Länsstyrelsen Dalarna: Grundvattennivåer under det normala – Livsmedelsverket: Tips på hur du kan spara på vatten

Läget inför sommaren är ansträngt. Redan nu är grundvattennivåerna under det normala i vårt område. Pär Aleljung på Livsmedelsverket tipsar om på hur du kan göra för att spara vatten.

Nu i veckan beslutade Hedemora Energi om bevattningsförbud i flera byar i Hedemora kommun på grund av låga grundvattennivåer. Bevattningsförbudet innebär bland annat att det är förbjudet att vattna med dricksvatten och att fylla pooler. Läs mer: Låga grundvattennivåer – Bevattningsförbud i byar i Hedemora kommun

Emil Wikberg Samuelsson, hydrogeolog på SGU.
– Vi har grundvattennivåer idag i det här området som ligger under det normala eller mycket under det normala för årstiden, så läget inför sommaren är ansträngt, säger Emil Wikberg Samuelsson hydrogeolog på SGU, till SVT Dalarna.

Klimatet påverkar vårt dricksvatten
I dagarna arrangerar Länsstyrelsen Dalarna tillsammans med Livsmedelsverket en workshop med syfte att ge kommuner ny kunskap och nya verktyg för att klimatanpassa dricksvattenförsörjningen i kommunerna, då just dricksvattenförsörjning har en stor påverkan på samhället.
– Vi ser framåt att klimatet kommer ge massa påverkan på vårt dricksvatten. Vi kan se redan nu på vissa ställen att det gett effekter, så vi behöver planera redan nu, berättar Pär Aleljung på Livsmedelsverket för SVT Dalarna.

Hur allvarligt är det?
– Dalarna ganska lyckligt lottade, men det finns utmaningar även här, säger Pär Aleljung.

Hydrogeologen Emil Wikberg Samuelsson säger att det kan bli fråga om fler bevattningsförbud framöver.
– Just grundvattensituationen går inte att lösa. Det är stora nederbördsmängder som behövs. Det är inte omöjligt att det kommer bli fler bevattningsförbud. Det beror på vilka grundvattenresurser man använder för dricksvattenförsörjningen, säger han.

I videon nedan ger Pär Aleljung från Livsmedelsverket tre tips på hur du kan tänka för att spara på vatten:
Grundvattennivåer under det normala – så kan du spara vatten

2019-05-16 09.45