Coronapandemin – Region Dalarna: 1 987 smittade – Lista: Avlidna och smittade i covid-19 per kommun – 83 smittade i Mora kommun

Läget i Region Dalarna den 30 juli:
Alla uppgifter nedan hämtas från Region Dalarnas journalsystem och avser konstaterade fall av covid-19 via provsvar eller diagnos. Efterregistrering av uppgifter kan förekomma.
– Totalt antal konstaterade fall: 1 987
– Aktuellt antal inskrivna patienter inom slutenvården (exklusive intensivvårdsavdelning):11
– Aktuellt antal patienter på intensivvårdsavdelning: 2
– Totalt antal patienter som avlidit inom Region Dalarnas slutenvård: 99*
– Totalt antal patienter som varit inneliggande men blivit utskrivna: 448
* Innefattar inte personer som avlidit i hemmet eller boenden.

Geografisk fördelning av konstaterade fall av covid-19 i länet
Dalarnas smittskydd kan se att det finns en allmän smittspridning i hela länet. Sedan det första fallet i Dalarna konstaterades den 11 mars (vecka 11) och fram till och med förra veckan (vecka 30) har det totalt konstaterats:
595 fall i Falu kommun

519 i Borlänge kommun

125 i Ludvika kommun

86 i Avesta kommun

84 i Gagnef kommun

83 i Mora kommun

76 i Leksand kommun

59 i Säter kommun

58 i Hedemora kommun

42 i Smedjebacken kommun

42 i Rättvik kommun

41 i Vansbro kommun

23 i Malung-Sälen kommun

Region Dalarna redovisar geografisk fördelning av konstaterade fall av covid-19 i länet varje torsdag. Region Dalarna publicerar inte siffror över geografisk fördelning av konstaterade fall av covid-19 i länet när enskilda individer riskerar att bli utpekade. Därför presenteras i nuläget inte siffror för övriga 2 kommuner i länet, så länge de inte överstiger 20.

Geografisk fördelning av antal avlidna med konstaterad covid-19 i länet
Det totala antalet avlidna med konstaterad covid-19 i länet fram till och med vecka 29:
64 i Borlänge kommun

35 i Falun kommun

17 i Ludvika kommun

12 i Leksand kommun

8 i Gagnef kommun

7 i Avesta kommun

7 i Smedjebacken kommun

5 i Säter kommun

3 i Hedemora kommun

4 i Vansbro kommun

2 i Rättvik kommun

2 i Malung-Sälen kommun

4 övriga

Folkhälsomyndigheten och Region Dalarna räknar antal avlidna med konstaterad covid-19 på samma sätt, men en viss skillnad gällande antalet kan förekomma beroende på tidpunkt när uppgifter plockas ut. Folkkälsomyndigheten rapporterar uppgifter gällande antalet avlidna oftare än Region Dalarna. Region Dalarna redovisar fördelning av antal avlidna med konstaterad covid-19 i länets kommuner varje torsdag.

Region Dalarna publicerar lägesrapport en gång i veckan under semesterperioden
Region Dalarna har sedan den 16 mars varje vardag publicerat lägesrapporter om den aktuella covid-19-situationen i länet på vår officiella webbplats regiondalarna.se. Under semesterperioden, från och med vecka 26, publicerar Region Dalarna lägesrapport varje torsdag efter klockan 14:00.

MER CORONANYHETER – SVERIGE:

Ytterligare 9 avlidna i Sverige – 5 739 avlidna – 80 100 smittade
Nio nya dödsfall med covid-19 har inrapporterats. Totalt har nu 5 739 personer i Sverige avlidit med viruset, enligt Folkhälsomyndigheten. 80 100 personer har bekräftats smittade, vilket är 318 fler än i onsdags. 40 personer med covid-19 vårdas på IVA för närvarande. Statsepidemiolog Anders Tegnell pekar på att läget ser fortsatt bättre ut i Sverige. Internationellt fortsätter pandemin med rekordsiffror, enligt Tegnell.

Tegnell: Fortsätt att arbeta hemifrån – Uppmaning att undvika kollektivtrafik
Folhälsomyndighetens(FHM) rekommendation om distansarbete, när det är möjligt, ligger kvar inför
hösten, meddelar statsepidemiolog Anders Tegnell på en presskonferens. Människor uppmanas också att fortsätta undvika kollektivtrafiken i möjligaste mån. De som måste åka bör följa rekommendationer. Det är branschens eget ansvar att se till att reglerna följs. Regeringen ger samtidigt länsstyrelser i uppdrag att kommunicera och föreslå åtgärder för fortsatt minskad smittspridning, säger socialminister
Lena Hallengren(S).

Statens underskott: 71,4 miljarder
Minus 71,4 miljarder kronor. Det blev saldot i statens budget under första halvåret 2020, visar siffror från Ekonomistyrningsverket(ESV). Jämfört med motsvarande period förra året försämrades saldot med hela 170 miljarder kronor. “Coronapandemin medförde lägre inkomster och högre utgifter i statens budget”, konstaterar ESV i ett pressmeddelande. Underskottet i juni var 56,5 miljarder kronor, 31,7 miljarder kronor mer än underskottet i juni 2019.

Fler vill ha rotavdrag under pandemin
Utbetalningar av rotavdrag har ökat med 350 miljoner kronor under första halvåret i år jämfört med samma period i fjol, enligt SR Ekot. Pia Blank Törnros, skattejurist på Skatteverket, tror att ökningen kan bero på coronapandemin.
– Under den här perioden så har det varit en stor aktivitet i folks privatbostäder när det gäller att bygga och reparera, säger hon.

I juni ökade antalet personer som köpte rottjänster med 17 procent jämfört med juni förra året.

Fler avstår flytt till äldreboende
Personer som har fått grönt ljus att flytta in på äldreboende väljer att avstå på grund av coronaviruset. Det rapporterar flera kommuner till Inspektionen för vård och omsorg (Ivo).
– Det är framför allt anhöriga, men också enskilda äldre som inte vill att man flyttar in på grund av smittspridning, säger Lena Carp, enhetschef på Ivo, till TT.

Fenomenet är utspritt över hela Sverige. När en person fått plats på ett äldreboende ska flytten ske så fort som möjligt. Tar det över tre månader måste kommunen rapportera till Ivo.

Fler blir antagna till högskolan
268 494 personer får på torsdagen det slutgiltiga beskedet om vilken eller vilka utbildningar de antagits till. Det är en ökning med nästan nio procent jämfört med hösten 2019, enligt Universitet- och högskolerådet.
– Att fler antas är positivt och ett resultat av regeringens satsning på fler utbildningsplatser i coronapandemins spår, säger UHR:s generaldirektör Karin Röding.

Antalet behöriga sökande till hösten 2020 var 409 027 personer, 14 procent fler jämfört med höstterminen 2019.

Ökning av antalet hemförlossningar
Intresset för att föda barn hemma har ökat markant som en följd av coronapandemin, uppger Svenska
Barnmorskeförbundet för SVT Nyheter. Anledningen är att flera sjukhus inte tillåter att fler än en person följer med under förlossningen. Den personen får heller inte ha symptom. I till exempel Göteborg hjälpte
Barnmorsketeamet i fjol totalt elva kvinnor att föda hemma. Hittills i år har man redan hjälpt 20 stycken, och ytterligare 20 insatser är planerade. Intresset för att föda hemma ska ha ökat i hela landet.

MER CORONANYHETER – UTLANDET:

Danmark öppnar nu för hela Sverige – Godkänner resor från alla regioner
Danmark godkänner från och med i dag resande från alla regioner i Sverige, uppger det danska utrikesdepartementet enligt TT. Sedan tidigare tillät Danmark svenskar från ett antal regioner där smitt-
spridning ansågs tillräckligt låg för att resa in i Danmark. Kravet är färre än 20 fall per 100 000 invånare. Dock kvarstår hela Sverige som “gul-listat” av danska UD, vilket innebär att danskar fortsatt ska vara “extra försiktiga” om de tar sig över sundet.

Tegnell: Danska beslutet väntat
Statsepidemiologen Anders Tegnell är inte förvånad över torsdagens danska beslut.
– Det var väntat, eftersom vi har kommit ner på så pass låga nivåer i Sverige nu, säger han till TT.
– Detta är första gången sedan mars som man inte har några restriktioner mellan grannländerna. Det ser vi såklart jättepositivt på, säger Carl Mårtensson, presschef vid Stena Line.

Även SJ ser positivt på öppnandet, men riktigt hur trafiken mellan länderna kommer att se ut är oklart.

Historiskt bakslag för USA:s ekonomi
USA:s ekonomi krympte med 32,9 procent under årets andra kvartal, mätt på årsbasis, meddelar regeringen enligt nyhetsbyrån AP. Coronapandemin har stängt ner företag, tvingat miljoner människor att gå från sina jobb och fått arbetslösheten att stiga till 14,7 procent. Raset i BNP är det största sedan 1947 i USA. Det historiska bakslaget var dock något mindre än väntat. Analytiker hade räknat med ett ras på 34,1 procent, enligt en Reutersenkät.

Munskyddstvång i USA:s representanthus
Alla politiker och deras assistenter som deltar i arbetet inne i USA:s representanthus måste bära munskydd. Skyddet får bara tas av när politikern ska tala inför kammaren.
– Talmannen förväntar sig att alla medlemmar och anställda lyder dessa regler, säger talmannen, demokraten Nancy Pelosi.

Frågan om munskydd har splittrat USA, även på hög politisk nivå. Så sent som på onsdagen onstaterades republikanen Louie Gohmert smittad. Han har konsekvent vägrat bära munskydd och
har inte hållit avstånd till kolleger.

Boeing
Den amerikanska flygplanstillverkaren redovisade en nettoförlust på 2,4 miljarder dollar(ca 21 miljarder
kr), för årets andra kvartal. Motsvarande period i fjol var förlusten ännu större, 2,9 miljarder dollar. Intäkterna störtdök med 25 proc. Corona och problem med 737 Max ligger bakom.

Italien varnar för fler migranter
Italien uppger att coronapandemin lett till fler migranter från Tunisien. På kort tid har antalet småbåtar som tar sig över Medelhavet ökat kraftigt, och många av dem kommer till den italienska ön Lampedusa, som ligger nära Nordafrika. Nästan hälften av de 11 000 migranter som tog sig i land i Italien den senaste veckan kom från Tunisien, visar officiella siffror. Situationen kompliceras av att de som anländer behöver testas för covid-19 och därefter sättas i karantän.

Brasilien öppnar gränserna
Det hårt virusdrabbade Brasilien öppnar sina gränser för utländska besökare som kommer till landet via
flyg, trots att både antalet avlidna och smittade fortsätter att öka. Brasilien hoppas att denna flygöppning
ska väcka liv i landets hårt drabbade turismnäring, som uppskattas ha förlorat intäkter på motsvarande cirka 200 miljarder kronor under pandemin. Enligt de nya reglerna får dock turister inte stanna längre än 90 dagar och måste ha en sjukvårdsförsäkring som täcker kostnaderna för eventuell vård i Brasilien.

Australien
Trots hårda restriktioner fortsätter spridningen av coronaviruset att öka i delstaten Victoria. Därför måste nu alla invånare bära munskydd. Fem miljoner invånare i och runt Melbourne befinner sig mitt i en sex veckor lång nedstängning.

2020-07-30 17.00