Nu pallar Bystugan för trycket!

av | 27 okt, 2022 | Aktuellt

Att ingenting är omöjligt är det senaste projektet i Gesunda Bystuga ett bra exempel på.

”Vi upptäckte att golvet i lägenheten på Bystugans övervåning hängde i järnstänger i takstolarna,” säger Stig Wass, som är drivande i projektet. ”Man gjorde så när man byggde förr.” fortsätter Stig. ”Nu tänker vi renovera lägenheterna på övervåningen och då måste vi hitta en annan konstruktion för golvet. Vi slog våra kloka huvuden ihop, gjorde bärighetsberäkningar och vips var lösningen en 6,5 meter lång stålbalk på 350 kg född!

Balken skräddarsyddes för att passa in i Bystugan. En ände vilar i murstocken medan den andra balkänden vilar på en ny limträbalk som står på grunden. Nu håller det och vi kan börja renovera.
Balken transporterades från Mora med traktor och lyftes sedan med kran in i Bystugan.
Som stöd och skydd för lyftet och monteringen lånade vi 50 pallar av ett åkeri i Mora.

Rom byggdes inte på en dag, det här bygget tog med all planering 14 dagar,” säger Stig entusiastiskt.
”Intäkter från sommarens ställplatser för husbilar har finansierat projektet. De hyresintäkter vi kommer att få från de nyrenoverade lägenheterna hjälper till att säkerställa framtiden för Bystugan,” avslutar Stig, som hyllar och tackar frivilliga insatser från bl.a. Hasse Olsson, Bengt Swedberg och PA Hübinette. Masstugan har också bidragit med sina kunskaper för att ro projektet i hamn.