Hur gick älgjakten på Sollerön?

av | 28 okt, 2022 | Aktuellt

Många undrar hur det gick med älgjakten på ön. Här kommer svaret signerat Rolle Danielsson!

”I år var intresset lite större än tidigare,” säger Rolle. ”Vi var 15 jägare som ställde upp under helgen 22 – 23 oktober. Jaktområdet var längs Solleröns västra sida från Sundet ned till Kulåra.

Skyltar att ”jakt pågår” uppmanade trafikanter att iaktta försiktighet och lätta på gaspedalen. Vi säger tack och hoppas att alla fortsätter att respektera detta för allas säkerhet. Inte minst för hundar och trafikanterna själva.

Under jakthelgen fällde vi 2 tjurar vilket gav 246 kg kött till Sollerö skola. Älgstammen på Sollerön uppgår till 10 – 15 individer. Älgarna tar sig till Sollerön via Sundet där det är grunt. Vintertid kliver de över på isen.

När snön faller kommer vi att inventera beståndet mer exakt. Målet med viltvården är att bygga en fast och livskraftig stam på ön. Därför fredar vi alla älgkor. Beroende på vad inventeringen ger för besked kan det bli så att vi jagar ett par kalvar längre fram för vi får jaga ända in i januari.

För en månad sedan fick en jägare vara med om en spännande upplevelse nedanför Sollerö Macken när två stora älgtjurar – 8 respektive 12 taggar – brakade samman med sina hornkronor i en fight. Det lär också finnas en 16-taggare på ön,” avslutar Rolle Danielsson.