Flera bränder efter blixtnedslag – Översvämningar på spåren stoppar tåg

Flera bränder efter blixtnedslag
Åskovädret på torsdagsmorgonen ledde till flera blixtnedslag och bränder i Västmanland. I Norberg slog blixten ned i ett bostadshus med en svårsläckt brand som följd.
Även hus i Avesta och Krylbo Dalarna träffades av blixten. Inom loppet av ett timmar hade räddningstjänsten i Södra Dalarna, som täcker norra Västmanland, fem eller sex larm om åskrelaterade bränder. Det har också varit flera översvämningar.

Under onsdagen drabbades även Östergötland av åskregn och blixtnedslag. Vid kl. 21.00-tiden hade minst 15 översvämningar registrerats.

Hästar innebrända i Uppsala
Flera hästar har brunnit inne i ett stall i Uppsala.
– Man vet inte om det är några hästar som lyckats fly, men eventuellt är det fem hästar som har brunnit inne, säger Pär Olsson vid polisen region Mitt till TT.

Larmet kom klockan 23.50 på onsdagen. När polis och räddningstjänst kom till platsen var stallet helt övertänt, och räddningstjänsten fick koncentrera sig på att hindra spridning. Troligtvis har ett blixtnedslag orsakat branden, uppger polisen.

Kraftig åska ställde till det i Avesta – larm om brand i två bostäder
Tidig torsdagsmorgon fick SOS Alarm in två larm om olika bränder i bostäder som båda tros vara orsakade av åsknedslag.
Det första larmet inkom vid kl. 04.34 och gällde en villa i Spisbo där blixten ska ha slagit ner. Övervåningen ska ha varit rökfylld och det brann i en vägg och i taket och när räddningstjänsten kom så fick man släcka av och vädra ur. Ingen ska ha behövt få följa med ambulansen för vård. Vid 06.20 var tre brandbilar fortfarande på plats.
Stefan Lundqvist är insatsledare på Södra Dalarnas Räddningstjänstförbund och han berättar att det åskat kraftig sedan kl. 03.30-tiden på torsdagsmorgonen.
– Det var riktigt kraftig åska, med nederbörd och mycket blixtnedslag, som det kändes, säger han.
Sönderslagna eluttag

Nästa larm kom vid kl. 06.02. Det ska lukta bränt vid ett radhus i Krylbo efter att en blixt slagit ner på gräsmattan utanför. Räddningstjänsten kom till platsen för att undersöka var röklukten kommer från.
– Det var blixten som slagit sönder i eluttag, men annars var det lugnt, säger Stefan Lunqvist.
Ingen ska ha skadats.

Översvämningar på spåren stoppar tågen utanför Fagersta
Sviterna av åsk- och regnvädret orsakar även problem i tågtrafiken mellan Gästrikland/Dalarna och Västmanland. Översvämning på spåret stoppar bland annat tågen mellan Fagersta och Avesta-Krylbo.
– Innan vattnet runnit undan kan vi inte göra så mycket, säger Trafikverkets presstjänst.

Översvämningen på tågspåret mellan Fagersta och sjön Snyten påverkar trafiken på sträckorna Fagersta-Gävle och Hallsberg-Gävle via Avesta-Krylbo under torsdagseftermiddagen.
Det är oklart när trafiken kan komma igång igen, en ny avstämning ska göras vid lunchtid.
– Det går inga tåg alls. Först när vattnet runnit undan kan vi se om något skadats i banvallen eller så, säger Denny Josefsson, presskommunikatör.

Det är stora problem med översvämningar på flera håll i norra Västmanland efter torsdagsmorgonens oväder. I Skinnskatteberg har räddningstjänsten flera enheter på plats för att pumpa vatten och sanera, rapporterar Fagersta-Posten.

2019-06-13 11.05 Uppdaterat: 13.20