Regeringens förslag: Nytt statligt servicekontor till Vansbro

Vansbro vinnare i regeringsförklaringen – får servicekontor: ”Statlig närvaro är viktigt för våra invånare”
Vansbro får ett statligt servicekontor. Det lovade statsminister Stefan Löfven i regeringsförklaringen.
– Mycket glädjande. Vi behöver statlig närvaro, säger kommunalrådet Stina Munters (C).

I fjol invigdes det nya statliga servicekontoret i Malung. Nu får även Vansbro ett lokalt statligt servicekontor. Det lovade statsminister Stefan Löfven i regeringsförklaringen under riksdagens öppnande.
“Regeringen kommer tillföra medel i budgetpropositionen för öppnandet av nya servicekontor. Fyra av dessa kontor kommer att öppnas i så kallade FA-regioner som idag helt saknar servicekontor. Ett av servicekontoren kommer att öppna i Dalarna, närmare bestämt i Vansbro”, sa Stefan Löfven i regeringsförklaringen.
– Glädjande att statsministern säger så. Vi vill som alla andra mindre kommuner ha staten närvarande på riktigt. Statlig närvaro är viktigt för våra invånare, säger Stina Munters.

I ett servicekontor samlar staten försäkringskassan, skatteverket och pensionsmyndigheten för att effektivare kunna ge kontinuerlig statlig service till kommuninvånarna varje vardag under kontorstid.

Tidigare har utredningen om “statlig service i hela landet” pekat ut Vansbro som lämplig för ett statligt servicekontor. I dagens verksamhet ingår försäkringskassan, skatteverket och pensionsmyndigheten. I en framtid kan även arbetsförmedlingen, CSN och trafikverkets förarprovsverksamhet komma att ingå i servicekontoren.
– Och vi vet ju inte vad ett statligt servicekontor i Vansbro kommer innehålla. Vi har inte haft några kontakter med staten om detta. Det är innehållet, och vilka myndigheter det handlar om som är viktigt.

En skylt på en lokal utan innehåll är ju inget vidare. Vi får vänta och se var vi landar. Inte minst skulle vi önska polisen åter i kommunen, säger hon. Ett servicekontor kan komma att rymmas i medborgarhuset.
– Vi har lokaler som staten kan få flytta in i. Det kommer inte vara några problem. Vi måste samarbeta, säger kommunalrådet Stina Munters (C).

Fotnot: FA-region är Tillväxtverkets benämning på en grupp av kommuner som på sikt antas vara självförsörjande vad gäller arbetstillfällen och arbetskraft.

Lyssna på SR Dalarnas inslag: Regeringens förslag: Nytt servicekontor till Vansbro 1:12 min

2019-09-11 10.10