beräknas ta en timme att släcka ner.
Det ska vara avfall i trädgården som tagit eld.

Tisdag 2019-05-14

Större markbrand söder om Rösjön i Falun

Klockan 18.49 kom ett larm om en gräsbrand i Falu kommun, söder om Rösjön. Enligt inringaren till SOS Alarm såg man öppna lågor från luften i ett privatplan. Brandkåren i Svärdsjö ryckte ut och fick senare förstärkning från Envikens brandkår.
Enligt Daniel Holmstrand, inre befäl på Räddningstjänsten Dala Mitt så är gräsbranden 150 x 50 meter stor.
– Det brinner kraftigt men vi ha har lyckats omringa kanterna med slang, säger han.

Branden anses vara under kontroll vid kl. 20.20 men på grund av vattenbrist så kan räddningsenheterna från Svärdsjö inte släcka branden helt.
– Ytterligare resurser från Enviken är på väg, säger Daniel Holmstrand.

Det ska inte finnas någon spridningsrisk. Vid klockan 21.00-tiden meddelar Daniel Holmstrand att vattenresurserna har kommit.
– Läget är under kontroll och markägare är på väg. Vi misstänker att det är en grävmaskin som varit där och arbetat idag som kan ha orsakat branden, säger han.

Måndag 2019-05-13

Larm om brand vid flygfältet i Orsa var kontrollerad eldning
Det brann på flygfältet i Orsa på måndagskvällen. Det visade sig dock handla om en kontrollerad eldning.

Gräsbrand i Falun 
Räddningstjänsten i Falun fick kl. 18.02 på måndagskvällen rycka ut till en gräsbrand i Falun. Det brann i terrängen vid Vallavägen i Falun, enligt ett larm till SOS Alarm. Det var dock ingen överhängande spridningsrisk. Cirka 20 x 20 meter brändes av.

Gräsbrand i Orsa
Det ska brinna i diket på Slaggatan i centrala Orsa, enligt ett SOS Alarm som kom in på måndagseftermiddagen vid klockan 16.30-tiden och enligt de första uppgifterna är branden omkring två kvadratmeter stor. Enligt SOS Alarm är räddningstjänsten i Orsa framme på plats vid kl. 16.50-tiden.
– Det är en ny anlagd brand, polisen är på plats och pratar med lite vittnen. Vi har släckt branden, säger Johan Szymanski räddningschef vid Brandkåren i Norra Dalarna.

Skogsbränder vid Stångtjärn
Det brann vid Stångtjärn i Falun enligt larmet som kom in kl. 12.53 till SOS Alarm på måndagseftermiddagen. Det ska brinna med öppna lågor på en yta på 20 x 20 meter. Falu brandkår fick larmet kl. 12.55 och ryckte ut. Det brann på två platser vid Stångtjärn i svårtillgänglig och torr mark.

Söndag 2019-05-12

Gräsbrand i Falun spred sig från rishög: “Tappat lite kontroll”
En gräsbrand uppstod på söndag eftermiddag i Falun efter att eld spridit sig från en rishög. Falu brandkår fick larmet klockan 16.51 och ryckte ut och släckte. Det var en kontrollerad eldning som spridit sig.

Gräsbrand utanför Hedemora visade sig vara kontrollerad eldning
Ett stort område gräs brinner i Vikbyn i Hedemora kommun, enligt ett larm till SOS Alarm på söndagen. Brandkåren i Hedemora larmades. Det visade sig dock vara en kontrollerad eldning.

Lördag 2019-05-11

Brand spred sig mot garagevägg i Rämshyttan
I samband med en eldning på en fastighet i Rämshyttan norr om Ludvika spred sig branden till en garagevägg. Ludvika brandkår fick larmet kl. 10.10 på lördagsförmiddagen och ryckte ut på släckning.

Fredag 2019-05-10 

Larm om rökpelare vid Ikea var kontrollerad eldning
Det ska synas en kraftig rökpelare på Norra Backa i Borlänge enligt uppgifter till SOS Alarm på fredagen. Larm om rökpelare vid Ikea var dock en kontrollerad eldning. Man brände pallar.

Måndag 2019-05-06 

Undersökning rökutveckling i skogen
Räddningstjänsten i Borlänge fick ett larm klockan 18.41 på måndagskvällen om en brand i skogen utanför Borlänge. Och ryckte ut till brand de själva låg bakom: “Var vi som orsakade den röken”

Söndag 2019-05-05

Brand i vedbod i Smedby – började med mindre gräsbrand
Räddningstjänsten i Leksand larmades på söndagskvällen om en brand i Smedby, mellan Leksand och Insjön. Det brann i en vedbod, men branden hade börjat som en gräsbrand som spred sig.

Gräsbrand i Fors
Räddningstjänsten larmades strax efter klockan 16.30 på söndagseftermiddagen till en gräsbrand i närheten av pappersbruket i Fors. Enligt larmet hade det börjat brinna vid tågspåret intill pappersbruket. Gräsbranden blev snabbt släckt och brandpersonalen lämnade stället kl. 17.00 enligt SOS Alarm.

Gräsbrand i Älvdalen 
Ett larm inkom klockan 14.20 på söndagseftermiddagen till SOS Alarm om gräsbrand i Älvdalens kommun. Enligt uppgift gick släckningsarbetet bra.

Gräsbrand vid järnvägsspår i Krylbo
Det brann på söndagen intill ett järnvägsspår i Krylbo. Räddningstjänsten i Avesta ryckte ut och släckte gräsbranden.
– Det brukar ofta uppstå gräsbränder när tågen bromsar in, säger man hos räddningstjänsten.

Larm om skogsbrand i Sifferbo var riseldare på villatomt
Ett larm inkom på söndagen till SOS Alarm om en eventuell skogsbrand i Sifferbo i Gagnefs kommun. Gagnefs brandkår fick larmet kl. 10.55. Det visade sig dock vara “riseldare” på villatomt och inte någon skogsbrand.

Lördag 2019-05-04

Befarad gräsbrand i Ludvika var kontrollerad eldning
Räddningstjänsten i Ludvika larmades klockan 15.15 på lördagseftermiddagen om en befarad gräsbrand i norra utkanten av Ludvika. Det var dock frågan om en kontrollerad eldning.

Fredag 2019-05-03 

Larm om brand i stor rishög i Ingarvshyttan
Det har brunnit i en stor rishög i Ingarvshyttan i Säters kommun, enligt ett larm till SOS Alarm på fredagen. Brandkåren i Stora Skedvi fick larmet klockan 19.21 och ryckte ut till brandplatsen.

Larm om brand i Borlänge var kontrollerad eldning
Borlänge brandkår fick klockan 11.06 på fredagsförmiddagen ett larm om en brand utomhus. Det visade sig dock vara en kontrollerad eldning så ingen åtgärd behövdes.

Onsdag 2019-05-01

Brand i närheten av Dala Airport – någon hade eldat ris
SOS Alarm larmades på onsdagskvällen om en misstänkt skogsbrand i närheten av Svärdsjösjön, sydost om Dala Airport i Borlänge. Brandkåren i Borlänge fick larmet kl. 19.29 på kvällen. Det visade sig vara en kontrollerad eldning. Någon hade eldat ris.

Larm om brand utomhus i Långshyttan
Det ska brinna vid Silvhytteåkorset i Långshyttan, enligt ett larm till SOS Alarm på onsdagen. Långshyttans brandkår ryckte ut.

Brand i skog och gräs i Saxdalen
Vid lunchtid på onsdagen kom ett larm om en brand i Saxdalen i Ludvika kommun. Grängesbergs brandkår fick larmet klockan 11.15 och ryckte ut till Saxdalen med brandbefäl och 5 brandmän. Det var vid en utsiktsplats i Saxdalen som de brann. Cirka 10 x 30 m brändes av. Brandorsaken är oklar.

Brand i Leksand med öppna lågor spred sig till staket
Några minuter efter midnatt larmades räddningstjänsten i Leksand om en brand utomhus på Fiskgatan i Leksand. Det var en markbrand med öppna lågor som spred sig till ett staket.

Brand i rishög i Hosjö
Räddningstjänsten Dala-Mitt har i natt bekämpat en rejäl brand i Hosjö, och fortfarande på morgonen efterbevakas branden. Falu brandkår fick larmet klockan 00.20 natten till onsdag. Ungdomar ska ha skjutit raketer in i en rishög på 6 x 12 meter vid Kyrkvägen i Hosjö som fattat eld. Det var många som såg branden på håll och många larm inkom till SOS Alarm. Träd runt branden skadades.

Tisdag 2019-04-30

Rishögar i lågor längs riksväg 70 i Rättvik
Det brann längs riksväg 70 i Rättvik, enligt ett larm till SOS Alarm på tisdag kväll. Det brann lite väl häftigt. Brandkåren i Rättvik larmades.

Larm om gräsbrand på Lerdalshöjden var kontrollerad eld
Det ska brinna i gräset på Lerdalshöjden i Rättvik, enligt ett larm till SOS Alarm på tisdagen. Det visade sig dock att det var en kontrollerad eld enligt brandkåren i Rättvik.

Eld i trädgård i Borlänge befarades vara utom kontroll
En eld i en trädgård i Borlänge befaras vara utom kontroll, enligt ett larm till SOS Alarm på tisdag. Borlänge brandkår fick larmet klockan 21.31.

Räddningstjänsten fick släcka glödande eldstad
Brandkåren i Falun fick åka ut och hälla vatten på en eldstad i Falun som glödde på tisdag kväll. Larmet kom kl. 21.01 på Valborgsmässoaftonen.

Larm om skogsbrand var kontrollerade majbrasor
En inringare ska ha sett mörk rök bolma i närheten av Dala Airport i Borlänge, enligt ett larm som Borlänge brandkår fick kl. 18.23 på tisdagen. Det var dock en kontrollerad majbrasa.

Larm om gräsbrand i Sälen
Larmet om gräsbranden inkom till SOS Alarm vid kl. 14.21. Det ska brinna i gräset cirka 20 meter från ett hus vid Josvallen i Malung-Sälens kommun. Brandkåren var vid kl. 14.39 framme på platsen med sex brandbilar. Enligt personen som slagit larm till SOS Alarm ska ytan som brinner vara cirka 25 x 25 m.

Varm växel orsakade en markbrand vid järnvägen i Repbäcken 
Det skulle pyra invid järnvägsspåret i Repbäcken enligt ett larm som inkom till SOS Alarm på tisdagsförmiddagen. Borlänge brandkår fick larmet kl. 09.16. Enligt SOS Alarm var Borlänge brandkår på plats vid kl. 09.35-tiden. Det visade sig att en växel blivit varm och orsakat en markbrand. Brandkåren kunde släcka branden och återvända till brandstationen i Borlänge vid kl. 10.00-tiden.
– Det var en markbrand efter järnvägen, sannolikt orsakad av växel som hade värmaren på trots att det är sommar. Trafikverket är informerade, säger Stefan Fröbom, inre befäl vid Räddningstjänsten Dala Mitt.

Måndag 2019-04-29

Larm om rökpelare norr om Långshyttan var riseldning
Strax innan kl. 06.30 på måndagsmorgonen kom ett larm om en rökpelare i skogen vid Svarvarbo norr om Långshyttan. Det var en lastbilschaufför som slog larm att en rökpelare ska ha synts i skogen öster om Dammsjön. Vid kl. 06.50 meddelar SOS Alarm att ska det dock ska röra sig om en kontrollerad riseldning.

Gräsbränder i Mora–Noret var kontrollerade eldningar som blossat upp igen
Brandkåren i Mora larmades om gräsbränder i Mora–Noret. Brandkåren fick rycka ut och släcka dubbla gräsbränder under natten. Det visade sig vara kontrollerade eldningar som blossat upp igen.

Söndag 2019-04-28

Larm om gräsbrand i Borlänge var kontrollerad eldning
Ett larm om en gräsbrand på Tjärna Ängar i Borlänge inkom till SOS Alarm på söndagskvällen. Det visade sig vara en kontrollerad eldning. Eldningen kan ha brutit mot eldningsförbudet.

Skogsbrand vid elljusspår i Falun
Ett skogsområde på 50 x 50 meter brann i natt i Hälsingberg i Falun. Falu brandkår fick larmet klockan 03.14 då allmänhet sett rök komma från platsen. Väl framme gick släckningsinsatsen ganska snabbt och styrkorna kunde lämna efter ungefär en och en halv timme.
– Vi såg ingen naturlig anledning till att det har tänt, säger Stefan Fröbom, inre befäl vid Räddningstjänsten Dala Mitt.

Lördag 2019-04-27

Gräsbrand i Bojsenburg i Falun
Klockan 22.16 på lördagskvällen fick brandkåren i Falun ett larm om en gräsbrand. Det brann i terrängen i Bojsenburg i Falun, enligt ett larmet. Brandkåren släckte gräsbranden.

Gräsbrand på spårområde i Borlänge
En gräsbrand på Jussi Björlings väg i Borlänge larmades in till SOS Alarm under lördagen. Klockan 11.15 fick brandkåren i Borlänge larmet om branden på spårområdet.

Stubbrand i Falun
Falu brandkår fick klockan 09.41 på lördagsförmiddagen ett larm om en brand i en stubbe.

ÄLDRE LARM:
Torrt i skog och mark i Dalarna: Larm om gräs- och skogsbränder fortsatte under fredagen

2019-05-18 13.00