Skogsbrandrisk Dalarna: Normal brandrisk i hela länet – Larm om gräs- och skogsbränder

Risken för skogsbränder klassas nu som 1-3 i norra delen, 1-3 i sydvästra delen och 3 i sydöstra delen av Dalarna, och det råder därmed normal brandrisk i hela länet.

Skogsbrandris​k:

Område Skogsbrandris​k Datum Eldningsförbud
Norr (N) 1-3 2019-08-31 NEJ
Sydväst (SV) 1-3 2019-08-31 NEJ
Sydost (SO) 2 2019-08-31 NEJ

FAKTA – Brandrisk
Skogsbrandrisk 1 – Mycket liten brandrisk.
Skogsbrandrisk 2 – Liten brandrisk.
Skogsbrandrisk 3 – Normal brandrisk.
Skogsbrandrisk 4 – Stor brandrisk​.
Skogsbrandrisk 5 – Mycket stor.
Skogsbrandrisk 5E – Mycket stor brandrisk, extremt torrt.

Aktuell brandrisk(länk): Brandriskprognoser Dalarna

MARK- OCH SKOGSBRÄNDER I DALARNA:

SEPTEMBER

Lördag 2019-09-28

Larm om brand utomhus i Bäsna – var kontrollerad eldning
SOS Alarm larmades om en explosion utomhus i närheten av Bäsna bygdegård i Gagnef under natten till söndag. Gagnefs brandkår fick larmet kl. 23.25 på lördagskvällen om “Brand utomhus”. Den misstänkta brand utomhus, visade sig dock vara trivseleldning på grillplats.

Larm om brand i terräng i Ludvika – var ånga efter regn
Klockan 18:06 på lördagskvällen fick Ludvika brandkår ett larm om “Brand utomhus”. Den misstänkta branden i terräng visade sig dock vara ånga efter regn.

Larmade SOS Alarm efter riseldning på tomt i Yttermalung
Under lördagskvällen tappade en boende i Yttermalung kontrollen över en riseldning och larmade SOS Alarm. Detta efter att elden tog sig nära hus och den boende blev orolig. Malungs brandkår larmades till platsen.

Torsdag 2019-09-26

Larm om mindre gräsbrand i Borlänge
Enligt ett larm till SOS Alarm på torsdagsmorgonen brann det i en stubbe vid området vid Norra porten till SSAB i Borlänge. Brandkåren i Borlänge fick larmet klockan 07.00 och ryckte ut och släckte.

Tisdag 2019-09-24

Larm om skogsbrand i Sellnäs utanför Borlänge – var kontrollerad eldning 
Under tisdagskvällen ryckte räddningstjänsten i Borlänge ut till ett skogsområde i Sellnäs utanför Borlänge. Det var en befarade skogsbrand med lågor enligt larmet. Det visade sig dock var en kontrollerad eldning.

Söndag 2019-09-22 

Larm om skogsbrand i Mora var rök från städdag
Ett larm gick ut från SOS Alarm på söndagen om en eventuell skogsbrand i Mora. Mora brandkår fick larmet klockan 10.23. Det visade sig dock vara rökutveckling i samband med en städdag.

Måndag 2019-09-16

Larm om skogsbrand öster om Färnäs var skräpeldning
Mora brandkår fick larmet klockan 23.29 på måndagskvällen. Enligt larmet brann det med öppna lågor i skogen norr om riksväg 70. Ytan som brann skulle vara cirka 50 x 50 meter.  Väl på plats kunde brandpersonalen konstatera att någon hade eldat en skräphög, men det fanns ingen kvar som hade kontroll på elden. Brandkåren släckte elden och kunde sedan lämna platsen.

Fredag 2019-09-13

Larm om gräsbrand norr om Dala-Järna
Klockan 18.29 på fredagskvällen fick Vansbro brandkår ett larm “Brand ute – terräng Gräsbrand” vid Ballsen.

Onsdag 2019-09-11

Larm om brand utomhus i Bjursås – var kontrollerad eldning
Brandkåren i Bjursås fick klockan 03.39 på natten mot onsdagen ett larm om brand utomhus i Bjursås. Det visade sig dock vara frågan om en kontrollerad eldning.

Fredag 2019-09-06

Larm om gräsbrand vid Nybroberget i Borlänge  – var dimma
Ett larm om en gräsbrand vid Nybroberget i Borlänge inkom vid kl. 15.50-tiden på fredagen. Den som larmat ska ha sett vit rök. Brandkåren i Borlänge fick larmet klockan 15.49 och ryckte ut. Brandkåren är på plats och letar efter eventuell brand. Man har tagit hjälp av en drönare för att söka av området. Vid klockan 16.40-tiden hade man inte hittat någon brand.
Det visar sig vara dimma som inringaren hade sett.

Larmade SOS Alarm om rökpelare i Bonäs – brandkåren hittade ingen brand
Ett larm om en brand utomhus i Bonäs utanför Mora inkom vid klockan 15.20-tiden på fredagen. Inringaren ska ha sett rök över sjön och enligt SOS Alarm är brandkåren ute med ett fordon och letar efter den eventuella branden. Någon brand kunde dock ej hittas.

Tisdag 2019-09-03

Brinnande tall vid riksväg 70 utanför Idre
Ett träd brann på rastplats utanför Idre enligt ett larm till SOS Alarm på tisdagskvällen. Brandkåren i Idre fick larmet klockan 20.30 och ryckte ut och släckte branden.

Måndag 2019-09-02

Blixtnedslag orsakade markbrand öster om Vintjärn
Strax innan klockan 14.00 larmades SOS Alarm om en markbrand vid Klövermyran i östra delarna av Falu kommun i höjd med Vintjärn. Enligt larmet ryker det i terrängen och personer i närheten ska påbörjat bekämpning av branden. Svärdsjö deltidsbrandkår fick larmet klockan 13.56.
Räddningstjänsten är framme och det ska brinna på en liten yta. Branden ska ha orsakats av ett blixtnedslag.

Söndag 2019-09-01

Misstänkt skogsbrand norr om Grängesberg – SOS larmar om rökpelare
SOS Alarm larmas på söndagsförmiddagen om en rökpelare i skogarna norr om Grängesberg. Brandkåren i Grängesberg fick larmet klockan 09.51 på söndagsförmiddagen.

AUGUSTI

Torsdag 2019-08-29

Larm om skogsbrand – rökpelare vid Skamsberget i Vansbro efter blixtnedslag
Ett larm har inkommit till SOS Alarm på torsdagseftermiddagen om en eventuell skogsbrand vid Skamsberget i Vansbro. Någon ska ha sett en rökpelare efter ett blixtnedslag i området.
Vansbro brandkår är på plats men har inte kunnat lokalisera någon brand.
– Inga öppna lågor som de har sett, säger Johan Szymanski, räddningschef för Norra Dalarnas Brandkår.
– Det har också regnat i området, fortsätter han.

Larm om gräsbrand vid Insjöns skola visade sig vara eldning av kompost
Det brann på ett fält eller skogsdunge i Insjön, så lät larmet som inkom till SOS Alarm vid klockan 07.53 på torsdagsmorgonen. När räddningstjänsten i Leksand kom till platsen visade det sig vara helt odramatiskt. Det var någon som hade eldat en kompost.

Onsdag 2019-08-28

Larm om terrängbrand i Insjön
Klockan 05.08 på onsdagsmorgonen fick Leksands brandkår ett larm “Brand ute – terräng Gräsbrand” i Insjön. Det brann i en flishög bredvid ett sågverk i Insjön.

Fredag 2019-08-23

Larm om skogsbrand i närheten av Marnäs var kontrollerad eldning
Det skulle synas en rökpelare från skogen strax öster om Ludvika enligt ett larm till SOS Alarm som kom in på fredagsförmiddagen. Det visade sig dock handla om en kontrollerad eldning.
Enligt larmet som kom in till SOS Alarm vid klockan 11.13 syns en rökpelare i närheten av Marnäs. När räddningstjänsten i Ludvika kom fram visade det sig handla om en kontrollerad eldning och de kunde lämna platsen utan åtgärd, uppger SOS Alarm.

Onsdag 2019-08-21 

Larm om skogsbrand norr om Furudal var kontrollerad eldning
Ett larm om en skogsbrand strax norr om Furudal inkom till SOS Alarm på onsdagseftermiddagen. Larmet kom in vid klockan 15.49. Enligt de första uppgifterna ska inringaren ha sett en rökpelare i närheten av Tenningen, norr om Furudal. Enligt inringaren ska blixten ha slagit ner.
– Det var en kontrollerad bränning, en rishög som eldades, berättar räddningsledare vid räddningstjänsten.
Något blixtnedslag kunde heller inte konstateras.

Onsdag 2019-08-14

Larm om skogsbrand i Lennheden – troligen någon som eldat ris
SOS Alarm gick på onsdagskvällen ut med ett larm om en eventuell skogsbrand vid Lennheden, i Borlänge kommun. Brandkåren i Borlänge fick larmet klockan 21.29. Men det var troligen någon som eldat ris.

Brand utomhus
Klockan 09.37 på onsdagsförmiddagen fick Borlänge brandkår ett larm om “Brand utomhus”.

Onsdag 2019-08-07

Tidigare gräsbrand tog sig igen – Gustafs brandkår ryckte ut för tredje gången
En gräsbrand som startade tidigare under onsdagen längs ett järnvägsspår utanför Ulvshyttan togs sig flera gånger. Och klockan 21.02 på onsdagskvällen fick Gustafs brandkår rycka ut för tredje gången och släcka.

Lokförare larmade om gräsbrand utanför Skaraborg
Ett larm inkom under onsdagseftermiddagen om en gräsbrand längs ett tågspår utanför Skaraborg i Silvbergs socken, Säters kommun. Brandkåren i Gustafs fick larmet klockan 14.31 och ryckte ut.
Det var en lokförare som larmade om gräsbranden vid tågspår utanför Skaraborg och att det “Brand på några kvadratmeter”.

Gräsbrand vid järnvägsräls
SOS Alarm rapporterar på onsdagsmorgonen om en gräsbrand. Men det ska handla om en väldigt liten yta som brann.

Söndag 2019-08-04

Larm om skogsbrand utanför Avesta – fann ingen brand
Klockan 22.35 på söndagskvällen mottog SOS Alarm ett larm om en misstänkt skogsbrand utanför Avesta. Men räddningstjänsten återvände utan att finna någon eld.

Larm om skogsbrand vid Östbjörka – fann ingen brand
Under söndagen mottogs ett larm om en skogsbrand kring Östbjörka. När räddningstjänsten i Rättvik hittade de ingen brand.

Lördag 2019-08-03

Skogsbrand väster om Särnaheden
Ett larm om skogsbrand mottogs av SOS Alarm under lördagseftermiddagen. Skogsbranden misstänks ha orsakats av gammalt åskoväder. Räddningstjänsten fick larmet klockan 13.54.

Det brann på ett hygge i skogen nordväst om Särna under lördagskvällen. Branden har troligen orsakats av ett åskoväder som passerade förra veckan(!). Flera brandstyrkor var på plats för att släcka elden. Räddningstjänsten kunde senare under kvällen släcka färdigt, men säger samtidigt att man är på sin vakt om det skulle uppstå liknande brandrisk.
Larmet kom strax innan kl. 14.00 till SOS Alarm, men det tog tid för räddningstjänsten att ta sig fram till platsen. Nu arbetar styrkor från Idre, Särna och Mora vid Garberget där det brinner.
Området som brann var ungefär 100 x 100 meter.
– Vi har kommit runt branden nu och vi hoppas att vi kan släcka den snart. Vi har bandvagn och personal på marken, säger Johan Szymanski, räddningschef i beredskap vid kl. 17.10 till SVT Dalarna.

Räddningstjänsten tror att ett åskoväder som passerade förra veckan orsakat branden.
– Det kan ligga kvar och glöda och pyra i marken länge och nu blossade det upp, säger räddningschefen.

Räddningstjänsten räknade med att vara kvar på platsen till cirka kl. 19,00 då man skulle lämna över till markägaren.
– Vi var kvar till runt kl. 21.00 kanske, det tog ett tag innan de kom upp, säger Johan Szymanski.

Hur vanligt är det att sånt här uppkommer?
– Rätt vanligt ändå, skulle jag säga.

Larm om gräsbrand vid skytteklubben i Falun
Under lördagseftermiddagen inkom ett larm om en gräsbrand vid skytteklubben i Falun. Brandkåren fick larmet klockan 13.50. Cirka 5 x 5 meter brann.

Skogsbrand härjade utanför Mockfjärd
På lördagseftermiddagen brann det på en myr strax utanför Mockfjärd. Brandkåren i Mockfjärd fick larmet klockan 13.39. Det var en mindre markbrand med öppna lågor med en 60 meter bred front på en myr.

Torsdag 2019-08-01

Larm om brand i Stöten – visade sig vara kontrollerad eldning
Under torsdagskvällen kom ett larm om en brand i Stöten i Malung-Sälens kommun. Lindvallens brandkår fick larmet men det visade sig vara kontrollerad eldning.

JULI

Tisdag 2019-07-30

Larm om brand utomhus i Falun
Klockan 18.44 på tisdagskvällen fick Falu brandkår ett larm om en “brand utomhus”.

Larm om brand i nordvästra Falun
Under tisdagseftermiddagen kom ett larm om en brand i Falun. Klockan 16.49 fick Falu brandkår ett larm om en “brand utomhus”. Räddningstjänsten var på plats.

Måndag 2019-07-29 

Blixtnedslag i Grövelsjön orsakade skogsbrand
Under måndagskvällen ringde flera personer in till SOS Alarm om att en blixt slagit ned och orsakat en skogsbrand. Räddningstjänsten fick larmet klockan 21.28.

Skogsbrand utanför Falun
Klockan 15.40 på måndagseftermiddagen fick Falu brandkår ett larm om en “brand utomhus”. Det var en skogsbrand strax utanför Falun.

Naturvårdsbränning i länet – Norra Dalarnas Brandkår: “Vi ber allmänheten vara uppmärksamma”
Under söndagen har Länsstyrelsen i Värmland anordnat naturvårdsbränning i ett område vid Fräkensjömyrarna, sydväst om Vansbro och söder om Tyngsjö.

Ytterligare en bränning planeras under måndagen:
Då är det dags att bränna Haftahedarna i Malung-Sälens kommun, beläggen cirka sju kilometer sydväst om Äppelbo.
– Vi ber allmänheten vara uppmärksamma på bränningarna. Man ska larma 112 om man ser en rökpelare eller lågor i terrängen som inte kommer från platserna där bränningar sker under kontrollerade former, säger Niclas Jolhammar, yttre befäl i beredskap vid Norra Dalarnas Brandkår.

Söndag 2019-07-28

Larm om brand utomhus i Västra Rönnäs
Klockan 15.58 på söndagseftermiddagen fick Leksands brandkår ett larm om “brand ute – övrigt” från Västra Rönnäs i Leksands kommun.

Larm om gräsbrand vid riksväg 70 utanför Avesta
Ett larm kom in till SOS Alarm om en gräsbrand utanför Avesta efter lunchtid på söndagen. Räddningstjänsten ryckte ut men fann ingen brand efter riksvägen.

Lördag 2019-07-27

Larm om gräsbrand i Borlänge – var kontrollerad eldning
Klockan 23.00 på lördagskvällen larmades räddningstjänsten om en befarad gräsbrand utanför Borlänge. Det visade sig dock vara en kontrollerad eldning.

Fredag 2019-07-26

Gräsbrand i Kullsbjörken
Klockan 13.20 på fredagseftermiddagen fick Leksands brandkår ett larm om “brand ute – terräng”. Det var en gräsbrand vid Kullsbjörken.

Larm om skogsbrand i Leksand
Leksands brandkår fick klockan 02.12 natten mot fredag ett larm om “brand ute – terräng” skogsbrand i Leksand.

Torsdag 2019-07-25

Larm om skogsbrand i Slätta var brand i rishög
SOS Alarm fick ett larm under torsdagen om en skogsbrand i Slätta. Klockan 12.39 på torsdagen fick Falu brandkår ett larm om skogsbrand vid Slätta. Det var dock en brand i en mindre rishög på Slättavägen i Falun och ingen skogsbrand.

Onsdag 2019-07-24

Räddningstjänsten ryckte ut för röklukt – misstänker cruisingen i Falun
Klockan 22.25 på onsdagskvällen fick Falu brandkår ett larm om Brand utomhus.
Under onsdagsnatten inkom ett larm om röklukt i centrala Falun. Brandkåren ryckte ut, men man hittade ingen brand, utan man misstänker burnout rök från cruisingen i Falun.

Larm om skogsbrand utanför Toftbyn
Under onsdagskvällen inkom ett larm om en skogsbrand utanför Toftbyn i Falu kommun. Brandkåren i Enviken fick larmet klockan 21.42.

Tisdag 2019-07-23  

Larm om skogsbrand i Myckelby
Under tisdagen larmades SOS Alarm om en skogsbrand i Myckelby, Säter. Ärendet avslutades utan kommentar.

Lördag 2019-07-20

Larm om skogsbrand utanför Avesta
Vid klockan 11.00-tiden på lördagsförmiddagen larmades SOS Alarm om en skogsbrand, nära riksväg 70, utanför Avesta.

Fredag 2019-07-19

Larm om skogsbrand på Hykeberg – misstänker att det var en dimbank
Under fredagsnatten inkom ett larm om en skogsbrand på Hykeberg. Man fann inget utan misstänker att det var en dimbank som inringaren såg.

Larm om skogsbrand vid rodelbanan i Rättvik var reflektion och ljus från blixtnedslag
Klockan 21.21 på fredagskvällen inkom ett larm om en skogsbrand vid rodelbanan i Rättvik. Brandkåren i Rättvik kunde dock snart rapportera att det var reflektion och ljus från blixtnedslag.

Larm om skogsbrand öster om sjön Hyn – letade efter brand med drönare
Ett larm om gräsbrand inkom under fredagen vid sjön Hyn nära Brändmyren. Indikationer på att en skogsbrand fanns i området öster om sjön Hyn i Falu kommun föranledde en undersökning på fredagskvällen klockan 18.57. Deltidsbrandkåren i Svärdsjö for ut. Trots upprepade flygningar med drönare i området hittades ingen brand. Rökpelaren som synts över sjön var troligen vattenånga efter en regnskur.

Skogsbrand på Älvdalens skjutfält
Under fredagen inkom ett larm om en terrängbrand i Älvdalen vid Rivsjön, inne på Älvdalens skjutfält. Brandkåren i Älvdalen fick larmet klockan 18.27 och ryckte ut och släckte branden.

Larm om skogsbrand vid Västansjö var kontrollerad eldning
Klockan 18.08 på fredagskvällen fick Borlänge brandkår ett larm om en skogsbrand i Borlänge vid Västansjö. Det visade sig dock vara en kontrollerad eldning i en trädgård.

Larm om röklukt i Risberg
Klockan 14.19 på fredagseftermiddagen fick Älvdalens brandkår ett larm om röklukt ute – vid Risberg i
Älvdalens kommun

Torsdag 2019-07-18

Ett par privatpersoner tog en skogsbrand vid Nornäs i sina egna händer och släckte
Under torsdagen tog ett par privatpersoner en skogsbrand i sina egna händer. Brandkåren ger de privata brandmännen beröm men vill ändå uppmana: “Viktigt att ringa 112 också”!
När tre privatpersoner skulle hämta upp sin båt i sjön stötte de på en skogsbrand nära Nornäs, Älvdalen. Istället för att ringa brandkåren tog de eget initiativ och släckte branden själva med hjälp av andra bybor. Brandkåren Norra Dalarna berömmer privatpersonernas insats men vill ändå uppmana allmänheten att inte ta onödiga risker.
– Det är viktigt att inte utsätta sig i fara vid dessa tillfällen. Vi vill ge en stor eloge till de som släckte branden men vi vill också att folk ringer 112 när de ser en brand, säger Peter Bäcke, ställföreträdande räddningschef Mora.

Peter Bäcke tycker det var bra att privatpersonerna tog på sig att släcka branden och hindra spridning, däremot anser han att de borde ha larmat brandkåren tidigare.
– De som släckte branden ska absolut ha beröm men ifall att de inte hade fått bukt på branden hade det vart bättre om vi redan var på väg under tiden de försökte släcka branden, säger han.

Misstänkt anlagd brand i husvagn söder om Grängesberg – branden spred sig till skogen
Under torsdagen inkom ett larm om en husvagn som brinner utanför Grängesberg. Det var klockan 16.01 som SOS Alarm fick larmet om den brinnande husvagnen och Grängesbergs brandkår ryckte ut.
– Husvagnen är helt utbrunnen och elden har spridit sig till skogen. De arbetar fortfarande med släckningsarbetet men verkar ha läget under kontroll, sa Daniel Holmstrand på Räddningstjänsten Dala-Mitt vid ca. 17.00.

Allt är nu släckt och polisen misstänker att branden är anlagd.

Onsdag 2019-07-17

Larm om gräsbrand under stora hoppbacken  i Falun – “Det var ingen brand överhuvudtaget”
Ett larm inkom till SOS Alarm om en gräsbrand i Falun under stora hoppbacken. Enligt rapporter ska det vara rök och flammor. Brandkåren i Falun fick larmet klockan 21.38 på onsdagskvällen. Man kunde dock snart konstatera att: “Det var ingen brand överhuvudtaget”.

Måndag 2019-07-15

Larm om brand utomhus i Nyhammar
Klockan 12.44 på måndagseftermiddagen fick Nyhammars deltidsbrandkår ett larm om en brand utomhus.

Larm om gräsbrand vid Siljansnäs kyrkogård var kontrollerad eldning
Klockan 08.43 på måndagsmorgonen larmades Leksands brandkår om en brand vid Siljansnäs kyrkogård. Brandkåren ryckte ut, men det visade sig vara en kontrollerad eldning.

Söndag 2019-07-14

Larm om skogsbrand i Vansbro
Klockan 18.48 på söndagseftermiddagen larmades Vansbro brandkår om brand ute – terräng skogsbrand.

Larm om skogsbrand i Mora
Klockan 16.28 på söndagseftermiddagen larmades Mora brandkår om brand ute – terräng skogsbrand.

Larm om skogsbrand i Leksand
Klockan 16.23 på söndagseftermiddagen larmades Leksands brandkår om brand ute – terräng skogsbrand.

Fredag 2019-07-12

Skogsbrand vid Lykos nya bygge i Vansbro
Klockan 15.23 på fredagseftermiddagen larmades Vansbro brandkår om en skogsbrand vid Lykos nya bygge.
Under fredagseftermiddagen inkom ett larm om en skogsbrand vid Lyko´s snart färdiga lokal vid E16/RV66 strax väster om Vansbro. Ett område på 500 kvadratmeter skog brann innan brandkåren fick skogsbranden under kontroll.

Torsdag 2019-07-11

Larm om skogsbrand på Gamla berget var kontrollerad eldning
Klockan 14.09 på torsdagseftermiddagen fick Falu brandkår ett larm om att en rökpelare syns från skogen mellan Krondiket och Gamla berget. Det var dock frågan om en kontrollerad eldning på en gård.

Onsdag 2019-07-10

Flera hus brann i Rättvik och elden spred sig till skogen
Ett larm har nåt SOS Alarm om en pågående brand i Rättviks kommun. Det ska vara fem hus som brinner och också orsakat skogsbrand.
Strax efter klockan 18 på onsdagskvällen kom ett larm om en pågående brand i Rättviks kommun. Fem byggnader brann i otillgänglig terräng – räddningstjänsten fick transportera pumpar och personal i båt till brandplatsen.

Skogsbrand på Lövberget i Falun
Under onsdagskvällen kom ett larm till SOS Alarm om en brand på Lövberget i Falun. En vit rökpelare hade synts. Skogsbranden var på Lövberget, mellan Stångtjärn och Stenslund. Räddningstjänsten i Falun ryckte ut med 4 brandbilar och fick vattendränka marken. En yta av 40 kvadratmeter brann

Gräsbrand i Mockfjärd slocknade av sig själv
Ett larm om gräsbrand inkom till SOS Alarm under onsdagseftermiddagen i Mockfjärd, Gagnefs kommun. När brandkåren i Mockfjärd kom fram visade det sig att gräsbranden hade slocknat av sig själv.

Larm om skogsbrand i Halvars var skräpeldning på en gård
Klockan 16.15 på onsdagseftermiddagen inkom ett larm om en skogsbrand i Halvars, Ludvika kommun. Branden visade sig dock vara skräpeldning på en gård.

Tisdag 2019-07-09

Glödbrand i Svärdsjö bakom brandkårsutryckning
Strax efter klockan 04.00 på tisdagsmorgonen inkom ett larm om en brand i ett träd i Svärdsjö. Det visade sig vara en glödbrand.

Söndag 2019-07-07

Larm om gräsbrand längs Vasaloppsvägen
Räddningstjänsten i Älvdalen larmades på söndagen om en gräsbrand längs Vasaloppsvägen. Det var dock en kontrollerad eldning.

Lördag 2019-07-06

Larm om skogsbrand i Malung 
Under lördagseftermiddagen inkom ett larm om en skogsbrand i Malung. Räddningsinsatsen avbröts dock.

Fredag 2019-07-05

Gräsbrand i Mora
Klockan 16.31 på fredagseftermiddagen fick Mora brandkår ett larm om en gräsbrand i Mora.

Torsdag 2019-07-04

Larm om rök och lågor i Hedemora var löveldning
Under torsdagseftermiddagen slog flera personer larm om att de såg lågor och rök komma från en plats. Det visade sig dock vara rök från en löveldning och ingen brand.

Onsdag 2019-07-03 

Larmade om rökpelare i Grängesberg – kom från kontrollerad eldning
Vid klockan 18.30-tiden på onsdagen inkom ett larm till SOS Alarm om en brand i skogen i Hörksnäs. Det visade sog dock vara frågan om en kontrollerad eldning.

Larm om gräsbrand efter järnvägsspår vid Gräsberg norr om Ludvika
Klockan 14.21 på onsdagseftermiddagen kom ett larm om en gräsbrand vid Gräsberg i Ludvika kommun. Enligt rapporten ska det glöda från marken vid ett järnvägsspår.
Räddningstjänsten är på plats.

Måndag 2019-07-01

Glödbränder utanför Gräsberg
En person larmade SOS Alarm under måndagskvällen om en rökpelare som ska ha synts i Gräsberg i Ludvika kommun. Det visade sig vara glödbränder.

Stopp i tågtrafiken – flera gräsbränder utmed spåren
Det var stopp i tågtrafiken på grund av flera gräsbränder. Räddningstjänst bekämpar elden, men än finns ingen prognos över när trafiken börjar fungera igen.
– Det har orsakats av ett tekniskt fel på tåget. Det har kommit gnistor från tågbromsen som gjort att det börjat brinna i gräset, säger Magnus Jonsson, inre befäl vid räddningstjänsten Dala Mitt.
Men enligt honom så är gräsbranden vid järnvägen mellan Ludvika och Grängesberg släckt. Däremot håller man fortfarande på att betar av några bränder i Gräsberg, mellan Borlänge och Ludvika. Trafikverket beräknar att de bränderna ska vara släckta runt halv fem på måndagseftermiddagen.

Larm om skogsbrand väster om Malsjön i Ludvika kommun
Brand efter banvallen norr om Ludvika. Klockan 11.39 på måndagsförmiddagen inkom ett larm till SOS Alarm om en skogsbrand väster om Malsjön. Räddningstjänsten i Ludvika fick larmet 11.42. Fyra brandbilar ska vara på väg från Nyhammar och Sunnansjö brandstationer.
SOS Alarm uppskattade att de skulle vara framme ungefär kl. 12.10. Också polisen är underrättad.

Brandpersonalen är nu på plats för släckningsarbete.

Gräsbrand vid järnvägsspår i Ludvika
Klockan 10.56 på måndagsförmiddagen inkom ett larm om en gräsbrand efter ett järnvägsspår.
– Det är lätt hänt när det är torrt gräs och ett tåg kör förbi. Jag kommer ihåg att det är ett ständigt återkommande problem som vi hade förra året, säger Stefan Wickberg, presstales person hos polisen.

Räddningstjänsten i Ludvika fick larmet 10.58 och är nu på plats och rapporterar att det rör sig om en mindre brand och att de håller på att släcka den. Orsaken är ett bromsfel på ett tåg som kört förbi.
Det är stopp i tågtrafiken mellan Ludvika och Grängesberg på grund av en gräsbranden.

Skogsbrand utanför Falun
Strax före klockan tre natten mot måndag inkom ett larm om en skogsbrand. Cirka 900 kvadratmeter skog brann. Skogsbranden släcktes på en knapp timme.

JUNI

Söndag 2019-06-30

Terrängbrand i Leksand
Klockan 20.19 på söndagskvällen larmades Leksands brandkår på en terrängbrand.

Grillning utanför bastu i Älvdalen spred sig 
Brandkåren Norra Dalarna fick på söndagseftermiddagen rycka ut till en gräsbrand vid en bastustuga. Det var en grillning utanför en bastu som spred sig. Älvdalens brandkår larmades klockan 15.45.

Lördag 2019-06-29

Markbrand i Bäsna spred sig upp i träd
Klockan 17.50 på lördagseftermiddagen larmades Gagnefs brandkår om en brand utomhus i Bäsna, ett par mil nordväst om Borlänge. Det var en markbrand som spred sig upp i träd.

Larm om markbrand vid Jungfruberget
Ett larm om terrängbrand vid Jungfruberget, Falun, inkom till SOS Alarm klockan 07.36 på lördagen. Falu brandkår fick larmet kl. 07.39. Det rörde sig om en mindre markbrand.

Fredag 2019-06-28 

Larm om rök vid järnvägsspår i Krylbo
Under fredagseftermiddagen kom ett larm till SOS Alarm om att det ska ryka vid ett järnvägsspår i Krylbo. Avesta brandkår ryckte ut med tre brandbilar.

Larm om brand på Galgberget i Falun
Klockan 15.35 på fredagseftermiddagen kom ett larm till SOS Alarm om ett brand på Galgberget i Falun. Falu brandkår ryckte ut.

Larm om gräsbrand utanför Djurås
Klockan 15.15 på fredagseftermiddagen inkom ett larm till SOS Alarm om en gräsbrand utanför Djurås i Gagnefs kommun. Branden ska ha setts från riksväg 70 i närheten. SOS Alarm kunde senare konstatera att det endast rörde sig om en mindre brand.
– Den visade sig vara ungefär lika stor som en myrstack, säger en presstalesperson på SOS Alarm.

Det konstaterades på plats att branden kommer att släcka sig själv.

Larm om markbrand på Nordanö norr om Torsång
Enligt larmet som kom klockan 11.31 på fredagsförmiddagen handlar det om en befarad markbrand, en “rotbrand”,  på Nordanö i Ösjön mellan Ornäs och Torsång i Borlänge kommun. Räddningstjänsten i Borlänge är larmad till brandplatsen på ön. Brandstyrkan var vid kl. 12.00-tiden på väg med båt från Ornäs till Nordanö.
– Det verkar vara en mindre brand. Det har gått ner i rötter, säger Daniel Holmstrand, inre befäl vid räddningstjänsten Dala-mitt.

Ute på ön finns privatpersoner som hjälper till med släckningen. Nordanö är obebodd och hela ön ingår i ett naturreservat.
Markbranden på ön är nu släckt, men brandmän kommer att återvända till ön för kontroller.

Torsdag 2019-06-27 

Ö brinner i Hinsen utanför Falun
Under torsdagseftermiddagen kom ett larm till SOS Alarm om en skogsbrand vid Hinsen i Falu kommun. Personen ska ha sett kraftig rök och lågor. Enligt uppgift ska det vara en ö som brinner.
Larmet kom in till SOS klockan 13.48. Det ska röra sig om en kraftig rökutveckling och lågor i skogen.
Brandbilar är skickade från Svärdsjö brandstation som fick larmet kl. 13.57. Eventuellt kommer fler bilar att sluta upp.
– Platsen är ganska avsides, så det kommer ta räddningstjänsten ungefär tjugo minuter att ta sig dit, säger en presstalesperson på SOS Alarm.

Lite innan kl. 14.30-tiden hade räddningstjänsten nått platsen.
– Det är en ö som brinner. Vi hade redan innan misstankar om det, så räddningstjänsten tog med sig en båt, säger Stefan Fröbom, inre befäl på Dala Mitt.

Branden som är 10 x 10 meter ska ha orsakats av en lägereld som inte släckts ordentligt. Men enligt räddningstjänsten är den nu under kontroll. Det finns inga uppgifter om att det ska finnas några andra människor på ön.

Onsdag 2019-06-26

Gräsbrand i Vansbro
Klockan 10.48 på onsdagsförmiddagen fick Vansbro brandkår ett larm om en gräsbrand.

Larm om terrängbrand nära Jungfruberget i  Falun
Falu brandkår fick ett larm kl. 17.01 på onsdagseftermiddagen om en terrängbrand vid Jungfruberget.  Det beskrevs som ett pyr i marken. Brandperonalen släckte med en vattenkanna.

Tisdag 2019-06-25

Larm om gräsbrand i Nyhammar var planerad eldning av rivningsvirke
Under tisdagseftermiddagen kom ett larm till SOS Alarm om en gräsbrand i Nyhammar i Grangärde socken, Ludvika kommun. Enligt uppgift fanns risk för spridning. Brandkåren larmades.
Det visade sig dock vara en planerad bränning av rivningsvirke.

Måndag 2019-06-24

Skogsbrand vid Jungfruberget i Falun
På måndagen mottog SOS Alarm ett larm om en skogsbrand vid Jungfruberget i Falun. Klockan 17.30 fick Räddningstjänsten i Falun larmet och ryckte ut till brandplatsen och kunde släcka branden snabbt.

Gräsbrand på Lugnets naturreservat
Strax innan klockan 12.30 kom ett larm om en gräsbrand i Digertäkt utanför Falun. Räddningstjänsten Dala Mitt fick larmet kl. 12.23 och är på plats med en tankbil och två brandmän.
– Vi är där och försöker släcka av. Det är en yta på 30 x 30 meter som brinner, säger inre befäl Daniel Holmstrand.

Strax innan kl. 14.00 har räddningstjänsten lämnat platsen och släckt branden.
– Allting gick bra och läget är under kontroll, säger Daniel Holmstrand, inre befäl på räddningstjänsten i Falun.

Larm om gräsbrand söder om Svärdsjö var en kompost som börjat brinna
Det ska brinna i gräs i Boda söder om Svärdsjö enligt ett larm till SOS Alarm. Larmet kom klockan 11.50 på måndagsförmiddagen. Brandkår i Svärdsjö är på plats. På plats visade det sig att en kompost börjat brinna.
– Vi har en misstanke om att det är kol från en grill som börjat pyra. Vi har släckt och är klara där, säger inre befäl Daniel Holmstrand strax innan klockan 13.00.

Larm om skogsbrand i Malung-Sälen var hygges- och naturvårdsbränning
Stora rökmoln och rökpelare har fått flera invånare i Malung-Sälens kommun att reagera under måndagsförmiddagen. Räddningschefen Per Hampus berättar nu att det rör sig om en planerad avbränning och att det är Lima besparingsskog som eldar. Området som bränns ligger vid Tandsjön i Lima. Besparingsskogen har fått godkänt av räddningstjänsten att elda under dagen.
Per Hampus, räddningschef i Malung-Sälen, berättar att personer larmat 112 om skogsbrand, men att alla kan vara lugna.
– De kommer bränna under dagen och är duktiga på det där. Det finns en reserv med helikopter om de skulle tappa kontrollen.

Lördag 2019-06-22

Skogsbrand i Grytnäs i svår terräng – regnvatten blev räddningen
Skogsbranden norr om Grytnäs utanför Avesta kunde släckas under natten mot söndag. Omkring 150 x 200 meter brann och svår terräng utmanade räddningsstyrkorna som till en början fick använda regnvatten.
Det var under lördagskvällen som en brand tog fart i Grytnässkogen utanför Avesta. Nu ska branden vara helt släckt. Räddningstjänsten lyckades efter mycket om och men att ta sig ut till området där det brann och efter några timmars arbete var branden så gott som släckt.
– Det var en tokig terräng att ta sig fram i, men ingen skadade sig, säger Robin Holm, styrkeledare vid räddningstjänsten.

Branden sträckte sig över en hektar ungefär, men räddningstjänsten lyckades släcka runt två-tiden på natten.
– Vi började avveckla vid två-tiden, men två personer stannade kvar för att bevaka under natten och morgonen, säger Robin Holm.

Torsdag 2019-06-20

Larm om skogsbrand i Björsjö var kontrollerad eldning
Enligt ett larm till SOS Alarm som kom under torsdagskvällen skulle det brinna i skog och mark i Björsjö i Folkärna socken, Avesta kommun, men det visade sig vara en kontrollerad eldning.

Markbrand längs järnvägen öster om Falun
Med hjälp av bandvagn tog sig räddningstjänsten i Falun ut i terrängen utanför Falun tidigt på torsdagsmorgonen. Det brann i terrängen längs järnvägen öster om Falun.

Onsdag 2019-06-19

Larm om gräsbrand i Persbo var brandrester efter fordonsbrand
SOS Alarm larmades om en gräsbrand i Persbo utanför Ludvika på onsdagseftermiddagen. Enligt larmet sågs rök och bränd mark vid en vägkant. Räddningstjänsten i Ludvika var på plats kl. 16.17 för att undersöka saken, men kunde snabbt se att situationen var under kontroll. Brännmärkena och röken visade sig nämligen vara följder av den glassbil som brann på aktuell plats tidigare under onsdagen.

Lördag 2019-06-15 

Gräsbrand inom Smedjebackens kommun
Ett larm till SOS Alarm inkom på lördagen. Det ska enligt larmet komma “vit rök från terrängen” i Smedjebacken. Enligt Räddningstjänsten Dala Mitt verkar det vara helt lugnt på plats.

Fredag 2019-06-14

Gräsbrand mellan Fu och Garsås
Mora brandkår fick klockan 22.06 på fredagskvällen ett larm om en gräsbrand mellan Fu och Garsås.

Larm om gräsbrand vid banvallen i Romme – visade sig vara flera bränder
En gräsbrand ska ha startat vid banvallen i Romme enligt ett larm till SOS. Larmet kom in till SOS Alarm vid kl. 15.37 och det ska enligt inringaren brinna vid järnvägen. Deltidsbrandkåren i Gustafs fick larmet kl. 15.39.
Det visade sig dock att flera gräsbränder hade uppstått längs järnvägen mellan Borlänge och Gustafs. Och att det enligt räddningstjänsten var svårt att komma åt alla markbränder efter järnvägslinjen. Tågtrafiken stoppades på sträckan efter larmen. Resenärer blev frustrerade över tågstoppen: “Det är jättedålig information”.

Torsdag 2019-06-13

Larm om gräsbrand i Falun var gammal grillning
En brand startade i Falun på torsdagskvällen. Enligt SOS-larmet brann det i gräs och sly. Platsen var vid Lidl vid Norra järnvägsgatan i Falun. Falu brandkår fick larmet klockan 19.35. Det var en gammal grillning på platsen som hade tagit sig igen. Vid kl. 20.00 hade man släckt av och lämnade platsen.

Larm om eventuell skogsbrand i Malung var skräpeldning
Ett larm inkom till SOS Alarm på torsdagsmorgonen om en eventuell skogsbrand. De som larmade hade sett en “synlig svart rökpelare”. Brandkåren i Malung larmades ut. Det visade sig dock vara en eldning av ris och skräp.

Måndag 2019-06-10

Gräsbrand söder om Säter
En gräsbrand startade söder om Säter på måndagskvällen. Gräsbranden släcktes av en privatperson innan brandkåren kom fram. Det var en liten markbrand enligt brandpersonalen.

Söndag 2019-06-09

Mindre gräsbrand i Grängesberg efter eldning på lördagen
På söndagseftermiddagen klockan 16.00 kallades Grängesbergs deltidsbrandkår till ett område nordväst om Grängesberg. Det var en mindre gräsbrand efter en eldning på lördagen.

Fredag 2019-06-07

Blixtnedslag i Ludvika fick brandkåren att rycka ut – hittade ingen brand
Vid klockan fyratiden på fredagseftermiddagen kom ett larm om en skogsbrand mellan Notgården och Lorensbergatjärnen i Ludvika. Brandkåren i Ludvika fick larmet klockan 16.22 och ryckte ut. Man kunde dock inte hitta någon brand efter blixtnedslaget.

Gräsbrand intill järnvägsspåret i Lennheden
Borlänge brandkår fick ett larm kl. 13.55 om en brand efter järnvägen i Lennheden. Gräset brann på fredagen intill järnvägsspåret i Lennheden. En tåginbromsning var orsaken.

Torsdag 2019-06-06

Larm om brand på Hundfjället efter blixtnedslag
Ett blixtnedslag ska enligt ett larm till SOS Alarm ha orsakat en brand på Hundfjället under torsdagskvällen. Ett stort antal brandbilar ryckte ut och stod vid skidbacken. Det visade sig dock inte vara någon brand på platsen.

Skogsbrand i Högbo i Falun
Falu brandkår fick klockan 16.02 på torsdagseftermiddagen ett larm om en markbrand vid Högbo.
Skogsbrand var i närheten av herrgården i Högbo. Det var en mindre brand i terrängen och brandkåren släckte markbranden.

Vindskydd och skog brann väster om Äppelbo
SOS Alarm fick vid lunchtid på nationaldagen in ett larm om en brand en halvmil väster om Äppelbo, längs landsvägen mot Tyngsjö. Vansbro brandkår ryckte ut. Det brann i ett vindskydd och i skogen.

Larm om skogsbrand i Blötberget var falskt
Brandkåren i Grängesberg larmades om skogsbrand klockan 09.55 på torsdagsförmiddagen. Enligt larmet brann det i skogen vid Blötberget väster om Ludvika. Det var dock ett falskt larm.

Onsdag 2019-06-05 

Larm om skogsbrand i Leksand var rök från kolmila
Under onsdagskvällen kom ett larm om en skogsbrand i Leksand och brandkåren i Leksand åkte ut för att leta efter skogsbranden. Det visade sig dock vara rök från en kolmila.

Söndag 2019-06-02

Tidigare kontrollerad bränning i närheten av Hållberget tog sig igen
SOS Alarm fick på söndagseftermiddagen ett larm om en gräsbrand i närheten av Hållberget i Rättviks finnmark. Räddningstjänsten ryckte ut. Det var en tidigare kontrollerad bränning som har tagit fart igen.

Brandkåren larmades till glödande majbrasor vid Källslättsvägen
Falu brandkår larmades klockan 10.58 på söndagsförmiddagen om en brand vid Puttbo utanför Korsarvet. Det var glödande majbrasor vid Källslättsvägen.

Lördag 2019-06-01 

Larm om gräsbrand nära Spjutsbo 
SOS Alarm fick på lördagskvällen ett larm om en gräsbrand inom Smedjebackens kommun. Det har varit två brasor men nu glöder det bara.

Larm om brand utomhus i Nyckelby
Brandkåren i Borlänge larmades kl. 13.35 på lördagseftermiddagen om en befarad brand utomhus i Nyckelby. Det visade sig dock vara en kontrollerad eldning.

MAJ

Onsdag 2019-05-29

Gräsbrand i Skamhed
SOS Alarm fick på onsdagen ett larm om markbrand i byn Skamhed i Vansbro kommun. Brandkåren i Vansbro larmades och ryckte ut till Skamhed och kunde efter ett tag meddela: “Släckningsarbetet är avslutat”.

Söndag 2019-05-26 

Larm om brand vid Ickholmen visade sig vara gammal majbrasa
Ett larm om en brand i terrängen i Ickholmen, Rättviks kommun, inkom till SOS Alarm på söndagen och Rättviks brandkår ryckte ut. Det visad sig dock vara en gammal majbrasa som brann.

Fredag 2019-05-24

Brand i rishög i Blötberget
En rishög brann vid Blötberget, enligt ett larm till SOS Alarm på fredag morgon.
Grängesbergs deltidsbrandkår fick larmet klockan 07.31 på fredagsmorgonen och ryckte ut till brandplatsen. Det brand i en hög med grot efter avverkning.

Onsdag 2019-05-22

Markbrand i Hagge
Det brinner i terrängen vid Hagge, i Smedjebackens kommun.
Ett larm om brand i terrängen vid Hagge inkom till SOS Alarm under onsdagen. Det brinner med öppna lågor enligt den som larmade. Räddningstjänsten ryckte ut och tog hand om branden.

Måndag 2019-05-20 

Gräsbrand i Söderbärke
Larmet inkom till SOS Alarm vid kl. 14.27 på måndagseftermiddagen. Enligt de första uppgifterna ska det brinna i ett dike på Sörbovägen i Söderbärke i Smedjebackens kommun. Det är oklart vad som orsakat branden. Smedjebackens brandkår ryckte ut.
– Det var en gräsbrand i ett dike på cirka 100 meter. De som larmade hjälpte även till med släckningen så det gick bra, säger Anders Nyman, inre befäl på Räddningstjänsten Dala Mitt.

Enligt Trafikverket är det risk för begränsad framkomlighet med räddningsfordon på vägbanan.

Lördag 2019-05-18 

Gräsbrand i Korsnäs – släcktes ned av förbipasserande
Klockan 23.08 på lördagskvällen fick Falu brandkår ett larm om gräsbrand i Korsnäs. Men gräsbranden släcktes ned av förbipasserande som hade sett branden.

Larm om misstänkt skogsbrand vid Lövberget – hittade inget
Klockan 21.00 på lördagskvällen fick Falu brandkår ett larm om en skogsbrand på Lövberget utanför Falun. Brandmännen sökte med drönare efter mörk rökpelare utan resultat.

Markbrand i Ludvika var person som eldade trots eldningsförbudet
Klockan 19.37 på lördagskvällen fick Ludvika brandkår ett larm om brand utomhus och ryckte ut. Det visade sig vara en eldning på en gård trots eldningsförbudet under fredagen i Ludvika kommun – polisen åkte dit och skrev anmälan.

Eldning trots eldningsförbud i Borlänge
Klockan 18.43 på lördagskvällen fick Borlänge brandkår ett larm om brand utomhus. Åter igen var det en eldning trots eldningsförbudet i Borlänge kommun.

Eldar trots eldningsförbud
Klockan 09.39 på lördagsförmiddagen fick Borlänge brandkår ett larm om en brand utomhus. Det visade sig dock vara en privatperson som eldar ute trots eldningsförbudet under lördagsdygnet i Borlänge kommun.

Torsdag 2019-05-16

Skogsbranden utanför Sågmyra under kontroll
Klockan 19.03 på torsdagskvällen fick Bjursås brandkår, stn 230, ett larm om en skogsbrand i Sågmyra. Totalt 15 brandmän var på plats för att släcka skogsbranden som hade en yta på 50 x 50 meter.  Vid kl. 21.00-tiden meddelade Daniel Holmstrand, inre befäl vid räddningstjänsten Dala Mitt, att branden var under kontroll.
– De har gjort ett fantastiskt bra jobb. Nu står de bara och väntar på de som äger marken som sedan ska jobba med efterbevakningen, säger han till SVT Dalarna.

Onsdag 2019-05-15

Brand i trädgård i Söderbärke
Larmet inkom till SOS Alarm vid kl. 15.37 på onsdagseftermiddagen. Enligt de första uppgifterna ska det brinna inne på en trädgård på Hedgatan i Söderbärke. Brandkåren i Smedjebacken larmades och ryckte ut till platsen. De uppger att branden ska vara under kontroll. Det beräknas ta en timme att släcka ner.
Det ska vara avfall i trädgården som tagit eld.

Tisdag 2019-05-14

Större markbrand söder om Rösjön i Falun

Klockan 18.49 kom ett larm om en gräsbrand i Falu kommun, söder om Rösjön. Enligt inringaren till SOS Alarm såg man öppna lågor från luften i ett privatplan. Brandkåren i Svärdsjö ryckte ut och fick senare förstärkning från Envikens brandkår.
Enligt Daniel Holmstrand, inre befäl på Räddningstjänsten Dala Mitt så är gräsbranden 150 x 50 meter stor.
– Det brinner kraftigt men vi ha har lyckats omringa kanterna med slang, säger han.

Branden anses vara under kontroll vid kl. 20.20 men på grund av vattenbrist så kan räddningsenheterna från Svärdsjö inte släcka branden helt.
– Ytterligare resurser från Enviken är på väg, säger Daniel Holmstrand.

Det ska inte finnas någon spridningsrisk. Vid klockan 21.00-tiden meddelar Daniel Holmstrand att vattenresurserna har kommit.
– Läget är under kontroll och markägare är på väg. Vi misstänker att det är en grävmaskin som varit där och arbetat idag som kan ha orsakat branden, säger han.

Måndag 2019-05-13

Larm om brand vid flygfältet i Orsa var kontrollerad eldning
Det brann på flygfältet i Orsa på måndagskvällen. Det visade sig dock handla om en kontrollerad eldning.

Gräsbrand i Falun 
Räddningstjänsten i Falun fick kl. 18.02 på måndagskvällen rycka ut till en gräsbrand i Falun. Det brann i terrängen vid Vallavägen i Falun, enligt ett larm till SOS Alarm. Det var dock ingen överhängande spridningsrisk. Cirka 20 x 20 meter brändes av.

Gräsbrand i Orsa
Det ska brinna i diket på Slaggatan i centrala Orsa, enligt ett SOS Alarm som kom in på måndagseftermiddagen vid klockan 16.30-tiden och enligt de första uppgifterna är branden omkring två kvadratmeter stor. Enligt SOS Alarm är räddningstjänsten i Orsa framme på plats vid kl. 16.50-tiden.
– Det är en ny anlagd brand, polisen är på plats och pratar med lite vittnen. Vi har släckt branden, säger Johan Szymanski räddningschef vid Brandkåren i Norra Dalarna.

Skogsbränder vid Stångtjärn
Det brann vid Stångtjärn i Falun enligt larmet som kom in kl. 12.53 till SOS Alarm på måndagseftermiddagen. Det ska brinna med öppna lågor på en yta på 20 x 20 meter. Falu brandkår fick larmet kl. 12.55 och ryckte ut. Det brann på två platser vid Stångtjärn i svårtillgänglig och torr mark.

Söndag 2019-05-12

Gräsbrand i Falun spred sig från rishög: “Tappat lite kontroll”
En gräsbrand uppstod på söndag eftermiddag i Falun efter att eld spridit sig från en rishög. Falu brandkår fick larmet klockan 16.51 och ryckte ut och släckte. Det var en kontrollerad eldning som spridit sig.

Gräsbrand utanför Hedemora visade sig vara kontrollerad eldning
Ett stort område gräs brinner i Vikbyn i Hedemora kommun, enligt ett larm till SOS Alarm på söndagen. Brandkåren i Hedemora larmades. Det visade sig dock vara en kontrollerad eldning.

Lördag 2019-05-11

Brand spred sig mot garagevägg i Rämshyttan
I samband med en eldning på en fastighet i Rämshyttan norr om Ludvika spred sig branden till en garagevägg. Ludvika brandkår fick larmet kl. 10.10 på lördagsförmiddagen och ryckte ut på släckning.

Fredag 2019-05-10 

Larm om rökpelare vid Ikea var kontrollerad eldning
Det ska synas en kraftig rökpelare på Norra Backa i Borlänge enligt uppgifter till SOS Alarm på fredagen. Larm om rökpelare vid Ikea var dock en kontrollerad eldning. Man brände pallar.

Måndag 2019-05-06 

Undersökning rökutveckling i skogen
Räddningstjänsten i Borlänge fick ett larm klockan 18.41 på måndagskvällen om en brand i skogen utanför Borlänge. Och ryckte ut till brand de själva låg bakom: “Var vi som orsakade den röken”

Söndag 2019-05-05

Brand i vedbod i Smedby – började med mindre gräsbrand
Räddningstjänsten i Leksand larmades på söndagskvällen om en brand i Smedby, mellan Leksand och Insjön. Det brann i en vedbod, men branden hade börjat som en gräsbrand som spred sig.

Gräsbrand i Fors
Räddningstjänsten larmades strax efter klockan 16.30 på söndagseftermiddagen till en gräsbrand i närheten av pappersbruket i Fors. Enligt larmet hade det börjat brinna vid tågspåret intill pappersbruket. Gräsbranden blev snabbt släckt och brandpersonalen lämnade stället kl. 17.00 enligt SOS Alarm.

Gräsbrand i Älvdalen 
Ett larm inkom klockan 14.20 på söndagseftermiddagen till SOS Alarm om gräsbrand i Älvdalens kommun. Enligt uppgift gick släckningsarbetet bra.

Gräsbrand vid järnvägsspår i Krylbo
Det brann på söndagen intill ett järnvägsspår i Krylbo. Räddningstjänsten i Avesta ryckte ut och släckte gräsbranden.
– Det brukar ofta uppstå gräsbränder när tågen bromsar in, säger man hos räddningstjänsten.

Larm om skogsbrand i Sifferbo var riseldare på villatomt
Ett larm inkom på söndagen till SOS Alarm om en eventuell skogsbrand i Sifferbo i Gagnefs kommun. Gagnefs brandkår fick larmet kl. 10.55. Det visade sig dock vara “riseldare” på villatomt och inte någon skogsbrand.

Lördag 2019-05-04

Befarad gräsbrand i Ludvika var kontrollerad eldning
Räddningstjänsten i Ludvika larmades klockan 15.15 på lördagseftermiddagen om en befarad gräsbrand i norra utkanten av Ludvika. Det var dock frågan om en kontrollerad eldning.

Fredag 2019-05-03 

Larm om brand i stor rishög i Ingarvshyttan
Det har brunnit i en stor rishög i Ingarvshyttan i Säters kommun, enligt ett larm till SOS Alarm på fredagen. Brandkåren i Stora Skedvi fick larmet klockan 19.21 och ryckte ut till brandplatsen.

Larm om brand i Borlänge var kontrollerad eldning
Borlänge brandkår fick klockan 11.06 på fredagsförmiddagen ett larm om en brand utomhus. Det visade sig dock vara en kontrollerad eldning så ingen åtgärd behövdes.

Onsdag 2019-05-01

Brand i närheten av Dala Airport – någon hade eldat ris
SOS Alarm larmades på onsdagskvällen om en misstänkt skogsbrand i närheten av Svärdsjösjön, sydost om Dala Airport i Borlänge. Brandkåren i Borlänge fick larmet kl. 19.29 på kvällen. Det visade sig vara en kontrollerad eldning. Någon hade eldat ris.

Larm om brand utomhus i Långshyttan
Det ska brinna vid Silvhytteåkorset i Långshyttan, enligt ett larm till SOS Alarm på onsdagen. Långshyttans brandkår ryckte ut.

Brand i skog och gräs i Saxdalen
Vid lunchtid på onsdagen kom ett larm om en brand i Saxdalen i Ludvika kommun. Grängesbergs brandkår fick larmet klockan 11.15 och ryckte ut till Saxdalen med brandbefäl och 5 brandmän. Det var vid en utsiktsplats i Saxdalen som de brann. Cirka 10 x 30 m brändes av. Brandorsaken är oklar.

Brand i Leksand med öppna lågor spred sig till staket
Några minuter efter midnatt larmades räddningstjänsten i Leksand om en brand utomhus på Fiskgatan i Leksand. Det var en markbrand med öppna lågor som spred sig till ett staket.

Brand i rishög i Hosjö
Räddningstjänsten Dala-Mitt har i natt bekämpat en rejäl brand i Hosjö, och fortfarande på morgonen efterbevakas branden. Falu brandkår fick larmet klockan 00.20 natten till onsdag. Ungdomar ska ha skjutit raketer in i en rishög på 6 x 12 meter vid Kyrkvägen i Hosjö som fattat eld. Det var många som såg branden på håll och många larm inkom till SOS Alarm. Träd runt branden skadades.

APRIL

Tisdag 2019-04-30

Rishögar i lågor längs riksväg 70 i Rättvik
Det brann längs riksväg 70 i Rättvik, enligt ett larm till SOS Alarm på tisdag kväll. Det brann lite väl häftigt. Brandkåren i Rättvik larmades.

Larm om gräsbrand på Lerdalshöjden var kontrollerad eld
Det ska brinna i gräset på Lerdalshöjden i Rättvik, enligt ett larm till SOS Alarm på tisdagen. Det visade sig dock att det var en kontrollerad eld enligt brandkåren i Rättvik.

Eld i trädgård i Borlänge befarades vara utom kontroll
En eld i en trädgård i Borlänge befaras vara utom kontroll, enligt ett larm till SOS Alarm på tisdag. Borlänge brandkår fick larmet klockan 21.31.

Räddningstjänsten fick släcka glödande eldstad
Brandkåren i Falun fick åka ut och hälla vatten på en eldstad i Falun som glödde på tisdag kväll. Larmet kom kl. 21.01 på Valborgsmässoaftonen.

Larm om skogsbrand var kontrollerade majbrasor
En inringare ska ha sett mörk rök bolma i närheten av Dala Airport i Borlänge, enligt ett larm som Borlänge brandkår fick kl. 18.23 på tisdagen. Det var dock en kontrollerad majbrasa.

Larm om gräsbrand i Sälen
Larmet om gräsbranden inkom till SOS Alarm vid kl. 14.21. Det ska brinna i gräset cirka 20 meter från ett hus vid Josvallen i Malung-Sälens kommun. Brandkåren var vid kl. 14.39 framme på platsen med sex brandbilar. Enligt personen som slagit larm till SOS Alarm ska ytan som brinner vara cirka 25 x 25 m.

Varm växel orsakade en markbrand vid järnvägen i Repbäcken 
Det skulle pyra invid järnvägsspåret i Repbäcken enligt ett larm som inkom till SOS Alarm på tisdagsförmiddagen. Borlänge brandkår fick larmet kl. 09.16. Enligt SOS Alarm var Borlänge brandkår på plats vid kl. 09.35-tiden. Det visade sig att en växel blivit varm och orsakat en markbrand. Brandkåren kunde släcka branden och återvända till brandstationen i Borlänge vid kl. 10.00-tiden.
– Det var en markbrand efter järnvägen, sannolikt orsakad av växel som hade värmaren på trots att det är sommar. Trafikverket är informerade, säger Stefan Fröbom, inre befäl vid Räddningstjänsten Dala Mitt.

Måndag 2019-04-29

Larm om rökpelare norr om Långshyttan var riseldning
Strax innan kl. 06.30 på måndagsmorgonen kom ett larm om en rökpelare i skogen vid Svarvarbo norr om Långshyttan. Det var en lastbilschaufför som slog larm att en rökpelare ska ha synts i skogen öster om Dammsjön. Vid kl. 06.50 meddelar SOS Alarm att ska det dock ska röra sig om en kontrollerad riseldning.

Gräsbränder i Mora–Noret var kontrollerade eldningar som blossat upp igen
Brandkåren i Mora larmades om gräsbränder i Mora–Noret. Brandkåren fick rycka ut och släcka dubbla gräsbränder under natten. Det visade sig vara kontrollerade eldningar som blossat upp igen.

Söndag 2019-04-28

Larm om gräsbrand i Borlänge var kontrollerad eldning
Ett larm om en gräsbrand på Tjärna Ängar i Borlänge inkom till SOS Alarm på söndagskvällen. Det visade sig vara en kontrollerad eldning. Eldningen kan ha brutit mot eldningsförbudet.

Skogsbrand vid elljusspår i Falun
Ett skogsområde på 50 x 50 meter brann i natt i Hälsingberg i Falun. Falu brandkår fick larmet klockan 03.14 då allmänhet sett rök komma från platsen. Väl framme gick släckningsinsatsen ganska snabbt och styrkorna kunde lämna efter ungefär en och en halv timme.
– Vi såg ingen naturlig anledning till att det har tänt, säger Stefan Fröbom, inre befäl vid Räddningstjänsten Dala Mitt.

Lördag 2019-04-27

Gräsbrand i Bojsenburg i Falun
Klockan 22.16 på lördagskvällen fick brandkåren i Falun ett larm om en gräsbrand. Det brann i terrängen i Bojsenburg i Falun, enligt ett larmet. Brandkåren släckte gräsbranden.

Gräsbrand på spårområde i Borlänge
En gräsbrand på Jussi Björlings väg i Borlänge larmades in till SOS Alarm under lördagen. Klockan 11.15 fick brandkåren i Borlänge larmet om branden på spårområdet.

Stubbrand i Falun
Falu brandkår fick klockan 09.41 på lördagsförmiddagen ett larm om en brand i en stubbe.

ÄLDRE LARM:
Torrt i skog och mark i Dalarna: Larm om gräs- och skogsbränder fortsatte under fredagen

2019-09-06 23.55
Uppdaterat: 2019-09-30 17.30