Coronapandemin – Nytt miljardstöd till kommunerna – Corona slår hårt mot svensk turism – Statsskulden ökar

Coronakris slår hårt mot svensk turism – SRF: “En katastrof för hela branschen”
Coronakrisen riskerar slå hårt mot den svenska turistnäringen. Tiotusentals arbetstillfällen väntas försvinna när allt färre vågar boka en sommarresa.
– Det är en fullständig katastrof för hela resebranschen, säger Didrik von Seth, vid Svenska Resebyrån och Arrangörsföreningen SRF till SVT.

Enligt Tillväxtverket omsatte svensk turism 337 miljarder 2018. Den siffran väntas bli betydligt lägre i år.
– Många företag riskerar konkurs och tusentals anställda kan bli arbetslösa, säger Didrik von Seth.

Nytt miljardstöd till kommunerna
Sveriges kommuner och regioner får ytterligare sex miljarder i stöd i år, skriver regeringen och samarbetspartierna C och L på DN Debatt. “Vi uppmanar alla kommuner och regioner att redan nu agera och planera sin verksamhet utifrån tillskottet”, skriver partierna. Miljarderna kommer att fördelas i lika stora delar på kommuner och regioner. Beskedet kommer efter att Vänsterpartiet – med stöd av andra oppositionspartier – hotade att driva igenom ytterligare tillskott till kommunerna.

V drar tillbaka hot mot regeringen
Vänsterledaren Jonas Sjöstedt drar tillbaka hotet att köra över regeringen efter januaripartiernas besked om ytterligare sex miljarder kr i stöd till kommuner och regioner, enligt Sveriges Radio.
– Det här är en direkt effekt av att vi satte press på regeringen, säger Jonas Sjöstedt till TT.

V ville se 25 miljarder kr extra i stöd och var beredda att samarbeta med övriga oppositionspartier för att fälla regeringen.
– Det hade behövts mer om man vill gå vidare med högre personaltäthet, säger Sjöstedt.

MER CORONANYHETER:

Statsskulden ökar i coronatider
Coronakrisen skapar ett betydligt större statligt lånebehov än tidigare beräknat, när BNP rasar samtidigt som stödåtgärderna växer snabbt. Skuldbördan påverkas även av att många tidigare obligationslån nu måste refinansieras. Enligt Riksgälden ligger lånebehovet “långt över” nivån under finanskrisen 2009. Sveriges offentliga skuld väntas under 2021 lyfta till 45 procent av BNP. Vid utgången av 2019 låg skulden på 35 procent av BNP.

Dålig skyddsutrustning till kommuner
Skyddsutrustning som flera svenska kommuner under coronakrisen beställt har vid flera tillfällen visat sig vara felaktig eller undermålig, rapporterar Sveriges Radio Ekot. Handsprit, munskydd och andningsmasker är de vanligaste produkterna som inte varit helt korrekta när de levererats, men alla kommuner uppger att produkterna inte använts i vård och omsorg innan felen hann upptäckas. I bland annat Västervik var underkända andningsmasker nära att användas inom äldreomsorgen. Men ett test visade att något var fel på maskerna.

Var sjunde vårdanställd smittad
Ungefär 15 procent av de anställda på Karolinska universitetssjukhuset är eller har varit smittade av covid-19, visar en ny studie vid sjukhuset. 11 000 anställda vid sjukhuset har testats för viruset de senaste fyra veckorna, rapporterar SVT Nyheter. 7 procent av de testade hade viruset i svalget, 10 procent hade antikroppar i blodet och 2,4 procent hade både och.Enligt professorn som leder studien tyder resultatet på att en lika stor andel av Stockholms arbetande befolkning har eller har haft smittan.

Prisfall på bostadsrätter under corona
Bostadspriserna i Stockholm, Göteborg och Malmö föll i april, visar Valueguards prisindex. Men alla håller inte med om att pandemin är huvudskälet. Villapriserna sjönk 1,1 procent och bostadsrätterna 3,4 proc. Nedgången var något större i Stockholm och något mindre i Göteborg. Antalet försäljningar i hela landet ökade med 5 procent. Men enligt Claudia Wörmann på SBAB är det för tidigt att tala om en coronaeffekt.
– Det är inte att man redan nu ser människor som säljer för att de inte har råd att bo kvar, säger hon till SVT Nyheter.

“Koncernbidrag bör ses som utdelning”
Att lämna koncernbidrag till ett annat bolag i företagsfamiljen bör ses på samma vis som aktieutdelning. Det anser Tillväxtverket som förbjuder statligt permitteringsstöd till företag som lämnar koncernbidrag. Myndigheten har också satt ner foten kring tidsaspekten. Om aktieutdelning eller annan överföring lämnats före 16 mars kan det vara okej, men här ska en samlad bedömning göras, enligt verket. Vad gäller hur mindre bolag ska hanteras så kommer myndigheten fram till att lagen gäller lika för alla bolag. För undantag krävs en lagändring.

Inget ökat spelande under pandemin
Spelandet på nätkasinon och bettingsajter har inte ökat under pandemin utan minskat, visar Spelinspektionen i en ny rapport. Det framgår också att man försökt stoppa betalningar till spelbolag som bryter mot lagen, men hindrats av banksekretessen. Omsättningen för den klart största kategorin spel “onlinespel och vadhållning”, minskade med sex procent under mars jämfört med i fjol. Siffran för april, än så länge är preliminär, som omfattar 45 av 71 spelbolag med licens, visar på ett tapp på 5,4 proc.

Liten ökning av coronatesterna
Antalet provtagna för pågående infektion med det nya coronaviruset ökade förra veckan till knappt 32 700, från cirka 29 000 veckan före, enligt Folkhälsomyndighetens statistik. Regionerna är därmed fortfarande långt ifrån att nå målet om 100 000 prover i veckan. De senaste dagarna har fokus legat på att regionerna måste börja provta anställda inom andra samhällsviktiga yrken än vården och omsorgen. Enligt MSB kan det handla om t.ex. drift av elnät, telekommunikation och anställda som är ett viktigt stöd till vården.

MER CORONANYHETER – UTLANDET:

Covidavdelning i Bergen stänger
Sjukhuset Haraldsplass Diakonale i norska Bergen avvecklar sin intensivvårdsavdelning för covid-19-patienter.
– Totalt har vi haft 37 patienter inlagda med bekräftad covid-19. Nu har antalet patienter varit lågt i två veckor med få eller ingen på intensiven, säger Kjerstin Fyllingen, administrativ chef, till Bergens Tidende.

Nu ska i stället avdelningen användas för planerade operationer. Norge har 8 257 bekräftade coronafall och 233 avlidna.

Danmark ska coronatesta brett
Samtidigt som Danmark lättar på ytterligare restriktioner ges möjligheten till alla medborgare över 18 år att kunna få testa sig för coronaviruset. Testcenter i form av vita tält sätts upp i 16 städer. Till en början är det 600 000 personer i åldrarna 18-25 som kan boka tid för att testas. Men det kommer att utvidgas till övriga åldersgrupper under de kommande dagarna, enligt DR. Ett utökat testprogram syftar delvis till att bevaka så att smittan inte får ny fart när samhället nu öppnas.

Fransk-tyska miljarder ska rädda Europa
Frankrike och Tyskland föreslår en europeisk återuppbyggnadsplan värd 500 miljarder euro – vilket motsvarar drygt 5 000 miljarder svenska kronor.
-Det krävs en kolossal insats, och vi från fransk och tysk sida är redo för det, säger förbundskansler Angela Merkel på en gemensam presskonferens med president Emmanuel Macron.

Pengarna ska inte ges i lån utan som direkt stöd till de värst drabbade sektorerna och regionerna.
– Vi är övertygade om att åtgärderna är berättigade och nödvändiga, säger hon.

EU välkomnar mångmiljardsatsningen
EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen välkomnar initiativet från Tyskland och Frankrike. “De bekräftar omfattningen och storleken på den utmaning som Europa står inför och lägger den rätta vikten vid behovet av att arbeta fram en lösning med EU-budgeten som grund”, säger von der Leyen i ett uttalande. Det fransktyska beslutet går i linje med det förslag som kommissionen arbetar med, enligt von der Leyen. Merkel framträdde på videolänk från Berlin – Macron medverkade från Paris.

Brasilien tredje mest virusdrabbat
Över 255 000 människor i Brasilien har konstaterats smittade av covid-19. Det innebär att landet nu har fler bekräftade fall än Storbritannien och är tredje värst drabbat efter USA och Ryssland, räknat i antal fall, enligt Johns Hopkins-universitetet. Eftersom testningen inte har varit särskilt omfattande befarar experter dock att den verkliga siffran kan vara 15 gånger högre eller mer, rapporterar nyhetsbyrån Reuters. Över 16 000 dödsfall har rapporterats från landet.

Halva Chiles senat i karantän
Omkring hälften av Chiles 50 stolar starka senat, såväl som fyra ministrar, har satts i karantän sedan de kommit i kontakt med minst tre kollegor som smittats av det nya coronaviruset. En av de som isolerats är finansminister Ignacio Briones, som har testat negativt för viruset men som i väntan på ett andra test får hålla sig för sig själv. Chile har 46 000 bekräftade fall av coronaviruset och 478 som har avlidit i sviterna av det.

El Salvadors HD stoppar nödläge
Högsta domstolen i El Salvador fryser ett nödläge som landets president Nayib Bukele utlyst i helgen till följd av coronapandemin. Presidenten har fått kritik för att visa auktoritära drag och gå över sina befogenheter. Nödläget innebar skolstängningar och förbud mot att röra sig i vissa områden där många har smittats. Bukele anser att han har lagstöd för beslutet och säger i ett Twitterinlägg att domstolens besked saknar motstycke.

Trump hotar frysa WHO-bidrag helt
USA:s president Donald Trump hotar att göra frysningen av bidrag till världshälsoorganisationen WHO permanent. I ett brev adresserat till WHO-chefen Tedros Adhanom Ghebreyesus anklagar Trump WHO för att inte vara oberoende gentemot Kina, och punktar upp vad han anser är organisationens tillkortakommanden under coronakrisen. Trump kräver att WHO åtar sig förbättringar inom 30 dagar, annars kommer USA att göra sitt bidragsstopp permanent och se över sitt medlemskap i organisationen.

USA kritiserar WHO: Misslyckades
WHO misslyckades i coronapandemins inledning – ett misslyckande som har kostat många människors liv. Det säger USA:s hälsominister Alex Azar på ett WHO-möte på måndagen, enligt Reuters.
– Den här organisationen misslyckades med att inhämta information som världen behövde, och misslyckandet kostade många liv, säger Alex Azar.
Hälsoministern riktar även kritik mot Kina där viruset bröt ut i slutet av 2019.
– Minst ett medlemsland gjorde narr av sitt åtagande att vara transparent, i ett tydligt försök att dölja utbrottet, med oerhörda kostnader.

Kina: För tidigt att utreda corona
Det är för tidigt att inleda en utredning om coronavirusets ursprung och spridning, anser Kina. Uppmaningar till en sådan undersökning har kommit från EU och Australien, och har stöd från flera andra länder. Uttalandet från Kinas utrikesdepartement kommer i samband med att Världshälsoorganisationen WHO inleder sitt årliga ministermöte, för första gången över internet. Mötet kommer till stor del att handla om coronaviruset och målet är att nå en gemensam resolution med åtgärder.

Trump tar malariamedicin mot covid-19
USA:s president Donald Trump säger att han dagligen tar en tablett med substansen hydroxiklorokin, som länge använts mot malaria, i förebyggande syfte för att inte bli coronasmittad. Trump säger att han testas varannan dag och att han alltid har testats negativt. Det finns en god chans att läkemedlet har en effekt, menar Trump. Medicinen klorokin, som innehåller substansen hydroxiklorokin, testas på flera håll för avgöra lämpligheten i behandlingen av corona. Inom läkarvetenskapen råder delade meningar om huruvida substanserna är gynnsamma.

Thaiflyg
Krisande flygbolaget Thai Airways har fått en ny livlina. Landets regering har godkänt en rekonstruktionsplan som ska ersätta ett tidigare föreslaget krispaket där bolaget skulle få statliga lån.

Ryssland
Landets premiärminister Michail Misjustin är tillbaka i tjänst efter att ha diagnostiserats med
covid-19 i slutet av april, enligt Kreml. Misjustins jobb har sedan dess skötts av hans ställföreträdare Andrej Belousov.

2020-05-19 09.30 Uppdaterat: 12.30