Två döda efter isolycka norr om Nyhammar – Issäkerhetsrådet: Vårisen – lär dig var isen ofta är svag

En avled på plats och den andre senare på sjukhus
Två män, en i 75-årsåldern och en i 50-årsåldern, dog efter att de gått genom isen på en tjärn norr om Nyhammar i Ludvika kommun på tisdagskvällen.
Strax före klockan 17.30 kom larmet om att två män gått genom isen på en tjärn norr om Nyhammar i Ludvika kommun. Brandkårerna i Nyhammar och Ludvika, dykare från Falu brandkår, ambulans, ambulanshelikopter och polis larmades till platsen. Även dykare har varit på plats.

Fördes till sjukhus i helikopter
Vid kl. 19.15 uppgav polisen att mannen i 75-årsåldern hade avlidit på platsen. Den andra hade förts med helikopter till sjukhuset i Örebro med kritiska skador men hans liv gick inte att rädda och han avled under natten. Även anhöriga till de två fanns på platsen.
– Några anhöriga är där och det var de som larmade, berättar Kenneth Johannesson, presstalesperson hos polisregion Bergslagen.

Vad gjorde personerna på isen?
– Det vet jag inte i nuläget.

Oklart hur länge de låg i vattnet
Enligt räddningstjänsten är det oklart hur länge de två befunnit sig i vattnet.
– Vi har inte fått någon riktigt klar bild av vad som hänt, hur länge det varit på isen eller hur länge de varit i vattnet, berättar Daniel Fogd, inre befäl vid Räddningstjänsten Dala Mitt.

Issäkerhetsrådet: Våris
På våren påverkas isen kraftigt av värme och sol. Solen kan påverka isen på djupet utan att det syns på ytan vilket gör vårisarna förrädiska. Efter en kall natt kan isen upplevas som mycket stark, men isen kan snabbt tappa styrka under dagen när solen och temperaturen stiger. Försämringen kan gå snabbt, ibland på så lite som 15 – 20 minuter. Ofta försvagas isen först på grunt vatten närmast land, vilket kan göra det svårt att ta sig tillbaka till land. Det är viktigt att säkerställa att det finns säker is tillbaka till land, helst till en skuggad strand.

Läs mer på: issakerhet.se

2020-03-25 10.05