MSB förstärker för att bekämpa skogsbränder – helikopter i luften inom 90 minuter

Så förstärker MSB för att bekämpa skogsbränder
Till sommaren skapar Myndigheten för samhällsskydd och beredskap(MSB) en helt ny förmåga att bekämpa skogsbränder från luften. Vid högsta beredskapsläge kommer helikoptrarna att kunna vara i luften inom 90 minuter, meddelar myndigheten i ett pressmeddelande på fredagen.

Efter de omfattande skogsbränder sommaren 2018 fick MSB i uppdrag av regeringen att stärka skogsbrandsberedskapen till sommaren 2019. En del var att öka förmågan att bekämpa bränder från luften, i ett första steg med helikoptrar.

Tio helikoptrar – minst
Under fredagen den 15 mars var upphandlingen med helikoptrar med HeliAir Sweden klar. Förhoppningen är att man ska kunna teckna avtal snarast. Ett krav på leverantören är att man ska kunna ställa minst tio helikoptrar till myndighetens förfogande.
– Det här gör att får vi en avsevärt mycket bättre beredskap och helt nya möjligheter att bekämpa skogsbränder redan till sommaren, säger Björn Johansson, ansvarig för upphandlingen på MSB, i ett pressmeddelande.

Helikoptrarna blir en av förstärkningsresurserna som MSB kommer kunna erbjuda till exempelvis regioner och kommunal räddningstjänst, när lokala resurser inte räcker till eller är uttömda.

I luften på 90 minuter
Under säsongen för skogsbränder kommer helikoptrarna att placeras ute i landet där man anser att brandrisken är som högst. Just det arbetssättet visade sig fungera bra under 2018.

I grundberedskapen ska helikoptrarna kunna ställas till MSB:s förfogande inom 12 timmar. Vid högsta beredskapsläge ska de kunna vara i luften på 90 minuter.

På sikt föreslår MSB vattenskopande flygplan. Myndigheten vill även kunna ställa helikoptrarna till förfogande för EU:s resurspool RescEU, som är under uppbyggnad.

2019-03-15 18.00