Region Dalarna: Nu är ambulansen i Rättvik tillbaka igen

Från och med i dag, måndag, har Rättvik återigen en ambulans. Den står i Rättviks räddningstjänsts lokaler och utgår därifrån dagtid alla dagar i veckan.

Nu är ambulansen i Rättvik tillbaka igen
Från och med idag, måndag kommer det att finnas en ambulans stationerad dagtid i Rättvik igen.
Som ett resultat av Region Dalarnas sparpaket så började ambulansen i Rättvik våren 2017 utgå från Leksand istället. Men nu kommer Rättvik få tillbaka sin ambulans – i alla fall dagtid mellan kl. 08.00 och 18.00, det går Region Dalarna ut med.

Ökade väntetider då ambulansen försvann
När ambulansen försvann från Rättvik så såg man att väntetiderna ökade för de som ringde SOS Alarm från kommunen och var i behov av ambulans.
– När man la ner ambulansen så ökade väntan på ambulans med 7 minuter. Därför vill vi att man fysiskt är på plats i Rättvik. Jag tror också att det är bra om ambulans och räddningstjänst kan utgå från samma plats, säger Ulf Berg(M), regionstyrelsens ordförande till SVT Dalarna.

Bemannas från Falun och Leksand
Under sommaren så kommer ambulansen I Rättvik bemannas med personal från ambulansstationen i Falun och över helger från Leksand. Men från och med i september så är tanken att ambulansen ska bemannas av personal endast från Leksand.
Även om ambulansen står placerad i Rättvik dagtid ska vara en resurs för hela Dalarna, skriver Region Dalarna i ett pressmeddelande.

Indragen ambulans väckte protester
När ambulansen försvann från Rättvik ledde det till protester. Och flera hundra personer demonstrerade för att få behålla den i kommunen.

2019-06-03 22.30