Lärarfacken Mora: Skolan måste vara det sista att spara på – därför går Lärarmarschen även i Mora på lördag 18/5

Debatt: Skolan måste vara det sista att spara på – därför går Lärarmarschen även i Mora 
Politiker som sparar på skolan kommer i historiens ljus inte att ses som framgångsrika. Men den sista tiden har rapporterna duggat tätt om svenska kommuner som gör besparingar på skolan. Detta trots att de politiska partierna i valrörelsen för mindre än ett halvår sedan skickade ut ett helt annat budskap till väljarna. Då saknades inte superlativen om hur viktigt det är att satsa på skolan men det budskapet är lika sant idag som det var då. Därför har lärare på många platser i landet under våren genomfört manifestationen Lärarmarschen och nu på lördag 18 maj kommer Lärarmarschen även att genomföras i Mora.
I Mora kommuns skolor planeras just nu ekonomiska åtgärder som kommer att få förödande konsekvenser för många elever i grundskolan och framför allt för de barn som har störst behov. Vi ser också att åtgärderna ytterligare kommer att försämra lärarnas arbetsmiljö och göra det svårare för Mora kommun att i framtiden behålla de lärare vi har och att rekrytera nya. På lördag protesterar vi mot nedskärningarna då vi, istället för nedskärningar, vill se långsiktiga satsningar som säkerställer att Moras skolor genomsyras av god arbetsmiljö för elever och lärare och av undervisning av god kvalitet.
Det är förödande att ett stort antal kommuner nu väljer att spara på skolan och att så många politiker glömt vad de lovat. Vi vet att kommunernas ekonomiska läge försämrats, men skolan måste vara det sista som blir utsatt för besparingar – inte det första. Även våra rikspolitiker måste ta sitt ansvar. De kan inte smita undan. Staten måste hjälpa till att investera i en bra skola för barn och elever. För vi vet ju alla att en bra skola är nyckeln till framtiden för alla unga individer som växer upp och en förutsättning för deras förmåga att bidra till samhället i framtiden. Vi vet att det samhället investerar i utbildning ger mångdubbelt tillbaka.
Vi lärare vet hur oerhört mycket en bra utbildning betyder för barn och elevers framtida liv. Varje dag i skola och förskola bygger det framtida samhället. Så när vi tillsammans säger ifrån är det läge för kloka politiker att lyssna.
Vi säger nu med enad röst att nedskärningarna på skolan måste upphöra. Att vi behöver modiga, framsynta och kraftfulla politiker som vågar sätta skolan först. För att investera i skolan och ett attraktivt läraryrke – det vet vi – det är att framtidssäkra Sverige.

Johanna Persson
Ordförande Lärarförbundet Mora

Therese Lindberg
Ordförande Lärarnas Riksförbund Mora

Elisabeth Mårten
Huvudskyddsombud Moras grundskolor

Lärarmarschen 2019 – Sveriges lärare reser sig
Stockholm 18/5
Göteborg 19/5
Malmö 18/5
Jönköping 18/5
Uppsala 18/5
Jokkmokk 18/5
Mora 18/5

Tider och platser:
Lärarmarschen 2019

2019-05-17 20.00